Utrikes

FN enas om fortsatt Syrienbistånd

Arkivbild från ett migrantläger i Idlibprovinsen i Syrien, nära den turkiska gränsen.
Arkivbild från ett migrantläger i Idlibprovinsen i Syrien, nära den turkiska gränsen.
Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter flera försök har FN:s säkerhetsråd enats om humanitärt bistånd under ytterligare ett år till det av krig svårt sargade Syrien.
Ryssland har med stöd av Kina kraftigt velat minska möjligheterna att få in hjälp och har genom beslutet i viss mån fått igenom sin önskan: av två gränsövergångar stängs den ena.
PREMIUM

Hjälpen, som sedan 2014 har kommit in i Syrien, är en viktig livlina för miljontals människor där. För ett halvår sedan, då säkerhetsrådets senast röstade i frågan, minskades antalet gränsövergångar från fyra till två. Gränsövergångarna är avgörande för att hjälpen ska kunna fraktas in till människorna i det konflikthärjade landet.

"Strid mot suveränitet"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FN: Risk för matkris efter explosionen

Silon som förstördes vid explosionen i Beirut uppges ha innehållit cirka 15 000 ton sädeslag. Katastrofen i hamnen har försvårat matimporten i det redan krisande landet.
Silon som förstördes vid explosionen i Beirut uppges ha innehållit cirka 15 000 ton sädeslag. Katastrofen i hamnen har försvårat matimporten i det redan krisande landet.
Foto: Hussein Malla
Utrikes
Utrikes Explosionen i Beiruts hamn har skapat stora problem för Libanons mattillförsel. En tuff tid väntar en redan hårt ansträngd nation, varnar FN.

– Den här katastrofen, den här explosionen, kommer utöver en redan väldigt tuff ekonomisk situation i landet, den kommer mitt under coronapandemin som stängt ner delar av landet. Folk har redan slitit väldigt hårt för att få mat på bordet, säger Anne Poulsen, Nordenchef på FN:s livsmedelsprogram WFP, till TT.

Världsbanken uppskattar att fler än en miljon av landets drygt sex miljoner invånare lever i fattigdom, och redan innan explosionen i Beirut planerade WFP att förse 50 000 familjer med matstöd.

Efter tisdagens katastrof har WFP fått i uppdrag av libanesiska regeringen att akut förse ytterligare 5 000 familjer i Beirut med matpaket som räcker en månad.

– Jag vet faktiskt inte i nuläget om paketen redan är på plats i landet eller om det är sådant som vi behöver transportera in, men om de inte är på plats så hittar vi en väg in, säger Anne Poulsen.

Viktig silo förstörd

Mattransport in i landet är inget ovanligt i Libanon, uppskattningsvis 85 procent av maten som libaneserna konsumerar är importerad. Att explosionen inträffade just i Beiruts hamn försvårar däremot delar av den mattransporten.

Bland annat kan det innebära kris vad gäller tillgången till vete och i förlängningen det bröd som håller väldigt många fattiga mätta om dagen. Detta eftersom explosionen förstörde 15 000 ton sädeslag då en silo med 120 000 tons kapacitet förstördes.

– Vi hade det redan tufft med den mängden vete och mjöl som fanns tillgängligt. Kvarnarna fick inte tillräckligt och det fanns inget bränsle att driva dem med, säger Ghassan Bou Habib, chef för en libanesisk bagerikoncern.

"Månader att bygga upp"

Landets finansminister, Raoul Nehme, har tidigare sagt att landet behöver cirka tre månaders förbrukning i lager för att klara matförsörjningen, uppskattningsvis upp till 40 000 ton sädeslag konsumeras varje månad.

Det finns andra större silor i landet, den i Beirut var dock unik i sitt slag både vad gäller storlek men även lättillgängligheten i hamnen för att kunna lasta in stora mängder av bland annat vete. Nu behöver stora mängder transporteras via lastbil till och från andra lager i landet.

– Vi kommer att klara av de mest akuta behoven när det gäller vårt stöd, det är jag övertygad om, men det kommer såklart att ta veckor, månader, att bygga upp hela hamnstrukturen, att bygga upp lagerkapaciteten på nytt, säger Anne Poulsen.

Marcus Alexandersson/TT

FAKTA

Fakta: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget (1975–1990), förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir allt mer svåröverstigliga. Därtill har pandemin inte gjort situationen bättre.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten, en sekulär republik, bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Utrikes

Fler danska kommuner skärper munskyddskrav

Passagerare med munskydd på en buss i Århus.
Passagerare med munskydd på en buss i Århus.
Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Spridningen av coronaviruset verkar öka i Danmark. Nu skärper sex kommuner kraven på munskydd.

Varje coronasmittad person i Danmark sprider nu i genomsnitt sjukdomen vidare till 1,4 personer, en siffra som har stigit den senaste tiden.

– Det finns anledning till oro, och det finns inte minst anledning att agera snabbt, sade hälsominister Magnus Heunicke vid en presskonferens på måndagen.

Han säger att det finns oroande smittspridning i flera kommuner – och på sex håll införs krav på munskydd i kollektivtrafiken. Det rör sig om kommunerna Silkeborg, Odder, Horsens, Skanderborg, Favrskov och Århus.

Århus har blivit något av en smittohärd, där hälften av förra veckans 756 nya fall i landet registrerades.

Målet är att begränsa smittan igen så att man kan undvika en regelrätt nedstängning. Det är heller inte nödvändigt med en sådan, enligt statsminister Mette Frederiksen.

– Vi kommer att göra väldigt mycket och gå väldigt långt för att undgå en nedstängning. Det är helt enkelt för dyrt för Danmark, säger hon till danska TV2.

Utrikes

Person skjuten utanför Vita huset

President Donald Trump lämnar presskonferensen tillsammans med personal från Secret Service.
President Donald Trump lämnar presskonferensen tillsammans med personal från Secret Service.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump fick avbryta en presskonferens och eskorterades bort av säkerhetspersonal sedan en person skjutits utanför Vita huset.

Polisorganisationen Secret Service, som ansvarar för presidentens säkerhet, bekräftar att en polis var inblandad i skjutningen. I ett uttalande på Twitter berättar Secret Services chef Tom Sullivan om händelsen.

Det var en man i 50-årsåldern som närmade sig en Secret Service-agent som befann sig ett kvarter ifrån Vita huset,

Den misstänkte mannen sa till polismannen att han var beväpnad och sprang mot polisen på ett sätt som uppfattades som aggressivt, samtidigt som han drog fram ett objekt som varit dolt under kläderna.

Den misstänkte stannade sedan upp och ställde sig i en position som om han tänkte avfyra vapnet, varpå polismannen sköt den misstänkte i bröstet.

Personal på plats utförde första hjälpen och både polisen och den skadade mannen fördes till sjukhus.

Secret Service kommer att genomföra en intern granskning av polismannens handlingar, enligt Tom Sullivan.

Trump återvände strax efteråt till presskonferensen han tvingats lämna – där journalisterna stängts in i samband med händelsen. Presidenten beskrev själv vad som hänt och att den skjutne så vitt han vet varit beväpnad.

– Det var en skjutning utanför Vita huset. Det verkar vara helt under kontroll. Men det var en riktig skjutning, och någon har förts till sjukhus och jag vet inte tillståndet på den personen. Det verkar som att personen sköts av Secret Service, så vi får se vad som händer.

På frågan om Trump var skakad av händelsen svarade presidenten:

– Jag vet inte, verkar jag skakad?, sade han och fortsatte:

– Världen har alltid varit en farlig plats. Det är inte något som är unikt.

Poliser samlades snabbt vid Vita huset.
Poliser samlades snabbt vid Vita huset.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Utrikes

Fransk biståndschef dödad i Guatemala

Utrikes
Utrikes

Chefen för den franska ideella organisationen AVSF har dödats i en attack i Guatemala. Organisationen arbetar med frågor rörande jordbruk och djurhälsa.

Enligt lokala medier sköts organisationens chef, Benoit Maria, till döds då han var ute och körde bil nära en by i nordöstra delen av landet, 85 kilometer från huvudstaden Guatemala city.

Vad som ligger bakom attacken är i nuläget oklart.

Den franska ambassaden i Guatemala uttrycker sin "bestörtning" i ett uttalande och uppger att den är i kontakt med Guatemalas myndigheter för att "se till att detta brott blir löst och att rättvisa kan skipas snabbt."

Utrikes

Fler än 20 miljoner coronasmittade

Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu. Indien har blivit ett av de värst drabbade länderna i världen.
Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu. Indien har blivit ett av de värst drabbade länderna i världen.
Foto: Channi Anand
Utrikes
Utrikes Antalet som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i världen har nu passerat 20 miljoner, enligt amerikanska Johns Hopkins University sammanräkning.
– Anledningen till att vi är i den här situationen är komplex, delvis beror det på västs arrogans, säger epidemiologen Marylouise McLaws.

Ytterligare en dyster milstolpe i coronapandemin har passerats, när antalet bekräftade fall i världen passerat 20 miljoner.

– Det riktiga talet är mycket högre, många länder har inte testkapacitet. Och även om de har det så är det inte säkert att de kan analysera resultaten snabbt. Många länder rapporterar in låga tal per miljon invånare. De länderna kan ha dålig övervakning och testande, eller så har de tur, säger Marylouise McLaws och fortsätter:

– Det är väldigt dystert.

Hon är professor i epidemiologi vid University of New South Wales i Australien, och sitter i WHO:s expertpanel för covid-19.

Förklarade nödläge

Världshälsoorganisationen (WHO) utlyste ett internationellt nödläge mot det nya coronaviruset den 30 januari, då 8 200 smittofall hade bekräftats, varav drygt hälften i provinsen Hubei i Kina, med Wuhan som centrum. Utanför Kina var det då färre än 100 bekräftade fall.

– Det var upp till medlemsländerna att agera omedelbart, inte att vänta på att WHO skulle utlysa en pandemi. Världen hade tid och ett juridiskt ansvar att förbereda sig på ett nödläge, säger Marylouise McLaws.

Hon tycker att flera av världens länder inte tog situationen på allvar, och att västvärlden betedde sig arrogant i tron om att en pandemi inte kunde drabba dem.

– Jag tror att de länder som agerat speciellt bra är de som haft erfarenhet av mers och sars, som insåg att även om man svarade med drakoniska åtgärder, så var det rätt åtgärder för att förhindra samhällspridning.

Däribland kan nämnas Nya Zeeland och Sydkorea, som har lyckats begränsa spridandet. Andra länder – som Tyskland och Österrike, tycker hon har lyckats att trycka ned kurvan.

"Lekte med flockimmunitet"

Samtidigt fanns en del länder – enligt McLaws bland annat USA, Storbritannien och Ryssland – som agerade annorlunda.

– Det var flera länder som lekte med tanken på flockimmunitet, det lekandet var inte vetenskapligt. Man gjorde ett grundlöst antagande att om folk exponerades så skulle de vara skyddade från att smittas igen, säger hon.

Svårt för Indien

Indien har tredje flest antal bekräftade fall i världen. Med en stor, trångbodd befolkning, där många dessutom rör sig långa sträckor i jakten på arbete, lär det bli svårt att få stopp på viruset. Där kan flockimmuniteten vara ett osäkert hopp i väntan på ett vaccin.

Men Marylouise McLaws pekar på att ett fåtal färska studier som antyder att ha varit smittad av covid-19 inte nödvändigtvis ger något långvarit skydd mot viruset.

Hur framtiden ser ut är svårt att sia om, enligt henne. Experter har varnat för vinterhalvåret på norra halvklotet, då spridningen kan ta fart när folk är mer inomhus.

– Ledare behöver samlas och göra sitt bästa för att införa effektiva och snabba folkhälsoåtgärder, som socialt distanserande, testande, isolering och munskydd. Det kräver samarbete och förtroende mellan ledarna, säger han.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: 20 miljoner fall

Fler än 20 miljoner bekräftade fall av covid-19 har nu registrerats i världen.

Drygt hälften av fallen har registrerats i USA, Brasilien och Indien tillsammans, med drygt 5 miljoner, drygt 3 miljoner och drygt 2,2 miljoner fall var.

Antalet döda är fler än 730 000. Även här är USA och Brasilien värst drabbade, sett till totalantalet, följda av Mexiko, Storbritannien och Indien.

Fakta: Johns Hopkins University

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Utrikes

Fler än 20 miljoner coronasmittade

Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu. Indien har blivit ett av de värst drabbade länderna i världen.
Människor med munskydd vid en marknad i indiska Jammu. Indien har blivit ett av de värst drabbade länderna i världen.
Foto: Channi Anand
Utrikes
Utrikes Antalet som har bekräftats smittade av det nya coronaviruset i världen har nu passerat 20 miljoner, enligt amerikanska Johns Hopkins University sammanräkning.
– Anledningen till att vi är i den här situationen är komplex, delvis beror det på västs arrogans, säger epidemiologen Marylouise McLaws.

Ytterligare en dyster milstolpe i coronapandemin har passerats, när antalet bekräftade fall i världen passerat 20 miljoner.

– Det riktiga talet är mycket högre, många länder har inte testkapacitet. Och även om de har det så är det inte säkert att de kan analysera resultaten snabbt. Många länder rapporterar in låga tal per miljon invånare. De länderna kan ha dålig övervakning och testande, eller så har de tur, säger Marylouise McLaws och fortsätter:

– Det är väldigt dystert.

Hon är professor i epidemiologi vid University of New South Wales i Australien, och sitter i WHO:s expertpanel för covid-19.

Förklarade nödläge

Världshälsoorganisationen (WHO) utlyste ett internationellt nödläge mot det nya coronaviruset den 30 januari, då 8 200 smittofall hade bekräftats, varav drygt hälften i provinsen Hubei i Kina, med Wuhan som centrum. Utanför Kina var det då färre än 100 bekräftade fall.

– Det var upp till medlemsländerna att agera omedelbart, inte att vänta på att WHO skulle utlysa en pandemi. Världen hade tid och ett juridiskt ansvar att förbereda sig på ett nödläge, säger Marylouise McLaws.

Hon tycker att flera av världens länder inte tog situationen på allvar, och att västvärlden betedde sig arrogant i tron om att en pandemi inte kunde drabba dem.

– Jag tror att de länder som agerat speciellt bra är de som haft erfarenhet av mers och sars, som insåg att även om man svarade med drakoniska åtgärder, så var det rätt åtgärder för att förhindra samhällspridning.

Däribland kan nämnas Nya Zeeland och Sydkorea, som har lyckats begränsa spridandet. Andra länder – som Tyskland och Österrike, tycker hon har lyckats att trycka ned kurvan.

"Lekte med flockimmunitet"

Samtidigt fanns en del länder – enligt McLaws bland annat USA, Storbritannien och Ryssland – som agerade annorlunda.

– Det var flera länder som lekte med tanken på flockimmunitet, det lekandet var inte vetenskapligt. Man gjorde ett grundlöst antagande att om folk exponerades så skulle de vara skyddade från att smittas igen, säger hon.

Svårt för Indien

Indien har tredje flest antal bekräftade fall i världen. Med en stor, trångbodd befolkning, där många dessutom rör sig långa sträckor i jakten på arbete, lär det bli svårt att få stopp på viruset. Där kan flockimmuniteten vara ett osäkert hopp i väntan på ett vaccin.

Men Marylouise McLaws pekar på att ett fåtal färska studier som antyder att ha varit smittad av covid-19 inte nödvändigtvis ger något långvarit skydd mot viruset.

Hur framtiden ser ut är svårt att sia om, enligt henne. Experter har varnat för vinterhalvåret på norra halvklotet, då spridningen kan ta fart när folk är mer inomhus.

– Ledare behöver samlas och göra sitt bästa för att införa effektiva och snabba folkhälsoåtgärder, som socialt distanserande, testande, isolering och munskydd. Det kräver samarbete och förtroende mellan ledarna, säger han.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: 20 miljoner fall

Fler än 20 miljoner bekräftade fall av covid-19 har nu registrerats i världen.

Drygt hälften av fallen har registrerats i USA, Brasilien och Indien tillsammans, med drygt 5 miljoner, drygt 3 miljoner och drygt 2,2 miljoner fall var.

Antalet döda är fler än 730 000. Även här är USA och Brasilien värst drabbade, sett till totalantalet, följda av Mexiko, Storbritannien och Indien.

Fakta: Johns Hopkins University

Utrikes

Lukasjenkos utmanare har lämnat Belarus

Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti. Arkivbild.
Oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja under ett valmöte i början av augusti. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Aleksandr Lukasjenkos utmanare i det omstridda valet i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, har rest till Litauen efter en andra natt av våldsamma sammandrabbningar i Belarus.

– Hon har anlänt till Litauen och är i säkerhet, uppger den litauiske utrikesminister Linas Linkevicius.

Litauen har flera gånger tidigare tagit emot och skyddat oppositionella från Belarus och Ryssland.

Hennes medarbetare hade inte kunnat nå henne efter det att hon lämnat valkommissionens byggnad på måndagen, vilket ledde till oro för hennes säkerhet. Hon hade tidigare på måndagen sagt att hon ansåg att hon själv vunnit valet, och inte Lukasjenko

Enligt valkommissionens preliminära resultat fick hon 9,9 procent av rösterna medan sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

För andra dagen i rad drabbade oppositionella samman med polis i huvudstaden Minsk på måndagen. En demonstrant avled enligt polisen efter att ha skadats när en hemgjord explosiv anordning detonerade i hans hand.

Polisen använde gummikulor, chockgranater och tårgas mot demonstranterna, medan demonstranter kastade sten och fyrverkerier.

Utrikes

Israel stänger viktig gränsövergång

Israel stänger gränsövergången Kerem Shalom. Arkivbild.
Israel stänger gränsövergången Kerem Shalom. Arkivbild.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israel har stängt en av de stora gränsövergångarna mot Gazaremsan efter att ballonger med brandanordningar skickats upp från Gaza och lett till fler än 30 bränder i flera områden vid gränsen.

"Kerem Shalom-övergången kommer att stängas för alla varor, med undantag för införsel av nödvändig humanitär utrustning och bränsle", meddelar Israels försvarsdepartement i ett uttalande.

Kerem Shalom är en av tre stora övergångar vid gränsen till Gaza mot Israel och Egypten, och den övergång där mest varor passerar dagligen. Enligt palestinierna påverkar stängningen främst byggmaterial.

Den militanta islamistiska rörelsen Hamas kontrollerar Gaza sedan 2007. Området är under blockad av Israel och Egypten.

NÄSTA ARTIKEL