Kultur och nöje

Per Morberg tävlar i "Alla mot alla"

Per Morberg ställer upp i den nya säsongen av 'Alla mot alla'. Arkivbild.
Per Morberg ställer upp i den nya säsongen av "Alla mot alla". Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren och tv-kocken Per Morberg är en av deltagarna när Filip Hammars och Fredrik Wikingssons tävlingsprogram "Alla mot alla" kommer tillbaka med en fjärde säsong, skriver Expressens tv-blogg Spoiler Alert.

Morberg kommer att tävla i lag med sin dotter Liza Morberg. Bland de nya deltagarna finns också tv-kocken Tareq Taylor som tävlar tillsammans med programledaren Amie Bramme Sey, som häromåret kom tvåa i "På spåret" tillsammans med Gunnar Bolin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skådespelaren Göran Forsmark död

Göran Forsmark 1999. Arkivbild.
Göran Forsmark 1999. Arkivbild.
Foto: Sofia M ller/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren Göran Forsmark, känd för sina roller i bland annat "Jägarna", "Midnattssol" och "Bonusfamiljen" har avlidit. Han blev 65 år.

Under tisdagen dök inte Forsmark upp vid en inspelning och han hittades senare död i sin bostad i Sundbyberg, berättar filmregissören, producenten och manusförfattaren Agneta Fagerström-Olsson för TT.

– Han hade precis varit hos läkaren när jag pratade med honom i torsdags. Då var allt bra och alla värden var bra, säger hon.

Dödsbeskedet kom som en chock för henne.

– Han hade så mycket framför sig nu. Han hade jobb i filmbranschen och han hade jobb på teater i Norge, det var så mycket. Han har haft en lite mörk period innan, men nu hade allting vänt för honom, säger hon.

Göran Forsmark föddes i Malmberget i Norrbotten och han utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö. Under sin karriär hann han göra över 100 film- och tv-roller och han har bland annat stått på teaterscener vid Norrbottensteatern, Göteborgs stadsteater och Stockholms stadsteater.

– Det är så tomt. Han har varit i våra liv i 35 år, han har alltid funnits där. Livet utan Göran blir så mycket tråkigare. Det är inte lika turbulent, inte lika överraskande, galet eller roligt, säger Agneta Fagerström-Olsson.

Björn Berglund/TT

Göran Forsmark blev 65 år. Arkivbild.
Göran Forsmark blev 65 år. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/ TT

Kultur och nöje

Miljöpartister försvarar Lind: Dambergs ansvar

Flera miljöpartister försvarar kulturminister Amanda Lind i en debattartikel i SvD. Arkivbild.
Flera miljöpartister försvarar kulturminister Amanda Lind i en debattartikel i SvD. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det är socialdemokratiska ministrar i regeringen som måste ta ansvar för kulturens villkor under coronakrisen. Det menar 51 miljöpartister som i en debattartikel i Svenska Dagbladet försvarar kulturminister Amanda Lind (MP).

"Vi är många miljöpartister som anser att kulturminister Amanda Lind på ett orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit. Faktum är att Amanda Lind agerade snabbt och resolut när krisen var ett faktum", skriver MP-politikerna, många verksamma inom kultursektorn runt om i landet.

Kulturministern har den senaste tiden fått kritik för kultur- och nöjesbranschens förutsättningar under krisen. Många menar att regeln om max 50 personer vid offentliga sammankomster, dit kulturarrangemang räknas, slår oerhört hårt mot branschen.

MP-politikerna skriver i debattartikeln att regelverket måste uppdateras men att det är inrikesminister Mikael Damberg som har ansvaret att ordna detta.

Kultur och nöje

Tv-recension: Humorkonserv utan poänger

Herschel Greenbaum (Seth Rogen) ramlar i gurkspadet – och vaknar upp 100 år senare. Snart gör han succé med sina picklade grönsaker. Pressbild.
Herschel Greenbaum (Seth Rogen) ramlar i gurkspadet – och vaknar upp 100 år senare. Snart gör han succé med sina picklade grönsaker. Pressbild.
Foto: Hopper Stone
Kultur och nöje
Kultur och nöje En fattig immigrant blir inlagd i gurkspad – och vaknar upp 100 år senare. Det är premissen för Seth Rogen-filmen "An American pickle" – en komedi som tyvärr inte är särskilt rolig.

Det är tidigt 1900-tal och Herschel Greenbaum och hans hustru Sarah lämnar sin fattiga tillvaro i Östeuropa för att söka lyckan i USA. Herschel får jobb på en fabrik som gör inlagda gurkor. En dag ramlar han ner i ett fat med gurkor och inläggningsvätska. 100 år senare vaknar han upp i dagens New York och har inte åldrats en dag.

En realistisk komedi? Nja, inte riktigt, väl. Men i filmens värld måste man som bekant ibland köpa även det mest otroliga och varför inte. Vad skulle till exempel skräckfilmen vara om man krävde att den skulle vara realistisk?

Hur som helst, Herschel får hjälp av myndigheterna att hitta sin ende släkting. Han heter Ben, bor i Brooklyn och tillbringar sin tid vid datorn i ett mångårigt försök att lansera en ny app. Efter ett tag blir de båda ovänner, Herschel lämnar lägenheten och börjar en framgångsrik gatuförsäljning av inlagda gurkor. Ben blir sur och börjar göra sitt bästa för att underminera verksamheten. Varje gång Herschel tycks resa sig igen är Ben där och saboterar.

Seth Rogen spelar både Herschel och Ben och är också en av filmens producenter. Uppenbarligen är det ett projekt som har legat honom varmt om hjärtat, synd bara att det inte blev bättre.

”An American pickle” är en sån där film som bara är. Den finns där, man ser den och sedan är den bortglömd. Den är inte speciellt rolig, den är inte särskilt dramatisk och att de två Greenbaums i slutet kommer att bli vänner igen är självklart och lika självklart är att det slutet kommer att bli så där amerikanskt sentimentalt. Bäst är sekvenserna när Herschel har blivit megakändis och framträder i tv och på estraddebatter, här finns åtminstone ansatsen till en satirisk hållning som regissören Brandon Tost tyvärr inte fullföljer.

Seth Rogen har alltid en sympatisk framtoning, men här är det svårt att engagera sig i någon av de två rollfigurerna. Trickfilmningen där de båda finns i bild samtidigt är helt okej, även om den inte går att jämföra med resultatet då Mark Ruffalo spelade tvillingar i ”I know this much is true”.

Det är också synd att Sarah Snook (från ”Succession”) inte fick följa med från 1919 till 2019. Henne hade jag gärna sett mer av.

Gunnar Rehlin/TT

Seth Rogen och Sarah Snook som Herschel och Sarah Greenbaum i 'An American pickle'. Pressbild.
Seth Rogen och Sarah Snook som Herschel och Sarah Greenbaum i "An American pickle". Pressbild.
Foto: Hopper Stone

FAKTA

Fakta: An American pickle

Genre: Komedi.

Regi: Brandon Trost.

I rollerna: Seth Rogen, Sarah Snook, Molly Evensen med flera.

Längd: 1 timme 38 minuter.

Visas på: HBO Nordic.

Betyg: + +

Kultur och nöje

Filmrecension: Butler flyr dödlig komet

Familjen Garrity prövas hårt när en komet hotar jorden i 'Greenland'. Pressbild.
Familjen Garrity prövas hårt när en komet hotar jorden i "Greenland". Pressbild.
Foto: SF Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kärnfamiljen har bättre odds än planeten i den här apokalyptiska nagelbitaren, som kan passa den som inte har fått nog av plötslig kris och storskalig panik.

Tycker du att samtiden har varit för harmonisk på sista tiden? Vore det skönt med lite explosiv eskapism? Kanske något storskaligt som påminner om vad som verkligen är viktigt när krisen kommer?

Vilket annat år som helst hade väl den här Roland Emmerich-kopian (minus någon riktigt lättgillad rollfigur) funkat alldeles utmärkt som pulshöjande tidsfördriv. Men pandemiåret 2020 kan det vara på sin plats med en liten trigger-varning: panikslagna människor som får se sin skenbart trygga verklighet slås i spillror kan ju också uppfattas som lite... tja, inte så himla eskapistiskt i alla fall.

Men med det sagt så är den här jorden-går-under-storyn en elegant samling av genrens alla klichéer, som i snygg specialeffektsförpackning plockas fram i tur och ordning för mesta möjliga chockvärde, nagelbitande och tårknipande situationer.

Det börjar redan i de inledande minuterna då byggherren John Garrity (Gerard Butler) på nåder gör entré i sitt hem där hans avvaktande fru Allison (Morena Baccarin) och deras gullige lille son, med ett tydligt planterat insulinbehov, väntar.

På nyheterna berättas det förväntansfullt om kometen Clark som ska passera jorden och den enda katastrofen som existerar just då är den som nyligen utspelats i den välbärgade kärnfamiljen.

Men skam den frånvarande familjefar som ger sig när Armageddon nalkas. John Garrity samlar ihop sig och sin krisande familj och kämpar filmen igenom för att ta sig till en militärbas på Grönland där en strimma hopp om överlevnad möjligen tycks finnas.

För Clark är givetvis inte lika harmlös som sommarens kometupplevelse Neowise och panik och laglöshet sprider sig när det börjar explodera och massutrotning hotar. Familjen prövas hårt, det är verkligen utmattande att se dem råka ut för den ena hemskheten efter den andra samtidigt som tiden rinner ut – för gott. Det absolut värsta i mänskligheten gör sig påmint, men också det absolut bästa. Mitt i allt obligatoriskt Hollywood-fluff är det faktiskt lite fint att få bli påmind om det.

Miranda Sigander/TT

Det ser illa ut. Verkligen illa, i undergångsrullen 'Greenland'. Pressbild.
Det ser illa ut. Verkligen illa, i undergångsrullen "Greenland". Pressbild.
Foto: SF Studios

FAKTA

Fakta: Greenland

Genre: Action

Premiär: 12 augusti 2020

I rollerna: Gerard Butler, Morena Baccarin, Scott Glenn med flera

Regi: Ric Roman Waugh

Speltid: 2 timmar

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + +

Kultur och nöje

Tv-recension: Rasisterna otäckare än monstren

Rasister och demoner utgör hotet mot trion i 'Lovecraft country'. Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett spelar huvudrollerna i serien som inspirerats av skräckförfattaren HP Lovecrafts universum. Pressbild.
Rasister och demoner utgör hotet mot trion i "Lovecraft country". Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett spelar huvudrollerna i serien som inspirerats av skräckförfattaren HP Lovecrafts universum. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rasister är betydligt otäckare än övernaturliga monster.
Det är ett av de bestående intrycken efter de första fem avsnitten av i förväg hajpade HBO-serien ”Lovecraft country”.

Serien bygger till stor del på Mark Ruffs bok med samma namn och tar avstamp i hur tre svarta Chicagobor – Atticus, Leti och George – beger sig i bil till södern för att söka efter Atticus försvunne pappa. Det är tidigt 1950-tal, rasismen härskar i USA, inte minst i södern, och de tre trakasseras med allt från gester till mordhot.

De är på väg för att söka Atticus pappa i något som kallas Lovecraft country, och för den som kan sin skräcklitteratur säger detta givetvis att det inte bara är ett drama om rasism utan också skräck.

Howard Phillips Lovecraft levde mellan 1890 och 1937 och är känd som en av de främsta av alla skräckförfattare. Med romaner som ”The case of Charles Dexter Ward” och noveller som ”Råttorna i muren”, ”Färg bortom tid och rum”, ”Pickmans modell” och ”Återkomsten” skapade han en egen skräckvärld, suggestiv och ytterst otäck, med monster som sällan beskrevs i detalj utan oftare som inkarnationen av allt som var ont och vedervärdigt. Nutida författare som Stephen King och John Ajvide Lindqvist har inspirerats av Lovecrafts berättelser.

Men till skillnad från dessa var Lovecraft rasist. I sina brevväxlingar öste han förakt över bland andra svarta och judar, och han skulle inte ha varit förtjust i detta att hans författarskap utgör bakgrund till en antirasistisk tv-serie som denna.

I det första avsnittet dyker lovecraftska monster upp som räddare i nöden när de tre huvudpersonerna är sekunder från att bli dödade. Men dessa specialeffektsmonster är inte särskilt skrämmande, särskilt inte jämfört med de vita rasister de just slitit i bitar.

Mark Ruffs bok är uppbyggd som novelliknande historier som hör ihop och som sammantaget ger oss en berättelse lika mycket kring skräck som kring drama. Tv-serien, producerad av bland annat ”Get out”- och ”Us”-regissören Jordan Peele, är uppbyggd på samma sätt, vilket ibland medför väldigt abrupta hopp i narrativet. Vi får helt enkelt acceptera att det har hänt en del sedan vi senast mötte protagonisterna. Jag inser det, men det är lite irriterande, och medför varje gång en stunds funderande – hur gick det här till?

”Lovecraft country” är en tekniskt mycket välgjord serie med starka skådespelare – lägg speciellt märke till Jurnee Smollett som Leti – men jag känner mig ändå lite besviken. Jag har svårt att sätta fingret på varför, men jag får inget riktigt grepp om historien, den känns ibland alltför mycket som lösryckta episoder som på något sätt ska föras samman.

Gunnar Rehlin/TT

Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett i 'Lovecraft country'. Pressbild.
Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett i "Lovecraft country". Pressbild.
Foto: HBO Nordic

FAKTA

Fakta: "Lovecraft country"

Genre: Skräck/drama.

Visas på: Strömmas på HBO i tio avsnitt.

Regi: Daniel Sackheim, Yann Demange, Cheryl Dunye, Victoria Mahoney och David Petrarca.

I rollerna: Jonathan Majors, Jurnee Smollett, Courtney B Vance, Michael Kenneth Williams med flera.

Betyg: + + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Kultur och nöje

Filmrecension: Alltför kärvt om Schjerfbeck

Laura Birn i titelrollen är magnetisk på duken men i det stora hela är 'Helene' en ganska seg film. Pressbild.
Laura Birn i titelrollen är magnetisk på duken men i det stora hela är "Helene" en ganska seg film. Pressbild.
Foto: Nonstop entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje Vackert foto och en magnetisk Laura Birn i huvudrollen gör "Helene" till en stämningsfull konstupplevelse. Men ett kärvt tilltal och trist fokus blir en utmaning för dem som inte är redan insatta.

Konstnärer ska inte behöva förklara sin konst. De ska bara ta in. Skapa. Lämna åt betraktaren att tolka. En rimlig hållning att ha, som just konstnär.

Filmer om konstnärer är förvisso också konstverk men här kommer ett tips till filmskapare: ha en lite tydligare programbeskrivning än "skildra konstnären genom dennes konst". Så himla kul att se på när färg torkar/lera stelnar/trolldeg knådas är det oftast inte.

Närliggande exempel är Jacques Doillons mycket marmorfokuserade film om Rodin samt Julian Schnabels van Gogh-skildring, där Willem Dafoe under merparten av filmen ligger på marken och gnuggar jord i ansiktet och slår ut med armarna i soldränkta vetefält – för att man ska förstå exakt hur mycket van Gogh tog in och skapade.

När det nu äntligen blivit dags för en film om en kvinnlig konstnär, den finlandssvenska Helene Schjerfbeck (1862–1946), är fotot mycket vackert – varenda bildruta ser ut som ett noga komponerat stilleben i konstnärens avskalade anda – men formen så genomgående kärv att den emotionella kontakten med henne blir svag.

Informationen är överlag knapp. Replikerna likaså. Det blandas färger på en palett. Det skuras golv. Det hängs upp tavlor. Ljus studeras noga.

För inte redan invigda i Helene Schjerfbecks liv blir det pussligt värre att hänga med på grundläggande fakta; vi möter henne i en svår period i livet där hon är halvt bortglömd och bor i fattigdom med en riktig ragata till mamma men hur hon slog igenom från början och vad som hände sedan får man googla sig till.

Laura Birn i titelrollen är magnetisk på duken men har en sådan underspelad stil att det nästan blir svårt att förstå Schjerfbecks handlingar och känslolägen. När hon i en ovanligt ordrik passage berättar om sitt caféliv i Paris med några väninnor tidigare i livet suktar man efter en berättelse om den perioden.

Regissören Antti J Jokinen väljer i stället att berätta om den ganska tröttsamme unge Einar Reuter, som dyker upp och intar positionen som adept och föremål för olycklig förälskelse från Helenes sida. Att välja just detta fokus för en biografi om en stor kvinnlig konstnär känns obegripligt.

Miranda Sigander/TT

Den unge Einar (Johannes Holopainen) uppskattar Helene Schjerfbeck som konstnär och känslor uppstår. Pressbild.
Den unge Einar (Johannes Holopainen) uppskattar Helene Schjerfbeck som konstnär och känslor uppstår. Pressbild.
Foto: Nonstop entertainment

FAKTA

Fakta: Helene

Genre: Drama

Premiär: 14 augusti 2020

I rollerna: Laura Birn, Johannes Holopainen, Pirkko Saiso med flera

Regi: Antti Jokinen

Speltid: 2 timmar 2 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + +

Kultur och nöje

P3 lajvar festival på bakgården

Zara Larsson är en av artisterna som uppträder under P3-festivalen. Arkivbild.
Zara Larsson är en av artisterna som uppträder under P3-festivalen. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Konserter med Zara Larsson och Imenella, festivalreportage från förr – och tältande "Morgonpasset"-programledare.
När alla sommarens musikfestivaler ställer in tar P3 saken i egna händer.

Med artister som Zara Larsson, Arre Arre, Imenella, Ozzy och Guleed kommer P3-festivalen att dra igång under fredagen. Men till skillnad från en vanlig festival kommer evenemanget inte att ha några besökare – det är radioavstånd som gäller för dem som vill ta del av musiken.

"Gediget festivalarkiv"

Festivalen sänds från Sveriges Radios privata område i Radiohusparken, med livemusik, social distansering och med ett vip-område för P3-profiler. Under festivalens gång kommer de även att gräva i P3-arkivet efter minnen från pandemifria tider.

– Vi ville göra P3-festivalen eftersom det inte arrangeras så många andra festivaler i år. Vi sitter också på ett ganska gediget festivalarkiv, P3 har varit på jättemånga festivaler under åren och då tänkte vi att vi kan återuppleva starka festivalminnen från Roskilde, Way Out West och Glastonbury bland annat, säger Caisa Ederyd, kanalproducent på P3.

Radioproducerat festivallajv

Hela sommaren har radiokanalen pytsat ut tidigare inspelningar och Caisa Ederyd kallar P3-festivalen för ett slags final.

– Morgonpassets programledare ska tälta och campa i Radiohusparken, det är lite som att vi lajvar festival, men vi producerar det för radio så att det blir en rolig radioupplevelse, säger Caisa Ederyd.

Bland de gamla konserterna som ska spelas upp på P3-festivalen finns Robyns Roskildespelning från 2019 och Aden x Asmes gästspel på Stormzys Way Out West-konsert från samma år.

– Vi har sparat några av de bästa festivalminnena till sist, sedan vill vi skapa nya minnen med artisterna som kommer att uppträda live, säger Ederyd.

Sofia Sundström/TT

Imenella kommer att uppträda på P3-festivalen. Arkivbild.
Imenella kommer att uppträda på P3-festivalen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: P3-festivalen

De uppträder på P3-festivalen

Zara Larsson – 22-årig popstjärna från Stockholm. Släppte senast singeln "Love me land"

Arre Arre – Punkband från Malmö. Släppte senast ep:n "Sit on my face". Gruppen tilldelades pris för årets rock på P3 Guld-galan 2020.

Imenella – Hiphopartist och dansare bosatt i Stockholm. 2019 kom hennes debut-ep "Tro".

Ozzy – Hiphopartist från Malmö som debuterade med det hyllade albumet "Ett öga rött". Året därpå kom uppföljaren "Sexan".

Guleed – Hiphopartist från Malmö som debuterade med "50 grader i februari". Släppte senast singeln "Sshh".

Kultur och nöje

Gianlucas bilder fångar en klubb och en tid

De förstorade bilderna, inramade med delar av gamla lastpallar och inlindade i bubbelplast ska lastas i bilen och köras upp till Norrköping där de ska ställas ut på Arbetets museum. Tidigare har Gianluca La Brunas foton från Plan B varit utställda på Moderna museet i Malmö och snart ska de även visas på en gatufotoutställning i italienska Trieste.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Malmö
Foto Gianluca La Bruna har ställt ut sina bilder från rockklubben Plan B på Moderna museet i Malmö och snart kommer några av dem att visas på Dokumentärfotosalongen på Arbetets Museum i Norrköping.
Men det är bara början. I höst kommer boken om klubbens år i den legala gråzonen.

I hans hörn av studion på Möllan, en studio som han delar med en annan fotograf och ett bokförlag, sitter svartvita bilder i skarpa kontraster uppnålade på anslagstavlan. Bilderna, är från den tiden Plan B var en medlemsklubb och visar ett kreativt kaos, gemenskap och en obändig skaparglöd.

På golvet längst in i studion står fem uppförstoringar av bilder som är inramade i delar av gamla lastpallar; lastpallarna är något av kännemärket för klubben. Tidigare, innan brandmyndigheterna hade synpunkter på det, var klubbens scen och bar uppbyggda av just lastpallar och än idag, sedan klubben flyttat snett över Norra Grängesbergsgatan till nya större lokaler, är uteserveringen byggd av dem – och en pall utsågad som ett B är klubbens logotyp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL