Kultur och nöje

Alanis Morissette ville inte ge ut "Ironic"

Alanis Morissette slog igenom med 'Jaged little pill' för 25 år sedan. Arkivbild.
Alanis Morissette slog igenom med "Jaged little pill" för 25 år sedan. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Alanis Morissette var 21 år gammal när hon 1995 fick ett världsgenombrott med albumet "Jaged little pill". En av låtarna på skivan är singeln "Ironic" som än i dag är den kanadensiska artistens största hit – den har spelats över 200 miljoner gånger på Spotify och videon har visats 150 miljoner gånger på Youtube.

Men faktum är att Alanis Morissette från början var rejält skeptisk till låten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Siktar på rekord med Disco

Norska filmen Disco utspelar sig i frikyrkomiljö.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 22 augusti kan du vara med och bidra till att den norska storfilmen Disco blir den mest besökta utomhusvisningen någonsin. Filmen streamas nämligen gratis för alla denna kväll, och publiken inte bara uppmanas att se den utomhus utan kan även vinna pris för bästa och mest kreativa utomhusbio.

Det är Göteborg Film Festivals streamingtjänst Draken Film som arrangerar Open Air Anywhere, en digital förhandsvisning inför att filmen släpps på biografer över hela landet den 2 oktober.

– Disco är en färgsprakande, välspelad och djupt berörande film som bland annat handlar om att förhålla sig till regler och längta både till och från friheten. På så vis passar den väldigt bra att visa just den här ovanliga sommaren. Dessutom är det en av årets snyggaste filmer, med några oförglömliga sommarscener som är rysligt perfekta att se utomhus en svensk sommarkväll, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival, i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Sanna sjunger vidare på Skansen

Programledaren Sanna Nielsen under tisdagens sista Allsång på Skansen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen även nästa år. Det berättade hon i sommarens sista sändning på tisdagskvällen.

– Somrarna här på Skansen är det bästa jag vet och jag längtar redan efter att få sjunga allsång igen. Nästa år hoppas jag att vår älskade publik som vi har saknat så är på plats här på Skansen, sade hon på Sollidenscenen.

Per Rådelius, projektledare för programmet, gläds åt att hon kommer tillbaka för en sjätte säsong.

– Sommarens fantastiska artister, vår underbara orkester, allsångskören och helt unika Sanna Nielsen har, trots avsaknaden av publik på plats, burit och drivit programmet med full kraft och hög energi. Jag är så glad och tacksam att Sanna fortsätter Allsångssommaren 2021, säger han i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Skådespelaren Göran Forsmark död

Göran Forsmark 1999. Arkivbild.
Göran Forsmark 1999. Arkivbild.
Foto: Sofia M ller/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren Göran Forsmark, känd för sina roller i bland annat "Jägarna", "Midnattssol" och "Bonusfamiljen" har avlidit. Han blev 65 år.
– Livet utan Göran blir så mycket tråkigare, säger regissören Agneta Fagerström-Olsson.

Under tisdagen dök inte Göran Forsmark upp till en inspelning och han hittades senare död i sin bostad i Sundbyberg, berättar filmregissören, producenten och manusförfattaren Agneta Fagerström-Olsson för TT.

– Han hade precis varit hos läkaren när jag pratade med honom i torsdags. Då var allt bra och alla värden var bra, säger hon.

Dödsbeskedet kom som en chock för henne.

– Han hade så mycket framför sig nu. Han hade jobb i filmbranschen och han hade jobb på teater i Norge, det var så mycket. Han har haft en lite mörk period innan, men nu hade allting vänt för honom. Därför var det här så fruktansvärt oväntat, säger hon.

"Alltid funnits där"

Göran Forsmark föddes i Malmberget och han utbildade sig till skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö. Under sin karriär hann han göra över 100 film- och tv-roller och han har bland annat stått på teaterscener vid Norrbottensteatern, Göteborgs stadsteater och Stockholms stadsteater.

– Det är så tomt. Han har varit i våra liv i 35 år, han har alltid funnits där. Livet utan Göran blir så mycket tråkigare. Det är inte lika turbulent, inte lika överraskande, galet eller roligt, säger Agneta Fagerström-Olsson.

Fagerström-Olsson, som arbetat med Forsmark i flera film- och tv-produktioner genom åren, beskriver honom som en fantasifull och initiativrik skådespelare.

– Han var jätterolig att jobba med. Han hade sitt eget lir liksom. Han var en duktig skådis och en riktig karaktär. Sådana karaktärer finns det inte så många av, säger hon.

"Oerhört tragiskt"

Under mänga år framförde Göran Forsmark teatermonologen "Mannen från Malmberget", skriven för Forsmark av Svante Lindqvist.

– Han var en stor skådespelare. Fick han rätt roller gjorde han storverk, och det fick han ofta. Han var också en så drivande kraft. Fick man med honom i en produktion så såg han till att det hände grejer, säger Lindqvist till TT.

Senast i våras spelade Forsmark "Mannen från Malmberget" i en coronauppsättning via nätet av Studio Acusticum i Piteå.

– Det är oerhört tragiskt. Vi var ju goda vänner sedan, många år. Jag pratade med honom för tio dagar sedan eller så. Han skulle komma upp hit och vi hade planer på en ny teaterproduktion tillsammans, säger Lindqvist.

Lassgård: Galen och härlig

Skådespelaren Ann Petrén och Göran Forsmark var vänner i 40 år, sedan de studerade tillsammans på Teaterhögskolan i Malmö.

– Det kommer märkas att han är borta och jag tycker att det är så enormt tråkigt. Jag blev så ledsen när jag fick veta. Han var en människa som var lite utanför boxen. Det är en otrolig förlust, för mig personligen men också för teatern och filmen, säger hon till Aftonbladet.

För många svenskar är Göran Forsmark starkt förknippad med rollen som Håkan i succéfilmen "Jägarna" från 1996.

Rolf Lassgård spelade huvudrollen i filmen och minns tillbaka på sin motspelare med värme.

– Det är mycket tråkiga nyheter. Göran var en otroligt spirituell och speciell skådis, han hade en otrolig kännedom om den lilla människan. Han var galen och härlig att jobba med, säger han till Expressen.

Björn Berglund/TT

Göran Forsmark blev 65 år. Arkivbild.
Göran Forsmark blev 65 år. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/ TT

FAKTA

Fakta: Göran Forsmark

Föddes 1955 och växte upp i Koskullskulle utanför Malmberget i Gällivare kommun.

Arbetade bland annat på Systembolaget innan han utbildade vid Teaterhögskolan i Malmö 1976–1979. Gick i samma klass som Ann Petrén, Reine Brynolfsson och Philip Zandén.

Har verkat vid bland annat Göteborgs stadsteater, Norrbottensteatern och Stockholms Stadsteater.

Erhöll 1993 Teaterförbundets Vilhelm Mobergstipendium.

Film- och tv-roller i urval: "Kärlekens himmelska helvete" (1993), "30:e november" (1995), "Jägarna" (1996), "Harry & Sonja" (1996), "Sanning eller konsekvens" (1997), "Under ytan" (1997), "Skärgårdsdoktorn" (1997–2000), "Hammarkullen" (1997), "Den tatuerade änkan" (1998), "Ivar Kreuger" (1999), "Populärmusik från Vittula", (2004), "Exit" (2006), "Solstorm" (2007), "Tjuvarnas jul" (2011), "Midnattssol" (2016), "Bonusfamiljen" (2018–2019)

Kultur och nöje

"Glädjande om Lovecraft snurrar i sin grav"

Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett-Bell rymmer från rasistiska bonnläppar och kosmiska monster i HBO:s 'Lovecraft country'. Pressbild.
Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett-Bell rymmer från rasistiska bonnläppar och kosmiska monster i HBO:s "Lovecraft country". Pressbild.
Foto: HBO
Kultur och nöje
Kultur och nöje HBO:s nya storsatsning "Lovecraft country" handlar om en svart familj på roadtrip genom 50-talets Jim Crow-Amerika. De försöker överleva den våldsamma rasismen men också monster och magi ur skräckmästaren HP Lovecrafts litterära verk.

Krigsveteranen Atticus Freeman, hans väninna Letitia och hans farbror George arbetar med en guidebok till frizoner från rasism (en så kallad "greenbook") i den amerikanska södern. Snart startar en jakt efter Atticus försvunne far Montrose, spelad av Michael K Williams. En resa där de stöter på rabiata rasister, övernaturliga monster och ett hemligt sällskap av dubiösa magiker.

Svart magi är i högsta grad närvarande även i dagens samhälle, menar Michael K Williams.

– Jag ska ge ett exempel på svart magi. Att du kan ta in ett barn i ett förhörsrum och ljuga för honom, och säga "din kompis sade att du gjorde det", det är en sorts trolldom där du använder din makt och manipulerar sanningen för att få ett särskilt resultat. Vi ser de egenskaperna spela ut i "Lovecraft country" och det ger oss en inblick i hur vi har kommit dit vi är i dag, säger han.

Rasism i en skräckspegel

Familjen Freemans bakgrund ger också ett slags tidslinje över USA:s rasistiska historia: när publiken träffar dem har de redan överlevt en massaker i Tulsa, Oklahoma, de har bott i södra Chicago som på den tiden var en krigszon och de fortsätter att navigera genom Jim Crow-södern.

Jonathan Majors, som spelar huvudrollen som Atticus, menar att serien har blivit speciellt relevant i dagens USA där protesterna mot rasistiskt polisvåld har pågått i flera månader.

– Räkenskapen för vårt lands största synd är här, det som är avhumaniseringen av många olika grupper. Om vi slår på tv:n nu ser vi hur det avslöjas på många sätt: Orättvisorna och systemen som det här landet har byggt upp och fortfarande propagerar. Det vackra med serien är att vi också avslöjar det, men på ett konstnärligt sätt med mycket integritet och autenticitet, säger Jonathan Majors.

Mörka familjehemligheter

Michael K Williams växte upp i New York och säger att han inte upplevde särskilt mycket rasism där. Däremot kan han relatera till familjehemligheterna som uppdagas i "Lovecraft country".

– Vi låste in mörka hemligheter från vårt förflutna i ett rum på övervåningen och satte dit en skylt med texten "tillträde förbjudet". Ingen pratade om den där hemska dagen eller händelsen, säger Michael K Williams men vill inte gå in på några detaljer om familjetraumat.

– Det var skönt att se familjen i "Lovecraft country" gå in i det rummet, och gå igenom alla de där smärtsamma soporna. Ta reda på vilka de är, hur deras arv ser ut och vad de betyder för varandra som en familj, fortsätter han.

TT: Många rädslor formas i barndomen, var du själv rädd för något övernaturligt som liten?

– Nej, vi uppfostrades inte i den sortens kultur. Däremot kunde min mamma ge mig rent övernaturligt med stryk om jag inte gjorde som jag blev tillsagd, säger Michael K Williams med ett stort skratt.

Skräck- och science fiction-författaren HP Lovecraft är en av de mest inflytelserika genreförfattarna någonsin. Han var också rasist. Det faktum att han postumt lånat sitt namn till "Lovecraft country" slår an ett visst mått av ironi som uppskattas av seriens ensemble, inte minst av Jurnee Smollett-Bell som spelar Atticus vapendragare Letitia.

TT: HP Lovecraft var som bekant rasist, tror du att han snurrar runt i graven nu när hans namn används för en serie som är så tydligt antirasistisk?

– Bilden av att han snurrar i sin grav glädjer mig, det kan jag inte förneka. Men jag har inte tänkt på vad hans respons hade varit på historien vi berättar. En sak som är så radikal med "Lovecraft country" är att den omskapar och sätter svarta röster i centrum i en genre där de stängts ute så länge, säger Jurnee Smollett-Bell.

Rättat: I en tidigare version fick huvudpersonen i tv-serien fel efternamn.

Kristoffer Viita/TT

Jonathan Majors spelar krigsveteranen Atticus Freeman i HBO:s övernaturliga splatterfest 'Lovecraft country'. Pressbild.
Jonathan Majors spelar krigsveteranen Atticus Freeman i HBO:s övernaturliga splatterfest "Lovecraft country". Pressbild.
Foto: HBO
Michael K Williams har spelat med i serier som 'Boardwalk empire' och filmer som 'Vägen' och '12 years a slave'. Men Williams är mest känd som Omar Little i 'The wire', där han rånade knarklangare i Baltimore. I 'Lovecraft country' spelar han huvudpersonen Atticus Freemans pappa Montrose. Pressbild.
Michael K Williams har spelat med i serier som "Boardwalk empire" och filmer som "Vägen" och "12 years a slave". Men Williams är mest känd som Omar Little i "The wire", där han rånade knarklangare i Baltimore. I "Lovecraft country" spelar han huvudpersonen Atticus Freemans pappa Montrose. Pressbild.
Foto: HBO

FAKTA

Fakta: "Lovecraft country"

Genre: Skräck

Skapare: Misha Green

Skådespelare: Jonathan Majors, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B Vance med flera.

Antal avsnitt: 10

Premiärdatum: 17 augusti 2020 (HBO)

Åldersgräns: 15 år

Bakgrundsfakta: Trots titeln är inte serien baserad på någon av skräckförfattaren HP Lovecrafts många berättelser. Istället ligger Matt Ruffs roman med samma namn från 2016 till grund för manuset för "Lovecraft country". Serien är en ny hajpad produktion från HBO, inte minst eftersom "Get out"-regissören Jordan Peele länge varit knuten till projektet som exekutiv producent tillsammans med JJ Abrams. Handlingen kretsar kring Atticus Freeman (Jonathan Majors), hans vännina Letitia (Jurnee Smollett-Bell) och hans farbror George (Courtney B Vance). De letar efter Atticus försvunne far Montrose Freeman men måste fly från rasister som vill mörda dem och monster från Lovecrafts universum.

Kultur och nöje

Miljöpartister försvarar Lind: Dambergs ansvar

Flera miljöpartister försvarar kulturminister Amanda Lind i en debattartikel i SvD. Arkivbild.
Flera miljöpartister försvarar kulturminister Amanda Lind i en debattartikel i SvD. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det är socialdemokratiska ministrar i regeringen som måste ta ansvar för kulturens villkor under coronakrisen. Det menar 51 miljöpartister som i en debattartikel i Svenska Dagbladet försvarar kulturminister Amanda Lind (MP).

"Vi är många miljöpartister som anser att kulturminister Amanda Lind på ett orättfärdigt sätt fått skulden för den situation som uppkommit. Faktum är att Amanda Lind agerade snabbt och resolut när krisen var ett faktum", skriver MP-politikerna, många verksamma inom kultursektorn runt om i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

P3 lajvar festival på bakgården

Zara Larsson är en av artisterna som uppträder under P3-festivalen. Arkivbild.
Zara Larsson är en av artisterna som uppträder under P3-festivalen. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Konserter med Zara Larsson och Imenella, festivalreportage från förr – och tältande "Morgonpasset"-programledare.
När alla sommarens musikfestivaler ställer in tar P3 saken i egna händer.
PREMIUM

Med artister som Zara Larsson, Arre Arre, Imenella, Ozzy och Guleed kommer P3-festivalen att dra igång under fredagen. Men till skillnad från en vanlig festival kommer evenemanget inte att ha några besökare – det är radioavstånd som gäller för dem som vill ta del av musiken.

"Gediget festivalarkiv"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gianlucas bilder fångar en klubb och en tid

De förstorade bilderna, inramade med delar av gamla lastpallar och inlindade i bubbelplast ska lastas i bilen och köras upp till Norrköping där de ska ställas ut på Arbetets museum. Tidigare har Gianluca La Brunas foton från Plan B varit utställda på Moderna museet i Malmö och snart ska de även visas på en gatufotoutställning i italienska Trieste.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Malmö
Foto Gianluca La Bruna har ställt ut sina bilder från rockklubben Plan B på Moderna museet i Malmö och snart kommer några av dem att visas på Dokumentärfotosalongen på Arbetets Museum i Norrköping.
Men det är bara början. I höst kommer boken om klubbens år i den legala gråzonen.

I hans hörn av studion på Möllan, en studio som han delar med en annan fotograf och ett bokförlag, sitter svartvita bilder i skarpa kontraster uppnålade på anslagstavlan. Bilderna, är från den tiden Plan B var en medlemsklubb och visar ett kreativt kaos, gemenskap och en obändig skaparglöd.

På golvet längst in i studion står fem uppförstoringar av bilder som är inramade i delar av gamla lastpallar; lastpallarna är något av kännemärket för klubben. Tidigare, innan brandmyndigheterna hade synpunkter på det, var klubbens scen och bar uppbyggda av just lastpallar och än idag, sedan klubben flyttat snett över Norra Grängesbergsgatan till nya större lokaler, är uteserveringen byggd av dem – och en pall utsågad som ett B är klubbens logotyp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Teater ställer in efter coronasmitta

'Irakisk Kristus' på Teater Galeasen ställs in på nytt. Pressbild.
"Irakisk Kristus" på Teater Galeasen ställs in på nytt. Pressbild.
Foto: Jens Sethzman
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Teater Galeasen i Stockholm skjuter upp sin nypremiär av pjäsen "Irakisk Kristus". Orsaken är att anhöriga till teaterns personal bekräftats ha smittats av coronaviruset.

"Vår föreställning är beroende av att skådespelarna ska kunna vara nära varandra. Att hålla de avstånd som krävs låter sig inte göras på den begränsade scen som är Galeasens", säger teaterchef Sophia Artin i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL