Utrikes

Oväder skjuter upp Trumps New Hampshire-möte

USA:s president Donald Trump under kampanjmötet i Tulsa, Oklahoma i juni. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump under kampanjmötet i Tulsa, Oklahoma i juni. Arkivbild.
Foto: Ian Maule/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s president Donald Trumps planerade massmöte i New Hampshire på lördagen skjuts upp en vecka eller möjligen två, meddelar Vita huset.

Anledning är att det tropiska ovädret Fay under helgen väntas svepa in över nordöstra USA där New Hampshire är beläget.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Johnson: Stoppa migrantbåtarna över kanalen

Migranter tas om hand i Dovers hamn i förra veckan.
Migranter tas om hand i Dovers hamn i förra veckan.
Foto: Gareth Fuller/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritannien vill samarbeta med Frankrike för att stoppa migrantbåtar över Engelska kanalen. Inrikesdepartementet har tidigare bett militären om hjälp för att hantera de många migranter som kommer med båt från Frankrike.

Sedan i torsdags fler än 500 personer, inklusive barn och gravida kvinnor, tagit sig över Engelska kanalen. Många i överlastade gummibåtar.

– En andra sak vi måste göra är att se igenom vårt regelverk som gör det mycket, mycket svårt att skicka ut människor efter att de kommit hit – även fast de kommit hit olagligt, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Storbritannien har tidigare riktat kritik mot Frankrike då de anser att de inte gör tillräckligt för att stoppa de som försöker ta sig över. Frankrike uppger att fem gånger så många migrantbåtar har stoppats mellan januari och juli i år jämfört med samma period i fjol.

Utrikes

Ska motverka klimatflykt – höjer landets öar

President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflykt i Kiribati. Arkivbild.
President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflykt i Kiribati. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II
Utrikes
Utrikes Kiribatis öar ska höjas ur havet med hjälp av muddring, det säger landets nyligen omvalde presidenten. På så vis ska man bekämpa höjda havsnivåer och klimatflykt.

Östaten Kiribatis president, Taneti Maamau, säger att det är en del av regeringens strategi att höja öarna för att motverka förhöjda havsnivåer.

Maamuas föregångare, tidigare presidenten Anote Tong, förutspådde att ögruppens invånare i framtiden skulle tvingas flytta från öarna på grund av stigande hav. Under hans mandatperiod köptes mark i Fiji som skulle fungera som ett potentiellt nytt hemland för invånarna.

Maamau har avvisat migration som strategi med motiveringen att studier visat att öarna kan överleva med rätt anpassningsåtgärder.

Presidenten har även meddelat att man kommer ta hjälp av Kina i arbetet med att rädda öarna. I fjol uppmärksammades Kiribati internationellt då man bröt med Taiwan för att i stället diplomatiskt närma sig Kina, vilket ändrade den geopolitiska kartan i en stor del av Stilla Havet.

USA:s militär har uttryckt en oro för att Kiribati ska tillåta Kina att bygga militära anläggningar på ön Christmas som ligger 2 000 kilometer söder om Hawaii.

Maamau säger dock att Kiribati kommer skydda sitt oberoende och inte ta stora lån från något land.

Ellinor Knoxborn/TT

Utrikes

Tredje ministern avgår efter explosionen

En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanons finansminister Marie Claude Najem lämnar sin post med anledning av explosionen i Beiruts hamn, där över 150 människor omkom.
Hon är den tredje ministern som avgår på kort tid efter omfattande protester mot regeringen.

Justitieministern lämnade under måndagen in sin avskedsansökan och uppgav explosionen som orsak. Under söndagen avgick landets miljö- och informationsministrar och flera parlamentsledamöter av samma anledning.

– Hela regimen måste ändras. Det blir ingen skillnad om det blir en ny regering. Vi behöver snabba val, säger ingenjören Joe Haddad till Reuters.

Men det är inte alla libaneser som tror att en förändring är möjlig.

– Det kommer inte att gå, det är bara samma människor. Det är en maffia, säger Antoinette Baaklini som arbetar på ett företag vars lokaler förstördes vid explosionen.

Utredning

President Michel Aoun har tidigare uppgett att explosiva ämnen lagrats på ett osäkert sätt i hamnen under flera år. En utredning kring vad som orsakade explosionen har inletts.

De regeringskritiska protesterna de senaste dagarna har varit de största sedan i oktober då den politiska eliten anklagades för att utnyttja statliga resurser för egen vinning. Nya protester väntas under måndagen utanför presidenten Michel Aouns residens för att kräva hans avgång efter den stora explosionen den 4 augusti.

Svårt att identifiera

Många av de personer som är saknade och antas ha omkommit är utländska arbetare, bland annat lastbilschaufförer, uppger Beiruts guvernör Marwan Abboud. Syrien har uppgett att 45 av deras medborgare tillhör offren.

Att offren inte har anhöriga på plats som kan identifiera kropparna försvårar arbetet.

– Det är en svår uppgift som tar tid, säger Abboud i en tv-intervju.

Libanons finansminister Marie Claude Najem. Arkivbild
Libanons finansminister Marie Claude Najem. Arkivbild
Foto: Hassan Ammar/AP

FAKTA

Bakgrund: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget 1975–1990, förlorat sina jobb eller tvingats gå ned i lön. Coronapandemin förvärrat den ekonomiska situationen ytterligare.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten i den sekulära republiken bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Utrikes

Kaos på stränder under Europas värmebölja

Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Stora delar av Europa har drabbats av en värmebölja.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes I takt med ökande smittspridning i Sydeuropa stiger även temperaturerna. När värmen pressas upp mot 40-sträcket växer även oron för fullpackade stränder mitt i pandemin.

"Stranden är så full att säker social distansering är omöjlig." De högsta uppmätta augustitemperaturerna på 17 år fick britterna att flockas till sydkustens stränder i helgen – i sådan mångfald att myndigheterna i Bournemouth enträget uppmanade folk att hålla sig borta.

Coronapandemin och dess medföljande reserestriktioner har lett till att många skippat sommarens utlandsresor och i stället semestrar på hemmaplan, vilket fört med sig stora folksamlingar på stränder och i parker.

I bland annat Spanien, Portugal, Frankrike och Storbritannien varnar samtidigt myndigheter för temperaturer betydligt över det normala under veckan som kommer.

I stora delar av Spanien – där antalet coronarelaterade sjukhusinläggningar enligt tidningen El País fyrdubblats den senaste månaden – väntas temperaturerna ligga runt 40-sträcket. I bland annat Valencia och på Balearerna varnar myndigheterna för värmen, skriver El Mundo.

Bråk med parasoller

Även i Belgien stiger både smittspridningen och värmen, rapporterar The Brussel Times. I helgen urartade semesterlugnet i belgiska Blankenberge i ett bråk med parasoller och solstolar efter att ett fyrtiotal ungdomar blivit tillsagda av polis att följa reglerna kring social distansering.

– Varken myndigheternas, polisens eller livräddarnas uppmaningar respekterades, säger åklagaren Fien Maddens om bråket till tidningen Bruzz.

I Frankrike är 15 departement placerade under "röd alert" – värmeskalans högsta nivå som bara tagits i bruk två gånger tidigare i historien, rapporterar Le Monde. Den röda alerten innebär nu enligt vädertjänsten Météo-France risk för överdödlighet i samband med covid-19 och ozonföroreningar, som vid värmeböljor enklare tränger in genom luftvägarna.

Risk för äldre

Även Portugal har drabbats av den europeiska värmevågen. De senaste veckorna har skogsbränder rasat i den torra vegetationen i de centrala delarna av landet. Flera brandmän och civila har skadats i lågorna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

De höga temperaturerna i Västeuropa väntas kvarstå veckan ut.

– När en värmebölja varar så här länge kan effekterna bli svåra. Många hus i regionen har inte luftkonditionering, och vid temperaturer runt 35 grader kan byggnaderna inte kyla ned sig själva. Det innebär en risk för många människor, särskilt för äldre och de med försämrat hälsotillstånd, säger meteorologen Taylor Ward till CNN.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Barn leker i en fontän i franska Lyon, där temperaturerna närmar sig 40 grader.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmeböljan, bland annat i Brighton (bilden).
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Utrikes

Röda korset utbildar volontärer i Nordkorea

Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Träd sticker upp från en park täckt av vatten i närheten av den översvämmade floden Han i Seoul i Sydkorea.
Foto: Lee Jin-man
Utrikes
Utrikes Röda korset har utbildat 43 000 nordkoreanska volontärer. Dels för att hjälpa landet bekämpa coronaviruset, men också för att hantera de kraftiga översvämningar som drabbat landet.

Kraftigt regn med efterföljande översvämningar har de senaste dagarna orsakat en oro för Nordkoreas grödor och livsmedelsförsörjning.

Röda korset har, tillsammans med Röda halvmånen, byggt ett omfattande nätverk av nordkoreanska volontärer för att hjälpa invånare i landets nio provinser att förebygga skador orsakade av översvämningarna. Men även att undvika smittspridning av coronaviruset, meddelar talespersonen Antony Balmain.

"Hundratals hem har skadats och stora områden med risfält har sjunkit på grund av kraftigt regn och en del översvämningar," säger Balmain.

Otydliga provsvar

Trots att Nordkorea ännu inte har bekräftat något fall av covid-19 i landet har en omfattande nedstängning av staden Kaesong gjorts efter att en man med coronasymptom upptäcktes i staden.

Enligt WHO:s representant för Nordkorea, Edwin Salvador, har personen testats men provsvaren var otydliga.

I Kaesong har de nyutbildade volontärerna försett 2 100 av de värst drabbade familjerna med bland annat presenningar, köksutrustning, och hygienprodukter.

Stora regnmängder

Regnmängderna i de norra delarna av landet har den här månaden varit större än 2007 då landet drabbades av de värsta översvämningarna hittills.

Samtidigt har minst 32 personer dött i Sydkorea efter 49 dagars monsunregn som orsakat både översvämningar, jordskred och evakueringar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Utrikes

Nytt vulkanutbrott på Sumatra

Två indonesiska män tar foton på Mount Sinabung utbrott.
Två indonesiska män tar foton på Mount Sinabung utbrott.
Foto: Sugeng Nuryono
Utrikes
Utrikes Mount Sinabung i norra Sumatra har fått sitt andra utbrott på tre dagar. Ett fem kilometer högt askmoln sköt under måndagen upp ur vulkanen och gjorde himlen mörk, uppger lokala myndigheter och vittnen.

Inga avlidna eller skadade har rapporterats efter utbrottet men myndigheterna varnar boende och turister för möjliga lavaflöden. Samtidigt fortsätter flygtrafiken utan störningar.

"Människor som bor i närheten uppmanas att vara uppmärksamma på att lava kan komma," säger Indonesiens vulkanologiska instans i ett uttalande.

Utbrottet är det andra sedan i lördags och detta efter att vulkanen varit inaktiv i över ett år.

Dramatiska filmer, tagna av boende i närheten, visar ett gigantiskt moln av kraftig aska som stiger mot skyn.

"Ljudet var som åska, det varade mindre än 30 sekunder." säger Fachrur Rozi Pasi, boende i området, till Reuters.

Enligt vittnet Gilbert Sembiring var dagens utbrott större än det i lördags.

Invånare har ombetts att hålla sig minst tre kilometer från vulkanen och bära skyddsmask för att minimera effekterna av askan i luften.

Mount Sinabung fick ett utbrott 2010 efter att vulkanen varit inaktiv i 400 år. Efter det kom inget utbrott förrän 2013 men sedan dess har den varit mycket aktiv. 2014 och 2016 omkom sexton respektive sju personer i samband med utbrott.

En bil kör på en väg täckt av aska från vulkanen.
En bil kör på en väg täckt av aska från vulkanen.
Foto: Sugeng Nuryono

Utrikes

3 000 gripna på valdagen i Belarus

Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.
Polis drabbade samman med demonstrerande i bland annat huvudstaden Minsk på söndagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes 3 000 människor har gripits under våldsamma protester på valdagen i Belarus, meddelar polisen.
President Alexandr Lukasjenko fick enligt valkommissionen 80 procent av rösterna, ett resultat som inte accepteras av oppositionen.

Tiotals människor skadades under demonstrationerna på söndagen som ledde till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Tusentals greps, meddelar polisen enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Tidigare hade människorättsorganisationen Viasna rapporterat om att en person omkommit under protesterna efter att ha blivit påkörd av ett polisfordon.

Redan under valdagen på söndagen visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko fått närmare 80 procent av rösterna. Beskedet ledde till att tusentals motståndare som inte anser att valet gått rätt till gav sig ut och demonstrerade.

Täckta med blod

Polisen använde vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra protestdeltagarna och USA-finansierade Radio Liberty har publicerat bilder på människor täckta med blod. Enligt människorättsorganisationen Viasna har 110 människor gripits i huvudstaden Minsk, sammanlagt över 200 i hela landet. Tiotals personer rapporteras ha skadats i sammandrabbningar mellan polis och deltagare i demonstrationerna.

Regeringsbyggnader har spärrats av och från invånare kommer uppgifter om att det har blivit svårt att koppla upp sig mot internet.

Alexandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapanedmin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Sedan 1994

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

Hon avvisar valkommissionens preliminära resultat och kräver att myndigheterna lämnar över landets styre till oppositionen.

– I går gjorde väljarna sitt val men myndigheterna hörde oss inte, de har brutit med folket, säger hon vid en presskonferens på måndagen där hon säger att hon anser att hon själv är valets vinnare.

Hon läger till att polisen använt oproportionerliga åtgärder mot demonstranterna.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

FAKTA

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Utrikes

Kina inför sanktioner mot Rubio och Cruz

Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Senator Marco Rubio är en av de elva amerikaner som omfattas av nya sanktioner från Kina. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina inför sanktioner mot elva amerikaner, bland annat senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz. Den nya åtgärden är ett svar på ett liknande drag från USA mot kinesiska företrädare, som kom efter Kinas kraftåtgärder i Hongkong.

– Kina har beslutat att införa sanktioner mot vissa personer som har uppfört sig illa när det gäller Hongkongrelaterade frågor, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian.

Även chefen för Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth omfattas av de nya sanktionerna.

I fredags införde USA sanktioner mot Hongkongs högsta politiker Carrie Lam samt ytterligare tio kinesiska företrädare, däribland flera Pekingtrogna Hongkongpolitiker. Sanktionerna innebär att alla eventuella tillgångar de berörda har i USA fryses samt att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem.

Enligt Zhao Lijian utgör USA:s sanktioner en grov inblandning i Kinas inre angelägenheter och bryter mot internationell lag.

NÄSTA ARTIKEL