Kultur och nöje

Unga gör sina egna sommarprat

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Mohammed är höjdrädd men drömmer om att bli pilot. Zerin vill berätta om sin ångest för att få andra att må bättre. Johanna pratar om osäkerheten kring framtiden. De är alla med i projektet Unga sommarpratare.

Utanför Mazettihuset i Malmö är det grådassigt juliväder men inne i Kulturskolans lokaler råder stim och stoj. Under sommaren kommer ett 20-tal ungdomar att få berätta sina historier i podcasten Unga Sommarpratare, ett projekt som drivs av Ung i Sommar, kulturförvaltningen och Malmö Kulturskola.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-toppen: "Doobidoo" mest populärt

Lasse Kronér. Pressbild.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Doobidoo" med Lasse Kronér sågs på nytt av flest tittare. TV4:s "Bonde söker fru" har dragit i gång igen och säsongspremiären drog miljonpublik.

1. Doobidoo (SVT, fredag) 1 463 000

2. Skavlan (SVT, fredag) 1 134 000

3. Bonde söker fru (TV4, onsdag) 1 047 000

4. Det sitter i väggarna (SVT, måndag) 1 029 000

5. Muren (SVT, lördag) 932 000

6. Bytt är bytt (TV4, torsdag) 931 000

7. Bröllop, begravning och dop (TV4, söndag) 899 000

8. Klassfesten (TV4, lördag) 898 000

9. Decenniets mästerkock (TV4, måndag) 894 000

10. Idol 2020 (TV4, fredag) 838 000

Mätperiod: 21/9–27/9. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Kultur och nöje

Biotoppen: "Tenet" fortsatt etta på listan

John David Washington och Robert Pattinson i 'Tenet'. Pressbild.
Foto: Melinda Sue Gordon
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Tenet" har blivit en långkörare på svenska biografer. Christopher Nolans actionfilm ligger kvar som etta på biotoppen. Thrillern "Antebellum" och den romantiska komedin "Våga drömma" är veckans nykomlingar på listan.

1. (1) Tenet

2. (3) Rymdresan

3. (2) After we collided

4. (4) Trubbel

5. (5) Berts dagbok

6. (Ny) Antebellum

7. (8) Greenland

8 (Ny) David Copperfields äventyr och iakttagelser

9. (6) Djuragenterna

10. (Ny) Våga drömma

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå

Kultur och nöje

Amanda Lind: "Det finns inga garantier"

Amanda Lind (MP) konstaterar att det hänger på smittoläget om undantagen vad gäller publikrestriktionerna kan genomföras.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Publikgränsen för kulturevenemang kan i vissa fall höjas till 500 personer från och med 15 oktober, enligt regeringens planer.
Men allt beror på hur smittoläget utvecklas.

Publikgränsen ligger generellt kvar på 50 personer, men regeringen öppnar för undantag när det gäller glest sittande publik på evenemang och spelningar på restauranger. Det berättar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Regeringen planerar att fatta två beslut. Dels ett som tillåter krogspelningar från och med 8 oktober, dels ett som tillåter arrangemang med upp till 500 deltagare från och med 15 oktober, där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Men besluten är beroende av smittoläget.

– Det är viktigt för oss att gå ut med vad vår intention är, och vilken tidsplan vi har. Men det finns inga garantier, vi kommer att behöva ha en dialog med Folkhälsomyndigheten. Vi ska komma ihåg att det är ett begränsat undantag för sittande publik, säger Amanda Lind till TT.

Positiva reaktioner

Den hårt pressade kulturbranschen, som länge har ropat efter lättnader i restriktionerna, tar emot dagens besked med blandade känslor.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio är till stor del nöjd med dagens besked.

– För oss betyder det att det gamla regelverket gäller för mindre salonger men att vi kan börja släppa på mer publik i de större, med avstånd. Det är förstås för tidigt att ropa hej men det här är ett steg i rätt riktning, säger han men framhåller också att det kan bli problematiskt med de aviserade avstånden.

– Det är inte bra för oss om det bara är två personer som får sitta ihop. Går man tre eller fyra personer och äter middag så får man sitta bredvid varandra vid bordet på restaurangen, men inte på biografen efteråt. Men det kanske är en sådan sak man kan diskutera i publikrådet som kulturministern berättade om.

Sent ute

Beskedet kommer alltför sent, tycker arrangören Pelle Aldestam som i somras fick en kräftskiva med Danny Saucedo på Öland stoppad av polisen.

– För det första har man agerat så fruktansvärt långsamt. Det är under all kritik att komma i oktober och förändra något som vi har skrikit om sedan i maj. För det andra är det härligt att vi kan börja ha musik igen och att vi arrangörer kan börja tänka kreativt kring evenemang.

Kulturbranschen väntar samtidigt på det extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor som riksdagen beslutade om förra veckan.

TT: Hur långt har ni kommit med regelverket och hur mycket skiljer det sig från vårens krisstöd?

– Det är inte långt bort, vi kommer att använda oss av delvis samma kanaler som förra gången, men vi kommer att skruva lite på regelverken så att vi kan nå ut lite bredare och verkligen komma de behövande till del, men också bidra till en återstart, säger Amanda Lind.

FAKTA

Fakta: Regeringens planer för kulturbranschen

Publikgränsen på 50 personer kommer även fortsatt att vara huvudregeln, men regeringen kommer att besluta om ett undantag för arrangemang på serveringsställen.

Undantaget gäller från och med den 8 oktober och innebär att exempelvis kaféer och restauranger undantas från förbudet om allmänna sammankomster och tillställningar. Något som skulle göra det möjligt att anordna konserter på serveringställen.

Regeringen planerar ytterligare ett undantag för större arrangemang. Konserter, bio och teaterföreställningar ska kunna anordnas för 500 personer, där de sitter en meter från varandra och där två personer i samma sällskap ska kunna sitta tillsammans utan avstånd. Ett beslut om detta planeras till den 8 oktober och ändringen kan börja gälla från och med den 15 oktober.

Vidare ska Folkhälsomyndigheten analysera behovet av och förutsättningarna för fler undantag. Ett exempel som nämns är nöjesparker, där förslag på ändringar i begränsningen av antal deltagare kan komma att bli aktuella.

Regeringen inrättar också ett nytt publikråd med representanter från arrangörer inom kultur- och idrottssektor, samt civilsamhället för fortsatta diskussioner.

Kultur och nöje

Caroline af Ugglas: Ett underbart besked

Caroline af Ugglas är glad över beskedet från regeringen. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje – Det är underbart, det innebär att vi kan gå ut och spela lite, men det innebär tyvärr inte att jag kan starta min kör, säger artisten och körledaren Caroline af Ugglas om regeringens besked.

Caroline af Ugglas är en av många kulturarbetare som har väntat på nyheten om att publikmängden i vissa fall kan höjas till 500 personer.

– Hade Amanda Lind sagt att det skulle fortsätta att vara 50 personer hade jag börjat gråta, konstaterar hon.

I oktober släpps hennes nya album, men Caroline af Ugglas räknar inte med att kunna dra ut och spela direkt.

– Jag kommer att ringa min bokare, han kommer att titta runt, men jag tror tyvärr inte att vi kommer att få ihop det. Det är en startsträcka, det fattar jag.

"Har varit orättvist"

Sångerskan och pedagogen Rita Saxmark är positiv till de undantag som föreslås från förbudsordningen. På så sätt blir reglerna mer konsekventa, menar hon.

– Många har tyckt att det har varit orättvist att man får vara hur många som helst på en tågperrong eller ett köpcentrum. De som håller i publikevenemang är ju vana, de kan det här med publiksäkerhet bättre än de flesta.

Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet, är en av flera som gläds åt beskedet, men önskar att det hade kommit tidigare.

"Vill ta ansvar"

– Vi hade väntat oss det här beskedet för några veckor sedan. Men det visar att regeringen fortfarande vill vara med och ta ansvar för kulturens överlevnad.

TT: Vad vet du om publikrådet som nämndes?

– Vi har lyft som ett krav från branschen att det ska finnas ett forum med representanter, för att kunna uppdatera men också ge förslag på hur man kan implementera lättnader. Det har vi bett om länge och det är positivt att regeringen svarar på det, säger Simon Norrthon.

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, är i stort sett positiv till nyheten.

– Ett bra besked för oss och för majoriteten av Sveriges teatrar. Jag tror att de flesta teatrar har möjlighet att styra upp och ta ansvar för säkra evenemang. Men jag förstår att antalet är alldeles för lågt för arenor och andra större evenemangsplatser, säger hon.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, tror på en successiv återupplivning av konsertverksamheten.

– Man kan dra i gång smågrejer den 1 november, kanske att mindre arrangörer kan göra julbord med musik, eller att det blir några konserter både på spelställen och restauranger. 500 är inte så mycket människor, samtidigt som man behöver en stor lokal för att ta in 500 personer med de här reglerna, säger han.

Miranda Sigander/TT

Viktor Andersson/TT

Sofia Sundström/TT

Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, tycker att beskedet är bra för Sveriges teatrar.
Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan, tycker att beskedet är bra för Sveriges teatrar.
Foto: Kungliga Operan

Kultur och nöje

”Vi kan ge en coronasäker kväll”

Alexander Lycke (Nick Arnstein) och Sanna Nielsen (Fanny Brice) kan komma att få möjlighet att spela Funny Girl för 500 istället för 50 i Malmö Operas salong.
Foto: Malin Arnesson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att regeringen öppnar för att höja publikgränsen för arrangemang med glest sittande publik välkomnas av Malmö Opera, där Funny Girl just nu spelas för 50 personer i salongen. – Jag är övertygad om att vi kan ge en coronasäker kväll här, säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera.

Kulturminister Amanda Lind aviserade under tisdagen att regeringen den 8 oktober väntas ta ett beslut som innebär att arrangemang inför en sittande publik kan komma att tillåtas en publik på 500, så länge avstånd kan hållas. För Malmö Opera skulle det innebära att från och med den 15 oktober, då undantagsregeln i så fall ska börja gälla, kan ytterligare 450 biljetter per föreställning säljas.

– Nu kan vi ju inte börja göra det helt omedelbart, vi måste vänta in regeringens beslut och vi måste också vänta in våra ägares beslut. Med det sagt har vi länge planerat för att kunna spela för 500, säger Torgny Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Åhus museum kan stängas

Åhus museum ligger i det medeltida rådhuset.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regionmuseet i Skåne har påbörjat processen för att avveckla Åhus museum, som haft en av sina allra mest framgångsrika säsonger, med utställningen om modeskaparen och kreatören Svenbörje Gaborn.

Skälet är ekonomiska nedskärningar, i kombination med effekterna av pandemin, skriver Regionmuseet i ett pressmeddelande.

Regionmuseet i Skåne har drivit Åhus museum sedan mitten av 70-talet, och kostnaden för lokalhyra, verksamhet och personal har uppgått till en halv miljon kronor om året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Krunegård och Haapalainen startar band

Markus Krunegård. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Markus Krunegård och Jari Haapalainen gör musik ihop. Tillsammans kallar de sig Walking Baß och de släpper sin debutsingel "Afraid of heights" den 2 oktober, enligt ett pressmeddelande.

Duon har samarbetat tidigare. Bland annat har Haapalainen producerat Krunegårds album "Rastlöst blod" och flera skivor med Laakso.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fröberg Idling skriver skräckbok om Gotland

'Den kreativa processen var väldigt lustfylld och jag tillät mig allt möjligt, och att följa infall. Jag tänkte fram hur Nidamörkur skulle se ut, gravarna och förflutna hemskheter som finns i marken', säger Peter Fröberg Idling som provar på skräckgenren i en ny bok.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När Peter Fröberg Idling skrev sin förra bok överrumplade han sig själv med att samtidigt komponera en skräckberättelse. Boken "Nidamörkur" borrar sig ner i en Gotlandsgårds våldsamma historia – och gjorde författaren fysiskt illamående av obehag.
PREMIUM

Peter Fröberg Idling skrev sin förra roman "Julia & Paul" i ett grått, avskalat och arkaiskt landskap. Skrivandet gick segt, och han sögs istället in i det gotländska landskapet utanför fönstren. En skräckroman som han hade läst i en bokcirkel ett kort tag innan, som han själv inte skulle ha valt, började spöka i huvudet.

– Jag funderade på hur det skulle vara att skriva en sådan. Och så satt jag där på Gotland och tänkte: "ja, här till exempel", säger han över en kaffe på Medeltidsmuseet i Stockholm, där han noterar de flera tusen år gamla statyerna runt omkring sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL