Eslöv

Gripen med falska sedlar

Sedlar på torkställning
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Eslöv
Marieholm När polisen stoppade en bil valde föraren att springa från platsen. Men polisen hann i kapp och valde att göra en husrannsakan där falska sedlar och narkotika togs i beslag.

Det var under fredagen som en polispatrull lägger märke till hur en förare lämnar sin bil och springer iväg. Polisen tolkar det som att orsaken till löpturen var åsynen av polispatrullen.

Drograttfylla och innehav

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Fick en kris i knät på sitt nya chefsjobb

Ulrica Adelbris, förståndare på Medborgarhuset.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV Hon sökte jobbet som bas för Medborgarhuset för att hon lockades av att skapa en levande mötesplats. Sedan kom coronakrisen och Ulrica Adelbris kunde inte göra mycket när bokningarna störtdök. Nu väntar en ekonomisk utmaning för att ta igen tappet.

Just den här dagen är det lite extra liv i Medborgarhuset. Stora salen i huset har förvandlats till en tv-studio inför att de digitala näringslivsdagarna ska sändas härifrån.

Men aktivitetsnivån i huset har gått ner rejält. Ulrica Adelbris tog över som Medborgarhusets verksamhetschef i november förra året.

Inte många månader hann gå innan coronakrisen slog till med full kraft. Tempot i huset sjönk.

– Våren har faktiskt varit lite tråkig. Vi har i princip inte haft några bokningar sedan mitten av mars.

Ett vanligt år brukar omkring 40 000 personer strömma genom lokalerna, för att delta i allt från kommunala möten, konferenser, föreläsningar, guidningar eller för att se olika föreställningar.

Att publiktillströmningen dog ut är lite ironiskt med tanke på att det var Medborgarhusets potential för möten som fick Ulrica Adelbris att söka jobbet.

– Jag läste annonsen och såg att man sökte någon som ville utveckla det här till ett modernt Medborgarhus. Det tyckte jag var väldigt spännande. Det som lockar mig mest är att skapa en mötesplats. Jag tror att vi människor utvecklas i våra möten och att vi får förståelse för andra och bygger nätverk när vi möts.

Ulrica Adelbris prisar medarbetarnas betydelse och drar sig inte för att själv ge en hjälpande hand. Nyligen hoppade hon in i disken när det blev lite körigt. Här pratar hon med Cattis Brorsson som är husvärd i Medborgarhuset.
Foto: Toomas Laagus

Hon dök in i sin nya yrkesroll efter att ha huvudsakligen ha jobbat med något helt annat i många år. De sista sex åren var hon enhetschef på miljöförvaltningen på Malmö stad.

– Där handlade mitt jobb mycket om lagar och regler.

I jobbet på Medborgarhuset såg hon en möjlighet att jobba mer kreativt. Suget efter att vara medskapande i en kreativ mötesplats uppstod när hon parallellt med sitt vanliga jobb i Malmö hade deltidstjänst som projektledare, på allaktivitetshuset i hemorten Ludvigsborg.

– Det var där jag fick upp ögonen för detta med vad en mötesplats kan innebära. Det är häftigt med möten.

Restaurangchefen Maria Johnsson får lite hjälp att ställa i ordning några bord.
Foto: Toomas Laagus

Hennes vision är att Medborgarhuset i Eslöv ska bli en mötesplats som inkluderar fler.

– Jag vill att huset ska vara till för alla. Det är till exempel inte ofta vi har ungdomar i huset. Det hade jag tyckt vore roligt om vi hade oftare.

Men hon konstaterar samtidigt att Medborgarhuset, med sin unika utformning och inredning, är en plats som man måste vara lite varsam med. Vid något tillfälle fick en trasig lampkrona bytas ut.

En enda lampkrona kostade över 100 000 kronor att låta tillverka och fick specialtillverkas på ett glasbruk i Orrefors.

FAKTA

Håller igång på sin gård i Ludvigsborg

Gör: Tillträdde som verksamhetsledare för Medborgarhuset i november förra året.

Ålder: 42 år.

Bor: På en gård i Ludvigsborg.

Familj: Två egna barn och ett bonusbarn.

Utbildning: Naturvårdsingenjör.

Koppling till Mellanskåne: Uppvuxen i Höör och gick i gymnasiet på Bergaskolan i Eslöv. Arbeta tio år som miljöinspektör i Höörs kommun. Har haft ett eget företag och arbetat som massageterapeut i Eslöv. Var under en period deltidsbrandman i Höör.

Gör på fritiden: ”Jag gillar att renovera och inreda, men med ett hållbarhetstänk och gärna med återbruk. Sedan gillar jag att vara ute i naturen och att röra på mig. Jag odlar en del och jobbar mycket fysiskt på gården. Ena dagen är det röjsågen och nästa är det spaden”.

Visioner för Medborgarhuset: Att det ska vara en mötesplats som är till för alla. Att jobba för hållbarhet och en hög kvalitet. Att ha en hög nivå när det gäller bemötande och service.

Ulrica Adelbris vill inleda en dialog med politikerna i kultur- och fritidsnämnden för att få lite besked om hur framtiden för Medborgarhuset ska formas.

– Jag har sagt till politikerna att jag vill veta vem som ska vara den primära målgruppen för huset.

Frågan är extra aktuell med tanke på de ekonomiska utmaningar som Medborgarhuset står inför. Coronakrisen, som ledde till att bokningarna störtdök, har inneburit ett hårt slag mot ekonomin.

– Vi senaste avstämningen såg det ut som att vi bara kommer få in en tredjedel av intäkterna i år, jämfört med vad vi brukar få in. Vi trodde ett tag att det bara skulle bli hälften vi tappade, men så ser det inte ut att bli eftersom restriktionerna inte lättat nu i höst.

I reda pengar handlar det om att intäkterna sjunkit från tre miljoner kronor ett vanligt år till att det nu ser ut att landa på runt 1,2 eller 1,3 miljoner i intäkter för helåret.

Nu vill hon ha besked av politikerna i nämnden för att få riktlinjer om hur man ska kunna komma ikapp med ekonomin. Ett alternativ är att man i högre grad tar in bokningar från dem som betalar mest.

– Jag vill ha politikernas hjälp med detta. Finns det möjlighet att skjuta till pengar? Ska vi äska mer pengar hos kommunstyrelsen eller ta ut högre taxor? Mitt ansvar är ju att försöka göra effektiviseringar så att vi får minskade utgifter.

Men trots allt har coronakrisen också inneburit fördelar, menar hon. Det gav henne tid att verkligen bekanta sig med verksamheten och medarbetarna. Och dra upp lite nya planer. Hon återkommer flera gånger till medarbetarnas betydelse.

– För mig innebar det här arbetet en helt ny spelplan. Medarbetarna här har jobbat länge och kan huset och verksamheten. Det ger mig en väldig trygghet. Personalen här är superviktig för verksamheten.

Hon menar att alla är ett gäng som jobbar tillsammans. Hon drar sig inte för att ge en hjälpande hand om hon har tid och det kör ihop sig ute på golvet.

– Efter en lunch ställde jag mig ute i köket och diskade. De andra tycket att det stänkte lite, säger hon och skrattar.

Det var inte helt lätt att komma in och ersätta sin föregångare Ralph Svensson, som gick i pension förra året.

– Han var på något sätt Medborgarhuset. Det fanns nog en del som tyckte det blev ett litet tomrum efter honom. Jag är inte en så offentlig person som han är. Han var mer synlig. Gör man en bokning här så kanske man inte ser mig. Mitt jobb är att ta ut en riktning och undanröja hinder för medarbetarna.

Hon lyfter fram Ralph Svenssons sätt att jobba med bemötande och service. En tradition hon vill hålla levande.

Framöver ser hon ett behov av att uppdatera tekniken, så att den håller jämna steg med utvecklingen och de krav som gästerna ställer. Hon har också sett till att man fått ett digitalt bokningssystem.

Under sin tid som chef har hon också strukit möjligheten att boka Medborgarhuset för privata fester.

– För den typen av fester krävs ganska mycket personal. Vi har ganska låga taxor så risken är att en sådan bokning inte går ihop ekonomiskt och att skattebetalarna då får betala en del av notan. Det är inget jag kan ställa mig bakom.

Att alltid fortsätta utvecklas har varit en del av hennes liv, men hon vet att hon måste hejda sig lite när hon vill ånga på ibland.

– Ibland säger medarbetarna här att ”Ulrica, kan vi inte ta det lite lugnt?”. Och då får jag ta det lite lugnare, säger hon och skrattar.

Eslöv

Diskmaskin började brinna - grannar utrymdes

Eslöv
Eslöv Lägenhetsinnehavaren var på jobbet. Då började diskmaskinen i hemmet att brinna och grannarna tvingades utrymma fastigheten.

Det hela utspelade sig på Stallgatan i Eslöv på söndagsmorgonen. En granne i det berörda lägenhetshuset ringde SOS Alarm vid sjutiden och uppgav att det luktade rök i huset.

Räddningstjänsten ryckte ut till platsen. Väl framme lokaliseras branden till en diskmaskin i en av bostäderna, men som ännu inte hade spridit sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Se matchens höjdpunkter här

Eslöv
Sport
Fotboll Det blev till sist Västra Frölunda som steg av Ekevallen IP som vinnare i lördags. Sammandraget visas i spelaren nedanför.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Eslöv föll mot Frölunda

Sport
Eslöv
Livefotboll Västra Frölunda slog Eslövs BK med 2-1 på bortaplan. Se matchen igen med oss.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Eslöv tvekar om industrispårets framtid

Green Cargo har begärt bommar över Trehäradsvägen för att skapa säkrare passager för godstågen. Idag används trafikljus och flaggvakter men vissa bilister vägrar vänta när vagnarna vill över.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
ESLÖV Vad ska egentligen hända med det fyra kilometer långa industrispåret? För Smurfit Kappa som transporterar stora mängder pappersrullar är spåret mycket viktigt att behålla - men Eslövs kommun tvekar.

Spåret används främst av Smurfit Kappa som fyra gånger i veckan transporterar stora mängder råvara i form av pappersrullar till och från bruk i Piteå och Tyskland.

Men det är inte Smurfit Kappa som äger eller underhåller spåret, utan det ansvaret ligger på Eslövs kommun och det finns ett avtal som reglerar hur spåret får användas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Eslöv

Visir erbjuds när besök tillåts på äldreboenden

Eslövs kommun köpte tidigare i år in 20 000 sådana här visir till personalen inom vård- och om sorg. Notan går på drygt en halv miljon kronor. Visiret förevisas här av Jasmina Muric som är enhetschef för hemvården norr.
Foto: ESLÖVS KOMMUN
Eslöv
ESLÖV På torsdag blir det fritt fram för besök på äldre- och omsorgsboendena igen. Eslöv kommer att erbjuda och rekommendera visir men tvingar ingen att använda det. Matsalarna på äldrecentren är också på väg att öppna.

Exakt hur lättnaderna ska genomföras lokalt i Eslöv är inte klart, även om rekommendationerna om god handhygien och att hålla avstånden såklart fortfarande gäller.

Vare sig Folkhälsomyndigheten eller Smittskydd Skåne har lämnat några vidare riktlinjer utan dem väntar man fortfarande på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

En dags arbetssökande räcker inte

Eslöv
ESLÖV Under en och samma dag skickade Eslövsparet in 22 jobbansökningar. Sedan sökte de socialbidrag för 64 dagar.
PREMIUM

Av en dom i förvaltningsrätten framgår att paret sökte elva arbeten var, och att samtliga söktes den 24 maj i år. Det kan inte ses som ett aktivt arbetssökande om man begär socialbidrag för en period på lite drygt två månader, konstaterar domstolen.

Paret ingår visserligen i vissa sysselsättningar som ”i viss mån” kan ha som syfte att på sikt förbättra deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Men det innebär inte att de inte samtidigt måste stå till arbetsmarknadens förfogande och söka jobb, påpekar rätten och ger avslag på parets ansökan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Tjuv ville in hos scoutkår

Eslöv
ESLÖV
PREMIUM

Eslövs scoutkår har anmält ett inbrottsförsök som inträffat någon gång mellan onsdag kväll vid 20-tiden och fram till torsdag morgon. På torsdagsmorgonen upptäckte man nämligen att det fanns brytmärken på ett fönster.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL