Sport

Abraham poängräddare mot Falkenberg

Paulos Abraham räddade poäng för AIK.
Paulos Abraham räddade poäng för AIK.
Foto: Magnus Andersson/TT
Sport
Sport Falkenberg såg ut att ställa till med en rejäl skräll borta mot AIK.
Men på tilläggstid lyckades 17-åriga Paulos Abraham få in kvitteringen.
– Det är inte fest direkt, säger Abraham efter 1–1-matchen.
PREMIUM

Det var ingen bländande fotbollsmatch.

Falkenbergs låga försvarsspel minimerade AIK:s chanser att skapa lägen och Sebastian Larsson var tydlig i sin kritik efter krysset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Uppgifter: Inget bordtennis-EM i september

Svenske bordtennisstjärnan Mattias Falck. Arkivbild.
Svenske bordtennisstjärnan Mattias Falck. Arkivbild.
Foto: Per Hällström
Sport
Sport

Det blir inget bordtennis-EM i september i Polen, skriver Radiosporten och hänvisar till "trovärdiga uppgifter". Enligt uppgifterna skjuts mästerskapet fram alternativt ställs in helt.

EM skulle ha inletts i Warszawa den 15 september och för en knapp månad sedan gick den polske idrottsministern ut och meddelade att mästerskapet skulle gå som planerat.

Enligt Radiosporten fattades beslutet om att ställa in eller flytta fram bordtennis-EM under måndagskvällen. Det europeiska bordtennisförbundet har dock inte gått ut med någon sådan information.

Sport

Bahta kan göra comeback på SM: "Haft en tuff vår"

Meraf Bahta vann 5 000 meter under SM förra året. Arkivbild.
Meraf Bahta vann 5 000 meter under SM förra året. Arkivbild.
Foto: Pavel Koubek/TT
Sport
Sport Meraf Bahta, 31, har inte tävlat sedan den 6 september i fjol.
Nu är hon anmäld för att göra comeback på SM i Uppsala på fredag.
– Vi får väl se om hon dyker upp, säger hennes tränare Ulf Friberg till TT.

Meraf Bahta är anmäld till SM i Uppsala som avgörs till helgen, 14 till 16 augusti. 31-åringen finns med i startlistan på 10 000 meter på fredag och 5 000 på söndag, efter att inte ha tävlat på snart ett helt år.

– Vi valde att anmäla henne innan anmälan gick ut, i och med att man inte kan efteranmäla med coronarestriktionerna som är. Hon är inte i någon storform så vi får väl se om hon dyker upp. Hon har haft en tuff vår och varit sjuk mycket, med corona i spetsen. Meraf har varit sliten och seg hela våren och haft problematik med allergi. Det har varit tufft att andas på vissa pass, säger hennes tränare Ulf Friberg.

TT: När bestämmer ni er för om hon ställer upp?

– Hon får känna efter i dag (tisdag) på ett kvalitetspass och så får man bestämma sig onsdag eller torsdag i fall hon åker upp till Uppsala. Det hade varit kul med ett SM även om hon inte är i bästa form.

2018 blev löparstjärnan avstängd i ett år efter att hon lämnat in sin vistelserapport för sent vid två tillfällen och därmed gjort sig skyldig till brott mot idrottens antidopningsreglemente.

Bahta blev fri att tävla igen den 1 september 2019 och gjorde comeback samma dag på 5 000-metersloppet på SM i Karlstad. Där blev det omgående seger. Därefter följde två lopp till, den 3 och 6 september i Kroatien respektive Spanien, i ett försök att nå VM i Doha.

Bahta har inte tävlat sedan det stod klart att hon inte klarat kvalgränsen.

31-åringen är alltjämt Sverigeetta genom tiderna på både 5 000- och 10 000 meter utomhus.

Simon Norberg/TT

Sport

Eliasson: "De stod för det största sveket"

Emma Eliasson. Arkivbild.
Emma Eliasson. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport I sommar i P1 ger Emma Eliasson sin bild av bråket med den tidigare förbundskaptenen Leif Boork, som gjorde att hon slutade som hockeyspelare bara 28 år gammal.
– Jag blottade mig, kritiserade ledaren. Och ledningens reaktion på den allvarliga kritik som 14 spelare i landslaget tagit sig tid och mod att formulera var att vi kunde acceptera läget och ledarskapet – eller lämna landslaget, säger hon.

I sommarpratet beskriver Emma Eliasson tillvaron som hockeyspelare på damsidan. En stor del av programmet handlar även om bråket med den tidigare förbundskaptenen Leif Boork.

Eliasson säger att Boork till en början kom in "med positiv energi till damhockeyn". Men därefter började det enligt Eliasson "att halta".

Hon, tillsammans med 13 andra i landslaget, kontaktade Svenska ishockeyförbundet för att få till ett möte för att framföra kritik mot ledarskapet – något de inte erbjöds.

Inget möte

I stället skickade spelarna ett mejl med kritik mot Leif Boork, och alla regler som förbundskaptenen satt upp.

– Vi bad inte om högre lön, bara om högre mänskligt värde, säger hon.

Kritiken ledde aldrig till något möte – och Eliasson förlorade plötsligt sin plats i landslaget.

– Det där mejlet och den kritiken ledde aldrig till någon verklig förändring, vi fick aldrig vårt möte och återkopplingen var i princip obefintlig. Däremot har många av tjejerna berättat för mig att de en efter en blev uppringda av Svenska Ishockeyförbundet.

– Jag klandrar dem inte för att de valde att stanna kvar i landslaget inför OS i Pyeongchang. För min del kom aldrig något samtal från vare sig tränare eller förbund, men via media fick jag veta att jag inte längre fanns med i landslagstruppen.

"Som mest sårbara"

Boork fick ta emot kritik för att Eliasson inte längre fanns med i landslaget men stod fast vid sitt beslut. Eliasson, som spelade i Luleå, avslutade karriären 2017.

Boork kommenterade då stjärnans avsked från hockeyn:

– Jag tycker inte mina beslut ska kopplas till vad de (Eliasson plus två andra spelare som valde att avsluta karriären) gör. För mig har inte någon av de tre tjejerna varit aktuella inför den här säsongen, sade han då till TT.

Förbundsordföranden Anders Larsson sade i samband med petningen av Eliasson och diskussionen som blossade upp kring spelarnas kritik 2016 att "Boork har vårt fulla förtroende.".

Eliasson fortsätter i sommar i P1:

– Visst smärtar det att jag förlorade några av mina närmsta vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsledningen. Det kom emellan oss och jag saknar det vi hade, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar inte om att vi inte stod enade. Det handlade inte om Boork och Eliasson. För min del var det Svenska hockeyförbundet som stod för det största sveket. Som svek oss när vi stod som mest sårbara med det där brevet i handen. De som genom åren nekat oss möten och inte tagit vår kritik på allvar när vi har ifrågasatt landslagskläder i herrmodeller, proteinbarer med utgånget datum eller Finlandsfärja i stället för flyg.

Marie Carlsson/TT

Sport

Johnsson hyllas stort: "Kul att höra"

Karl-Johan Johnsson tackar Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjær efter sitt storspel mot den engelska storklubben.
Karl-Johan Johnsson tackar Manchester Uniteds manager Ole Gunnar Solskjær efter sitt storspel mot den engelska storklubben.
Foto: Wolfgang Rattay/AP/TT
Sport
Sport Med fotbollsvärldens ögon riktade mot sig imponerade Karl-Johan Johnsson stort.
Nu höjs röster om att svensken borde vara redo för en större klubb än FC Köpenhamn.
– Vi får se vad som händer framåt nu, säger landslagsmålvakten till P4 Halland.

Trots att det blev förlust mot Manchester United med 0–1 i Europa League-kvartsfinalen kunde Karl-Johan Johnsson lämna gräsmattan i Köln rakryggad.

Svensken stod för en av karriärens bästa insatser och hyllades stort efter matchen.

"Johnsson har varit löjligt bra. Vilken prestation", skrev den engelske fotbollsikonen Gary Lineker på Twitter och fick medhåll från den spanske stjärnan Cesc Fabregas:

"Den här målvakten gör sitt livs match. Otroligt."

"Har förtjänat det"

Den numera pensionerade nederländske skyttekungen Robin van Persie höll inte heller han igen med lovorden och sade i BT Sports sändning att den svenske målvakten borde få chansen på en större scen än den danska ligan.

– Jag hoppas det, för hans skull. Han har verkligen förtjänat det.

– Han gjorde några fina räddningar. Inte bara på bollar som gick rakt på honom, han spelade uppoffrande och stod för fantastiska räddningar. Enhandsräddningen på (Anthony) Martials skott var otrolig.

Van Persie tillägger:

– Hans fotarbete var också väldigt bra. Jag tror att det här är den bästa matchen i hans liv. Det måste vara det.

13 räddningar

Huvudpersonen själv var givetvis mycket nöjd med sin insats.

– Den var bra. Det var 13 räddningar som det stod att jag hade, det brukar man inte ha som målvakt kan jag säga, säger Johnsson till P4 Halland.

– Jag kom in i matchen och fick göra några sköna räddningar. Sen när man väl är där känner man bara att "det är en sån dag".

Om hyllningarna säger Johnsson:

– Det är bara kul att höra vad de skriver. Det är många som tittar på en sån match och vi får se vad som händer framåt nu.

30-årige Karl-Johan Johnsson kom till FC Köpenhamn från franska Guingamp förra året och har de senaste åren varit andremålvakt bakom Robin Olsen i landslaget.

Sport

Tidigare Blåvittprofilen klar för Häcken

Förre Blåvittmålvakten Pontus Dahlberg är tillbaka i Göteborg – men i Häcken.
Förre Blåvittmålvakten Pontus Dahlberg är tillbaka i Göteborg – men i Häcken.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Det har blivit begränsat med speltid i Watford och lånet till Emmen förstördes av coronapandemin.
Nu hoppas Pontus Dahlberg att utlåningen till Häcken ska få fart på målvaktskarriären igen.
– Det här var det bästa valet för mig, säger 21-åringen.

Pontus Dahlberg slog igenom i IFK Göteborg som 18-åring under säsongen 2017, vilket året därpå ledde till att Premier League-klubben Watford lade upp motsvarande cirka 35 miljoner kronor på bordet.

Men målvaktstalangen har fått väldigt sparsmakat med speltid i den engelska klubben och har under våren varit utlånad – med ungefär samma resultat – till nederländska Emmen.

– Det lånet blev ju inte som jag hade tänkt mig, var där en dryg månad innan corona bröt ut. Så det kom lite olägligt, säger 21-åringen.

"Har en historik"

I och med Peter Abrahamssons knäskada, mot Djurgården den 1 augusti, öppnades dock en dörr för comeback i Göteborg, fast för Häcken i stället för "Blåvitt".

– Det är klart att den frågan skulle komma, eftersom jag har en historik där, säger Pontus Dahlberg.

– Samtidigt har det inte varit aktuellt där och jag är fotbollsspelare, jag måste tänka på min fotbollskarriär. Då känns Häcken som ett väldigt bra val för mig.

Häcken och Watford, som nyligen åkte ur Premier League, är överens om ett låneavtal till den 31 maj nästa år. Förhoppningen är att Pontus Dahlberg ska vara spelklar redan till bortamatchen mot Varberg på torsdag.

Det innebär att målvaktskrisen som utlöstes av Peter Abrahamssons skada blev löst väldigt snabbt, konstaterar sportchefen Sonny Karlsson.

– Vi gick så högt vi kunde och ville ha ett långt lån, så det här var det bästa vi kunde få på ett långt lån, säger han.

– Jag tror att vi fick in hundra målvakter på en vecka. Men de andra 99 var bara om det här inte skulle ha löst sig.

Siktar på EM

Om Pontus Dahlberg också fysiskt sett hinner bli spelklar till på torsdag återstår att se.

– Det får du fråga tränarna om, säger Dahlberg, vars senaste match var en träningsmatch med Emmen innan coronapandemin bröt ut.

TT: Det har inte blivit så mycket spel i Watford heller?

– Nej, det stämmer. Det är en väldigt bra konkurrenssituation i Premier League, så det är klart att det inte har blivit så mycket spel där som jag hade velat.

Det lär bli desto fler matcher i det täta allsvenska programmet i stället, hoppas Pontus Dahlberg, som bland annat nämner EM-slutspelet nästa år som en målsättning.

Vad som händer efter lånet återstår att se.

– Jag har inte hört så mycket från Watford, men jag har ju tre år kvar på kontraktet. Men målet nu är att prestera och att få spela matcher, säger han.

Jens Bornemann/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Mammans utmaning – frakta stavarna 490 mil

Armand Duplantis med mamma Helena Duplantis. Arkivbild.
Armand Duplantis med mamma Helena Duplantis. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Det är en logistisk utmaning som väntar Helena Duplantis i helgen. När Armand Duplantis på fredag hoppar stavhopp i Diamond League-premiären i Monaco har mamman vid det laget redan kuskat 245 mil i bil för att frakta stavarna som sonen ska hoppa med, skriver Dagens Nyheter.

39 timmar senare står 20-åringen på SM i Uppsala för att ta nya höjder. Direkt efter Diamond League-tävlingens slut sätter sig Helena i bilen för de återstående 245 milen hem till Uppsala.

Själv flyger han mellan orterna, men det fanns inget plan som kunde transportera stavarna, som är 5,20 meter långa.

– Det är rätt tufft att lyckas hitta flyg som funkar även i vanliga fall, bara vissa plan kan ta stavhoppsstavar, men nu under coronaperioden är det förstås ännu svårare, säger managern Stina Funke till tidningen.

Sport

Önnereds lagkapten drabbad av hjärntumör

Önnereds Viktor Rhodin fick mardrömsbeskedet att han hade en elakartad hjärntumör i våras. Men operationen blev lyckad. Arkivbild.
Önnereds Viktor Rhodin fick mardrömsbeskedet att han hade en elakartad hjärntumör i våras. Men operationen blev lyckad. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I våras fann läkarna en elakartad hjärntumör i Önnereds lagkapten Viktor Rhodins huvud.
Efter en lyckad operation siktar 26-åringen nu på att ta sig tillbaka till handbollsplanen.
– Det här är något jag ska ta mig förbi bara, säger han till Aftonbladet.
PREMIUM

Handbollsligaspelaren berättar för Aftonbladet att det började med ett epileptiskt anfall hemma i lägenheten i april. Han testades för corona, men fick sedan sin hjärna scannad.

– Då såg de en förändring på hjärnan, säger Rhodin till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Simstjärnan nära comeback efter cancern

Rikako Ikee drabbades i fjol av leukemi men närmar sig nu comeback i simbassängen. Arkivbild.
Rikako Ikee drabbades i fjol av leukemi men närmar sig nu comeback i simbassängen. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Sport
Sport I februari förra året kom beskedet att den japanska simstjärnan Rikako Ikee, som bland annat sparrat mot Sarah Sjöström, drabbats av leukemi.
Nu, efter 10 månader på sjukhus, närmar hon sig comeback i tävlingsbassängen, rapporterar japanska medier.
PREMIUM

Simstjärnan Rikako Ikee har anmält sig till en tävling i Tokyo den här månaden, rapporterar lokala medier. Kommer hon till start blir det hennes första tävling sedan hon fick diagnosen leukemi förra året.

20-åriga Ikee var före cancerbeskedet ett av affischnamnen för Tokyo-OS och en av guldfavoriterna på 100 meter fjäril – Sarah Sjöströms paraddistans, som japanskan slog svenskan på i november 2018.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL