Hemestertips

Safari i Bergmans fotspår

Skånekarta med platserna Hovs hallar, Norrvikens trädgårdar, Arild, Pålsjö skog, Helsingborg, Ramlösa, Lund, Övedskloster, Jordberga slott och Ystad markerade.
Foto: Linnea Nybogård
Kultur och nöje
Hemester I coronatider får vi hemestra som aldrig förr. Därför handlar vår sommarserie i år om just hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra.
I andra delen får du följa med Linnea Nybogård på en filmsafari till olika platser där Ingmar Bergman spelade in sina filmer i Skåne.

Ingmar Bergman gillade Skåne och spelade in flera av sina mest kända verk här. Vi har valt ut tre filmer och tre platser med frågan: Hur hade det gått att återskapa de här scenerna i dag?

Platserna har fått betyg efter hur enkelt det hade varit att återskapa filmscenen i dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Rabulisten Myrdal har gått ur tiden

Jan Myrdal har avlidit. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Som skriftställare var han oerhört produktiv, som rabulist och samhällsdebattör kunde han uppbåda hatisk vrede hos sina meningsmotståndare. Jan Myrdal förde en ständig kamp mot klockan i sin obönhörliga målsättning att skriva mer.

Jan Myrdal föddes 1927. Föräldrarna hette Alva och Gunnar Myrdal och var de omhuldade hjärnorna bakom folkhemmet – den moderna svenska välfärdsstaten.

Som barn skulle Myrdal snart känna att han "inte var den som föräldrarna ville ha". Sonen verkade i vilket fall inte stå högt i kurs hos sin uppburne far, om vilken han skulle komma att odla hämndfantasier.

Ständig rebell

Sin rebelliska ställning mot föräldrarna tog Jan Myrdal med sig in i tonåren, men ställde då in siktet på hela etablissemanget. Han lämnade skolan tidigt och började som 17-åring att arbeta som journalist på Värmlands Folkblad. Målet var att skriva.

Det skulle dröja år av refuseringar innan Jan Myrdal till sist romandebuterade, med boken "Hemkomst" utgiven på Tidens Förlag 1954. Året innan hade han förvisso publicerat pjäsen "Folkets hus" på eget förlag, och Myrdals stora litterära genombrott skedde först 1963 med "Rapport från en kinesisk by".

Men det verk som orsakade störst uppståndelse – och som brukar räknas som hans främsta – är "jagboken" "Barndom" som kom 1982. Hatporträtten av föräldrarna Gunnar och Alva kom för alltid att förvandla den offentliga bilden av familjen Myrdal.

Försökte stoppa boken

Föräldrarna försökte stoppa utgivningen och syskonen Sissela och Kaj riktade skarpa invändningar mot uppväxtskildringen, men Jan Myrdal hävdade bestämt rätten till sin sanning.

– Jag minns på ett friare sätt, förklarade han i en intervju med Göteborgs-Posten 1998.

Oemotsagd var han knappast. Få svenskar har varit så ifrågasatta som Jan Myrdal och få har så hårdnackat vägrat att ändra ståndpunkt i politiskt laddade frågor. Det gällde bland annat inställningen till den kommunistiska regimens handlingar i Kina, Pol Pots folkmord i Kambodja och det famösa uttalandet i samband med Rushdieaffären då Myrdal hävdade att fatwan mot Salman Rushdie "möjliggjorde för de fattiga och förtrampade muslimska invandrarmassorna i Europa att ta en medveten ideologisk strid för människovärdet".

"Livet var en fajt"

Den offentliga debatten var hans livsluft. I Lena Einhorns dokumentärfilm "Porträtt av en författare och provokatör" (2005) berättade kollegan Jan Guillou om hur en deppig Jan Myrdal plötsligt väcktes ur letargiska åldersnojor när han efter sina uttalanden om massakern vid Himmelska fridens torg i Beijing hotades med uteslutning ur Pen-klubben.

– Därefter följde en lång period med Myrdal glatt trumpetande i luren utan att muttra det minsta om dööden... Livet var en fest, en fajt att vinna, sade Guillou.

Orädd sanningssägare eller extremistisk åsiktsmaskin? Intellektuell gigant med enorm arbetsförmåga eller en tomt skramlande provokatör närd av barndomens oförrätter? Jan Myrdals eftermäle lär se olika ut beroende på vem man frågar. Efter sig lämnar han hur som helst ett 80-tal litterära verk, i flera olika genrer och en uppsjö av krönikor och debattartiklar.

I Einhorn-dokumentären berättade Jan Guillou att Jan Myrdal var den enda människa han kände som ständigt grubblade över att han inte skulle hinna skriva färdigt.

– Det djävliga med döden är att den berövar honom arbetstid.

Sara Ullberg/TT

Patrick Stanelius/TT

FAKTA

Fakta: Jan Myrdal

Född 19 juli 1927 i Bromma.

Son till Alva och Gunnar Myrdal.

Under många år gift med konstnären och fotografen Gun Kessle.

Romandebuterade 1954 med "Hemkomst".

Kallade sig själv för skriftställare, aldrig författare.

Gav sammanlagt ut ett 80-tal böcker, bland annat den självbiografiska "Barndom" 1982.

Medgrundare till kulturtidskriften Folket i bild/Kulturfront 1972.

1978 reste en svensk delegation bestående av Jan Myrdal, Marita Wikander, Gunnar Bergström och Hedda Ekerwald till Kambodja. Väl hemma vittnade de om leende glada arbetare, och inga spår av Röda Khmerernas folkmord. Gunnar Bergström ändrade sedan uppfattning offentligt. Myrdal har hävdat att "han såg det han såg".

Litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin, Kina.

2008 grundades Jan Myrdalsällskapet. I samma veva instiftades Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, ett pris som tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Myrdals anda. 2013 tackade författaren Susanna Alakoski nej till priset.

Kultur och nöje

Stjärndirigent död i corona

Musikchefen vid Det kongelige teater, Alexander Vedernikov, har dött i sviterna av corona. Arkivbild.
Foto: Jan-Michael Stump
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Musikchefen vid Det kongelige teater i Köpenhamn, den ryske dirigenten Alexander Vedernikov, har dött vid 56 års ålder i sviterna av coronaviruset, skriver Politiken.

Alexander Vedernikov kom till Det Kongelige Teater 2016. Innan dess hade han bland annat arbetat vid den franska symfoniorkestern Orchestre de Paris och brittiska BBC Symphony Orchestra.

Vedernikov skulle under fredagskvällen ha dirigerat Beethovens nionde symfoni – och enligt John Fulljames, operachef på Det kongelige teater, kommer konserten också att uppföras som planerat.

— Alexander skulle ha dirigerat Beethovens nionde symfoni i kväll – och vi kommer att uppföra, men med en ny dirigent.

Enligt Det kongelige teaters operarachef kommer man även att dedikera kvällens konsert till Alexander Vedernikovs minne.

Kultur och nöje

Topplistorna: Springsteen i topp

Bruce Springsteens nya album 'Letter to you' kniper förstaplatsen på veckans albumlista. Arkivbild.
Foto: Greg Allen/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Bruce Springsteen kliver rakt in som nummer ett på albumlistan med nya "Letter to you". Även Hurula når högt, en sjätteplats, med nya albumet "Jehova".
På singellistan kan Benjamin Ingrosso som nykomling fira en tredjeplats med sin "Så mycket bättre"-tolkning av Lisa Nilssons "Långsamt farväl".

Album:

1. (Ny) Bruce Springsteen: "Letter to you"

2. (1) Victor Leksell: "Fånga mig när jag faller"

3. (2) Einár: "Unge med extra energi"

4. (4) Pop Smoke: "Shoot for the stars aim for the moon"

5. (3) Yasin: "More to life

6. (Ny) Hurula: "Jehova"

7. (5) Yasin: "98.01.11"

8. (Åt) Ana Diaz: "Tröst och vatten"

9. (6) The Weeknd: "After hours"

10. (8) Harry Styles: "Fine line"

11. (9) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

12. (11) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

13. (10) Ava Max: "Heaven & hell"

14. (14) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

15. (13) Dree Low: "Flawless"

16. (Ny) Hammerfall: "Live! Against the world"

17. (17) Newkid: "Mount Jhun"

18. (16) Juice Wrld: "Legends never die"

19. (Ny) B Baby: "Traumatiserad"

20. (19) Fleetwood Mac: "Rumours"

Singlar:

1. (1) 24KGoldn featuring Iann Dior: "Mood"

2. (2) Victor Leksell: "Svag"

3. (Ny) Benjamin Ingrosso: "Långsamt farväl"

4. (3) Internet Money & Gunna featuring Don Toliver & Nav: "Lemonade"

5. (5) Zara Larsson & Carola: "Säg mig var du står"

6. (4) Joel Corry featuring Mnek: "Head & heart"

7. (6) Pop Smoke: "What you know bout love"

8. (7) Tate McRae: "You broke me first"

9. (15) Justin Bieber & Benny Blanco: "Lonely"

10. (Ny) Ariana Grande: "Positions"

11. (12) Molly Sandén featuring Newkid: "Jag mår bra nu"

12. (11) Miss Li: "Komplicerad"

13. (13) The Weeknd: "Blinding lights"

14. (8) Justin Bieber featuring Chance the Rapper: "Holy"

15. (10) Jawsh 685 & Jason Derulo: "Savage love (laxed – siren beat)"

16. (Ny) Ana Diaz: "100"

17. (17) Mwuana: "Loverman"

18. (14) Hov1: "När jag ser dig"

19. (16) Cardi B featuring Megan Thee Stallion: "Wap"

20. (9) Einár: "Unge med extra energi"

Källa: GLF

Kultur och nöje

Både öppet och stängt efter nya restriktioner

Vasamuseet stänger tillfälligt med anledning av de nya coronarestriktionerna. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter beskedet om Folkhälsomyndighetens nya skärpta råd väljer nu en rad museer och teatrar att hålla stängt. Men andra håller öppet.
"För mig är det symboliskt viktigt att vi har öppet", skriver Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, till TT.

Beskedet om att allmänna sammankomster återigen bör begränsas i flera regioner innebär ett nytt bakslag för kulturbranschen. De nya coronarestriktionerna, som började gälla på torsdagen, innebär att alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län uppmanas att avstå från bland annat konserter, teaterföreställningar och filmvisningar.

Stänger ned

Därför väljer nu många kulturinstitutioner att stänga ned verksamheten under de tre veckor de nya råden gäller. Bland dem som stänger finns en rad centralmuseer som Moderna Museet i Stockholm och Malmö, Nordiska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Livrustkammaren och Vasamuseet.

"En stor del av centralmuseerna har stängt ned till och med 19 november. Museerna har skapat trygga miljöer under pandemin, men de flesta tolkar Folkhälsomyndigheten så att man nu bör ha stängt i de berörda regionerna. De som har öppet kan erbjuda utomhusaktiviteter", skriver Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges Museer i ett mejl till TT.

Även Dramaten, som bland annat skulle ha visat "Elektra" för 300 personer i helgen, ställer in allt till och med den 19 november.

"Det är med tungt hjärta som vi nu ser det nödvändigt att stänga teaterns publika verksamhet de kommande tre veckorna. Vår sammanvägda bedömning är att det är det enda rimliga att göra för att ta vårt samhällsansvar i nuläget", skriver teatern i ett pressmeddelande.

Symboliskt viktigt

Bland de institutioner som håller öppet finns Göteborgs konsthall, Backa teater i Göteborg och Liljevalchs konsthall i Stockholm.

"För mig är det symboliskt viktigt att vi har öppet. Folkhälsomyndigheten avråder från besök, men förbjuder inte", skriver Liljevalchs chef Mårten Castenfors till TT.

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm väljer en mellanväg och ställer in all programverksamhet som riktar sig till vuxna till och med den 19 november, men håller öppet för personer under 15 år.

Flera andra svävar i ovisshet om hur man ska bedriva sin verksamhet under de kommande veckorna. Kungliga Operan hade exempelvis planer på en föreställning inför en 300 personer stor publik i närtid, och nu förs diskussioner om huruvida den ska genomföras för en mindre publik eller flyttas fram.

Förändrat läge

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att han delvis förstår att det blir ryckigt och förvirrande för kulturbranschen när råd och publikrestriktioner ändras.

– Å andra sidan har vi varit mer långsiktiga och konsekventa i Sverige än nästan någon annanstans i världen. Så jag köper inte det hela vägen. Men vi lever i en värld just nu där den här ryckigheten är någonting som vi måste lära oss att leva med. Det förändras snabbt från vecka till vecka. Det gäller alla från kulturarrangemang ner till individen.

TT: Ena dagen får man höra att 300 i publiken är okej. Strax därefter avråds man att gå på konsert och det är endast 50 i publiken. Det är väl inte konsekvent?

– Jo, det är väldigt konsekvent. Vi har haft en 50-gräns i tre, fyra månader. Vi gjorde en bedömning för några veckor sedan att gränsen skulle kunna ökas. Nu har vi ett förändrat läge och då ligger vi kvar vid 50 i åtminstone delar av Sverige.

Sara Haldert/TT

Erik Nilsson/TT

Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Arkivbild.
Liljevalchs chef Mårten Castenfors. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Kultur och nöje

Kultursektorn söker miljarder i krisstöd

Kulturrådet har i den här omgången hittills fått in 2 200 ansökningar om krisstöd. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kulturrådet har hittills fått in ansökningar om 1,8 miljarder kronor i krisstöd för inställda eller uppskjutna kulturevenemang i Sverige.
– Det säger något om behovet och inkomstbortfallet, men inte om vad vi har möjlighet att betala ut, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

För den andra omgången av krisstöd till kulturen har Kulturrådet fått i uppdrag av regeringen att fördela sammanlagt 881 miljoner kronor. Maximalt 400 miljoner kronor av dessa ska gå till kulturevenemang i Sverige som har ställts in eller skjutits upp till följd av coronapandemin. Men det totala beloppet i ansökningarna som har kommit in är alltså hela 1,8 miljarder kronor.

– Vissa arrangörer har sökt 100 miljoner kronor men en enskild aktör kan inte beviljas mer än maximalt 10 miljoner kronor, så det säger mer om behovet än vad vi faktiskt har rätt att dela ut. Det är för tidigt att säga om stödpengarna kommer att räcka till alla som ansökt utifrån de kriterier och riktlinjer vi har, säger Kajsa Ravin.

Flest ansökningar kommer från musiksektorn som drabbades hårt i somras då festivaler och konserter ställdes in.

Lägre summor till fler

Kulturrådet påbörjar nu processen att bedöma ansökningarna och fördela stödpengarna. I början av december hoppas de kunna ge besked om vilka som beviljas stöd och hur mycket.

– Kulturrådets styrelse har gjort ett ställningstagande att det är viktigare ge en lite lägre summa till fler än att få ska få väldigt mycket, säger Kajsa Ravin.

Den andra delen av Kulturrådets krisstöd ska gå till så kallade särskilda behov i kulturlivet. Till skillnad från krisstöden som delades ut i somras så kan även aktörer som drabbats av inställda evenemang utomlands ansöka om pengar, och också yrkesgrupper som exempelvis tekniker, andra typer av scenarbetare och bokare. Ansökningsperioderna för de stöden stängs under nästa vecka. Hittills har omkring 250 ansökningar skickats in och cirka 1 000 ansökningar påbörjats.

– Den delen av stödet fokuserar inte på inkomstbortfall utan på vad som behövs för att överleva och hantera den här perioden, säger Kajsa Ravin.

Moraliska synpunkter

För en vecka sedan stängdes också ansökningsfönstret för Konstnärsnämndens krisstipendier på 200 miljoner kronor som de har fått i uppdrag av regeringen att fördela. Sammanlagt inkom 4 631 ansökningar. Flest från konstnärer verksamma inom musik, följt av bild och form, teater, film, dans och cirkus.

I krisstöden som delades ut i somras fördelade Kulturrådet närmare 340 miljoner kronor av de 370 miljoner kronor som de fått i uppdrag att fördela. Och Konstnärsnämnden fördelade sammanlagt 90 miljoner kronor.

Då riktades kritik mot att en del av de som fick ta del av dessa stöd var stora artister och aktörer som kanske inte var de som bäst behövde pengarna. Kajsa Ravin menar att Kulturrådet då liksom nu fördelar helt utifrån det regelverk som satts upp för att säkerställa att det sker rättssäkert.

– Alla de som sökte och fick stöd av oss i somras hade rätt att få det utifrån det regelverk vi hade. Sedan kan man ha moraliska synpunkter på att de som har tjänat mycket pengar tidigare inte borde få ta del av stöd. Men vi måste förhålla oss till regelverket.

Sally Henriksson/TT

Kajsa Ravin är generaldirektör för Statens kulturråd. Arkivbild.
Kajsa Ravin är generaldirektör för Statens kulturråd. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Petter var en av de som i somras kritiserades för att hans bolag tagit emot statligt kulturstöd. Han valde att betala tillbaka pengarna till Kulturrådet. Arkivbild.
Petter var en av de som i somras kritiserades för att hans bolag tagit emot statligt kulturstöd. Han valde att betala tillbaka pengarna till Kulturrådet. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: Kulturens krisstöd

Den 9 september meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att kultursektorn får 1,5 miljarder kronor extra i krisstöd i år. En miljard kronor av krisstödet avsätts till ett särskilt stimulansstöd för omställning och återstart av kulturlivet.

Totalt skjuts 3,4 miljarder kronor till för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

Höstens krisstöd fördelas enligt följande: Statens kulturråd fördelar 881 miljoner kronor, Filminstitutet 375 miljoner, Konstnärsnämnden 200 miljoner, Författarfonden 30 miljoner, Scenkonstallianserna och centrumbildningarna 30 miljoner och Sametinget 4 miljoner.

FAKTA

Fakta: Kulturrådets och Konstnärsnämndens krispengar

Kulturrådet fick den 1 oktober i uppdrag av regeringen att fördela sammanlagt 881 miljoner kronor.

Stödet omfattar evenemang i Sverige som riktat sig till allmänheten och ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19, under perioden 1 juni till 30 september 2020.

Inom det nya bidraget kommer Kulturrådet även att kunna ge stöd till aktörer som drabbats av inställd internationell verksamhet och till yrkesgrupper som inte kunde söka vårens stöd, exempelvis bokare, tekniker och leverantörer av teknik.

Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att fördela sammanlagt 200 miljoner kronor i form av krisstipendier.

Omkring en femtedel av de som ansökt till den här andra omgången av krisstipendium har aldrig tidigare sökt något av Konstnärsnämndens stipendier och cirka 40 procent har aldrig tidigare beviljats något stipendium hos Konstnärsnämnden.

Källa: Kulturrådet och Konstnärsnämnden

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Jan Myrdal är död: "Skrev på allvar"

Författaren och debattören Jan Myrdal är död. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Författaren, skribenten och debattören Jan Myrdal är död. Han avled på fredagen efter att ha vistats ett par dagar på sjukhus med förmodad blodförgiftning.

Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdal-sällskapet, berättar att Jan Myrdal gick bort vid 10-tiden på fredagsmorgonen.

– Han har varit i dålig kondition under en längre tid. Men vi hade styrelsemöte i lördags och då satt vi i ett par timmar och hade samtal med honom. Han var som vanligt när vi talade, men när han skulle gå och lägga sig så hade han svårt att ta sig till sovrummet. Så fysiskt var han inte i någon vidare kondition, säger han till TT och tillägger:

– Det var alltid stimulerande att prata med honom med den enorma kunskap han hade om vitt skilda ämnen.

Lasse Diding, vän till Myrdal och grundare av Jan Myrdal-sällskapet, berättar att han har haft mycket kontakt med författaren det senaste halvåret.

– Jag ville intervjua honom om bakgrunden till hans böcker och det var kunskap som bara han hade. Jag är glad att jag hann gör det.Han var helt klar i huvudet och berättade lika livligt som vanligt, men han var ändå på något sätt dämpad för att han inte orkade skriva, det var en helt ny situation för honom, han hade levt i 75 år som skrivande, 80 år nästan, säger han.

Framträdande röst

Jan Myrdal slog igenom i början av 60-talet med den omdiskuterade reportageboken "Rapport från en kinesisk by". Följande decennier var han en av den radikala vänsterrörelsens mest framträdande röster och väckte stor uppmärksamhet för sina texter om och från Pol Pots Kambodja. Hans självbiografiska böcker, som inleddes med "Barndom" 1982 blev också enormt uppmärksammade för skildringen av uppväxten med föräldrarna, Nobelpristagarna Gunnar och Alva Myrdal.

De böckerna är det som litterärt lever kvar allra mest, enligt Lasse Diding:

– De gjorde att bilden av familjen Myrdal krackelerade. Samtidigt kunde han skilja på sak och person i och med att han skrev gott om sin pappa Gunnar Myrdals vetenskapliga gärning, trots att han skrev så hårt om pappan i sin barndomsskildring, säger han.

Myrdals sista bok blev "Ett andra anstånd", som gavs ut 2019.

– Det här är en av Sveriges största författare som har gått bort, men också landets mest omstridda författare. Men det han gjorde med Jag-böckerna är ett litterärt mästerverk, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norsteds och förläggare för "Ett andra anstånd" till TT.

Bravinger hade aldrig träffat Jan Myrdal innan han blev förläggare för hans sista bok.

– Jag har nog aldrig träffat någon författare eller person som varit så intresserad av att inte bli klappad medhårs som Jan Myrdal. Jag var tagen av att han var 92 år och så fullständigt klar i huvudet. Han orkade inte gå uppför en brant backe men att gå i uppförsbacke intellektuellt var inga som helst problem, säger han.

"Kunde vara elak"

Journalisten Bo Sjökvist har följt Jan Myrdal i tio års tid och arbetar just nu med en dokumentärfilm om honom.

– När man umgicks med Jan Myrdal var han väldigt van vid att ta plats. Men han kunde också vara väldigt rolig och drastisk – och elak, han kunde vara allt, säger han och konstaterar att Myrdal var kontroversiell i många läger – i vissa rent av hatad.

– Han sade själv att folk kommer att smälla champagnekorkar när han dör.

Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola, har följt Myrdals författarskap genom åren och anser att det är en epok som går i graven med honom.

– Jag ser honom som en våra stora europeiska författare i Sverige. Han skrev verkligen på allvar. Man tycker att han hade åsikter om allt och täckte så många områden men framförallt rannsakade han sig själv, säger han.

Även Holmgren lyfter särskilt fram Jag-romanerna och beskriver dem som lysande.

– Där överraskade han sin publik med att han kunde skriva sånt också. Att han sedan råkade i otakt med tidsandan, det kanske man får räkna med som stor författare, att man överlever sin tid. Han blev ju så gammal också att mycket hann förändras, men knappast han.

Jan Myrdal blev 93 år.

Sara Haldert/TT

Sally Henriksson/TT

Oskar Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Jan Myrdal

Född 19 juli 1927 i Bromma.

Son till politikerna Alva och Gunnar Myrdal.

Under många år gift med konstnären och fotografen Gun Kessle.

Romandebuterade 1954 med "Hemkomst".

Kallade sig själv för skriftställare, aldrig författare.

Gav sammanlagt ut ett 80-tal böcker, bland annat den självbiografiska "Barndom" 1982.

Medgrundare till kulturtidskriften Folket i bild/Kulturfront 1972.

1978 reste en svensk delegation bestående av Jan Myrdal, Marita Wikander, Gunnar Bergström och Hedda Ekerwald till Kambodja. Väl hemma vittnade de om leende glada arbetare, och inga spår av Röda Khmerernas folkmord. Gunnar Bergström ändrade sedan uppfattning offentligt. Myrdal har hävdat att "han såg det han såg".

Litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin, Kina.

2008 grundades Jan Myrdalsällskapet. I samma veva instiftades Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, ett pris som tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Myrdals anda. 2013 tackade författaren Susanna Alakoski nej till priset.

Kultur och nöje

Jan Myrdal är död: "Skrev på allvar"

Författaren och debattören Jan Myrdal är död. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Författaren, skribenten och debattören Jan Myrdal är död. Han avled på fredagen efter att ha vistats ett par dagar på sjukhus med förmodad blodförgiftning.

Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdal-sällskapet, berättar att Jan Myrdal gick bort vid 10-tiden på fredagsmorgonen.

– Han har varit i dålig kondition under en längre tid. Men vi hade styrelsemöte i lördags och då satt vi i ett par timmar och hade samtal med honom. Han var som vanligt när vi talade, men när han skulle gå och lägga sig så hade han svårt att ta sig till sovrummet. Så fysiskt var han inte i någon vidare kondition, säger han till TT och tillägger:

– Det var alltid stimulerande att prata med honom med den enorma kunskap han hade om vitt skilda ämnen.

Lasse Diding, vän till Myrdal och grundare av Jan Myrdal-sällskapet, berättar att han har haft mycket kontakt med författaren det senaste halvåret.

– Jag ville intervjua honom om bakgrunden till hans böcker och det var kunskap som bara han hade. Jag är glad att jag hann gör det.Han var helt klar i huvudet och berättade lika livligt som vanligt, men han var ändå på något sätt dämpad för att han inte orkade skriva, det var en helt ny situation för honom, han hade levt i 75 år som skrivande, 80 år nästan, säger han.

Framträdande röst

Jan Myrdal slog igenom i början av 60-talet med den omdiskuterade reportageboken "Rapport från en kinesisk by". Följande decennier var han en av den radikala vänsterrörelsens mest framträdande röster och väckte stor uppmärksamhet för sina texter om och från Pol Pots Kambodja. Hans självbiografiska böcker, som inleddes med "Barndom" 1982 blev också enormt uppmärksammade för skildringen av uppväxten med föräldrarna, Nobelpristagarna Gunnar och Alva Myrdal.

De böckerna är det som litterärt lever kvar allra mest, enligt Lasse Diding:

– De gjorde att bilden av familjen Myrdal krackelerade. Samtidigt kunde han skilja på sak och person i och med att han skrev gott om sin pappa Gunnar Myrdals vetenskapliga gärning, trots att han skrev så hårt om pappan i sin barndomsskildring, säger han.

Myrdals sista bok blev "Ett andra anstånd", som gavs ut 2019.

– Det här är en av Sveriges största författare som har gått bort, men också landets mest omstridda författare. Men det han gjorde med Jag-böckerna är ett litterärt mästerverk, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norsteds och förläggare för "Ett andra anstånd" till TT.

Bravinger hade aldrig träffat Jan Myrdal innan han blev förläggare för hans sista bok.

– Jag har nog aldrig träffat någon författare eller person som varit så intresserad av att inte bli klappad medhårs som Jan Myrdal. Jag var tagen av att han var 92 år och så fullständigt klar i huvudet. Han orkade inte gå uppför en brant backe men att gå i uppförsbacke intellektuellt var inga som helst problem, säger han.

"Kunde vara elak"

Journalisten Bo Sjökvist har följt Jan Myrdal i tio års tid och arbetar just nu med en dokumentärfilm om honom.

– När man umgicks med Jan Myrdal var han väldigt van vid att ta plats. Men han kunde också vara väldigt rolig och drastisk – och elak, han kunde vara allt, säger han och konstaterar att Myrdal var kontroversiell i många läger – i vissa rent av hatad.

– Han sade själv att folk kommer att smälla champagnekorkar när han dör.

Ola Holmgren, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola, har följt Myrdals författarskap genom åren och anser att det är en epok som går i graven med honom.

– Jag ser honom som en våra stora europeiska författare i Sverige. Han skrev verkligen på allvar. Man tycker att han hade åsikter om allt och täckte så många områden men framförallt rannsakade han sig själv, säger han.

Även Holmgren lyfter särskilt fram Jag-romanerna och beskriver dem som lysande.

– Där överraskade han sin publik med att han kunde skriva sånt också. Att han sedan råkade i otakt med tidsandan, det kanske man får räkna med som stor författare, att man överlever sin tid. Han blev ju så gammal också att mycket hann förändras, men knappast han.

Jan Myrdal blev 93 år.

Sara Haldert/TT

Sally Henriksson/TT

Oskar Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Jan Myrdal

Född 19 juli 1927 i Bromma.

Son till politikerna Alva och Gunnar Myrdal.

Under många år gift med konstnären och fotografen Gun Kessle.

Romandebuterade 1954 med "Hemkomst".

Kallade sig själv för skriftställare, aldrig författare.

Gav sammanlagt ut ett 80-tal böcker, bland annat den självbiografiska "Barndom" 1982.

Medgrundare till kulturtidskriften Folket i bild/Kulturfront 1972.

1978 reste en svensk delegation bestående av Jan Myrdal, Marita Wikander, Gunnar Bergström och Hedda Ekerwald till Kambodja. Väl hemma vittnade de om leende glada arbetare, och inga spår av Röda Khmerernas folkmord. Gunnar Bergström ändrade sedan uppfattning offentligt. Myrdal har hävdat att "han såg det han såg".

Litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin, Kina.

2008 grundades Jan Myrdalsällskapet. I samma veva instiftades Jan Myrdals stora pris – Leninpriset, ett pris som tilldelas en författare eller konstnär som verkar i Myrdals anda. 2013 tackade författaren Susanna Alakoski nej till priset.

Kultur och nöje

Jan Myrdal är död

Jan Myrdal. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författaren, skribenten och debattören Jan Myrdal är död. Han avled på fredagen efter att ha vistats ett par dagar på sjukhus med förmodad blodförgiftning, skriver Aftonbladet.

– Jan har varit försvagad senaste månaderna så det kom inte helt oväntat. Jag har träffat honom regelbundet på slutet och pratat med honom om hans böcker och då han har berättat intensivt, men den sista tiden var han dämpad. Han kunde berätta och prata men han kunde inte skriva längre vilket gjorde att han tappade livsgnistan, säger Lasse Diding, grundare av Jan Myrdalsällskapet, till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL