Kultur och nöje

Frisk fruktsallad utan körsbär

Hasse "Kvinnaböske" Andersson.
Foto: LINA ARVIDSSON
Kultur och nöje
Krönika/Sommar i P1 Matilda Arborelius har lyssnat på veckans sommarpratare.

Veckans sommarpratare bjuder på berättelser på olika nivåer. Vissa mer privata - andra mer återhållsamma. Det är svårt att hitta en röd tråd bland dem. De flesta följer den dramaturgiska årstiondelånga kurvan från ett då, med avstamp i barndomen eller en specifik händelse, till nu och de 90 minuterna i Sommar i P1.

Efter att ha lyssnat igenom dem alla känns blandningen på något sätt bekant. Det är högt och lågt, intrikat och allmänt, mikro och makro i symbios, helt enkelt en bra blandning, som en frisk fruktsallad en sommardag (utan de konserverade muggiga persikorna).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

När krisen och döden kommer

Greta Thunbergs och Björn Natthiko Lindeblads sommarprat var veckans starkaste, tycker Maria Zandihn.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Foto: Elisabeth Lindeblad
Foto: Privat
Kultur och nöje
Krönika/Sommar i P1 Maria Zandihn har lyssnat på första veckans sommarpratare.

Klimatkris, rädslor, rasism, coronakris och död. Det har inte direkt varit någon munter inledande vecka av Sommar i P1 med värdar som Greta Thunberg, Shima Niavarani, Mona Sahlin, Anders Tegnell och Björn Natthiko Lindeblad. Samtidigt tror jag att vi redan nu har fått lyssna på ett par av de allra starkaste programmen och mest intressanta värdarna.

Som Greta Thunberg. Så klok, rak, modig och stark. Som vädjar till oss alla att lyssna på forskningen och vad vetenskapen säger. Som tydligt och pedagogiskt förklarar den klimatkris vi alla befinner oss i där de flesta av världens makthavare väljer att sticka huvudet i sanden. Istället köar de – presidenter, premiärministrar, kungar och prinsessor – för att ta selfies med henne som de sedan lägger upp på Instagram med hashtaggen savetheplanet. För att de, som Greta själv säger, för en stund ska kunna glömma skammen att deras generation svikit framtidens alla generationer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

I Josef Franks fotspår

Josef Frank och ett av sina tidigare motiv, Primavera, från tidigt 1920-tal.
Foto: Lennart Nilsson
Foto: Svenskt Tenn
Kultur och nöje
Hemesterserien - del 7 Den 15 juli var det 135 år sedan Josef Frank föddes. Men hans berömda blomstrande textilmönster har fortfarande inte börjat vissna. I den sjunde och sista delen av vår hemesterserie går resan i formgivaren, arkitekten och konstnären Josef Franks fotspår, med stopp på Sofiero slott och Tomarps kungsgård.

Tulpaner, hyacinter, violer, rosor och liljekonvaljer som blandas vilt med rena hittepå-blommor och andra inslag från naturen. Josef Frank ville att man skulle känna en frihet när man betraktade hans natur- och blomstermönster och menade att just mönster har en lugnande inverkan på oss. Och visst är det något speciellt med hans textiler och mönster som har fascinerat mig i många år. Så lekfulla och färgsprakande – men ändå så sobra. Så moderna i sina uttryck och motiv trots att några av dem är närmare hundra år gamla.

Till och med den 20 september visar Sofiero slott utställningen Josef Franks flora, som ger en större inblick i historien kring en del av dessa textiler. Och vill man fördjupa sig ännu mer i Franks kreativa universum pågår bara några mil bort, på Tomarps kungsgård i Kvidinge, en utställning till och med den 23 augusti med hans okända akvareller som visas i klassiska Josef Frank-inredningsmiljöer.

Som Josef Frank-älskare är jag självklart tvungen att ta en heldag i mönsterkungens fotspår som nu är så lätta att följa i Skåne.

En stor mönsterskatt

På E6:an på väg mot Sofiero slott, som får bli det första stoppet, frågar jag oroligt min sambo om han tror att det är en tråkig utställning. Jag har ju förstått att den är ganska liten, och är rädd att de vackra tygerna som jag någon gång om året brukar stå och dregla över i Svenskt Tenn-butiken i Stockholm, bara har tryckts ihop. Josef Frank skapade trots allt en mönsterskatt på inte mindre än 160 motiv åt inredningsfirman Svenskt Tenn som än idag producerar många av dessa.

Drygt en timme senare har jag svaret. Det är en fantastiskt fin utställning. Liten javisst, men väl genomförd. I en handfull rum presenteras ett tjugotal tyger som antingen sveper elegant längs väggarna eller har gett en ny dräkt åt någon möbel som givetvis formgivits av Josef Frank (han gjorde 2 000 möbelskisser åt Svenskt Tenn).

Svepande gardinlängder i mönstret Nippon (1943-45). På bordet skymtar en duk i mönstret Milles Fleurs som betyder tusen blommor på franska. Mönstret gjordes om på 1940-talet från ett av Franks tidigare mönster.
Foto: Johanna Kärnstrand

För att lättare hänga med i Josef Franks textilvärld finns det en informativ text bredvid varje motiv där vi får veta mer om mönstrets härkomst och tankarna bakom, och vi bjuds på en hel del rolig kuriosa. Utställningen blir på så sätt både lättöverskådlig och lättillgänglig, och ger en bra bild av hur Josef Franks flora växte fram till en stor grönskande oas, och även blev ett slags världslig karta med textilnamn som Manhattan, Hawai, Nippon, Delhi, Teheran och Brazil. Namn som också säger mycket om Josef Franks privata resa, som var allt annat än en dans på rosor.

Fåtöljen 568 klädd i tyget Poisons (1943-45). I bakgrunden syns mönstret Notturno (1943-45).
Foto: Johanna Kärnstrand

Det började i Wien

Så vem var då Josef Frank? Mannen som med dessa textiler och sin möbelformgivning fått Svenskt Tenn att bli den starka inredningsinstitution som den är än idag. Mannen som räknas som en av Sveriges viktigaste formgivare genom tiderna.

Josef Frank föddes 1885 i Wien och växte upp i en judisk familj. Hans pappa var textilhandlare och mamman en skicklig hantverkare.

Frank studerade arkitektur på Konstgewerbeschule och var under många år verksam i kommunala bostadsprojekt i Wien. Vid sidan av detta formgav han såväl möbler som textiler och 1925 grundande han tillsammans med arkitekten Oskar Wlach inredningsfirman Haus und Gerten.

Kärleken mötte han i svenskan Anna Sebenius, som han gifte sig med 1912. Paret tillbringade många somrar i Sverige och Falsterbo, där Frank också ritat fem kända funkisvillor.

I slutet av 1920-talet kom han i kontakt med teckningsläraren och sedermera formgivaren Estrid Ericson som efter ett arv från sin pappa grundade Svenskt Tenn i Stockholm 1924. Estrid imponerades tidigt av Josef Franks nytänkande möbel- och textildesign och inledde ett samarbete med honom som utvecklades genom åren. 1934 var Josef Frank helt knuten till Svenskt Tenn. Året innan hade han nämligen tvingats fly till Stockholm från sitt hemland och den växande nazismen. Och ett tiotal år senare under andra världskriget skulle Frank och hans fru emigrera igen. Denna gång till USA och New York och härifrån fortsatte Josef Frank sitt mönsterskapande i ett par år innan de kunde återvända till Stockholm igen. Han skapade inte mindre än 50 motiv under den här tiden som han gav till Estrid Ericson i 50-årspresent.

Efter Annas död 1957, bodde Frank ihop med sin vän Dagmar Grill, som var Annas kusin. Han gick själv bort den 8 januari 1967 och blev 81 år gammal.

Eftersom Frank inte hade några barn var det Dagmar Grill som fick ärva bland annat de akvareller som är nästa stopp på vår resa.

En mapp med fyrtio akvareller

Vi lämnar textilerna på Sofiero slott som ramas in så fint av den blomstrande prakten i den stora trädgården utanför, och traskar bort mot den betydligt mindre charmiga parkeringen för att ta oss vidare till Tomarps kungsgård och titta på dessa okända konstverk.

Efter att Frank ritade sitt sista textilmönster åt Svenskt Tenn 1950, drog han sig tillbaka och började utforska akvarellernas värld som ren hobby. Många av målningarna kom till i Provance i södra Frankrike, där hans vän, konstnären Trude Waehner, hade ett hus som Josef Frank ofta besökte om somrarna.

Efter Franks död var målningarna det enda av hans gedigna konstnärliga produktion som Dagmar Grill behöll själv. Resten gick till Svenskt Tenn och konstmuseet Albertina i Wien. När Dagmar sedan gick bort fick syskonbarnen ärva mapparna med de, för allmänheten, okända akvarellerna.

Anna Sievert är den som har valt ut de trettiotal akvareller som nu visas på utställningen och även den som började efterforska och katalogisera Franks alla okända målningar för ett antal år sedan. Från början hittade hon en mapp med fyrtio akvareller, men efter många resor och mycket tålamod var hon uppe i inte mindre än fyrahundra akvareller signerade Josef Frank. Tillsammans med Ulrika von Schwerin Sievert har hon gjort boken Josef Franks okända akvareller, som ligger till grund för utställningen.

Josef Frank målade gärna hus och andra bostadsmiljöer, vilket inte är så konstigt med hans bakgrund som arkitekt.

Motiven är varierande. Allt från klassiska stilleben och landskapsbilder till stadsmiljöer och en egen tolkning av den grekiska mytologin.

Visst finns det några enstaka gemensamma drag mellan mönsterdesignen på textilerna och typiska blomstermotiv i akvarellerna, men jag ska erkänna att jag aldrig hade gissat att det var Josef Frank som hållit i penseln om jag inte hade vetat det.

Även om denna utställning också är liten är den väl värd ett besök. Inte minst för det roliga komplementet till akvarellerna i form av tre typiska inredningsmiljöer i Josef Frank-anda som antikhandlaren Jenny von Platen tagit fram till vardera rum och som ger ytterligare en pusselbit i Josef Franks formtänk.

Jenny von Platen har skapat passande miljöer med Josef Franks design.
Foto: Maria Zandihn

Att få se Josef Franks både kända och okända kreativa sida på så nära håll som man kan nu är en chans jag verkligen tycker att alla som är det minsta designintresserade ska ta. Även om jag ska vara ärlig med att hans största styrka definitivt var alla vackra textilmönster han skapade. För visst har han en poäng med att man känner ett lugn när man tittar på dem. Kanske är det just detta som även gör textilerna så tidlösa som de är? Som gör att de än idag älskas av så många. För ett lugn, ja det vill vi väl alla känna. Och naturens kraft ska inte underskattas, om det så är i form av att titta på vackra trädkronor i skogen eller på en färgglad blomsterrabatt, tryckt på en kudde eller gardinlängd.

Mönstret Manhattan (1943-45).
Foto: Svenskt Tenn

FAKTA

Utställningarna i Skåne

Josef Franks flora

Utställning på Sofiero slott som pågår till och med den 20 september. Öppet dagligen mellan klockan 10.00 och 18.00. Inträdet kostar 120 kronor för vuxna. Barn under 18 år går gratis.

Adress: Sofierovägen 131.

Telefon: 042 – 10 25 00.

Josef Franks okända akvareller

Utställning på Tomarps kungsgård i Kvidinge till och med den 23 augusti. Öppet dagligen mellan klockan 12.00 och 17.00. Inträdet kostar 50 kronor för vuxna och 40 kronor för studerande och pensionärer.

Adress: Tommarpsvägen 180.

Telefon: 0435 – 206 44.

Malmö

Istället för festival – förvirring

Foto: Jörgen Johansson/Kontinent
Malmö
Kultur och nöje
Malmöfestivalen

Du står där på ett lite halvt öde stortorg. Det finns ingen scen i dess nordöstra hörn. Din näsa kan inte förnimma lukten av öl och lätt nattståndna kräftor och dina öron registrerar ingen Grusidojjan. Något är med andra ord, för att tala ren svenska, för jäkla fel denna fredag, som när du läser detta har blivit lördag. Det ska i ärlighetens namn sägas att jag verkligen inte är förtjust i just kräftskivan. Kräftlukten och mängden höggradigt berusade människor som dröjer sig kvar på den efterkommande spelningen skapar obehagskänslor som hänger sig kvar, även de. Men nu, när de inte finns där, saknar jag till och med det.

Jag har bevakat Malmöfestivalen i tiotalet år för Skånska Dagbladet och recenserat fler spelningar på densamma än jag kan minnas. Vissa spelningar, vissa ögonblick, har för alltid skrivit in sig i mitt minne: när Linnea Henriksson gästade Tingsek vid Posthusplatsen (var det 2011?), när Timbuktu avstyrde ett bråk från scenen (året därpå) under en av alla de gånger han regerat Stortorget tillsammans med Damn! eller när Thåström och hans makalösa kompband skapade ren magi, där sommarnatten i Malmö 2018 förvandlades till något annat, till ett mentalt tillstånd snarare än en tid eller plats.

Men ”ikväll så skapar vi nya minnen”, för att citera Linnea Henrikssons hit ”Halmstad”. Eller det gör vi ju inte. Det började ingen festival igår. Det blir inga åtta dagar av fest och musik. En del är glada för det, andra sörjer, och oavsett vilket hade det varit absurt att genomföra festivalen just i år när den delen av musikscenen som inte kan förlita sig på kommunala pengar kämpar för sin överlevnad och hotet från pandemin ännu inte släppt sitt grepp om världen.

Så vad göra? Sommaren har ju varit så gott som renons på livekultur och på den vägen lär det fortsätta ett tag till. Men man kan ju utnyttja den som faktiskt finns. Man kan gå på öppen scen på Mässingshornet. Man kan gå på Plan B – de kör kanske inte spelningar på samma sätt som vanligt men en del livemusik blir det där. Ikväll spelar till exempel N O R D och Loavers och nästa fredag håller stadens riotgrrl-drottningar Arre! Arre! releaseparty där. Även Folk å Rock kör spelningar om än i begränsad omfattning. På tisdag lirar till exempel Andi Almqvist.

Det är naturligtvis en klen tröst. I början av året inledde jag en artikelserie om den (då) blomstrande livescenen i Malmö. Artikelserien kom av naturliga skäl av sig. Hur skriver man om en livescen som inte längre finns? Och ingen gång har det varit så tydligt med frånvaron av livemusik som nu, när jag skulle sett mellan tre och fem spelningar per kväll, varje dag i åtta dagar. Istället får man väl helt enkelt stanna hemma och se om den där magiska Thåström-spelningen på Youtube istället (sök på Thåström Malmöfestivalen-2018 så hittar ni en riktigt bra inspelning från den).

Men sedan, när den här skiten äntligen är över, så får vi kasta av oss ”Bluesen i Malmö” och se till att komma tillbaka till de scener vi älskade att gå till tidigare: att gå på de spelningar som finns så att vi får tillbaka det där magnifika utbudet som faktiskt fanns för inte alls länge sedan.

Kultur och nöje

MTV-gala flyttar utomhus

Ariana Grande har tillsammans med Lady Gaga flest nomineringar inför MTV-galan Video Music Awards. Arkivbild.
Ariana Grande har tillsammans med Lady Gaga flest nomineringar inför MTV-galan Video Music Awards. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

MTV-galan Video Music Awards flyttas på grund av coronapandemin utomhus.

Galan, som går av stapeln den 30 augusti, är den första stora prisceremonin att genomföras på en och samma plats i stället för digitalt sedan pandemin bröt ut, och var planerad att hållas inomhus vid Barclays Center i Brooklyn, New York.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Daði Freyr ger upp – spelar "Ja ja ding dong"

Daði Freyr skulle ha tävlat för Island i Eurovision i år. Pressbild.
Daði Freyr skulle ha tävlat för Island i Eurovision i år. Pressbild.
Foto: Mummi Lú/Eurovision.tv
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

"Vill ni höra en Eurovision-låt?"

"Nej! Spela 'Ja ja ding dong'!"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Kultur och nöje

Elle Fanning i serie om självmordshets

Elle Fanning gör huvudrollen i 'The girl from Plainville'. Arkivbild.
Elle Fanning gör huvudrollen i "The girl from Plainville". Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det mycket uppmärksammade fallet från 2017 där en ung amerikansk kvinna dömdes till fängelse för att ha hetsat sin pojkvän till självmord ska bli tv-serie. Hollywoodstjärnan Elle Fanning är klar för huvudrollen, rapporterar Variety.

Serien ska heta "The girl from Plainville" och är baserad på en Esquire-artikel om händelsen, skriven av journalisten Jesse Barron. Den kommer att sändas av strömningstjänsten Hulu.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bryan Adams gör arenashow – mitt i pandemin

Bryan Adams ska spela inför 12 000 fans i september. Arkivbild.
Bryan Adams ska spela inför 12 000 fans i september. Arkivbild.
Foto: Chris Young/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Bryan Adams ska spela inför 12 000 fans på en arena i Düsseldorf i Tyskland den 4 september. Det blir den största konserten i landet sedan coronapandemins början, skriver Billboard.

Arrangerande Live Nation har vidtagit kraftfulla åtgärder för att smittan inte ska spridas. Det finns bara sittplatser och stolarna ska stå med en och en halv meters avstånd samtidigt som alla besökare måste bära ansiktsmask. Det ska också finnas rikligt med handsprit både på arenan och utanför.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tyga ställer in i Belarus efter kritik

Den amerikanske rapparen Tyga hoppar av en konsert i Belarus efter uppmaningar från Human Rights Foundation. Arkivbild.
Den amerikanske rapparen Tyga hoppar av en konsert i Belarus efter uppmaningar från Human Rights Foundation. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske rapparen Tyga ställer in sin planerade konsert i Minsk i Belarus (Vitryssland). Konserten skulle ha hållits på kvällen före landets presidentval den 9 augusti.

"Jag såg fram emot att spela i Minsk för mina fans i Belarus", säger Tyga i ett uttalande, enligt Pitchfork.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL