Sport

Duplantis nya succé – världsårsbästa på Ullevi

Armand Duplantis vann herrarnas stavhopptävling i Göteborg och slog dessutom världsårsbästa.
Armand Duplantis vann herrarnas stavhopptävling i Göteborg och slog dessutom världsårsbästa.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Världsårsbästa och arenarekord – årets första tävling på svensk mark blev en framgångsrik historia för Armand Duplantis.
På Ullevi hoppade 20-åringen 5,94 meter – och tog därmed hem en enkel seger i helgens friidrottsgala i Göteborg.
– Det är skönt att vara tillbaka därute, säger Duplantis.
PREMIUM

Duplantis säkrade segern när han seglade över 5,70 meter. Ensam kvar i tävlingen höjde han sedan ribban tre gånger till innan det tog stopp på sex meter.

– Det är svårare att få i gång adrenalinet utan publik och det känns inte lika viktigt när inga är där och kollar. Men det var skönt. När jag är ute på banan kommer jag att ge hundra procent oavsett, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Barny till nykomlingen – efter ett års frånvaro

Förre IFK Göteborg-spelaren Junes Barny är tillbaka i allsvenskan.
Förre IFK Göteborg-spelaren Junes Barny är tillbaka i allsvenskan.
Foto: Per Karlsson/TT
Sport
Sport

Han har varit klubblös i över ett år. Men nu är det återigen dags för Junes Barny, 30, att snöra på sig fotbollsskorna – i Varbergs Bois.

"Efter erfarenheter från många olika klubbar fick han förra sommaren tyvärr ta en time-out efter en svår smäll mot huvudet och coronatider", säger tränaren Joakim Persson i ett pressmeddelande om spelaren som bland annat representerat Halmstad, Gais och Hammarby.

Senast spelade Barny för IFK Göteborg som han förra sommaren bröt med på egen begäran.

"En spelare som behöver få i gång karriären och som kan ge oss den erfarenhet som vi saknar, även om vi respekterar att han lär behöva fyra-fem veckors bra träning för att varva igång", fortsätter Persson.

Avtalet gäller säsongen ut. Allsvenska nykomlingen Varberg ligger nia i tabellen och möter härnäst Häcken på torsdagen.

Sport

Regnavbrott – då får proffsen vänta i bilen

Julia Engström är en av 15 svenskor i Scottish Open. Arkivbild.
Julia Engström är en av 15 svenskor i Scottish Open. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist/TT
Sport
Sport Efter fem månader gör damernas Europatour comeback i Skottland.
Julia Engström hoppas på bra spel – och att slippa regnavbrott.
– Vi har inte tillgång till klubbhuset, så då får man sätta sig i bilen.

Den stora halländska golftalangen säkrade karriärens första Europatourseger i Australien den 1 mars.

När coronapandemin senare samma månad stängde säsongen på obestämd tid var Julia Engström etta på tourens rankning och där är hon alltså fortfarande, efter det fem månader långa uppehållet inför veckans återstart i North Berwick strax öster om Edinburgh.

Strikta regler

Det är en på många sätt ny vardag som proffsen kommer tillbaka till.

– Allt är ganska strikt, säger Engström till TT.

Sedan följer en lång redogörelse:

– Vi har fått skicka in coronatester, fylla i väldigt mycket saker, det har varit mycket med skotska regeringen som har haft mycket direktiv vad man ska göra.

Hon kom till Skottland i måndags och åkte direkt till hotellet där hon testades.

– Vi var isolerade på rummen tills vi fick svar. Vi måste ha munskydd överallt – utom när vi spelar – och får bara vara på golfbanan och hotellet.

– Och man får inte umgås med någon annan än sin caddie. Sedan fyller vi i saker varje dag och gör en temperaturcheck.

Till klubbhuset får spelarna bara gå för att hämta en "grab-and-go"-lunch och gå på toaletten. Därav Engströms önskemål om att det nyckfulla skotska vädret ska visa sig från sin bästa sida (det varnas för spridda skurar de närmaste dagarna).

– Det är klart att det är mycket nya restriktioner, men det är för allas säkerhet och en förutsättning för att vi kan vara här och tävla.

Julia Engström hade som mål att efter den här säsongen kvala in till den amerikanska LPGA-touren. En möjlighet som försvann när det beslutades att det inte blir något kval, och att alla spelare – på grund av den stympade säsongen – behåller sina tävlingsrättigheter på touren nästa år.

– Det är såklart tråkigt, jag hade velat testa att kvala in till LPGA. Men det har varit ett så konstigt år, så det är vad det är. Det är bara att finna sig i att det är en speciell situation i världen och att det finns viktigare saker än var jag ska spela nästa år, säger Engström.

Krävs seger

Ett pyttelitet kryphål finns det ändå. Veckans Scottish Open och nästa veckas major, British Open på Royal Troon, ingår på både Europatouren och LPGA-touren. Skulle Engström skrällvinna någon av tävlingarna får hon spela på LPGA-touren nästa säsong.

– Då får jag spelrättigheter i vinnarkategorin. Jag vet att det är väldigt tuff konkurrens, mot de allra bästa i världen. Men är man med i en tävling har man från början lika stor chans när man peggar upp.

Totalt finns hela 15 svenskor med i Scottish Open. Stjärnor som Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg och Madelene Sagström gör sina första starter på europeisk mark efter att ha tävlat i sommarens två första LPGA-tävlingar i Ohio.

Julia Engström slår ut i den allra första bollen, klockan 7.30 på torsdagsmorgonen, svensk tid.

Carl Göransson/TT

FAKTA

Fakta: Svenskorna i Scottish Open

Svenskorna och deras starttider på torsdagens inledande runda (svensk tid):

7.30: Julia Engström, 7.41: Caroline Hedwall, 8.14: Linnea Ström, 8.36: Lina Boqvist, 9.09: Emma Nilsson, 10.04: Camilla Lennarth, 10.15: Madelene Sagström, 10.48: Anna Nordqvist, 13.33: Johanna Gustavsson, 13.55: Linda Wessberg, 14.17: Louise Ridderström, 14.28: Linnea Johansson, 15.01: Jenny Haglund, 15.12: Daniela Holmqvist, 15.34: Pernilla Lindberg.

Sport

Piteå först ut – nu tar flera andra efter

Örebro kan få jubla inför publik kommande hemmamatcher. Arkivbild.
Örebro kan få jubla inför publik kommande hemmamatcher. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Kif Örebro tar efter Piteå med att öppna upp för publik på sina hemmamatcher – och fler klubbar ställer sig positiva till att göra samma sak.
Men FC Rosengård är inte en av dessa.
– Vi tänker väl att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik, säger klubbchefen Jenny Damgaard.

När Piteå möter Djurgården på hemmaplan under onsdagskvällen kommer klubben att ta in 50 åskådare på arenan och därmed bryta ny mark under coronapandemin.

Lagen begränsar just nu publika sammankomster till 50 deltagare och rekommendationerna från Svenska fotbollförbundet var fram till i måndags att helt utesluta publik från arenorna. Men i de nya uppdaterade riktlinjerna öppnade SvFF för att framförallt breddfotbollen nu kan få släppa in 50 personer.

Rosengård håller stängt

Det gick inte mer än en dag innan Piteå flaggade för att de också öppnar upp.

Frågan delar klubbarna i damallsvenskan. FC Rosengård kommer bland annat att fortsätta hålla stängt.

– Vi tänker väl att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik och fortsätter följa de rekommendationerna som EFD (Elitfotboll dam) kommer med, säger klubbchefen Jenny Damgaard.

TT: Blev ni förvånade när Piteå meddelade att de öppnar upp?

– Det kändes lite förvånande, absolut. Men man tolkar på sitt eget sätt, rekommendationerna är inte solklara. Men vi fattar det som att det här gäller bredd. Vi har ett damlag och herrlag i division 2, där kommer vi släppa in 50. Framförallt anhöriga då. Men vi skiljer på elitverksamheten och bredden.

Örebro öppnar upp

Några som dock går i Piteås fotspår är Kif Örebro. De har redan säkrat så att 43 ungdomar får chansen att stötta laget i onsdagens hemmamatch mot Uppsala.

– Vi tog också med glädje emot beskedet att även elitklubbarna får ta in så många som 50 personer. Det är mer rimligt att det sker i damallsvenskan än i herrallsvenskan där de har mycket mer publik. Jag har pratat med mina kollegor runt om i damallsvenskan och det är ett par klubbar som tänker likadant som oss, säger ordföranden Fredrik Stengarn.

TT: Hur kommer ni gå till väga i urvalet?

– Vi har 43 tjejer som varit på vårt summercamp och de får se matchen i dag. Men från och med nästa match mot Kristianstad kommer vi släppa in säsongskortsinnehavare och det är först till kvarn, de 50 första som hör av sig.

Vill visa politikerna

Stengarn menar att det är viktigt för Örebro att öppna upp och betala tillbaka till sina trogna supportrar.

– Har man köpt årskort vill vi premiera och ge tillbaka genom att visa klubbens tacksamhet. Det här är en enkel möjlighet. Det är också viktigt för oss klubbar att visa politikerna att vi kan hantera frågan och lösa det här snyggt.

TT: Rosengård är en av klubbarna som inte kommer släppa in publik. De menar att rekommendationerna är att elitverksamhet inte ska ha publik. Hur ser ni på det?

– Jag har förstått det som att det varit lite rörligt så jag hörde av mig till EFD och de sa att det är möjligt att ta in så länge det reglemente som är uppsatt följs. Det är nog många elitklubbar, framförallt på herrsidan, som inte tar in några alls. Arbetsmässigt är det enklare att hålla den linjen.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Fakta: SvFF:s uppdaterade riktlinjer

+ Åskådarantalet får aldrig överstiga 50 personer

+ Åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap ska sitta eller stå med minst 1,5 m avstånd

+ Trängsel får inte uppstå, och avstånd ska hållas, vid inpassage samt under och efter match

+ Åskådarna ska ha tillgång till handtvätt eller handsprit

+ God hygien ska hållas på idrottsanläggningen, inklusive att så ofta som möjligt torka av ytor och material som många rör med händerna

+ Samtliga åskådare ska på lämpligt sätt informeras om gällande ordningsregler före, eller senast vid, ankomst till matchen

+ Ansvarig(a) ska utses att tillse att åskådarna följer gällande ordningsregler

+ Polismyndighetens anvisningar ska följas för offentliga tillställningar

Fotnot: I maxantalet på 50 deltagare i ett evenemang ingår inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören, enligt ordningslagen. Det vill säga vid exempelvis ett fotbollsevenemang räknas endast publiken, inte spelare och tränare, som deltagare.

Källa: Svenskfotboll.se och polisen.

Sport

Piteå tillåter publik: "Knappt två skolklasser"

Piteå tillåter 50 personer till onsdagens hemmamöte med Djurgården. Arkivbild.
Piteå tillåter 50 personer till onsdagens hemmamöte med Djurgården. Arkivbild.
Foto: Pär Bäckström/TT
Sport
Sport Piteå blir första elitlag i Sverige att återinföra publik sedan coronautbrottet.
Trots att det bara rör sig om 50 åskådare kommer säkerheten vara rigorös i kvällens match mot Djurgården.
– Det här måste fungera till hundra procent, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman till TT.

Fyra raka förluster och en negativ trend i tabellen. Då väljer Piteå att tillåta publik under onsdagens match mot Djurgården på hemmaplan.

Det är beskedet från Svenska fotbollförbundet med de nya riktlinjerna att det är okej att ta in 50 åskådare på matcher framöver, som gjort att norrbottningarna vill bjuda in ett fåtal personer per match.

– Vi har många trogna supportrar som verkligen längtar efter att få se fotboll. Tyvärr kan vi inte se till så alla får göra det, men 50 är bättre än inga, säger Rikard Fahlman.

Några biljettintäkter kommer det dock inte bli för Piteå. Platserna tilldelas supportrar som redan betalat för årskort, och de 50 som får se matchen mot Djurgården på plats kommer att vara utbytta mot 50 andra som vill komma på nästa match.

– För mig var det en självklarhet att om vi kan ta in en person, tio eller 50 – och kan göra det på ett sätt som uppfyller kraven – så ska vi självklart göra det. Det var glasklart.

"Inte ens två skolklasser"

TT: Hur kommer ni hantera supportrarna?

– Vi kommer ta emot folk vid entrén och ha en handtvättstation, med handsprit. Sen får man gå vidare till nästa station där det kommer finnas ett antal funktionärer som tar med sig åskådare till den plats som de tilldelats. Med 50 personer blir det knappast några köer men redan där kommer vi se till att det inte blir någon trängsel.

Fahlman tillägger att funktionärer kommer vara extra uppmärksamma på platser där köbildning kan bildas – som entré, hamburgarkiosker och toaletter.

– Det här är ju inte ens två skolklasser i antal. Jag ser inga problem med det här. Vi kommer säga det till besökarna också att "det här måste skötas till hundra procent".

TT: Hur sprider ni ut de här 50 personerna på läktaren?

– Det är klart vilka sektioner vi ska använda och hur de ska sitta. Det finns en färdig plan för det.

Viktig erfarenhet

TT: Går det att se det här som ett test inför att ett större åskådarantal tillåts i framtiden?

– Jag har inte tänkt på det på det sättet. Utan bara att det här ska fungera till hundra procent. Har man släppt på så att vi kan ta emot 50 personer ska vi sköta det till punkt och pricka.

TT: Men det här kan vara en viktig erfarenhet för er när publik är tillåtet i större utsträckning?

– Absolut. Det blir det. Då är det bra att vi har fått prova det här på en mindre grupp först. För någonting lär man sig alltid. Det är alltid något som man inte har tänkt på i en sån här situation. Då är det bättre att lära sig när det är 50 stycken än 300.

Piteå–Djurgården sparkar i gång klockan 19 på LF arena.

Simon Norberg/TT

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Fotbollförbundets uppdaterade riktlinjer

+ Åskådarantalet får aldrig överstiga 50 personer

+ Åskådare som inte tillhör samma familj/sällskap ska sitta eller stå med minst 1,5 m avstånd

+ Trängsel får inte uppstå, och avstånd ska hållas, vid inpassage samt under och efter match

+ Åskådarna ska ha tillgång till handtvätt eller handsprit

+ God hygien ska hållas på idrottsanläggningen, inklusive att så ofta som möjligt torka av ytor och material som många rör med händerna

+ Samtliga åskådare ska på lämpligt sätt informeras om gällande ordningsregler före, eller senast vid, ankomst till matchen

+ Ansvarig(a) ska utses att tillse att åskådarna följer gällande ordningsregler

+ Polismyndighetens anvisningar ska följas för offentliga tillställningar

Fotnot: I maxantalet på 50 deltagare i ett evenemang ingår inte funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören, enligt ordningslagen. Det vill säga vid exempelvis ett fotbollsevenemang räknas endast publiken, inte spelare och tränare, som deltagare.

Källa: Svenskfotboll.se och polisen.

Sport

Efter kraschen – Ljung har lämnat lasarettet

Peter Ljung. Arkivbild.
Peter Ljung. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport

Vetlandas speedwayförare Peter Ljung har fått lämna Eksjö lasarett efter kraschen i elitseriepremiären mot Dackarna (46–44).

– Förutom att han är blåslagen och fått en hjärnskakning är han hyfsat okej, säger Vetlandas lagledare Mikael Wirebrand till SVT.

Kraschen skedde i det elfte heatet av tisdagens match. Peter Ljung kolliderade med Dackarnas Avon van Dyck, for över luftstaketet och in i en av de vadderade lyktstolparna runt banan.

Ljung lär nu missa flera av Vetlandas kommande elitseriematcher, definitivt torsdagens bortamöte med Lejonen. Innan han sätter sig på speedwaycykeln igen måste han gå igenom den så kallade hjärntrappan, ett återhämtningsprogram efter en hjärnskakning.

– Nu ska han inte röra en telefon, en "padda" eller använda en skärm på 72 timmar, säger Wirebrand.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Sport

Även Paris ställer in sitt maratonlopp

Löparna får inte springa förbi Place de la Concorde i Paris i år. Maratonloppet i den franska huvudstaden ställs in. Arkivbild.
Löparna får inte springa förbi Place de la Concorde i Paris i år. Maratonloppet i den franska huvudstaden ställs in. Arkivbild.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Paris Marathon är nästa offer för coronapandemin. Loppet flyttades till en början från april till 15 november, men nu meddelar arrangörerna att tävlingen inte kan arrangeras utan ställs in.

50 000 deltagare springer normalt loppet som räknas till ett av de fem stora maratonevenemangen i världen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Gäddan” tillbaka i ringen

Boxare
Malmöboxaren Adrian Granat tränar stenhårt för att vara tillbaka i ringen i höst.
Foto: Max Fürstenberg
Sport
Boxning Malmös okrönte knockoutkung Adrian ”Gäddan” Granat är redo för att göra comeback i ringen.
– Jag har hållit på med boxning under hela mitt liv, jag har det i blodet, förklarar 29-åringen sitt beslut.

Men för två år sedan såg det ut vara slut på karriären. Förlusten i den upphaussade tungviktsduellen mot Otto Wallin i Sundsvall på poäng våren 2018 tog hårt på Adrian Granat. Det rätta suget saknades.

Wallin gick vidare med en match mot ex-världsmästaren Tyson Fury i Las Vegas. Granat drog sig tillbaka för att utbilda sig till revisor hemma i Malmö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

ÖSK-stjärnan vill se VAR: Storlag får fördelar

Nordin Gerzic var besviken på att IFK Göteborg fick straff mot Örebro i söndags, men tycker inte domarnivån har blivit sämre generellt: 'Misstag sker ju alltid. Vi är människor och vi gör misstag', säger han.
Nordin Gerzic var besviken på att IFK Göteborg fick straff mot Örebro i söndags, men tycker inte domarnivån har blivit sämre generellt: "Misstag sker ju alltid. Vi är människor och vi gör misstag", säger han.
Foto: Pavel Koubek / TT
Sport
Sport En tveksam straff kostade poäng hemma mot IFK Göteborg.
Nu vill Nordin Gerzic se VAR i allsvenskan.
– De större lagen får fördelar – VAR hade definitivt jämnat ut det, säger Örebros mittfältare.
PREMIUM

När IFK Göteborg i söndags tilldelades en sen straff borta mot Örebro var det ett gammalt återkommande mönster som gjorde sig påmint för Nordin Gerzic.

– Spelar du i Örebro så vet du att de större lagen får fördelar, det är bara så det är, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL