Sport

Norska skidförbundet förbjuder fluorvalla

Norge förbjuder fluorvalla inför den kommande säsongen. Arkivbild
Norge förbjuder fluorvalla inför den kommande säsongen. Arkivbild
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Sport
Sport
PREMIUM

Det norska skidförbundet (NSF) har beslutat att förbudet mot skidvallning med högfluorerade ämnen ska gälla alla tävlingar och grenar i Norge den kommande säsongen.

Det internationella skidförbundet (Fis) beslutade redan i november förra året att förbjuda högfluorerade ämnen från 2020-2021, men har därefter tvingats backa eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Höörs atlet slaktade rekordet

Flaggan i topp för atleten från Höör! Efter nästan 89 timmar i sträck på cykeln kunde Jonas Andersson från Höör nöjt köra i mål på nytt inofficiellt svenskt rekord från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. 205 mil totalt!
Foto: JANA JULIAN
Sport
CYKLING Jonas Andersson från Höör stod inte att stoppa i sin jakt på att cykla genom Sverige, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr, snabbare än någon annan tidigare gjort.

Den mellanskånske 39-åringen mer eller mindre slaktade det tidigare rekordet och cyklade de 205 milen på 88 timmar och 52 timmar. Tio och en halv timme snabbare än den förra inofficiella rekordtiden!

–Tidigare rekord, som jag nu bräckte, var svårslaget och nu är det ytterligare tio timmar snabbare, så det kommer krävas en rejäl insats för att knäcka min tid. Men ingenting är omöjligt, det är bara att våga satsa och med rätt inställning kan man nå hur lång som helst, hävdar Jonas Andersson.

Start i Smygehuk

Han satt upp på cykeln tidigt i tisdagsmorse. Rekordjakten startade i skånska Smygehuk.

Sent på fredagskvällen nådde han Treriksröset i norr.

I söndags kom han hem till Höör igen. Tillbakaresan från norr till söder gjordes i husbil. Det motsatta hållet tog han sig fram på cykel. Detta tog honom knappt 89 timmar. Hur mycket av detta som gick åt till sömn?

– Tre timmar och en kvart, berättar han.

– Efter 90 mil tog jag första sovpausen, i en och en halv timme. Sedan cyklade jag 24 timmar till innan jag tog en timmes sömn. Lägg till detta tre ”powernapar” på en kvart vardera. Om det inte är svårt att komma i gång efter en sovpaus? Jo, det kan ta emot något djävulskt, men det är bara att kliva upp på cykeln och ge sig av. Ge upp? Nej, aldrig. Det kvittar hur ont det gör. Vi som sysslar med adventurerace på elitnivå har bara ett tänk och det är framåt, att aldrig ge upp.

För ont gjorde det. Det medger han utan omsvep.

– Tår och händer domnade bort. De är fortfarande bortdomnade. Och sista 25 milen fick jag problem med nackmuskeln. Den gav upp. Jag kunde inte hålla huvudet uppe. De sista milen gick i snigelfart.

Vackra landskap

Men han berättar också om en fantastisk resa i vackra landskap.

– Visst hinner man njuta.

Han berättar också om uppmuntrande möten med vänner och poliskolleger.

– I Östersund slöt poliskåren upp mitt i natten med blåljus och allt. Luleå/Kiruna-polisen visade uppskattning med två bilar. Det hjälpte mig. Jag fick ny energi.

– I Gällivare dök plötsligt en gammal kompis från Höör upp och cyklade med ett tag.

Uppbackades av kompisar

Rekordresan gjorde han med uppbackning av medlemmar i hemmaklubben Frosta Multisport, men framför allt från sina kompisar i det lag som egentligen skulle ha ett VM i adventurerace framför sig. När detta VM ställdes fick Jonas en idé om att visa upp sin tuffa sport ur ett annat perspektiv, att försöka få folk i allmänhet att förstå hur otroligt bra uthållningsidrottare som adventureracarna är.

Projektet blev en resa på cykel genom Sveriges avlånga land.

– Vi uppnådde syftet. Det är jättemånga som fått upp ögonen för sporten. Det är väldigt många som följt oss i olika sociala kanaler. Och det är många som kommenterat och inspirerats. Folk skrev bland annat att det var roligare att följa mig genom Sverige än att följa Tour de France.

I adventureracingen har han tävlat på höga höjder i Himalaya, på iskalla berg i Chile, bland giftiga djur i Amazonasdjungeln, i Sydafrikas varma ökenlandskap...

Nu kan han på meritlistan lägga 205 mils landsvägscykling genom Sverige, på rekordsnabb tid.

– Att cykla genom Sverige var lika tufft som de tidigare äventyren, det får jag nog säga.

På rekordjakt på cykel.
Foto: JANA JULIAN
Jonas Andersson ungefär mitt i racet från söder till norr.
Foto: JANA JULIAN
Tidigt i tisdagsmorse inleddes rekordjakten i Smygehuk.
Foto: JANA JULIAN
På tur genom Sverige.
Foto: JANA JULIAN
En kort rast på vägen.
Foto: JANA JULIAN
Puuuhhhh...
Foto: JANA JULIAN
Jonas i mål. "Hjälpryttarna" är också nöjda och glada och stolta.
Foto: JANA JULIAN

Sport

Talangen lämnar Malmö – klar för dansk klubb

Tim Prica var missnöjd med speltiden i Malmö. Nu är han klar för danska Ålborg. Arkivbild.
Tim Prica var missnöjd med speltiden i Malmö. Nu är han klar för danska Ålborg. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

18-årige anfallstalangen Tim Prica och Malmö FF går skilda vägar.

Fotbollsspelaren lämnar Skånelaget med omedelbar verkan och är klar för danska Ålborg.

"Jag tar det här beslutet för att jag behöver regelbunden speltid och min bedömning är att jag har större chans till det i Ålborg", säger Prica i ett pressmeddelande.

Tim Prica kom till Malmö som tolvåring från israeliska Maccabi Tel Aviv där hans pappa, tidigare landslagsspelaren Rade Prica, spelade 2013–2015.

I år har han spelat fyra matcher i allsvenskan, två starter och två inhopp, med en assist på poängkontot.

"Det fanns ingen tvekan hos oss om att vi ville behålla Tim. Vi satte en deadline och när han inte ville ta vårt erbjudande hamnade vi i den här situationen. Det är tråkigt för han är en stor talang och en fin kille", säger Malmös sportchef Daniel Andersson.

Sport

Tim Prica lämnar MFF för Ålborg

Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Tim Pricas nya klubbadress stavas AaB Ålborg. 18-åringen lämnar Malmö FF omedelbart.

Spelaren, som kom till Malmö FF från israeliska Maccabi Tel Aviv FC som tolvåring, är ute efter mer speltid.

Ser tillbaka på tiden med glädje

– Det är såklart tråkigt att lämna MFF och Malmö, men så är fotbollen ibland. Jag tar det här beslutet för att jag behöver regelbunden speltid och min bedömning är att jag har större chans till det i Ålborg. Jag känner att det är viktigt för min utveckling just nu, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag kommer alltid att se tillbaka på min tid här med glädje. Jag har fått vänner för livet och haft riktigt bra tränare genom åren. Jag känner bara kärlek för MFF och jag kommer att följa klubben framöver.

MFF ville behålla Tim

Sportchefen Daniel Andersson tycker det är tråkigt att tappa spelaren.

– Det fanns ingen tvekan hos oss om att vi ville behålla Tim. Vi satte en deadline och när han inte ville ta vårt erbjudande hamnade vi i den här situationen. Det är tråkigt för han är en stor talang och en fin kille. Vi tycker att vi har visat att vi tror på honom både på planen och i form av ett bra nytt kontraktsförslag, säger han i ett pressmeddelande.

Tim Prica gjorde A-lagsdebut för Malmö FF mot 15-åring i en träningsmatch mot FC Roskilde 2018. Han gjorde sin första match i Allsvenskan mot Falkenberg förra året och nådde totalt upp i fem matcher i den högsta serien.

Sport

Amerikansk mittfältsstjärna till City

Samantha Mewis, här i duell med Sveriges Kosovare Asllani under fotbolls-VM förra året, är klar för engelska Manchester City. Arkivbild.
Samantha Mewis, här i duell med Sveriges Kosovare Asllani under fotbolls-VM förra året, är klar för engelska Manchester City. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Manchester City förstärker laget inför den kommande Super League-säsongen. Samantha Mewis, central mittfältare i det USA som vann fotbolls-VM förra sommaren, lämnar North Carolina Courage i nordamerikanska NWSL för spel i England.

"City är en av världens bästa klubbar och jag har hört så mycket bra saker om damlaget och deras otroliga träningsanläggningar", säger 27-åringen i till klubbens hemsida.

Mewis har gjort 18 mål på 67 landskamper för USA och på klubbnivå tagit tre NWSL-titlar, en med Western New York Flash och två med North Carolina.

Manchester City ledde Super League när säsongen avbröts på grund av coronapandemin i våras. Trots det gick ligatiteln till Chelsea, som hade ett bättre poängsnitt.

Sport

Fler svenska förare kan lyfta speedwayen

Dackarnas Jacob Thorsell under fjolårets SM-final mot Smederna. Dackarna har inför årets trupp satsat främst på svenska och danska förare, Thorsell är kvar i laget. Arkivbild.
Dackarnas Jacob Thorsell under fjolårets SM-final mot Smederna. Dackarna har inför årets trupp satsat främst på svenska och danska förare, Thorsell är kvar i laget. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport En annorlunda säsong väntar speedwayen inför tisdagens elitseriepremiär.
Men coronapandemin behöver inte bara innebära negativa följder för sporten.
– Alla klubbar är nästan tvingade till att titta efter förare i de egna leden och det behöver sporten som helhet, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Att en av landets största publiksporter tvingats förbereda för en säsong just utan supportrar på läktaren får konsekvenser. Den regerande mästaren Smederna drog sig ur serien eftersom man inte anser sig klara en säsong utan publikintäkter.

För de resterande lagen väntar ett komprimerat upplägg där det fortfarande finns en osäkerhet kring vilka förare som kommer vara tillgängliga på grund av olika reserestriktioner i exempelvis Polen.

Detta, och mindre pengar i förarbudgetarna, gör att klubbarna kommer att ställa fler svenska förare på startlinjen.

– Det blir automatiskt så och det tycker jag personligen är en positiv grej som har kommit av det här. Alla klubbar är nästan tvingade till att titta i de egna leden och det behöver sporten som helhet, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson, som framför allt byggt årets trupp på svenska och danska förare.

Hoppas på långvarighet

Han menar att det är något sporten behövt göra länge, men att det samtidigt varit svårt att få till.

– Det leder förhoppningsvis till att vi får bättre utveckling på yngre, egna produkter. Det är bara att hoppas att det kan bli en långvarig strategi i klubbarna. Att det inte bara blir i år.

Vetlandas lagledare Mikael Wirebrand håller med:

– Vi (sporten) har ju tappat förare genom åren och det här kanske är en chans till omstart och till att bygga trupper med svenska förare.

Enligt Mikael Holmstrand, vice ordförande i Elitspeedway Sverige (ESS), var just den delen ett av huvudsyftena med att verkligen få till en säsong trots rådande läge. Drivkraften var ansvarstagandet för svensk speedway, berättar han.

– I år handlade det inte om vilka utländska storstjärnor vi kunde få hit utan om att inte falla i glömska hos supportrar och sponsorer. Och att erbjuda våra svenska förare körtillfällen och möjligheten att få in någon krona på sin verksamhet som de rustat för, säger Holmstrand.

– Nivån rent sportsligt kommer att vara lite lägre, men jag tror inte att de som följer oss på tv kommer att uppfatta det. Det kommer bli jämna matcher, jämna heat och det blir en lite lägre tröskel in för de här svenska killarna som kanske inte hade fått chansen i så stor utsträckning i år annars.

Viktigt för identiteten

TT: Varför är det viktigt att få in fler svenska förare?

– Vi har haft låg återväxt i Sverige under lång tid och pratat mycket om det. Flera föreningar har kommit en bra bit på väg med fina ungdomsverksamheter, men innan de kan konverteras till seniorer så är det ett antal år. Vi har regler om att det måste vara ett antal svenskar i lagen, och sedan lockar alltid de svenska förarna lite extra, om han har lokal koppling inte minst. Så hela identiteten för sporten – att det inte bara blir en främlingslegion av alltihopa – det tror jag är jätteviktigt, säger Holmstrand.

Marie Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Elitserien i speedway 2020

+ Totalt åtta omgångar.

+ Körs som en enkelserie med en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher.

+ Körschema för sex förare i stället för sju.

+ Sista grundserieomgången blir den 15 september.

+ Samtliga lag går till slutspel.

+ Slutspelet inleds den 22 september och pågår till första veckan i oktober.

+ Premiäromgången, tisdag 11 augusti: Lejonen–Masarna, Vetlanda–Dackarna, Indianerna–Rospiggarna, Piraterna–Västervik.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sport

Corona överskuggar SHL-lagens premiärer

Örebro spelar första träningsmatchen för säsongen borta mot Västerås på tisdagen. Arkivbild.
Örebro spelar första träningsmatchen för säsongen borta mot Västerås på tisdagen. Arkivbild.
Foto: Kicki Nilsson/TT
Sport
Sport Örebro blir det första SHL-laget som spelar match sedan sista grundserieomgången den 12 mars förra säsongen.
I vanliga fall spelar ishockeylagen träningsmatcher runt om i sina regioner, men coronapandemin gör att klubbarna spelar de flesta matcherna i sina vanliga ishallar.
Här är alla lagens försäsongspremiärer.

Svensk ishockey har tagit fram ett medicinskt regelverk inför säsongen för att minska risken för smittspridning. Flera lag brukar lägga ut sina försäsongsmatcher till mindre arenor på landsorten, men Örebro är en av många klubbar som flyttat sina matcher tillbaka till ordinarie hemmaarenan.

– Vi vill vara försiktiga, säger vd:n Mikael Johansson.

Han påpekar att man vill sprida intresset för klubben, men att det viktigaste är att kunna genomföra matcherna på ett säkert sätt. I stället för att spela på mindre orter som Lindesberg, Hällefors och Hallsberg – där möjligheterna att efterleva restriktionerna bedöms som mindre – kommer Örebro att försäsongsladda hemma i Behrn arena.

"Uppskattat"

Mikael Johansson har svårt att se fördelar med att spela alla hemmamatcher i hemmaborgen.

– Det (att spela på annan ort) är ett sätt att skapa intresse, det brukar vara väldigt uppskattat. Fördelen att spela hemma är i så fall att vi hinner förbereda oss lite, att ha lag på besök och hantering av matcher och så, säger han.

Närkingarna inleder säsongen med en träningsmatch borta mot Västerås på tisdagen.

Oskarshamns möte med Linköping på onsdag skulle egentligen ha spelats på Gotland, men har flyttats till Be-Ge Hockeycenter. Växjö skulle ha haft ett kombinerat tränings- och matchläger i Finland, men det är inställt.

Bussavstånd

Samtliga träningsmatcher spelas på bussavstånd och inga lag flyger under försäsongen. Lagen i norr spelar matcher i närområdet, Skellefteå matchar mot Luleå, Modo och Björklöven och Luleå möter samma lag plus finländska Kärpät från Uleåborg.

Det är fortfarande oklart när publik kan släppas in på matcherna. SHL kommer att starta som planerat den 19 september – även om det innebär spel inför tomma läktare – och TT avslöjade i mitten av maj att ligan förbereder sig för värsta tänkbara scenario med spel utan publik hela säsongen.

– Det gäller att vara flexibel. Det är klart att vi vill spela hockey med publik, men vi fokuserar på det vi kan påverka, säger Örebros vd Mikael Johansson.

Göran Sundberg/TT

Simon Sjöstrand/TT

FAKTA

Fakta: SHL-lagens säsongspremiärer

Den här veckan börjar de flesta SHL-lagen sina träningsmatcher inför seriestarten den 19 september. Här är de 14 lagens försäsongspremiärer:

Brynäs: Djurgården (h), 20/8.

Djurgården: Örebro (b), 13/8.

Frölunda: HV71 (h), 13/8.

Färjestad: Västerås (b), 13/8.

HV71: Frölunda (b), 13/8.

Oskarshamn: Linköping (h), 12/8.

Leksand: Örebro (b), 18/8.

Luleå: Modo (h), 18/8.

Malmö: Kristianstad (b), 14/8.

Rögle: Växjö (b), 13/8.

Skellefteå: Modo (h), 19/8.

Växjö: Rögle (h), 13/8.

Örebro: Västerås (b), 11/8.

Sport

Sverige tror inte på bandy-VM i oktober

Bandy-VM i Ryssland har planerats om till början av oktober, men Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson tror inte att det blir någon turnering då. Arkivbild.
Bandy-VM i Ryssland har planerats om till början av oktober, men Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson tror inte att det blir någon turnering då. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Årets bandy-VM för herrar har redan flyttats från april till oktober. Men att det ska bli en turnering i ryska Irkutsk då känns otroligt med tanke på coronapandemins fortsatta utbredning, säger Svenska bandyförbundets ordförande Per-Anders Gustafsson.

– Som svenskar är vi i dag inte tillåtna att åka till Ryssland. Vi får ju ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det finns väl mycket som talar för att vi inte får någon förändring där. Då blir det här en icke-fråga till slut, det vill säga: Vi kommer inte att kunna åka, säger Gustafsson till Radiosporten.

VM är planerat att hållas 3–10 oktober. Det svenska landslaget behöver få ett besked senast om cirka två veckor, säger Gustafsson.

Sport

Campo Bahia tar tävlingspaus

Travhäst
Campo Bahia får pausa med tävlandet.
Foto: Lars Jakobsson
Sport
Trav Det mesta gick fel i år. Nu får stjärnan Campo Bahia från Jägersro en längre tävlingspaus och inplanerade lopp skjuts upp.

Campo Bahia har varit ett ämne till en kommande storstjärna under hela sin karriär.

Som treåring slutade han tvåa i Svenskt Travkriterium på Solvalla och under säsongen som fyraåring i fjol blev det seger i Konung Gustaf V:s Pokal på Åbytravet i Mölndal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL