Utrikes

Man klättrade upp i staty och kissade på brandman

Utrikes
Danmark En berusad 21-årig man klättrade upp i en staty i den danska staden Esbjerg. Sen blev han rädd och kissade på en brandman.

Det var natten mot torsdagen som mannen klättrade upp i en staty föreställande Christian IX, som var kung av Danmark från 1863 fram till sin död 1906.

Blev rädd och tömde blåsan

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fler länder kan hamna på Norges röda lista

Norges röda lista växer. Arkivbild.
Norges röda lista växer. Arkivbild.
Foto: Ørn E Borgen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Schweiz och Tjeckien riskerar att hamna på Norges lista över "röda" länder, meddelar Folkhelseinstituttet (FHI). Båda länderna har passerat gränsen för 20 nya covid-smittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Enligt nya siffror ligger Schweiz på 22,9 och Tjeckien på 26,8 och därför rekommenderar myndigheten att länderna ska omfattas av karantänsreglerna.

Regeringen kommer i slutet av veckan att fatta beslut om ifall man ska följa rekommendationen. Karantänsreglerna kommer i så fall att gälla från midnatt natten till lördag

Även Polen kan hamna på listan, men FHI vill inte uttala sig med bestämdhet förrän senare i veckan då siffrorna för vecka 31 blir tillgängliga.

Dessutom kan Frankrike, enligt public service-bolaget NRK:s beräkningar, bli aktuellt. Landet har 21,7 coronasmittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Sedan tidigare finns bland annat Portugal, Spanien, Rumänien och stora delar av Sverige på listan.

Utrikes

Ovädret Isaias åter i orkanstyrka

Ovädret Isaias är åter uppe i orkannivå vid delstaterna North och South Carolina i USA. Här Myrtle Beach i South Carolina.
Ovädret Isaias är åter uppe i orkannivå vid delstaterna North och South Carolina i USA. Här Myrtle Beach i South Carolina.
Foto: Sarah Blake Morgan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det tropiska ovädret Isaias förvärras igen och vindarna är åter i orkanstyrka, enligt USA:s väderorgan National Hurricane Center (NHC).

Efter att ha mattats av något när det passerade Florida nådde ovädret delstaten North Carolina på USA:s östkust med vindar på 38 meter per sekund vid elvatiden på måndagen lokal tid. NHC uppmanar alla som befinner sig inom riskområdet att snabbt förbereda sig "för att skydda liv och ägodelar mot stigande vatten och andra potentiella faror".

North Carolina har nyligen sett antalet covidsmittade öka. Guvernören Roy Copper sade på söndagen att invånarna vet vad de ska göra när ett oväder närmar sig.

– Man packar nödutrustning, följer evakueringsplanen, stannar på ett säkert ställe och kör aldrig på översvämmade vägar.

– Men den här gången – packa munskydd och handsprit och tänk på att hålla avstånd.

Enligt prognosen kommer Isaias att fortsätta upp längs östkusten, där kraftiga regn väntas orsaka översvämningar och nå Washington, Philadelphia och New York med stormstyrka under tisdagen.

"Endast en svag mildring väntas efter det att Isaias har nått (North och South) Carolina och rör sig vidare över USA:s atlantkust i natt och på tisdag", säger NHC.

Utrikes

Minst 13 döda i översvämningar i Sydkorea

Boende evakueras i staden Cheonan i Sydkorea. Bild från i måndags.
Boende evakueras i staden Cheonan i Sydkorea. Bild från i måndags.
Foto: Kim Jun-Beom/Yonhap/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 13 personer har omkommit i Sydkorea på grund av översvämningar orsakade av kraftigt regn de senaste dagarna. Ytterligare 13 saknas och omkring tusen personer har behövt lämna sina hem, uppger myndigheterna.

Dödsfallen har skett i samband med jordskred eller då bilar har släpats iväg av vattenmassorna.

Även grannen Nordkoreas myndigheter varnar för översvämningar på grund av regnet.

Utrikes

Känsligt läge när Biden väljer vicepresident

Joe Biden väntas presentera sin vicepresidentkandidat de kommande dagarna. Arkivbild.
Joe Biden väntas presentera sin vicepresidentkandidat de kommande dagarna. Arkivbild.
Foto: Andrew HarnikAP/TT
Utrikes
Utrikes Vem ska stå vid Joe Bidens sida i höstens val i USA? Den han väljer kan komma att få en betydligt större roll än vanligt – på grund av Bidens ålder.
– Man kommer att väga in vem den här vicepresidentkandidaten är på ett helt annat sätt än tidigare, säger USA-kännaren Frida Stranne.

Innan kampanjarbetet inför höstens presidentval i USA har dragit i gång ordentligt visar opinionssiffrorna på en klar fördel för Demokraternas förväntade presidentkandidat Joe Biden. Men vem han väljer som sin vicepresidentkandidat kan vara helt avgörande för valutgången.

Det är också ett beslut som Biden har dragit ut på in i det sista.

– Han har förhalat tidpunkten. Det är ett tecken på att han har svårt att bestämma sig nu när det blir skarpt läge, säger Frida Stranne, statsvetare och forskare vid Högskolan i Halmstad med inriktning på amerikansk politik.

Ett 20-tal kandidater finns med i spekulationerna kring vem som kommer att stå vid Bidens sida, ett val som väntas offentliggöras i veckan. Att det blir en kvinna är redan klart.

Hög ålder

En av anledningarna till att Bidens vicepresidentkandidat kan spela en större roll än vanligt ligger i hans ålder. Biden som blir 78 år i november skulle, om han blir vald, bli den äldsta presidenten någonsin hittills att tillträda posten i USA. Med det i åtanke ser många hans val av kandidat som en person som kan komma att ta över presidentskapet.

– Han behöver någon som är redo att ta över vilken dag som helst. Det ska samtidigt inte heller vara en person som överglänser honom, säger Stranne.

Demokraterna är samtidigt ett splittrat parti. Biden försöker både locka över missnöjda republikaner och göra partiets vänsterfalang nöjda – en grupp som har lågt förtroende för Biden.

Vårens Black lives matter-demonstrationer och fokuset på svartas situation menar Stranne kommer vara en väldigt viktig faktor under presidentvalet i november. Det har spekulerats mycket kring att Biden kommer att välja en kvinnlig kandidat från en minoritetsgrupp – men det tror Stranne att han kan se en risk med.

– Vi vet att amerikaner inte självklart röstar på en kvinna och det är möjligt att det finns ett ännu större avstånd från de som är ovana vid kvinnor i maktpositioner att välja en kvinna med afroamerikansk eller annan minoritetsbakgrund, säger hon.

Kan bli en doldis

Den komplexa situationen med att balansera mellan höger och vänster i partiet tror Frida Stranne öppnar för en mindre profilerad kandidat.

En mer okänd kandidat skulle kunna ha större möjligheter att forma en agenda som både afroamerikaner och den progressiva vänsterfalangen ​kan känna sig hemma i. Men det finns samtidigt andra risker med ett sådant val.

– Allt kokar i slutändan ner till vem som vinner röster åt honom i grupper han har svårt att nå ut till, säger Stranne.

En person som det ryktas mycket om är senatorn och Kaliforniens tidigare chefsåklagare Kamala Harris.

– Harris representerar Kalifornien vilket är en delstat som går till Biden i vilket fall, så hon kanske inte kan hjälpa honom på det sätt som behövs. Hon har samtidigt tidigare i karriären fattat en rad beslut som inte uppskattas bland​ alla vänsterprogressiva och afroamerikaner, säger Frida Stranne.

Med tanke på pandemin är det inte klart hur höstens kampanj kommer att se ut. Men det är efter att Joe Biden har presenterat sitt val av vicepresident, som valarbetet väntas dra i gång på riktigt.

Troy Enekvist/TT

FAKTA

Fakta: Toppnamnen som Bidens vicepresidentkandidat

Val Demings, representanthusledamot från Florida, 63 år. Demings beskrivs i medier som kompetent och hon kommer dessutom från en av de viktigaste vågmästardelstaterna – men bedömare har också ifrågasatt om hon står för nära det polisväsende som nu är under lupp.

Keisha Lance Bottoms, borgmästare i Atlanta i Georgia, 50 år. Juristen, tidigare domaren och lokalpolitikern har fått stor uppmärksamhet för sitt agerande under den senaste tidens protester. Hon har fördömt plundring och våldsamheter samtidigt som hon hållit inspirerande tal riktade till demonstranterna.

Kamala Harris, senator från Kalifornien, 55 år. Harris ses som progressiv, hon är för legalisering av marijuana och "förnuftiga vapenlagar" och hon förrättade Kaliforniens första vigsel av ett samkönat par när sådana giftermål blev tillåtna 2013.

Tammy Duckworth, senator från Illinois, 52 år. Krigsveteranen Duckworth förlorade båda sina ben under kriget i Irak och blev den första funktionshindrade kvinnan som valdes in i kongressen.

Susan Rice, tidigare nationell säkerhetsrådgivare, 55 år. Rice och Biden jobbade ofta tillsammans under Barack Obamas tid i Vita huset, då Biden var vicepresident och Rice först FN-ambassadör och sedan nationell säkerhetsrådgivare.

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, 71 år. Warren var den sista kvinnliga presidentaspiranten att kasta in handduken i mars och hon är ohyggligt populär inom partiet, i synnerhet bland kvinnor.

Stacey Abrams, aktivist och tidigare delstatspolitiker från Georgia, 46 år. Abrams blev superkänd genom sin kampanj 2018 för att bli USA:s första kvinnliga svarta guvernör. Hon var en hårsmån ifrån att vinna valet i den konservativa sydstaten Georgia och har därefter grundat organisationen Fair Fight, som jobbar mot valfusk.

FAKTA

Fakta: Tiden fram till presidentvalet

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden har säkrat stöd av de 1 991 delegater som krävs för att utses till Demokraternas presidentkandidat inför höstens val. President Donald Trump har i princip seglat ohotad genom primärvalen och blir Republikanernas kandidat. Formellt utses de båda till presidentkandidater vid sensommarens partikonvent. Exakt hur dessa jättemöten ska organiseras, med tanke på pandemin, är dock inte helt klart.

Några hålldatum för valrörelsen:

Augusti:

17-20 Demokraternas partikonvent i Milwaukee i Wisconsin.

24-27 Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina och i Jacksonville i Florida.

September:

29: Debatt mellan presidentkandidaterna i South Bend i Indiana.

Oktober:

7: Debatt mellan vicepresidentkandidaterna i Salt Lake City i Utah.

15: Debatt mellan presidentkandidaterna i Ann Arbor i Michigan.

22: Debatt mellan presidentkandidaterna i Nashville i Tennessee.

November:

3: President-, kongress- och delstatsval.

Källor: 270towin,com, The New York Times, med flera.

Utrikes

Saftiga böter för regelbrott i Victoria

Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien.
Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Daniel Andrews, delstatspremiärminister i Victoria i Australien, säger vid en presskonferens att de som bryter mot coronarestriktionerna i delstaten riskerar böter på över motsvarande 30 000 kronor.

Beskedet från myndigheterna kommer efter det att man med hjälp av militär personal har knackat dörr hos personer som testat positivt för covid-19 och som enligt reglerna måste hålla sig hemma. Av 3 000 personer som kontrollerades var 800 inte hemma som de borde.

– Om det är meningen att man ska vara hemma men inte är det så riskerar man böter på upp till 5 000 dollar, säger Andrews.

– Och vid särskilt själviskt beteende, som till exempel att gå till jobbet när man har smittats, då finns alternativet att man ställs inför rätta där det maximala straffbeloppet är 20 000 dollar (motsvarande 125 000 kronor).

Omkring 500 militärer kommer att fortsätta kontrollera att människor håller sig hemma kommande dagar. Det enda undantaget som godtas vid isolering är om man akut behöver söka vård.

Polisen i Victoria har dessutom fått ökade befogenheter och kan ingripa mot personer som inte följer anvisningar om isolering.

– Med de nya befogenheterna kommer vi inte bara att kunna utdela böter – i slutändan kommer de som uppenbart och med flit bryter mot reglerna om isolering att frihetsberövas, säger Lisa Neville, polisminister i Victoria.

Delstaten rapporterar omkring 440 nya bekräftade fall det senaste dygnet, och elva dödsfall. Totalt har nära 19 000 personer bekräftats coronasmittade i hela Australien och omkring 230 personer har avlidit.

Emma Gyllestad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Viruskorruption utreds i Sydafrika

Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängning i maj.
Kvinnor köar före gryningen för att ansöka om ekonomiskt stöd i Kapstaden, Sydafrika, under landets nedstängning i maj.
Foto: Nardus Engelbrecht/AP/TT
Utrikes
Utrikes Pressen på president Cyril Ramaphosa ökar alltmer.
Flera oegentligheter kopplade till Sydafrikas ekonomiska hantering av coronaviruset utreds nu av landets antikorruptionsorgan.

Oppositionspartierna Demokratiska Alliansen (DA) och Ekonomiska frihetskämpar (EFF) är bestämda: parlamentet måste utreda anklagelserna om korruption kopplad till skyddsutrustning, matpaket och andra virusrelaterade statliga utgifter. Dessutom måste president Ramaphosa ta bladet från munnen gällande de påståenden som gör gällande att flera ANC-medlemmar har gynnats personligen av kontrakt som regeringen har godkänt.

Landets antikorruptionsorgan utreder nu oegentligheter i minst tre av Sydafrikas provinser, bland annat gällande en karantänsfacilitet som tros ägas av en regeringstjänsteman.

– Den profithungriga ivern över covid-19-relaterade offerter bland ANC-kopplade individer är en smutsig fläck på vårt land i denna tid av kris, sade DA:s ledare John Steenhuisen i helgen, enligt sydafrikanska Times Live.

Utlovade krafttag

I sitt traditionsenliga veckobrev uppgav Ramaphosa på måndagen att hans regering ska ta tag i de "skyddsnätverk som möjliggör för regeringsanställda att buda på statliga kontrakt genom vänner och familj", samt att ANC inte tänker tillåta att skattepengar försvinner ner i ett "svart hål av korruption", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Cyril Ramaphosa utlovade krafttag mot den utbredda sydafrikanska korruptionen när han tog över presidentskapet efter Jacob Zuma, men nu växer sig kritiken allt större. Bland annat har presidentens taleskvinna Khusela Diko nyligen tagit tjänstledigt efter medierapporter om att hennes make vunnit lukrativa viruskontrakt i provinsen Gauteng, rapporterar Times Live.

"Spela förvånad"

Sydafrika har drabbats hårt av coronaviruset, både i infektionsantal och i ekonomiska hänseenden. En av världens striktaste nedstängningar har kostat mängder av sydafrikanska jobb och tusentals mindre bemedlade tvingas nu överleva på matpaket och statligt stöd.

Många bedömare är dock skeptiska till att Ramaphosa kommer att agera gällande anklagelserna.

– Det enda sättet för Ramaphosa att stanna kvar vid makten är att spela förvånad och titta åt andra hållet, säger den politiska analytikern Ralph Mathekga till Reuters.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i Sydafrika

Sydafrika är det hittills värst drabbade landet i Afrika och ett av de värst drabbade i världen vad gäller antalet bekräftade fall av coronaviruset. Antalet konstaterat smittade har passerat 500 000 och över 8 500 människor har avlidit.

President Cyril Ramaphosa införde en strikt nedstängning av samhället i slutet av mars. När landet endast hade runt 250 bekräftade fall stängdes affärer, människor beordrades att stanna hemma och militären kallades ut på gatorna för att se till att restriktionerna efterlevdes.

Den sydafrikanska ekonomin, som sedan sista kvartalet 2019 befinner sig i recession, står inför stora utmaningar efter månader av ökad arbetslöshet och kraftigt ökade samhällskostnader till följd av pandemin. Den samlade ekonomin väntas tappa 7,2 procent under 2020, den största minskningen sedan 1930-talet.

Smittspridningen har huvudsakligen tagit fart sedan restriktionerna lättades något i juni.

Källa: South African National Department of Health, Landguiden/UI, AFP

Utrikes

Utsläpp från bil tros ha orsakat skogsbrand

Nära 8 000 personer har evakuerats på grund av en skogsbrand i Kalifornien.
Nära 8 000 personer har evakuerats på grund av en skogsbrand i Kalifornien.
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En skogsbrand som har tvingat flera tusen personer att fly sina hem i Kalifornien tros ha orsakats av brinnande avgaspartiklar från en dieselbil.

Branden startade i fredags i Riverside County cirka 12 mil öster om Los Angeles, och nära 8 000 invånare har beordrats att evakuera området. Under helgen har branden spridit sig både österut och norrut.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

I pandans skugga – rovdjur försvann obemärkt

Populationen av vilda jättepandor växer i Kina – något som pandatvillingarna Meng Yuan och Meng Xiang, på Berlins Zoo, antagligen är ovetandes om. Arkivbild.
Populationen av vilda jättepandor växer i Kina – något som pandatvillingarna Meng Yuan och Meng Xiang, på Berlins Zoo, antagligen är ovetandes om. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med sina svartmarkerade ögon och fluffiga kropp har den kinesiska jättepandan vunnit en hel världs hjärtan, och blivit lite av en symbol i djurskyddssammanhang.
Något som skyddat pandorna – men blivit förödande för andra djur som hamnat i pandans skugga.
PREMIUM

Kina har under de senaste åren lagt stora resurser på att skydda jättepandan, en art endemisk för landet. Försäljning av pandaskinn och andra pandaprodukter har kriminaliserats, stora insatser mot tjuvjakt har satts in och naturområden där pandorna lever har skyddats.

Åtgärderna ses som ett praktexempel på hur sårbara djurarter kan skyddas med rätt åtgärder och jättepandan togs 2016 bort från Internationella naturvårdsunionens (IUCN:s) lista på starkt hotade arter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL