Inrikes

Tidigare testkoordinatorn: Borde testat bredare

Harriet Wallberg, till vänster om socialminister Lena Hallengren (S), valde att inte fortsätta sitt uppdrag som nationell testkoordinator. 'Jag kom fram till att jag åstadkommit det jag kunde', säger hon. Arkivbild.
Harriet Wallberg, till vänster om socialminister Lena Hallengren (S), valde att inte fortsätta sitt uppdrag som nationell testkoordinator. "Jag kom fram till att jag åstadkommit det jag kunde", säger hon. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Svenska myndigheter har inte lyckats ta på sig ledartröjan för att utöka testningen, anser den före detta nationella koordinatorn för coronatesterna.
– Det svenska systemet har stora brister i ansvarsfördelningen, säger Harriet Wallberg.

Världshälsoorganisationen WHO pekade förra veckan ut Sverige som ett särskilt riskland, i sällskap med länder som Azerbajdzjan och Kazakstan. Statsepidemiolog Anders Tegnell var märkbart irriterad:

– De har bara tittat på antalet nya bekräftade fall per dag, och det ökar på grund av vi nyligen börjat erbjuda tester till alla med symtom, sade han då till TT.

Dagen efter tonade WHO ner varningen eftersom antalet allvarliga fall minskar, men varnade samtidigt för att andelen positiva resultat är på en jämförelsevis hög nivå. Sverige står kvar på listan över riskländer, i en tid då svenska turister inte är välkomna över gränsen mot Danmark och Norge. I Tyskland sätts inresta svenskar i karantän i 14 dagar.

Att Sverigebilden åkte på ännu en smocka berodde delvis på en hög smittspridning. Men också för att Sverige är sent ute med en bredare testning.

– Exakt hur smittan spridigt sig i samhället vet vi inte, eftersom vi inte testat brett tidigare, säger Harriet Wallberg, som var utsedd av regeringen till Sveriges testkoordinator under tre veckor i maj.

Slutade smittspåra

Folkhälsomyndigheten övergav strategin att testa och smittspåra i mitten av mars, till att bara testa inskrivna på sjukhus samt vård - och omsorgspersonal.

– Bredare testning ingick inte i den svenska strategin och därför jobbade man inte med att stötta regionerna för att bygga upp kapaciteten, säger Wallberg.

Många andra länder gjorde andra bedömningar. Bland annat Tyskland och Island lyckades bygga ut kapaciteten och fortsatte att arbeta med smittspårning.

– WHO rekommenderade också bred testning och smittspårning, säger Wallberg.

Först den 17 april presenterade Folkhälsomyndigheten en utökad teststrategi. I stället för bred testning byggde strategin på fyra prioriteringsgrupper, för att inte riskera borträngningseffekter i vården.

– När jag tillträdde fanns en frustration hos socialministern att inte fler tester genomfördes. Trots att en nationell teststrategi fanns på plats hände det väldigt lite under april och maj, säger Wallberg.

Labben stod redo

Den 8 maj gav regeringen henne uppdraget att ta fram en lägesbild i regionerna och identifiera flaskhalsarna.

– Det visade sig att vi redan hade kapacitet för att testa 100 000 per vecka. Faktiskt mer än så, konstaterar Wallberg.

Ändå klarade många regioner bara av att testa prioriteringsgrupp 1- patienterna.

– Flera regioner hade ännu inte klarat av att testa alla med symptom i prioritetsgrupp 2, som handlade om omsorgs- och sjukvårdspersonal.

Bromsklossen bestod av logistiska utmaningar.

– De digitala systemen som skulle koppla ihop testandet med journalsystemen var inte utvecklade. Logistiken hur prover skulle transporteras var heller inte på plats.

Sveriges 21 regioner tvingades var och en att bygga egna unika system. Och osäkerheten vem som skulle stå för kostnaderna spelade in, enligt Wallberg.

– Flera regioner var rädda att dra på sig kostnader man inte hade täckning för, vilket försenade ytterligare.

Den 31 maj diskuterade Harriet Wallberg sina iakttagelser med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef. Den veckan testas 36 500 personer, varav 45 procent vård- och omsorgspersonal.

– Jag föreslog en ändring av strategin: att testa brett och testa alla med symptom oavsett prioritetsgrupp. Vi måste isolera dem som är positiva och börja smittspåra igen. Särskilt inom äldreomsorgen.

Staten betalar taxi

Först den 11 juni var regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner formellt överens: staten skulle stå för hela kostnaden. Veckan efter erbjöds alla stockholmare att testa sig. Staten betalar taxi som lämnar och hämtar testen i hemmen.

Sverige testar nu över 60 000 personer per vecka.

– Så här i backspegeln måste man ställa sig frågan varför vi inte gjort detta tidigare, säger Wallberg.

Just ansvarsfrågan är något som kommer att diskuteras i efterhand, tror hon.

– Det svenska decentraliserade systemet med det regionala och kommunala självstyret fungerar hyfsat bra när det inte är kris. Men i en krissituation, med en pandemi av det här slaget, är det uppenbart att det finns stora svagheter.

Borde testat bredare

Regeringen har det yttersta ansvaret i en kris, anser Wallberg.

– Och det har varit tydligt i coronakrisen, att regeringen litat på sin expertmyndighet, Folkhälsomyndigheten, som har det nationella ansvaret för rekommendationer och beslut som rör smittskyddet. Men sedan är det regionerna som har det operativa ansvaret.

TT: Är det ett misslyckande att vi inte testat fler tidigare?

– Jag är av uppfattningen att vi borde hållit kvar vid en bred testning och smittspårning och byggt upp kapaciteten mycket tidigare. Framför allt borde vi ha testat bredare på äldreboenden. Där hade testningen varit ett viktigt verktyg för att skydda den riskgruppen, säger Wallberg.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Coronatester i sex länder

Inget vet hur många som bär på det nya coronaviruset. Men vi vet hur många som har bekräftats smittade efter provtagning. Antalet bekräftade fall beror främst på hur mycket smittan sprids, men också hur många tester som faktiskt görs.

Sverige: Vecka 25 testades 61 803 personer, en ökning med nästan 2 000 provtagna jämfört med veckan innan. Av dem var 12 procent positiva, totalt 7 462 fall, varav 1 241 var allvarliga fall. Sedan pandemins start hade 444 607 individers prover analyserats, med 59 650 bekräftade fall.

Danmark: Totalt 793 499 testade individer, eller 998 736 prover, sedan pandemins start. 12 675 bekräftade fall.

Norge: Totalt 325 565 testade individer. 8 815 bekräftade fall.

Finland: 237 500 prover. 7 191 bekräftade fall.

Tyskland: Totalt 5 412 655 tester, varav 225 640 positiva resultat. 191 499 bekräftade fall.

Australien: 2 415 695 tester, varav 7 767 bekräftade fall.

Källa: Folkhälsomyndigheten (26/6), danska Statens Serum Institut (26/6), norska Folkehelseinstituttet (26/6), finska Institutet för hälsa och välfärd (26/6), tyska Robert Koch Institut (24/6), Australiens hälsodepartement (29/6).

Inrikes

Betydigt fler kan vara immuna mot covid-19

Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.
Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd bland svenskarna än vad antikroppstesterna visar. Forskare vid Karolinska institutet i Solna har genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symptom på covid-19.

Resultaten visar att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot det nya coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nya vårdriktlinjer föreslår bred provtagning

Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Arkivbild.
Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Flera svenska läkarföreningar har tillsammans tagit fram nationella rekommendationer för hur covid-19 ska behandlas. Ett framgångsrecept sägs vara storskalig testning medan en omdiskuterad malariamedicin får nobben.
PREMIUM

De nya rekommendationerna vänder sig till vårdpersonal och är en sammanställning över rekommendationer och råd vid behandling av covidpatienter.

– Tanken är att det här dokumentet ska vara en ram för vad man ska tänka på när man behandlar misstänkt eller konstaterad covid-19, säger Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen som står bakom riktlinjerna tillsammans med två andra läkarföreningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

WHO: Pandemin långt ifrån över

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Christopher Black, WHO via AP-TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Trots lättade restriktioner och sjunkande dödstal i flera länder ökar coronapandemins spridningstakt i världen.

– Vi vill alla att det här ska vara över. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den krassa verkligheten är att det här inte ens är i närheten av att vara över, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens i Genève på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Forskare: Danskar kan ha fört smitta till Sverige

Den danska studien behöver granskas av externa forskare innan den blir vetenskapligt godkänd.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Skåne
Utrikes
Inrikes
Utrikes Danskar har med ”stor sannolikhet” spridit coronaviruset vidare från hemlandet till bland annat Sverige, Island och Lettland. Det konstaterar forskare vid Köpenhamns universitet i en färsk studie, rapporterar flera danska medier.

Forskare vid Institut for Matematiska Fag vid Köpenhamns universitet har nyligen publicerat en studie med ett slags ”stamträd” över det nya coronaviruset, skriver bland andra danska tidningen Ekstrabladet på måndagsmorgonen.

"Stamträdet” är tänkt att ge en överblick över hur coronaviruset sprids mellan människor. Med dess hjälp har forskarna bland annat kunnat påvisa att coronaviruset först kom till Danmark med turister från skidorten Ischgl i Österrike - vilket man tidigare också trott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt för skolbrand i Lund i natt

Ytterligare en skola har eldhärjats i Lund. Arkivbild.
Ytterligare en skola har eldhärjats i Lund. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Räddningstjänst och polis larmades under natten till en brand på en skola i Lund. Under natten förhörde polisen en man som misstänks för att ha anlagt branden.

Enligt polisens hemsida släpptes mannen efter förhöret men han misstänks fortfarande för mordbrand.

För en vecka sedan eldhärjades en annan skola i Lund och under våren har det brunnit i flera olika skolor i staden, de flesta av bränderna misstänks ha varit anlagda.

Under nattens brand var det skolans tak som brann. Polisen misstänker att gärningsmannen har tagit sig upp med hjälp av byggställningar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Fler skickar pappersbrev i coronatid

Både portoförsäljningen och antalet digitala vykort har ökat under våren. Arkivbild.
Både portoförsäljningen och antalet digitala vykort har ökat under våren. Arkivbild.
Foto: Erik Abel/SCANPIX/TT
Inrikes
Inrikes

Den 20-åriga nedåtgående trenden i antal skickade brev i Sverige ser ut att ha brutits. Försäljningen av frimärken och förpackningar med porto har ökat med 30 procent under våren, vilket är högre än förväntat, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Man ser även en fördubbling i antalet skickade digitala vykort genom appen Riktiga vykort, där också en stor ökning syns till och från områden med många svenskar i Danmark, Norge och Spanien.

Postnord har tidigare gått ut med att man sett en ökning i antalet paket och hemleveranser vilket man tror har med coronapandemin, den sociala distanseringen och besöksförbunden på landets äldreboenden att göra.

"Med alltfler sätt att kommunicera på väljer de flesta en snabb och digital kontakt. En vykorts- eller brevhälsning i postlådan är dock fortfarande mycket uppskattat, ett enkelt sätt att skicka värme och omtanke till nära eller kära som kanske är svåra att träffa just nu" skriver Elisabeth Hansson, chef för Communication Services på Postnord Sverige, i pressmeddelandet.

Inrikes

Minnesstund ett år efter flygolyckan i Umeå

Nio personer omkom då det lilla planet med fallskärmshoppare störtade på en ö i Umeälven. Arkivbild.
Nio personer omkom då det lilla planet med fallskärmshoppare störtade på en ö i Umeälven. Arkivbild.
Foto: Patrick Trägårdh/TT
Inrikes
Inrikes

Den 14 juli i fjol störtade ett mindre plan med fallskärmshoppare ombord på en ö i Umeälven. Nio personer från Västerbotten och Norrbotten omkom.

Nu hålls en minnesstund en minnesstund på årsdagen av olyckan i Umeå stads kyrka. Sörjande kan tända ljus, lämna blommor utanför kyrkan och delta i minnesstunden.

"Vi kommer att fortsätta minnas de personer som dött, men minneshögtiden blir ett slags avslut på sorgeåret. Inte förrän det gått ett helt år med högtider och familjetraditioner kan man säga till sig själv att det går att leva vidare. Det blir annorlunda, men det går", skriver Ingrid Holmström Pavval, präst i Umeå som leder minneshögtiden, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Man skottskadad vid idrottsplats i Stockholm

En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Inrikes
Inrikes En man i 25-årsåldern hittades med vad som bedöms vara skottskador, nära en idrottsplats i södra Stockholm. En anmälan om synnerligen grov misshandel har upprättats.

Strax efter klockan 22 på måndagskvällen larmades polisen till ett område i närheten av en idrottsplats i Sätra i södra Stockholm, med anledning av en misstänkt skottlossning.

Flera polisenheter var på plats och idrottsplatsen spärrades av för den tekniska undersökningen som var klar vid 6.30-tiden på tisdagsmorgonen.

– Det ska även ha funnits några vittnen på plats som vi talat med, men i nuläget har vi ingen gripen eller misstänkt, vad jag vet, säger Ellinor Torpare, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt polisens hemsida letar man efter en eller flera gärningspersoner.

Den skadade mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Jag vet inget om skadeläget, men en vi har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel, bekräftar Ellinor Torpare.

Linnéa Wannefors/TT

NÄSTA ARTIKEL