Inrikes

Ökad virusdödlighet beroende på födelseland

Överdödligheten på grund av covid-19 är 200 procent större för vissa utlandsfödda. Arkivbild.
Överdödligheten på grund av covid-19 är 200 procent större för vissa utlandsfödda. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det är stora skillnader på hur covid-19 har drabbat personer i Sverige beroende på vilket land de är födda i. Överdödligheten är omkring 200 procent större för personer från vissa länder jämfört med Sverigefödda, enligt en ny studie som har publicerats i Läkartidningen.
PREMIUM

– På samma sätt som man säger att vi inte kunnat skydda äldre på äldreboenden, kan man säga att vi framför allt inte lyckats skydda äldre invandrare i trångboddhet, säger Kristina Jakobsson, professor vid Göteborgs universitet, angående studien till Göteborgs-Posten.

De ursprungsländer som tas upp i studien är Irak, Somalia och Syrien. Med hjälp av underlag från Statistiska centralbyrån har dödstal under mars–maj 2020 har jämförts med de under samma månader 2016–2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man skottskadad vid idrottsplats i Stockholm

En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Inrikes
Inrikes En man i 25-årsåldern hittades med vad som bedöms vara skottskador, nära en idrottsplats i södra Stockholm. En anmälan om synnerligen grov misshandel har upprättats.

Strax efter klockan 22 på måndagskvällen larmades polisen till ett område i närheten av en idrottsplats i Sätra i södra Stockholm, med anledning av en misstänkt skottlossning.

Flera polisenheter var på plats och idrottsplatsen spärrades av för den tekniska undersökningen som var klar vid 6.30-tiden på tisdagsmorgonen.

– Det ska även ha funnits några vittnen på plats som vi talat med, men i nuläget har vi ingen gripen eller misstänkt, vad jag vet, säger Ellinor Torpare, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt polisens hemsida letar man efter en eller flera gärningspersoner.

Den skadade mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Jag vet inget om skadeläget, men en vi har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel, bekräftar Ellinor Torpare.

Linnéa Wannefors/TT

Inrikes

Expert: Jakt på gråsäl meningslös

Licensjakten på gråsäl inleddes i april och redan har en fjärdedel av den tilldelade kvoten skjutits. Arkivbild.
Licensjakten på gråsäl inleddes i april och redan har en fjärdedel av den tilldelade kvoten skjutits. Arkivbild.
Foto: Daniel Reinhardt/AP/TT
Inrikes
Inrikes Snart två månader efter att licensjakten på gråsäl inleddes har en fjärdedel av tilldelad kvot skjutits.
Jakten är dock verkningslös enligt en expert.

Tidigare i år tog Naturvårdsverket det historiska beslutet att införa licensjakt på gråsäl i Östersjön efter ett regeringsbeslut 2019. Totalt 2 000 sälar ska kunna fällas under perioden 20 april till och med 31 januari 2021.

Drygt två månader in i den föreskrivna perioden har redan 450 sälar skjutits, varav merparten fällts i Södermanlands och Stockholms län.

Skälet till att man nu godkänner licensjakt utöver tidigare skyddsjakt på just gråsäl är att stammen historiskt sett vuxit sig till ett problem efter att för ett par decennier sedan varit nära att försvinna helt från Östersjön.

Omfattande skador

Nu uppskattar man att det finns ett bestånd på omkring 40 000–60 000 gråsälar som ställer till det för fiskerinäringen, dels för att de äter upp fisk, dels förstör fiskeredskapen.

– För yrkesfiskare och även småskaligt fiske har skadorna varit omfattande länge. Det har funnits ett stort behov att öka jakten, säger Nils Mårtenson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

Jakt på just säl innebär dock flera utmaningar. Förutom att det är praktiskt svårt innebär det krav på båt och innebär en hel del kostnader. Dessutom finns ingen möjlighet att hämta hem kostnaderna eftersom köttet inte får säljas vidare.

– Det återstår att se om alla i kvoten kommer att fällas. Vi hoppas det men till exempel i Finland såg man när licensjakt infördes att i början sköts en del sälar, sedan minskade intresset, säger Nils Mårtenson.

Onödig jakt

Licensjakten är dock onödig och skulle egentligen kunna avskaffas, anser Tom Arnbom, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Ska man få bort fiskeproblematiken helt så måste man skjuta bort mycket fler sälar. Då hamnar man i dilemmat, vad ska man göra av döda sälar, ska de bara dumpas? En hel del av sälarna är giftiga och jag skulle inte ens mata min hund med det här köttet.

– Jag tycker inte man har kontroll på vad man gör. Ska man göra detta ska det finnas ett syfte och även uppföljning.

Arnbom menar att det handlar om tiotusentals sälar som i så fall skulle behöva skjutas, en åtgärd som skulle bli högst impopulär då frågan delar länderna som gränsar till Östersjön.

– Den politiker som skulle föreslå det skulle få stänga igen nästa dag. I Tyskland är till exempel säljakt totalförbjudet och man vill i stället få tillbaka sälstammen.

Krävs nytänkande

TT: Men vad ska man göra då?

– Det är lite av ett moment 22 men en väg är att förändra fisket och fiskeredskapen och få till ett nytänkande. Men det är ofta äldre fiskare som är kvar och de vill inte investera i nya metoder vilket jag kan förstå.

Ytterligare ett alternativ, enligt Tom Arnbom, skulle vara en gemensam förvaltningsmodell gällande gråsälen för alla Östersjöländer liknande det som skett mellan Norge och Sverige beträffande fjällräv.

– Man har inte haft någon tradition med att jobba ihop men vill man så går det.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Fällda gråsälar per län

Norrbotten 43

Västerbotten 17

Västernorrland 14

Gävleborg 57

Uppsala 35

Stockholm 76

Södermanland 73

Östergötland 51

Kalmar 52

Gotland 15

Blekinge 14

Skåne 3

Totalt av 450 av kvoten 2 000.

Källa: Naturvårdsverket.

Inrikes

Nationell tillsyn av äldrevården presenteras

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Resultat från en stor granskning av äldrevården väntas från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på tisdagsförmiddagen.

Syftet med tillsynen har varit att undersöka om personer som bor på äldreboende får rätt vård under pågående pandemi och att det görs en individuell bedömning gällande vilken behandling som erbjuds.

Granskningen initierades efter mediala uppgifter och egna iakttagelser från Ivo om bland annat äldre som inte fått tillgång till syrgastillskott, vilket kan ges i samband med covid-19.

I tillsynen har myndigheten pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner. Samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, och privata utförare. Totalt handlar det om 340 intervjuer.

Tillsynsarbetet ses som en fortsättning på en tidigare granskning av Ivo, där hundratals representanter för äldreboenden intervjuades via telefon. Myndigheten hittade då allvarliga brister på ungefär vart tionde boende.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, sa Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström, när granskningen presenterades för drygt en månad sedan.

Inrikes

Cykelfacit: 2,7 miljarder kilometer trampades

En genomsnittlig dag i fjol cyklade 16 procent av barn och unga (6–24 år). I gruppen 25–44-åringar var andelen 13 procent. Andelen sjunker ytterligare i de äldsta åldersgrupperna. Arkivbild.
En genomsnittlig dag i fjol cyklade 16 procent av barn och unga (6–24 år). I gruppen 25–44-åringar var andelen 13 procent. Andelen sjunker ytterligare i de äldsta åldersgrupperna. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det trampas på rätt bra i Sverige. Totalt cyklade svenskarna 2,7 miljarder kilometer under 2019.
Det är framför allt de yngre – barn och ungdomar – som sätter sig på sadeln.

Enligt Nationella cykelrådets cykelbokslut för 2019 är trenden bruten. Med 11 procent av befolkningen som cyklade en genomsnittlig dag i fjol minskar inte längre cyklandet, utan ökar något. Cykelrådet påpekar att mätmetoden ändrats, vilket gör att det finns en liten felmarginal.

– Men det är ändå tydligt att cyklandet ökar, säger cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.

Cyklandet har under tid minskat framför allt i den yngsta åldersgruppen, 6–24-åringar, och det är i den gruppen som cyklingen mest tagit fart igen.

– När föräldrarnas vanor förändras ändras också barnens. Cyklar föräldrarna så cyklar också barnen, säger Rami Yones.

För rent generellt har intresset för cykling ökat. Det i sin tur kan förklaras med att det blivit lättare och säkrare att ta sig fram på två hjul.

– Vii tror att den viktigaste faktorn är att cykelinfrastrukturen har byggts ut och förbättrats. Det byggs mer och säkrare med ljussignaler och tunnlar eller broar för att korsa hårt trafikerade leder.

Coronaeffekt väntas

Det är ingen djärv gissning att cyklandet ökar även i år. Coronapandemin, med krav på fysisk distansering, har fått många att ändra sina resvanor.

– Vi har inga siffror på detta ännu, men indikationerna från branschen är att intresset för cykling ökar.

Trots att försäljningen minskat de senaste åren inhandlades drygt 520 000 nya cyklar 2018/19.

– Det säljs otroligt många cyklar i Sverige. Fler och fler äger olika cyklar för olika ändamål. Folk köper också i stor utsträckning cykel för mer pengar – elcyklarna är ju betydligt dyrare än vanliga cyklar, säger Rami Yones.

Säkra parkeringar

Till den halva miljonen nya cyklar ska läggas alla begagnade cyklar som säljs. Begagnatmarknaden är stor, men det saknas siffror på hur stor den är.

Tyvärr löper cykelägare stor risk att bli av med sin hoj. Det stjäls nämligen minst 60 000 cyklar per år. Då tillkommer ett okänt antal stölder där den rättmätiga ägaren inte sett det som lönt att polisanmäla. Och den som anmäler får räkna med att cykeln är borta för gott. Uppklarningsgraden är nämligen noll procent.

– Staten, kommunerna och även privata aktörer har en jätteviktig roll i att bygga säkra cykelparkeringar så att det går att låsa fast cykeln i ramen. Det är en av de viktigaste åtgärderna, och mer effektivt än att tillföra polisen extra resurser för att fokusera på cykelstölder, säger Rami Yones.

Nationella cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.
Nationella cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.
Foto: Trafikverket

FAKTA

Fakta: Cykling i siffror

Nationella cykelrådet är ett samverkansforum för ökad och säker cykling. Rådet, där flera myndigheter och organisationer ingår, leds av Trafikverket.

En genomsnittlig dag under 2019 cyklade 1 miljon personer i åldrarna 6–84 år, eller 11 procent av befolkningen. (14 procent under sommarhalvåret och 9 procent under vinterhalvåret).

Dessa cyklade, en genomsnittlig dag, cirka 7 kilometer var, fördelat på 2,3 resor. En genomsnittlig cykelfärd var alltså lite drygt 3 kilometer.

Bland barn och ungdomar (6–24 år) cyklade 16 procent under en genomsnittlig dag, medan andelen i nedre medelåldern (25–44 år) var 13 procent och övre medelåldern (45–64 år) var 11 procent. För den äldsta åldersgruppen (65–84 år) är andelen endast 4 procent.

Den totala sträckan som cyklades i fjol var 2,7 miljarder kilometer, vilket motsvarar knappt 2 procent av transportarbetet (flyg exkluderat).

Det största antalet cykelresor sker i större städer med omgivande kommuner, runt 45 procent.

Källa: Nationella cykelrådet

Inrikes

Ny skolbrand i Lund i natt

Ytterligare en skola har eldhärjats i Lund. Arkivbild.
Ytterligare en skola har eldhärjats i Lund. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Räddningstjänst och polis larmades under natten till en brand på en skola i Lund, skriver Sydsvenskan.

Enligt tidningen är det taket på skolans huvudbyggnad som har brunnit. Vid 03-tiden var branden under kontroll och räddningstjänsten arbetade med eftersläckning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

En anhållen efter knivmisshandel

En man i Lessebo misstänks ha misshandlat en annan man och är anhållen. Arkivbild.
En man i Lessebo misstänks ha misshandlat en annan man och är anhållen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i Lessebo har anhållits efter att ha sparkat, slagit och med kniv rispat en annan man i armen, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Den skadade, som är i 50-årsåldern, kunde själv ta sig till en vårdcentral, varpå polis larmades.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Smedjebacken satsar på klimatneutral asfalt

Asfalten på en sträcka i Smedjebackens kommun blir mer klimatneutral. Arkivbild.
Asfalten på en sträcka i Smedjebackens kommun blir mer klimatneutral. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes Invånarna i Smedjebacken kan se fram emot att bli blir först i världen med att få köra på klimatneutral asfalt.
PREMIUM

En knappt två mil lång sträcka från Björsjö och norrut mot Ludvika ska nu nämligen asfalteras med 10 000 ton asfaltsmassa där det klimatfarliga bindmedlet tas bort och ersätts av ett klimatneutralt biobindmedel. Det rapporterar P4 Dalarna.

– Det är jättestort, det är otroligt stort, säger Maria Lindström, kommunikationsansvarig på Skanska, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två till sjukhus efter misshandel

Två personer har förts till sjukhus efter att ha misshandlats i Göteborg. Arkivbild.
Två personer har förts till sjukhus efter att ha misshandlats i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två personer i Göteborg fick föras till sjukhus efter att på måndagskvällen ha hittats misshandlade i Gamlestaden.

– En av dem har någon har form av stickskada i benet, men ingen av dem är allsvarligt skadad, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL