Utrikes

Ny lag för Hongkong underskriven – och införd

Demonstranter – däribland Joshua Wong, fyra från höger – protesterar mot säkerhetslagen i Hongkong. Bild från tidigare i juni.
Demonstranter – däribland Joshua Wong, fyra från höger – protesterar mot säkerhetslagen i Hongkong. Bild från tidigare i juni.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kinas ledare Xi Jinping har skrivit under Hongkongs mycket kontroversiella nya säkerhetslag, rapporterar statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Oron kring det nya lagpaketet förvärras av att innehållet in i det längsta hölls hemlig, och förklarades av Pekingregimen först när den trätt i kraft på tisdagen.
PREMIUM

Den nya nationella säkerhetslagen röstades på tisdagsförmiddagen enhälligt igenom av de 162 ledamöterna i Nationella folkkongressens ständiga utskott, rapporterade Pekingtrogna medier i Hongkong.

Först när ledaren Xi Jinping skrivit under lagen bekräftades beskedet av den officiella nyhetsbyrån Nya Kina.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Coronasmittade danska minkar ska få leva

Coronasmittade danska minkar slipper avlivning framöver. Arkivbild.
Coronasmittade danska minkar slipper avlivning framöver. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström / TT
Utrikes
Utrikes

Minkar som smittats av coronavirus i Danmark kommer inte att behöva avlivas framöver. I stället ska större vikt läggas på att förhindra att smittan sprids.

– Vi bedömer att vi kan hålla nere smittan med covid-19 i minkbesättningar med hjälp av förebyggande åtgärder, säger livsmedelsminister Mogens Jensen (S) enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.

Nyligen avlivades tusentals minkar på en dansk minkfarm sedan det konstaterats att djuren hade samma virus som de anställda på farmen.

– Med den nya kunskap vi har och med de nya åtgärderna bedömer regeringen att det är försvarligt att låta smittade minkbesättningar leva framöver, motiverar Jensen den nya strategin.

Bland annat införs krav på att de anställda ska bära munskydd, handskar och använda handsprit. Dessutom kommer minkarnas hälsa kontrolleras noggrant.

En tidigare undersökning visade att smittspridningen av covid-19 inte är utbredd bland danska minkfarmer. Om smitta ändå skulle upptäckas kommer de att behöva vidta en rad åtgärder.

Utrikes

Över hundra befaras döda i kinesiska oväder

En räddningsarbetare hjälper en man att korsa ett översvämmat område i den kinesiska provinsen Jiangxi.
En räddningsarbetare hjälper en man att korsa ett översvämmat område i den kinesiska provinsen Jiangxi.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fler än hundra personer har omkommit eller befaras ha omkommit efter de kraftiga regnoväder som plågat stora delar av södra och östra Kina de senaste dagarna.

Bara i Wuhan, staden där de första fallen av coronaviruset upptäcktes, föll 426 millimeter regn i söndags, rapporterar den statsstyrda tidningen China Daily.

På tisdagen orsakade skyfallen en olycka där en buss med gymnasieelever slungades ned i en damm i provinsen Guizhou. Hur många av eleverna som förolyckats är ännu okänt.

I provinserna Guizhou, Anhui, Hunan och Hubei väntas rekordmycket regn falla under tisdagen. I Anhui har de värsta översvämningarna på 50 år registrerats.

Utrikes

Hurtigruten nästan normal i september

Hurtigruten räknar med nästan full drift tidigt i höst. Arkivbild
Hurtigruten räknar med nästan full drift tidigt i höst. Arkivbild
Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Hurtigruten går nästan som vanligt igen innan september är slut. Då är de flesta permitterade också tillbaka på jobbet, säger koncernchef Daniel Skjeldam.

– Responsen när vi började segla igen i juni var överväldigande. Både gäster, manskap och lokalbefolkningen längs kusten är glada över att vi seglar igen, säger Skjeldam till norska nyhetsbyrån NTB.

För närvarande är det fyra fartyg som går mellan Bergen och Kirkenes, men man trappar upp allt eftersom reserestriktionerna hävs och räknar med att 14 av företagets 16 fartyg är i full trafik i september.

Skjeldam understryker dock att det hänger på att utlänningar får resa till Norge. Normalt är åtta av tio resenärer utlänningar, och sommarens coronaläge innebär sannolikt cirka 80 procents inkomstbortfall.

Utrikes

Anställd vid rymdprogram förräderianklagad

Ryssland president Vladimir Putin tillsammans med Roskosmos chef Dmitrij Rogozin (till vänster) 2016.
Ryssland president Vladimir Putin tillsammans med Roskosmos chef Dmitrij Rogozin (till vänster) 2016.
Foto: Alexej Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En medarbetare vid den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos har frihetsberövats anklagad för högförräderi, enligt ett uttalande från rymdprogrammet.

Ivan Safronov, en före detta journalist specialiserad på militära frågor, började arbeta vid Roskosmos i maj och fungerade som rådgivare åt den högste chefen Dmitrij Rogozin.

– Utredningen pågår. Roskosmos samarbetar fullt ut med de undersökande myndigheterna, säger en talesperson för rymdstyrelsen till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Interfax anklagas Safronov för att ha spridit hemligstämplad information om Rysslands försvar och militärtekniska samarbeten till ett Nato-land. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar dock att anklagelserna inte ska vara direkt kopplade till hans arbete på Roskosmos.

Utrikes

Allt fler techjättar lämnar Hongkong

Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kina har flaggat för nya möjligheter att censurera Hongkongs internet.
Nu lämnar flera techjättar Hongkong bakom sig och kommer inte längre att lämna ut användardata på begäran av de lokala myndigheterna.

Den omstridda nationella säkerhetslagen trädde i kraft den 30 juni och ålägger den som anses skyldig till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter hårda straff, i svåra fall livstids fängelse.

Pekings utfall mot demokratiaktivister i Hongkong har väckt oro hos proteströrelsen, inte minst då regimen anklagat vissa demonstranter för just terrorism. Bara timmar efter det att lagen trädde i kraft började också Hongkongpolisen gripa människor som hade burit på flaggor och plakat med självständighetsbudskap.

Kraftfull tillämpning

Nu uppmanar Hongkongs Pekingvänliga chefsminister Carrie Lam demokratiaktivister att hålla sig på mattan.

– Hongkongs regering kommer att tillämpa den här lagen kraftfullt, säger hon enligt AFP.

– Jag varnar radikala för att försöka bryta mot denna lag eller gå över gränsen, eftersom konsekvenserna är mycket allvarliga.

Samtidigt vänder hon sig mot beskrivningen att lagen skulle innebära slutet för den självstyrande regionens frihet.

– Nåja, ett sådant jämmer och elände är det inte, säger hon.

– Jag är övertygad om tilltron till "ett land, två system" och Hongkongs framtid kommer att öka, tids nog.

Kan censurera internet

På måndagskvällen lade Kina fram ett 116-sidigt dokument, som bland annat slår fast att staten ska få rätt att censurera Hongkongs internet, en sedan länge etablerad praktik på kinesiska fastlandet.

Polisen ges även utökade befogenheter i utredningar som har bäring på den nya säkerhetslagen.

Hongkong kontrollerades i över 150 år av Storbritannien. 1997 fördes makten över till Kina inom ramen för det så kallade sino-brittiska överlämningsavtalet, i vilket diktaturen Kina bland annat förbinder sig att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter i den tidigare brittiska kronkolonin till år 2047 ("ett land, två system").

Den nationella säkerhetslagen, som Kina infört genom att runda regionens egna lagstiftande församling, är ett flagrant brott mot överenskommelsen, enligt Storbritannien och en rad andra västländer.

Techjättar delar inte data

Kina anser å sin sida att avtalet är obsolet, och uppmanar omvärlden att sluta lägga näsan i blöt.

Skarpa reaktioner mot Kinas agerande i Hongkong kommer inte bara från regeringar i väst.

Techjättarna Facebook, Google och Twitter har meddelat att de inte längre kommer att lämna ut användardata på begäran av Hongkongs myndigheter. Även Zoom och Linkedin pausar sina aktiviteter i Hongkong, liksom den kinesiska sociala medie-appen Tiktok.

– Mot bakgrund av den senaste tidens händelser har vi beslutat oss för att sluta tillhandahålla Tiktok-appen i Hongkong, säger en talesperson för företaget till Reuters.

FAKTA

Fakta: Oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särskilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag ("Basic Law"), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro över huruvida rätten till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall gällande den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan verka öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

EU: Fler behöver hjälpa till med flyktingar

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson. Arkivfoto.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes

Fler EU-länder borde hjälpa till att ta emot de asylsökande som kommer över Medelhavet, manar EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

– För läget i sommar behöver vi stöd och solidaritet från andra medlemsländer, säger Johansson inför ett webbhållet ministermöte på tisdagen där situationen ska diskuteras.

Sverige har det senaste året envist sagt nej till att hjälpa till i omfördelningen med de flyktingar och migranter som anlänt till exempelvis Malta. Det är dock tydligt att kommissionen gärna vill höra ett ja i stället.

– Sverige får ta sina beslut, men jag har upprepade gånger på ministerrådet bett medlemsländerna att ställa upp i det här läget, säger Johansson.

Tisdagens möte med alla EU-länder följs nästa vecka upp med ett möte för länderna vid Medelhavet, inklusive i Nordafrika.

Utrikes

Kravet: 7 års fängelse för svensk terrorbomb

Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.
Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två unga svenskar står inför rätta för bombdådet mot skattemyndigheten Skat i Köpenhamn i fjol. Åklagarsidan menar att det handlar om terrorism – och kräver nu att de döms till sju års fängelse.

Under rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten, pläderar åklagare Andreas Christensen att svenskarna döms till fängelse samt utvisas ur Danmark. Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten samt såg till att den detonerade. Men orsaken är ännu okänd.

– Motivet är oklart. Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, säger åklagaren i rätten.

Svenskarna, 23 och 24 år gamla, nekar till anklagelserna men har erkänt att de kört en utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Det var på kvällen den 6 augusti 2019 som en bomb detonerade vid Skat-kontoret på Østerbro i den danska huvudstaden. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Åklagaren utesluter inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills utpekats. Ingen skadades i explosionen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Utrikes

50 döda i Japanoväder – skyfallen fortsätter

Räddningsoperationerna fortsätter på obestämd tid i södra Japan, där skyfallen inte upphört.
Räddningsoperationerna fortsätter på obestämd tid i södra Japan, där skyfallen inte upphört.
Foto: Juntaro Yokoyama/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 50 människor har bekräftats döda i de skyfall som vräkt över sydvästra Japan sedan veckoslutet. Ovädret väntas fortsätta i flera dagar och röra sig österut.
PREMIUM

Regeringen har lovat fördubbla räddningsmanskapet till 80 000 personer – poliser, brandmän, soldater, kustbevakning och frivilliga.

– Vi har inte satt någon deadline för när operationen ska vara slutförd, men vi måste verkligen skynda på sökningarna eftersom tiden går. Vi kommer inte att ge upp förrän det är slut, sade den lokala tjänstemannen Yutaro Hamasaki i den värst påverkade regionen Kumamoto.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL