Utrikes

WHO: Pandemin långt ifrån över

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Christopher Black, WHO via AP-TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Trots lättade restriktioner och sjunkande dödstal i flera länder ökar coronapandemins spridningstakt i världen.

– Vi vill alla att det här ska vara över. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den krassa verkligheten är att det här inte ens är i närheten av att vara över, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens i Genève på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kravet: 7 års fängelse för svensk terrorbomb

Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.
Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.
Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två unga svenskar står inför rätta för bombdådet mot skattemyndigheten Skat i Köpenhamn i fjol. Åklagarsidan menar att det handlar om terrorism – och kräver nu att de döms till sju års fängelse.

Under rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten, pläderar åklagare Andreas Christensen att svenskarna döms till fängelse samt utvisas ur Danmark. Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten samt såg till att den detonerade. Men orsaken är ännu okänd.

– Motivet är oklart. Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, säger åklagaren i rätten.

Svenskarna, 23 och 24 år gamla, nekar till anklagelserna men har erkänt att de kört en utpekad vit bil från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.

Det var på kvällen den 6 augusti 2019 som en bomb detonerade vid Skat-kontoret på Østerbro i den danska huvudstaden. Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.

Åklagaren utesluter inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills utpekats. Ingen skadades i explosionen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Utrikes

Kina planerar internetcensur i Hongkong

Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hongkongs ledare Carrie Lam säger att man kommer att tillämpa den nya säkerhetslagen med full kraft.
Samtidigt har Kina flaggat för nya möjligheter att censurera Hongkongs internet.

Den omstridda nationella säkerhetslagen trädde i kraft den 30 juni och ålägger den som anses skyldig till omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter hårda straff, i svåra fall livstids fängelse.

Pekings utfall mot demokratiaktivister i Hongkong har väckt oro hos proteströrelsen, inte minst då regimen anklagat vissa demonstranter för just terrorism. Bara timmar efter det att lagen trädde i kraft började också Hongkongpolisen gripa människor som hade burit på flaggor och plakat med självständighetsbudskap.

Kraftfull tillämpning

Nu uppmanar Hongkongs Pekingvänliga chefsminister Carrie Lam demokratiaktivister att hålla sig på mattan.

– Hongkongs regering kommer att tillämpa den här lagen kraftfullt, säger hon enligt AFP.

– Jag varnar radikala för att försöka bryta mot denna lag eller gå över gränsen, eftersom konsekvenserna är mycket allvarliga.

Samtidigt vänder hon sig mot beskrivningen att lagen skulle innebära slutet för den självstyrande regionens frihet.

– Nåja, ett sådant jämmer och elände är det inte, säger hon.

– Jag är övertygad om tilltron till "ett land, två system" och Hongkongs framtid kommer att öka, tids nog.

Kan censurera internet

På måndagskvällen lade Kina fram ett 116-sidigt dokument, som bland annat slår fast att staten ska få rätt att censurera Hongkongs internet, en sedan länge etablerad praktik på kinesiska fastlandet.

Polisen ges även utökade befogenheter i utredningar som har bäring på den nya säkerhetslagen.

Hongkong kontrollerades i över 150 år av Storbritannien. 1997 fördes makten över till Kina inom ramen för det så kallade sino-brittiska överlämningsavtalet, i vilket diktaturen Kina bland annat förbinder sig att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter i den tidigare brittiska kronkolonin till år 2047 ("ett land, två system").

Den nationella säkerhetslagen, som Kina infört genom att runda regionens egna lagstiftande församling, är ett flagrant brott mot överenskommelsen, enligt Storbritannien och en rad andra västländer.

Kina anser å sin sida att avtalet är obsolet, och uppmanar omvärlden att sluta lägga näsan i blöt.

Techjättar delar inte data

Skarpa reaktioner mot Kinas agerande i Hongkong kommer inte bara från regeringar i väst.

Techjättarna Facebook, Google och Twitter har meddelat att de inte längre kommer att lämna ut användardata på begäran av Hongkongs myndigheter. Även den kinesiska sociala medie-appen Tiktok kommer att lämna Hongkong.

– Mot bakgrund av den senaste tidens händelser har vi beslutat oss för att sluta tillhandahålla Tiktok-appen i Hongkong, säger en talesperson för företaget till Reuters.

FAKTA

Fakta: Oro kring säkerhetslagen

I en analys av den nya nationella säkerhetslagen pekar Hongkongs advokatsamfund ut flera punkter som organisationen anser vara särskilt oroande.

Här är några av dem:

Enligt advokatsamfundet innehåller lagen flera bestämmelser som "tycks vara oförenliga" med Hongkongs grundlag ("Basic Law"), som reglerar områdets särskilda status. Organisationen uppmanar Hongkongs lokala styre att genast klargöra hur säkerhetslagen ska kunna tillämpas utan att bryta mot de konstitutionella rättighetsskydden i Basic Law.

Säkerhetslagen öppnar för myndigheter i Peking att hävda beslutsrätt över vissa fall i Hongkong och då kan misstänkta flyttas till Fastlandskina för att ställas inför rätta där. Det väcker oro över huruvida rätten till en rättvis rättegång kommer att respekteras, skriver advokatsamfundet.

De domare som avgör fall gällande den nya säkerhetslagen ska utses av Hongkongs lokala styre. Men valda domare kan tas bort från listan om de bedöms utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Det innebär att oberoendet för Hongkongs rättsväsende undergrävs, skriver advokatsamfundet.

Säkerhetslagen innebär att Pekings säkerhetstjänster nu kan verka öppet i Hongkong – och de kan agera utan att behöva respektera lokal lagstiftning.

De fyra brottskategorierna i säkerhetslagen innehåller svepande formuleringar som väcker oro för att de kan tillämpas på ett godtyckligt sätt.

Att brottet separatism kan begås även utan våldshandlingar kan innebära att enbart uttryckandet av stöd för självständighet kan ha kriminaliserats, skriver advokatsamfundet, som pekar på liknande osäkerhet kring brottet omstörtande verksamhet. Man oroar sig även för att brottsrubriceringen samröre med utländska krafter ska användas för att slå ner mot forskare, icke-statliga organisationer och medier och att även brottet stöd till terrorism kan användas mot personer som uppenbarligen inte haft något sådant uppsåt.

Utrikes

50 döda i Japanoväder – skyfallen fortsätter

Räddningsoperationerna fortsätter på obestämd tid i södra Japan, där skyfallen inte upphört.
Räddningsoperationerna fortsätter på obestämd tid i södra Japan, där skyfallen inte upphört.
Foto: Juntaro Yokoyama/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 50 människor har bekräftats döda i de skyfall som vräkt över sydvästra Japan sedan veckoslutet. Ovädret väntas fortsätta i flera dagar och röra sig österut.

Regeringen har lovat fördubbla räddningsmanskapet till 80 000 personer – poliser, brandmän, soldater, kustbevakning och frivilliga.

– Vi har inte satt någon deadline för när operationen ska vara slutförd, men vi måste verkligen skynda på sökningarna eftersom tiden går. Vi kommer inte att ge upp förrän det är slut, sade den lokala tjänstemannen Yutaro Hamasaki i den värst påverkade regionen Kumamoto.

Utflyktsbåtar

Floder som svämmat över har slitit sönder broar och gjort vägar till sjöar. Många orter kan bara nås med helikopter eller båt. Vid turistorter med varma källor tas utflyktsflottar till hjälp för att undsätta nödställda.

Fjorton av de omkomna är rullstolsburna som inte kunnat ta sig upp till nästa våning i den byggnad där de befann sig.

– Vi kunde inte ta oss in på gatuplan, det var helt under vatten. Några lyckades ta sig en trappa upp. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger en räddningsarbetare till japansk tv.

Skor flöt omkring

På en skola i Omuta övernattade elever och lärare på övervåningen.

– Skåpen på bottenvåningen sköljdes undan och det flöt omkring skor. Några grät för att de var rädda att inte komma hem och regnet skrämde dem, berättar en elvaårig elev för en lokaltidning.

Myndigheternas maningar att evakuera och söka skydd kompliceras av coronapandemin – man vill undvika trängseln på tillfälliga skyddshärbärgen.

Japan är mitt i den årliga regnperioden. Nederbörden har blivit allt häftigare i takt med att det blivit varmare på senare år.

Utrikes

Melbourne stängs ned – ber om federal hjälp

Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria i Australien.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Australiens näst största stad Melbourne stängs ned för att begränsa ett pågående coronautbrott, meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews.
Beslutet gäller hela storstadsområdet, med omkring 5 miljoner människor, och fattas sedan rekordmånga nya fall av smittan rapporterats.

För att upprätthålla smittskyddsreglerna kommer en "hård gräns" att upprättas runt Melbournes storstadsområde (Metropolitan Melbourne), enligt Andrews, som också ber om federal hjälp.

– Antalet nya fall är ohållbart högt, säger ledaren på en presskonferens.

Melbournes lockdown träder i kraft vid midnatt natten mot onsdag lokal tid, och gäller i minst sex veckor.

Nära 200 nya konstaterade fall av coronasmitta har registrerats i Victoria det senaste dygnet, rapporterar ABC News. Det är en ny toppnotering för ett dygn i delstaten. På flera håll i Victoria hade restriktionerna redan skärpts, men Andrews meddelar nu alltså att hela Melbourne med omnejd försätts i lockdown.

Larm från karantänen

Samtidigt larmar boende i flera bostadshus i Melbourne, som av myndigheterna hindras att lämna sina hem, att förnödenheter inte når fram till dem. Nio allmännyttiga bostadshus i staden, med cirka 3 000 boende, är satta i strikt karantän. Sedan i lördags är det helt förbjudet för de boende att lämna sina bostäder.

Från de nio husen kommer rapporter om att leveranser har svårt att komma fram.

De boende vädjar även till myndigheterna att släppa på restriktionerna och minska den tunga polisbevakningen vid husen, rapporterar SBS News. För närvarande bevakas husen av omkring 500 poliser åt gången.

Gränsstängning vid midnatt

Vid midnatt mot onsdag lokal tid stängs gränsen mellan Victoria och granndelstaten i norr, New South Wales. Dagstidningen The Age rapporterar att många hemmahörande i Victoria har skyndat sig att ta sig till New South Wales inför stängningen. Det är första gången på 100 år som delstatsgränsen stängs.

Victoria och New South Wales, Australiens folkrikaste delstater, har drabbats värst av coronaviruset i landet. I New South Wales har över 3 400 personer bekräftats smittade och omkring 50 har avlidit, för Victoria är de siffrorna drygt 2 500 respektive strax över 20. Totalt har Australien omkring 8 500 bekräftade smittofall och drygt 100 dödsfall.

Emma Gyllestad/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Hemresor begränsas för nyzeeländare

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern. Arkivbild.
Foto: Mark Mitchell/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nyzeeländska myndigheter har begränsat passagerarantalet på inkommande flyg för att minska trycket på landets karantänanläggningar, rapporterar New Zealand Herald.
– Det vi ser är ett ökande antal återvändande nyzeeländare som sätter press på systemet, säger premiärminister Jacinda Ardern.
PREMIUM

Man räknar med att omkring 700 nyzeeländare anländer från utlandet varje dag. För tillfället bor cirka 6 000 personer i karantänboenden, vilket är obligatoriskt i två veckor för alla som kommer in i landet.

– Air New Zealand har gått med på att tillfälligt begränsa nya bokningar på kort sikt, liksom att se att anpassa de dagliga ankomsterna till den kapacitet som finns på isoleringsanläggningarna, säger bostadsminister Megan Woods.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Utrikes

Ny Trumpbok rör upp känslor

USA:s president Donald Trump med hustrun Melania Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump med hustrun Melania Trump. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Beskrivningar av destruktiva förhållanden och giftiga konversationer vid släktmiddagarna utlovas.
En ny bok om president Donald Trump, skriven av hans brorsdotter, orsakar kontroverser redan innan den getts ut. Och på grund av uppmärksamheten tidigareläggs nu bokens utgivning med två veckor.
PREMIUM

Psykologen Mary Trump, som skrivit "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man", tillbringade under sin uppväxt mycket tid i farföräldrarnas hus i Queens i New York.

Det var där Donald Trump och hans fyra syskon växte upp och det var där hon blev vittne till både försummelser och skadliga familjemönster, enligt en beskrivning av boken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migranter har fått lämna Ocean Viking

Ocean Viking vid hamnen i sicilianska Porto Empedocle på måndagen.
Ocean Viking vid hamnen i sicilianska Porto Empedocle på måndagen.
Foto: Fabio Peonia/LaPresse/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

180 migranter som i över en vecka har varit fast på det norskflaggade fartyget Ocean Viking i Medelhavet fick på måndagen stiga i land på Sicilien. Där eskorterades de av polis till ett annat fartyg i vilket de nu ska sitta i karantän för att minska risken för spridning av coronaviruset.

Efter att ha räddats vid fyra olika händelser den 25 och den 30 juni har migranterna, däribland 25 barn, väntat på besked om var de skulle kunna gå i land.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fler valar i italienska vatten under pandemin

Under ytan har livet – inklusive kaskelottvalarna – frodats under Italiens nedstängning. Arkivbild.
Under ytan har livet – inklusive kaskelottvalarna – frodats under Italiens nedstängning. Arkivbild.
Foto: Chris Bangs/AP/TT
Utrikes
Utrikes Förbättrad vattenkvalitet och minskad mänsklig inverkan fick havslivet att frodas under Italiens nedstängning.
PREMIUM

Italien är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset. Men medan pandemin skördat mänskliga offer på land har effekterna under Medelhavets yta varit den motsatta, rapporterar landets kustbevakning.

Den två månader långa och strikta nedstängningen innebar unikt gynnsamma omständigheter för att studera vår inverkan på havsmiljön och den marina faunan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL