Inrikes

Rekordhetta i juni – varmaste dagen på 50 år

Värmerekord har slagits på flera håll i landet, däribland i Skellefteå och Gävle. Arkivbild.
Värmerekord har slagits på flera håll i landet, däribland i Skellefteå och Gävle. Arkivbild.
Foto: Johansen, Erik/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes 34 grader. Så varmt har det inte varit en svensk junidag på 50 år.
Skellefteå stod för toppnoteringen, men även på andra platser har det varit rekordvarmt, enligt SMHI.
Nu väntar svalare dagar.
PREMIUM

Sommarvärmen har varit på mångas läppar den senaste veckan – och det har faktiskt varit högre temperaturer än på länge.

I torsdags uppmättes hela 34 grader i Skellefteå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skottlossning i Stockholm – en till sjukhus

En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har hittats med vad som bedöms vara skottskador i Sätra i södra Stockholm.

– Han är förd med ambulans till sjukhus och vi har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen.

Larmet om misstänkt skottlossning kom in till polisen vid 22-tiden på måndagen. Polisen är på plats i området och letar efter en eller flera gärningspersoner.

– Det låter initialt som att den skottskadade mannen inte har livshotande skador, men det kan så klart förändras.

Inrikes

Död person hittad vid utbrunnen bil

Polisen larmades under måndagen till en bil som har brunnit, och intill bilen hittades en kropp. Arkivbild.
Polisen larmades under måndagen till en bil som har brunnit, och intill bilen hittades en kropp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En död person har hittats intill en bil som har brunnit vid skjutfältet i Kvarn öster om Motala.

– Det var två privatpersoner som gjorde det här fyndet och larmade SOS. Vi åkte dit och hittade en helt utbrunnen bil och intill låg en avliden person, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Händelsen rubriceras som vållande till annans död för att polisen ska få tillgång till alla utredningsresurser. Bilen har tagits i beslag och bärgats från platsen och kroppen ska undersökas.

– Det är egentligen en öppen fråga om det är ett brott eller suicid eller olycka, säger Agnevik.

Det var klockan 17.14 på måndagen som polisen larmades till platsen. Kroppen är så brännskadad att identifiering hittills inte har varit möjlig.

Inrikes

Kungsholmen Runt ställs in

Kungsholmen Runt ställs in i år. Arkivbild.
Kungsholmen Runt ställs in i år. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

Ännu ett lopp ställs in på grund av coronaviruset. I helgen meddelade arrangören bakom Stockholmsloppet Kungsholmen Runt att loppet ställs in i år.

Arrangören väntade in i det sista med förhoppningen att coronarestriktionerna skulle ha lättat till hösten.

"Men i början på juli saknar vi fortfarande garantier för det samt anser att ett lopp i november riskerar att inte motsvara den förväntade upplevelsen av ett vårlopp", skriver arrangören på sin hemsida.

De som har betalat för att delta i loppet återbetalas inte, med undantag för Knatteloppen.

Tidigare har bland annat Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet ställts in.

Inrikes

Ingen ersättning till Falun för omvalet 2018

Valmyndigheten kommer inte hjälpa Falu kommun att driva process mot Postnord. Därmed ser det ut som att kommunen själv kommer att få stå för notan från omvalet förra året. Arkivbild.
Valmyndigheten kommer inte hjälpa Falu kommun att driva process mot Postnord. Därmed ser det ut som att kommunen själv kommer att få stå för notan från omvalet förra året. Arkivbild.
Foto: Hanna Franz n/TT
Inrikes
Inrikes

Falu kommun har sedan förra året väntat på ersättning från Postnord eftersom företaget inte levererade 145 förtidsröster i tid för att räknas vid valet 2018. Fadäsen ledde till att kommunen var tvungen att hålla omval i april förra året. Men verkar det som att Falun blir utan ersättning.

Totalt kostade omvalet närmare en och en halv miljon kronor, men merparten av det täcktes av statsbidrag. Mellanskillnaden, 453 000 kronor, har kommunen bett Postnord om. Företaget hänvisade då till att man haft ett avtal med Valmyndigheten, inte med Falu kommun.

Nu har Valmyndigheten uttalat sig och meddelat att den inte kommer ersätta Falun, inte driva frågan mot Postnord, och heller inte låta kommunen gör det.

I ett pressmeddelande säger Håkan Hammar (M), ordförande i valnämnden i Falun, att "det är beklagligt att en statlig myndighet håller ett statligt bolag om ryggen och helt stänger vår möjlighet att få vårt ersättningskrav prövat i domstol".

Postnord har hela tiden hävdat att ansvaret ligger på kommunen, vars tjänstemän skulle hämtat säcken med förtidsröster från företagets kontor. Valmyndigheten har i sitt svar till kommunen skrivit att "ord står mot ord".

Inrikes

Brand i kalkgruva utanför Filipstad

Gruvbranden utanför Filipstad är inte under kontroll enligt räddningstjänsten. Arkivbild.
Gruvbranden utanför Filipstad är inte under kontroll enligt räddningstjänsten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En brand har blossat upp i Gåsgruvans kalkverk norr om Filipstad. Branden har tagit sig i ett transportband som går 250 meter ner i gruvan och även i en byggnad ovan jord.

Räddningstjänsten är på plats med uppemot 30 personer för att få kontroll på lågorna.

– Det är väldigt komplicerat med höga risker för personalen. Vi ska försöka släcka branden från utsidan, säger Magnus Djursvik, pressansvarig vid räddningsregion Bergslagen.

I området finns sprängmedel, men inte i direkt anslutning till branden. Räddningstjänsten är också orolig för en stor gasoltank som finns på industriområdet.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från platsen och undvika vägarna i området så att brandfordon kan komma fram.

– Vi vill ha så lite trafik som möjligt, säger Magnus Djursvik.

Larmet om branden kom klockan 18.43 på måndagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Inrikes

Rökare omkom i balkongbrand – kommunen anmäler

En person på ett vård- och omsorgsboende dog efter att skadats i en brand på en balkong. Nu anmäls händelsen till Ivo. Arkivbild.
En person på ett vård- och omsorgsboende dog efter att skadats i en brand på en balkong. Nu anmäls händelsen till Ivo. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

En boende på ett vård- och omsorgsboende i Kungsbacka kommun dog efter att personens kläder fattat eld vid rökning. Nu har kommunen lämnat in en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Händelsen inträffade i juni på ett boende som drivs av kommunen. En boende hjälptes ut på balkongen för att röka och lämnades ensam av personalen. Strax därpå kände personalen lukten av brandrök från balkongen och släckte branden, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Den boende fördes med ambulans till sjukhus men avled senare av skadorna. Kommunens utredning kom fram till att det rört sig om ett så allvarligt missförhållande att en anmälan till Ivo var nödvändig.

Inrikes

Eldade upp sambons kropp – men frias från mord

En 45-årig kvinna frias från mord på sin sambo. Arkivbild.
En 45-årig kvinna frias från mord på sin sambo. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnan köpte stora mängder björkved, tändvätska och bensin. Därefter hittades hennes sambo död i en utbrunnen bil utanför Eskilstuna.
Den 45-åriga kvinnan fälls nu för brott mot griftefriden. Däremot frias hon från misstankarna om att ha mördat mannen.

Den 10 december 2018 kom en orolig man in till polisen för att anmäla en försvunnen person. Han kunde inte få kontakt med sin son, och hade samtidigt upptäckt att det försvunnit pengar från sonens konton. En kort tid därefter hittades sonen, en man i 50-årsåldern, död i en utbrunnen bil i naturområdet Hedlandet.

Misstankarna riktade snart mot mannens sambo. I april i år åtalades hon – mot sitt nekande – för mord, brott mot griftefriden och bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Det sistnämnda handlar om att hon olovligen använt sig av mannens personuppgifter och bank-id för att göra transaktioner från sambons konton. Det var nämligen på hennes konto de försvunna pengarna hamnat.

Lugnande substans

Den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen hade en lugnande substans och sömnmedel i kroppen vid livets slutskede. Kvinnan hade vid tiden för mannens försvinnande handlat rengöringsmedel, 160 liter björkved, tändvätska och tändstickor. Hon tankade bilen den 9 december, och på övervakningsfilmerna från macken syns också två stycken bensindunkar.

Runt den här tiden renoverades även en jordkällare i anslutning till kvinnans bostadshus. Bland annat hade golvet slarvigt slipats och målats om – färgen var fortfarande våt när kriminalteknikerna kom dit. På väggen hittades hårstrån från mannen. Likhundar markerade på flera ställen i källaren.

På fri fot

Åklagarens hypotes har varit att mannen getts lugnande medel och kvävts. Men det finns inte tillräckligt med stöd för den hypotesen, anser Eskilstuna tingsrätt. Kroppen var så svårt bränd att det inte går att fastställa exakt hur mannen dog. Det går heller inte att säga exakt var eller när dödsfallet skedde.

Tingsrätten skriver i sin dom att det får anses klarlagt att kvinnan "på något sätt aktivt är inblandad" i mannens död. Men det finns inte tillräckligt med bevis för att hon uppsåtligen dödat honom, så kvinnan frias från mord.

Däremot anser tingsrätten det bevisat att hon förvarat kroppen i jordkällaren och bränt den, och fäller henne för brott mot griftefriden. Hon fälls också för bedrägeri. Straffet blir fängelse i två år och sju månader. Hon får dock avräkna tiden hon suttit häktad, och släpptes på fri fot när huvudförhandlingen avslutades.

Inte svarat

Kvinnan har konsekvent hävdat sin oskuld och besvarat i stort sett alla frågor under förhören med "ingen kommentar" eller tystnad. Men försvaret vill ändå fundera innan något beslut om överklagan fattas.

– Vi vill nog analysera det lite mer noggrant först och se vad vi tycker om resonemangen och om vi tror att vi har möjlighet att nå framgång om vi överklagar, säger kvinnans advokat Björn Hurtig.

Åklagaren Anna Asklöf är dock redan färdig med sitt funderande: hon ska överklaga.

– Jag tycker att majoriteten i tingsrätten hamnat helt fel. Man ska inte kunna bränna upp en kropp, så att dödsorsaken inte syns, och komma undan med det. Man måste se till den stora bilden, och det tycker jag inte tingsrätten har gjort.

Erika Nekham/TT

Inrikes

Tre av fyra leksaker kan vara farliga

En ny undersökning visar att bara tre procent av de testade leksakerna från de största nätjättarna klarar EU:s säkerhetskrav. Arkivbild.
En ny undersökning visar att bara tre procent av de testade leksakerna från de största nätjättarna klarar EU:s säkerhetskrav. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Tre av fyra leksaker tillverkade utanför EU kan vara direkt farliga. Det visar ett test av leksaker som saluförs via olika e-handelsplattformar.
PREMIUM

Till testet, genomfört av Toy industries of Europe, köptes 193 olika typer av leksaker in från fyra väletablerade hemsidor för e-handel: Ebay, Amazon, Wish och Aliexpress. Resultaten visade att 97 procent av leksakerna inte nådde upp till EU:s säkerhetskrav. 76 procent klassades som direkt farliga.

Det grundläggande problemet är att ansvarsfrågan blir otydlig när europeiska konsumenter handlar produkter tillverkade utanför EU via sajter baserade utanför EU.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL