Inrikes

Läkemedelsverket: Covidmedicin kan bli viktig

Läkemedelsverket, som utvärderat Remdesivir för patienter med covid-19, tror att medicinen kan få stor betydelse för vården. Arkivbild.
Läkemedelsverket, som utvärderat Remdesivir för patienter med covid-19, tror att medicinen kan få stor betydelse för vården. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Inrikes
Inrikes Medicinen Remdesivir har fått grönt ljus av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för behandling av covidpatienter. Svenska Läkemedelsverket tror att beslutet kan få stor betydelse för vården.
PREMIUM

På torsdagen kom beskedet om att EMA rekommenderar Remdesivir för sjukhusvårdade covidpatienter efter att medicinen rekordsnabbt utvärderats av bland andra Läkemedelsverket. Resultat visar att läkemedlet kortar vårdtiden.

– Det har jättestor betydelse, säger Charlotta Bergquist, gruppchef på Läkemedelsverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Växjö

En man hittades allvarligt skadad på en väg i Växjö under måndagen. Arkivbild.
En man hittades allvarligt skadad på en väg i Växjö under måndagen. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En svårt skadad 43-årig man hittades utomhus på en väg i Växjö under måndagen.

– En person som kör förbi ser mannen och upplever honom som skadad och larmar SOS, säger Kim Hild, polisens presstalesperson.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

– Lite senare fattar man misstanke om att det inte är en olyckshändelse, man misstänker brott, men vi vet inte alls vad som har hänt med mannen.

Polisen söker därför efter vittnen som har sett vad som kan ha hänt med mannen. Han vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador.

Ingen är gripen eller misstänkt. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Inrikes

Tre åtalas för kidnappning och misshandel

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.
Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.
Foto: Naina Helen Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak, skriver Jönköpingsposten.

Enligt åtalet har de tre männen kidnappat en man på en busshållplats i Habo i början på november. De tvingade in mannen i en bil och körde honom ut i skogen. Sedan har de under en längre tid misshandlat honom grovt.

Offret har blivit slaget och sparkat mot både huvudet och kroppen. Männen ska också ha bränt honom med cigaretter, gett honom flera stötar med elchocksvapen och slagit honom med en träkvast.

Mannen ska också ha tvingats att göra klädbeställningar via sin telefon och ta sms-lån.

När de tre till slut släppte mannen ska de ha uttryckt dödshot för att hindra honom från att göra en polisanmälan.

Inrikes

Sida ger 430 miljoner till WHO

Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Svenska biståndsmyndigheten Sida har fattat beslut om ett stöd på sammanlagt 430 miljoner kronor till Världshälsoorganisationen WHO, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

"Under våren 2020 när covid-19 slagit mot hela världen står det klart att en global pandemi behöver ett globalt svar. I det svaret är WHO:s roll är helt avgörande för att begränsa viruset och dess konsekvenser. Sverige och svenskt bistånd stöttar WHO i detta arbete, och därför väljer vi nu att gå in med ett ökat stöd", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Osäkra förlossningar

320 miljoner kronor av stödet är planerat att ges som obundet bidrag för åren 2020 och 2021. Sida skriver att man väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Viktiga hälsofrågor riskerar att trängas undan när världens fokus ligger på att bekämpa covid-19, menar Sida. Andelen säkra förlossningar har enligt WHO:s Afrikakontor gått ner med 21 procent i Zimbabwe och antalet förlossningar där kvinnor fick hjälp av utbildad sjukvårdspersonal var färre än 5 000 i april i år jämfört med över 30 000 i april 2019.

Ekonomiska konsekvenser

"Människor som lever i fattigdom drabbas värst av pandemin, också i form av ekonomiska konsekvenser som slår mot hälsosystemen. Därför är det viktigare än någonsin att stötta byggandet av robusta hälsosystem, som kan säkerställa rätten till hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa för alla med fokus på de mest utsatta", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

WHO:s största finansiär USA kapade under våren banden med organisationen. President Donald Trump uppgav att anledningen var att Världshälsoorganisationen inte genomfört de reformer som USA krävt och att Kina kontrollerar organisationen.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: 430 miljoner kronor till WHO

Sida ger 320 miljoner i obundet bidrag till WHO för åren 2020 och 2021.

30 miljoner kronor ges som extra stöd till WHO globalt för WHO:s arbete mot covid-19 under 2020.

30 miljoner kronor ges i särskilt stöd till WHO:s Afrika-kontor för att säkerställa sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter under covid-19.

50 miljoner kronor i extra stöd till WHO globalt för att arbeta med folkhälsa och kopplingarna mellan hälsa och klimat.

Källa: Sida

Inrikes

Begärs häktade efter stort narkotikabeslag

De fem männen som nu begärs häktade greps i fredags kväll. Arkivbild.
De fem männen som nu begärs häktade greps i fredags kväll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Fem män begärs häktade efter ett stort beslag av narkotika som gjordes i Vallentuna i norra Stockholm i fredags kväll. Männen är alla misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt källor till Aftonbladet rör det sig om ett beslag på 200 kilo, som hittades i en lastbil.

"Narkotikabeslaget som gjordes i Vallentuna var stort. Exakt vilka mängder och vilka preparat det handlar om kan jag dock inte gå in på i nuläget. Utredningen är fortfarande inne i ett mycket tidigt skede", säger åklagare Lars Ågren vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Enligt handlingar från Attunda tingsrätt så rör det sig om tre män i 25-årsåldern och två män i 50-årsåldern som misstänks. Även en sjätte person är misstänkt i ärendet, enligt tingsrätten.

Samtliga fem häktningsförhandlingar är planerade att hållas under tisdagen.

Inrikes

Smitta från djur till människa blir vanligare

Nyligen rapporterades två personer sjuka i böldpest i Mongoliet efter att de ätit kött av murmeldjur. Arkivbild.
Nyligen rapporterades två personer sjuka i böldpest i Mongoliet efter att de ätit kött av murmeldjur. Arkivbild.
Foto: Gene J. Puskar/AP/TT
Inrikes
Inrikes Att smittsamma mikroorganismer sprids från djur till människa blir allt vanligare, varnar FN i en ny rapport.
En bidragande orsak till detta är ohållbara mänskliga aktiviteter, hävdar rapportens författare.

Omkring 60 procent av de infektioner som drabbar människor bedöms, enligt rapporten, ursprungligen komma från djur. I de flesta fall överförs smittan indirekt, via livsmedel.

Att smitta mellan djur och människor blir vanligare är förutsägbart och väntat och beror enligt rapporten bland annat på vår ökade efterfrågan på kött, ohållbart jordbruk, exploatering av vilda djur och klimatförändringar.

Rapporten bygger på slutsatser från flera expertgrupper, bland annat FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Världshälsoorganisationen (WHO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE). De tre organisationerna samverkar sedan tidigare i arbetet med att intensifiera gemensamma åtgärder för att bekämpa hälsorisker i samband med interaktioner mellan människor, djur och miljö.

Rapporten presenterar flera förslag på åtgärder för att minska risken för framtida pandemier orsakade av smitta överförd från djur. Bland annat vill man öka medvetenheten om risker för hälsa och miljö och hur de kan förebyggas, förbättra övervakningen och regleringen av livsmedelshantering, avveckla ohållbara jordbruksmetoder och stärka djurhälsan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Inrikes

Äldre man bunden och mördad – nu kommer domen

Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den äldre mannen hittades död och bunden i skogen utanför småländska Markaryd förra sommaren. Kort därpå flydde de misstänkta gärningsmännen över Öresundsbron i den mördade mannens bil – men polisen kom dem på spåret.

Den 70-årige mannen lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv. Tio dagar senare hittades han död av danska orienterare i skogen – bunden till både fötter och händer med livrem.

Reste till norr

Den äldre mannen blev mördad den 31 juli förra året, och i samband med det misstänks de två utpekade gärningsmännen ha stulit 70-åringens bil, en ljus Volvo, som användes för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Polisen kom dock männen på spåret efter att en av deras färdkamrater berättat för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan mellan Småland och Norrland som han tyckte var märkliga. Denne slog sedan larm till polisen.

Från norr gick de misstänktas färd sedan söderut via Stockholm, där en av dem försökte ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerade de Öresundsbron med den stulna bilen, och vidare genom Danmark till Tyskland.

Greps utomlands

Fyra dagar senare häktades de i sin frånvaro. Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalas också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort.

Rättegången avslutades i slutet av juni och domen från Växjö tingsrätt meddelas under tisdagen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Äldre har i vissa fall inte fått träffa läkare

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes En majoritet av de som avlidit i covid-19 är äldre personer som haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. En granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visar fall där äldre inte fått en individuell bedömning av läkare.

Vid 91 äldreboenden har granskningen påvisat brister som föranleder vidare granskning, enligt Ivos generaldirektör Sofia Wallström. Vid dessa boenden kommer man att gå vidare med journalgranskning.

– Det finns exempel på personer som inte fått en individuell bedömning av läkare, utan man har fått en generell bedömning. Man har gjort en generell bedömning som visat sig inte vara det som den här personen behöver, säger Sofia Wallström.

Det kan handla om att man inte gjort någon bedömning alls, man har inte fått kontakt med läkare eller så har det under någon fas av pandemin funnits instruktioner om att man inte gör individuella bedömningar och personer har då råkat illa ut.

40 kommuner har 70 procent av dödsfallen

Syftet med tillsynen har varit att undersöka om personer som bor på äldreboende får rätt vård under pågående pandemi och att det görs en individuell bedömning gällande vilken behandling som erbjuds.

Ivo konstaterar att 40 kommuner är särskilt drabbade, genom att dessa kommuner står för nästan 70 procent av andelen dödsfall i covid-19 vid äldreboenden.

Granskningen initierades efter mediala uppgifter och egna iakttagelser från Ivo om bland annat äldre som inte fått tillgång till syrgas, vilket kan ges i samband med covid-19.

– Äldreomsorgen har stuckit ut i vår nationella riskbild under en längre tid, säger Sofia Wallström.

Nu ligger fokus framåt på att få koll på de mest allvarliga problemen och agera mot dem, samt att försöka agera proaktivt.

– Kan vi lyfta fram goda exempel vet vi att vi kan vara proaktiva, säger Sofia Wallström.

"Ingen av oss är överraskad"

Exempelvis kan det handla om att kunna se mönster, som kan vara en hjälp att kunna hantera en eventuell andra våg av virusspridning.

Socialminister Lena Hallengren säger att det är en gedigen genomgång som Ivo gjort, av landets samtliga äldreboenden.

– Jag tror ingen av oss är överraskad av att det funnits brister, säger Hallengren, och hänvisar till den omfattande granskningen.

Det finns samtidigt "verkligen anledning att gå till botten" med vad som hänt i de 40 kommuner där 70 procent av dödsfallen inträffat, enligt Hallengren. Bland annat bör man jämföra med hur arbetet sett ut i andra hårt virusdrabbade kommuner, som inte haft lika många dödsfall.

– Det är verkligen så att det är fortsatt intressant att följa myndighetens tillsyn, som inte är avslutad, säger Lena Hallengren.

FAKTA

Fakta: Granskningen

I tillsynen har myndigheten pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner. Samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, och privata utförare. Totalt handlar det om 340 intervjuer.

Tillsynsarbetet ses som en fortsättning på en tidigare granskning av Ivo, där hundratals representanter för äldreboenden intervjuades via telefon. Myndigheten hittade då allvarliga brister på ungefär vart tionde boende.

Inrikes

40 kommuner har 70 procent av dödsfallen

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes En majoritet av de som avlidit i covid-19 är äldre personer som haft hemtjänst eller bott på ett särskilt boende. En granskning från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visar fall där äldre inte fått en individuell bedömning av läkare.

Vid 91 äldreboenden har granskningen påvisat brister som föranleder vidare granskning, enligt Ivos generaldirektör Sofia Wallström. Vid dessa boenden kommer man att gå vidare med journalgranskning.

– Det finns exempel på personer som inte fått en individuell bedömning av läkare, utan man har fått en generell bedömning. Man har gjort en generell bedömning som visat sig inte vara det som den här personen behöver, säger Sofia Wallström.

Det kan handla om att man inte gjort någon bedömning alls, man har inte fått kontakt med läkare eller så har det under någon fas av pandemin funnits instruktioner om att man inte gör individuella bedömningar och personer har då råkat illa ut.

40 kommuner har 70 procent av dödsfallen

Syftet med tillsynen har varit att undersöka om personer som bor på äldreboende får rätt vård under pågående pandemi och att det görs en individuell bedömning gällande vilken behandling som erbjuds.

Ivo konstaterar att 40 kommuner är särskilt drabbade, genom att dessa kommuner står för nästan 70 procent av andelen dödsfall i covid-19 vid äldreboenden.

Granskningen initierades efter mediala uppgifter och egna iakttagelser från Ivo om bland annat äldre som inte fått tillgång till syrgas, vilket kan ges i samband med covid-19.

– Äldreomsorgen har stuckit ut i vår nationella riskbild under en längre tid, säger Sofia Wallström.

Nu ligger fokus framåt på att få koll på de mest allvarliga problemen och agera mot dem, samt att försöka agera proaktivt.

– Kan vi lyfta fram goda exempel vet vi att vi kan vara proaktiva, säger Sofia Wallström.

"Ingen av oss är överraskad"

Exempelvis kan det handla om att kunna se mönster, som kan vara en hjälp att kunna hantera en eventuell andra våg av virusspridning.

Socialminister Lena Hallengren säger att det är en gedigen genomgång som Ivo gjort, av landets samtliga äldreboenden.

– Jag tror ingen av oss är överraskad av att det funnits brister, säger Hallengren, och hänvisar till den omfattande granskningen.

Det finns samtidigt "verkligen anledning att gå till botten" med vad som hänt i de 40 kommuner där 70 procent av dödsfallen inträffat, enligt Hallengren. Bland annat bör man jämföra med hur arbetet sett ut i andra hårt virusdrabbade kommuner, som inte haft lika många dödsfall.

– Det är verkligen så att det är fortsatt intressant att följa myndighetens tillsyn, som inte är avslutad, säger Lena Hallengren.

FAKTA

Fakta: Granskningen

I tillsynen har myndigheten pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner. Samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, och privata utförare. Totalt handlar det om 340 intervjuer.

Tillsynsarbetet ses som en fortsättning på en tidigare granskning av Ivo, där hundratals representanter för äldreboenden intervjuades via telefon. Myndigheten hittade då allvarliga brister på ungefär vart tionde boende.

NÄSTA ARTIKEL