Inrikes

Tufft läge för svenska fjärilar

Flera fjärilsarter har en dålig status i Sverige framgår det i en rapport från Naturvårdsverket. Arkivbild.
Flera fjärilsarter har en dålig status i Sverige framgår det i en rapport från Naturvårdsverket. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer
Inrikes
Inrikes Det ser mörkt ut för flera fjärilsarter i Sverige, visar en rapport från Naturvårdsverket. Läget är allvarligt och kan få konsekvenser för ekosystemet, enligt rapporten.
– Ju färre arter det finns desto mer utsatt är ekosystemet, säger Mark Marissink, biträdande chef för miljöanalysavdelningen vid Naturvårdsverket.
PREMIUM

Ett antal insatser behövs för att flera fjärilsarter ska klara sig i Sverige, konstaterar Naturvårdsverket i sin rapport som sammanfattar statusen för ett antal arter och habitat.

– Många av fjärilsarter är beroende av gräsmarker i Sverige. Och gräsmarkerna har också en dålig status, säger Mark Marissink.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkte mördaren allvarligt psykiskt sjuk

Den person som är misstänkt för dubbelmordet i Hjo i mars är allvarligt psykiskt sjuk visar den rättspsykiatriska undersökningen. Arkivbild.
Den person som är misstänkt för dubbelmordet i Hjo i mars är allvarligt psykiskt sjuk visar den rättspsykiatriska undersökningen. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma
Inrikes
Inrikes

Den person som är misstänkt för dubbelmordet i Hjo i mars är allvarligt psykiskt sjuk visar den rättspsykiatriska undersökningen.

Rättsmedicinalverket skriver att ”NN till följd av sitt psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande eller annat tvång", skriver GT.

Den nu häktade greps av polisen sedan en man och en kvinna hittats döda i sin bostad. Den misstänkta personen slog själv larm om att något allvarligt inträffat. Enligt polisen finns en relation mellan de avlidna och personen som sitter häktad. Åtalet väntas komma längre fram under juli månad. Den misstänkta personen nekar till brott.

Inrikes

Östersund kan få nytt regemente

Försvarsmakten får i uppdrag att planera för ett nytt regemente i Östersund. Arkivbild.
Försvarsmakten får i uppdrag att planera för ett nytt regemente i Östersund. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen siktar på att ett nytt regemente ska etableras i Östersund under 2026–2030.
Det framgår av ett uppdrag till Försvarsmakten.

Regeringen har beställt ett kompletterande budgetunderlag från Försvarsmakten för 2021 som ska vara klart den 24 juli.

I uppdraget står att ett nytt regemente ska etableras i Östersund under 2026–2030. Regementet ska ansvara för utbildning av en till två lokalförsvarsskyttebataljoner. Den geografiska placeringen uppges ha militärstrategiska motiv.

Det nya regementet finns med i försvarsberedningens förslag på ett stärkt svenskt försvar. Det har dock varit oklart var regementet ska placeras. I de nu avbrutna förhandlingarna om en försvarsproposition har både Östersund och Sollefteå diskuterats.

Regeringen vill också att Försvarsmakten ska börja planera för en divisionsartilleribataljon med eldrörsartilleri. Artilleriutbildningen ska förläggas till Kristinehamn/Villingsberg. Etableringen ska påbörjas under perioden 2021–2025.

I uppdraget till Försvarsmakten står dessutom bland annat att 12 nya eldrörsartilleripjäser ska anskaffas 2026–2030, att tung kustrobotförmåga ska vidmakthållas under 2021–2025 och att det förberedande arbetet med nästa generations stridsflyg ska påbörjas under 2021–2025. Omkring 8 000 totalförsvarsvärnpliktiga ska grundutbildas årligen senast 2025.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Växjö

En man hittades allvarligt skadad på en väg i Växjö under måndagen. Arkivbild.
En man hittades allvarligt skadad på en väg i Växjö under måndagen. Arkivbild.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

En svårt skadad 43-årig man hittades utomhus på en väg i Växjö under måndagen.

– En person som kör förbi ser mannen och upplever honom som skadad och larmar SOS, säger Kim Hild, polisens presstalesperson.

Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

– Lite senare fattar man misstanke om att det inte är en olyckshändelse, man misstänker brott, men vi vet inte alls vad som har hänt med mannen.

Polisen söker därför efter vittnen som har sett vad som kan ha hänt med mannen. Han vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador.

Ingen är gripen eller misstänkt. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord.

Inrikes

Tre åtalas för kidnappning och misshandel

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.
Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Arkivbild.
Foto: Naina Helen Jåma/TT
Inrikes
Inrikes

Tre män i 20-årsåldern åtalas vid Jönköpings tingsrätt för olaga frihetsberövande, grov misshandel och övergrepp i rättssak, skriver Jönköpingsposten.

Enligt åtalet har de tre männen kidnappat en man på en busshållplats i Habo i början på november. De tvingade in mannen i en bil och körde honom ut i skogen. Sedan har de under en längre tid misshandlat honom grovt.

Offret har blivit slaget och sparkat mot både huvudet och kroppen. Männen ska också ha bränt honom med cigaretter, gett honom flera stötar med elchocksvapen och slagit honom med en träkvast.

Mannen ska också ha tvingats att göra klädbeställningar via sin telefon och ta sms-lån.

När de tre till slut släppte mannen ska de ha uttryckt dödshot för att hindra honom från att göra en polisanmälan.

Inrikes

Sida ger 430 miljoner till WHO

Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Sidas generaldirektör Carin Jämtin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Svenska biståndsmyndigheten Sida har fattat beslut om ett stöd på sammanlagt 430 miljoner kronor till Världshälsoorganisationen WHO, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

"Under våren 2020 när covid-19 slagit mot hela världen står det klart att en global pandemi behöver ett globalt svar. I det svaret är WHO:s roll är helt avgörande för att begränsa viruset och dess konsekvenser. Sverige och svenskt bistånd stöttar WHO i detta arbete, och därför väljer vi nu att gå in med ett ökat stöd", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

Osäkra förlossningar

320 miljoner kronor av stödet är planerat att ges som obundet bidrag för åren 2020 och 2021. Sida skriver att man väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Viktiga hälsofrågor riskerar att trängas undan när världens fokus ligger på att bekämpa covid-19, menar Sida. Andelen säkra förlossningar har enligt WHO:s Afrikakontor gått ner med 21 procent i Zimbabwe och antalet förlossningar där kvinnor fick hjälp av utbildad sjukvårdspersonal var färre än 5 000 i april i år jämfört med över 30 000 i april 2019.

Ekonomiska konsekvenser

"Människor som lever i fattigdom drabbas värst av pandemin, också i form av ekonomiska konsekvenser som slår mot hälsosystemen. Därför är det viktigare än någonsin att stötta byggandet av robusta hälsosystem, som kan säkerställa rätten till hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa för alla med fokus på de mest utsatta", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

WHO:s största finansiär USA kapade under våren banden med organisationen. President Donald Trump uppgav att anledningen var att Världshälsoorganisationen inte genomfört de reformer som USA krävt och att Kina kontrollerar organisationen.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: 430 miljoner kronor till WHO

Sida ger 320 miljoner i obundet bidrag till WHO för åren 2020 och 2021.

30 miljoner kronor ges som extra stöd till WHO globalt för WHO:s arbete mot covid-19 under 2020.

30 miljoner kronor ges i särskilt stöd till WHO:s Afrika-kontor för att säkerställa sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter under covid-19.

50 miljoner kronor i extra stöd till WHO globalt för att arbeta med folkhälsa och kopplingarna mellan hälsa och klimat.

Källa: Sida

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Begärs häktade efter stort narkotikabeslag

De fem männen som nu begärs häktade greps i fredags kväll. Arkivbild.
De fem männen som nu begärs häktade greps i fredags kväll. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Fem män begärs häktade efter ett stort beslag av narkotika som gjordes i Vallentuna i norra Stockholm i fredags kväll. Männen är alla misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt källor till Aftonbladet rör det sig om ett beslag på 200 kilo, som hittades i en lastbil.

"Narkotikabeslaget som gjordes i Vallentuna var stort. Exakt vilka mängder och vilka preparat det handlar om kan jag dock inte gå in på i nuläget. Utredningen är fortfarande inne i ett mycket tidigt skede", säger åklagare Lars Ågren vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Enligt handlingar från Attunda tingsrätt så rör det sig om tre män i 25-årsåldern och två män i 50-årsåldern som misstänks. Även en sjätte person är misstänkt i ärendet, enligt tingsrätten.

Samtliga fem häktningsförhandlingar är planerade att hållas under tisdagen.

Inrikes

Smitta från djur till människa blir vanligare

Nyligen rapporterades två personer sjuka i böldpest i Mongoliet efter att de ätit kött av murmeldjur. Arkivbild.
Nyligen rapporterades två personer sjuka i böldpest i Mongoliet efter att de ätit kött av murmeldjur. Arkivbild.
Foto: Gene J. Puskar/AP/TT
Inrikes
Inrikes Att smittsamma mikroorganismer sprids från djur till människa blir allt vanligare, varnar FN i en ny rapport.
En bidragande orsak till detta är ohållbara mänskliga aktiviteter, hävdar rapportens författare.

Omkring 60 procent av de infektioner som drabbar människor bedöms, enligt rapporten, ursprungligen komma från djur. I de flesta fall överförs smittan indirekt, via livsmedel.

Att smitta mellan djur och människor blir vanligare är förutsägbart och väntat och beror enligt rapporten bland annat på vår ökade efterfrågan på kött, ohållbart jordbruk, exploatering av vilda djur och klimatförändringar.

Rapporten bygger på slutsatser från flera expertgrupper, bland annat FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Världshälsoorganisationen (WHO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE). De tre organisationerna samverkar sedan tidigare i arbetet med att intensifiera gemensamma åtgärder för att bekämpa hälsorisker i samband med interaktioner mellan människor, djur och miljö.

Rapporten presenterar flera förslag på åtgärder för att minska risken för framtida pandemier orsakade av smitta överförd från djur. Bland annat vill man öka medvetenheten om risker för hälsa och miljö och hur de kan förebyggas, förbättra övervakningen och regleringen av livsmedelshantering, avveckla ohållbara jordbruksmetoder och stärka djurhälsan.

Inrikes

Äldre man bunden och mördad – nu kommer domen

Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den äldre mannen hittades död och bunden i skogen utanför småländska Markaryd förra sommaren. Kort därpå flydde de misstänkta gärningsmännen över Öresundsbron i den mördade mannens bil – men polisen kom dem på spåret.

Den 70-årige mannen lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv. Tio dagar senare hittades han död av danska orienterare i skogen – bunden till både fötter och händer med livrem.

Reste till norr

Den äldre mannen blev mördad den 31 juli förra året, och i samband med det misstänks de två utpekade gärningsmännen ha stulit 70-åringens bil, en ljus Volvo, som användes för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Polisen kom dock männen på spåret efter att en av deras färdkamrater berättat för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan mellan Småland och Norrland som han tyckte var märkliga. Denne slog sedan larm till polisen.

Från norr gick de misstänktas färd sedan söderut via Stockholm, där en av dem försökte ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerade de Öresundsbron med den stulna bilen, och vidare genom Danmark till Tyskland.

Greps utomlands

Fyra dagar senare häktades de i sin frånvaro. Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalas för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalas också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort.

Rättegången avslutades i slutet av juni och domen från Växjö tingsrätt meddelas under tisdagen.

Anna Karolina Eriksson/TT

NÄSTA ARTIKEL