Inrikes

Naken man körde full från badplats

En påverkad man togs naken av polisen när han körde från en badplats. Arkivbild.
En påverkad man togs naken av polisen när han körde från en badplats. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg naken från en badplats i Östersund, skriver polisen på sin hemsida.

Vittnen såg mannen sätta sig i bilen vid 22-tiden och larmade polisen, men innan patrullen var framme hade mannen hunnit köra av vägen en bit från badplatsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fler skickar pappersbrev i coronatid

Både portoförsäljningen och antalet digitala vykort har ökat under våren. Arkivbild.
Både portoförsäljningen och antalet digitala vykort har ökat under våren. Arkivbild.
Foto: Erik Abel/SCANPIX/TT
Inrikes
Inrikes

Den 20-åriga nedåtgående trenden i antal skickade brev i Sverige ser ut att ha brutits. Försäljningen av frimärken och förpackningar med porto har ökat med 30 procent under våren, vilket är högre än förväntat, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Man ser även en fördubbling i antalet skickade digitala vykort genom appen Riktiga vykort, där också en stor ökning syns till och från områden med många svenskar i Danmark, Norge och Spanien.

Postnord har tidigare gått ut med att man sett en ökning i antalet paket och hemleveranser vilket man tror har med coronapandemin, den sociala distanseringen och besöksförbunden på landets äldreboenden att göra.

"Med alltfler sätt att kommunicera på väljer de flesta en snabb och digital kontakt. En vykorts- eller brevhälsning i postlådan är dock fortfarande mycket uppskattat, ett enkelt sätt att skicka värme och omtanke till nära eller kära som kanske är svåra att träffa just nu" skriver Elisabeth Hansson, chef för Communication Services på Postnord Sverige, i pressmeddelandet.

Inrikes

Minnesstund ett år efter flygolyckan i Umeå

Nio personer omkom då det lilla planet med fallskärmshoppare störtade på en ö i Umeälven. Arkivbild.
Nio personer omkom då det lilla planet med fallskärmshoppare störtade på en ö i Umeälven. Arkivbild.
Foto: Patrick Trägårdh/TT
Inrikes
Inrikes

Den 14 juli i fjol störtade ett mindre plan med fallskärmshoppare ombord på en ö i Umeälven. Nio personer från Västerbotten och Norrbotten omkom.

Nu hålls en minnesstund en minnesstund på årsdagen av olyckan i Umeå stads kyrka. Sörjande kan tända ljus, lämna blommor utanför kyrkan och delta i minnesstunden.

"Vi kommer att fortsätta minnas de personer som dött, men minneshögtiden blir ett slags avslut på sorgeåret. Inte förrän det gått ett helt år med högtider och familjetraditioner kan man säga till sig själv att det går att leva vidare. Det blir annorlunda, men det går", skriver Ingrid Holmström Pavval, präst i Umeå som leder minneshögtiden, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Man skottskadad vid idrottsplats i Stockholm

En person har skottskadats i Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Inrikes
Inrikes En man i 25-årsåldern hittades med vad som bedöms vara skottskador, nära en idrottsplats i södra Stockholm. En anmälan om synnerligen grov misshandel har upprättats.

Strax efter klockan 22 på måndagskvällen larmades polisen till ett område i närheten av en idrottsplats i Sätra i södra Stockholm, med anledning av en misstänkt skottlossning.

Flera polisenheter var på plats och idrottsplatsen spärrades av för den tekniska undersökningen som var klar vid 6.30-tiden på tisdagsmorgonen.

– Det ska även ha funnits några vittnen på plats som vi talat med, men i nuläget har vi ingen gripen eller misstänkt, vad jag vet, säger Ellinor Torpare, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt polisens hemsida letar man efter en eller flera gärningspersoner.

Den skadade mannen fördes med ambulans till sjukhus.

– Jag vet inget om skadeläget, men en vi har inlett en förundersökning om synnerligen grov misshandel, bekräftar Ellinor Torpare.

Linnéa Wannefors/TT

Inrikes

Expert: Jakt på gråsäl meningslös

Licensjakten på gråsäl inleddes i april och redan har en fjärdedel av den tilldelade kvoten skjutits. Arkivbild.
Licensjakten på gråsäl inleddes i april och redan har en fjärdedel av den tilldelade kvoten skjutits. Arkivbild.
Foto: Daniel Reinhardt/AP/TT
Inrikes
Inrikes Snart två månader efter att licensjakten på gråsäl inleddes har en fjärdedel av tilldelad kvot skjutits.
Jakten är dock verkningslös enligt en expert.

Tidigare i år tog Naturvårdsverket det historiska beslutet att införa licensjakt på gråsäl i Östersjön efter ett regeringsbeslut 2019. Totalt 2 000 sälar ska kunna fällas under perioden 20 april till och med 31 januari 2021.

Drygt två månader in i den föreskrivna perioden har redan 450 sälar skjutits, varav merparten fällts i Södermanlands och Stockholms län.

Skälet till att man nu godkänner licensjakt utöver tidigare skyddsjakt på just gråsäl är att stammen historiskt sett vuxit sig till ett problem efter att för ett par decennier sedan varit nära att försvinna helt från Östersjön.

Omfattande skador

Nu uppskattar man att det finns ett bestånd på omkring 40 000–60 000 gråsälar som ställer till det för fiskerinäringen, dels för att de äter upp fisk, dels förstör fiskeredskapen.

– För yrkesfiskare och även småskaligt fiske har skadorna varit omfattande länge. Det har funnits ett stort behov att öka jakten, säger Nils Mårtenson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

Jakt på just säl innebär dock flera utmaningar. Förutom att det är praktiskt svårt innebär det krav på båt och innebär en hel del kostnader. Dessutom finns ingen möjlighet att hämta hem kostnaderna eftersom köttet inte får säljas vidare.

– Det återstår att se om alla i kvoten kommer att fällas. Vi hoppas det men till exempel i Finland såg man när licensjakt infördes att i början sköts en del sälar, sedan minskade intresset, säger Nils Mårtenson.

Onödig jakt

Licensjakten är dock onödig och skulle egentligen kunna avskaffas, anser Tom Arnbom, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Ska man få bort fiskeproblematiken helt så måste man skjuta bort mycket fler sälar. Då hamnar man i dilemmat, vad ska man göra av döda sälar, ska de bara dumpas? En hel del av sälarna är giftiga och jag skulle inte ens mata min hund med det här köttet.

– Jag tycker inte man har kontroll på vad man gör. Ska man göra detta ska det finnas ett syfte och även uppföljning.

Arnbom menar att det handlar om tiotusentals sälar som i så fall skulle behöva skjutas, en åtgärd som skulle bli högst impopulär då frågan delar länderna som gränsar till Östersjön.

– Den politiker som skulle föreslå det skulle få stänga igen nästa dag. I Tyskland är till exempel säljakt totalförbjudet och man vill i stället få tillbaka sälstammen.

Krävs nytänkande

TT: Men vad ska man göra då?

– Det är lite av ett moment 22 men en väg är att förändra fisket och fiskeredskapen och få till ett nytänkande. Men det är ofta äldre fiskare som är kvar och de vill inte investera i nya metoder vilket jag kan förstå.

Ytterligare ett alternativ, enligt Tom Arnbom, skulle vara en gemensam förvaltningsmodell gällande gråsälen för alla Östersjöländer liknande det som skett mellan Norge och Sverige beträffande fjällräv.

– Man har inte haft någon tradition med att jobba ihop men vill man så går det.

Tobias Österberg/TT

FAKTA

Fakta: Fällda gråsälar per län

Norrbotten 43

Västerbotten 17

Västernorrland 14

Gävleborg 57

Uppsala 35

Stockholm 76

Södermanland 73

Östergötland 51

Kalmar 52

Gotland 15

Blekinge 14

Skåne 3

Totalt av 450 av kvoten 2 000.

Källa: Naturvårdsverket.

Inrikes

Nationell tillsyn av äldrevården presenteras

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har gjort en nationell tillsyn av äldrevården. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Resultat från en stor granskning av äldrevården väntas från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) på tisdagsförmiddagen.

Syftet med tillsynen har varit att undersöka om personer som bor på äldreboende får rätt vård under pågående pandemi och att det görs en individuell bedömning gällande vilken behandling som erbjuds.

Granskningen initierades efter mediala uppgifter och egna iakttagelser från Ivo om bland annat äldre som inte fått tillgång till syrgastillskott, vilket kan ges i samband med covid-19.

I tillsynen har myndigheten pratat med hälso- och sjukvårdsdirektörer eller motsvarande från alla regioner. Samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller motsvarande från alla kommuner, och privata utförare. Totalt handlar det om 340 intervjuer.

Tillsynsarbetet ses som en fortsättning på en tidigare granskning av Ivo, där hundratals representanter för äldreboenden intervjuades via telefon. Myndigheten hittade då allvarliga brister på ungefär vart tionde boende.

– Mycket av det vi ser och får till oss är av allvarlig karaktär och innebär risker för patienter och brukare som vi måste agera på, sa Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström, när granskningen presenterades för drygt en månad sedan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Cykelfacit: 2,7 miljarder kilometer trampades

En genomsnittlig dag i fjol cyklade 16 procent av barn och unga (6–24 år). I gruppen 25–44-åringar var andelen 13 procent. Andelen sjunker ytterligare i de äldsta åldersgrupperna. Arkivbild.
En genomsnittlig dag i fjol cyklade 16 procent av barn och unga (6–24 år). I gruppen 25–44-åringar var andelen 13 procent. Andelen sjunker ytterligare i de äldsta åldersgrupperna. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Det trampas på rätt bra i Sverige. Totalt cyklade svenskarna 2,7 miljarder kilometer under 2019.
Det är framför allt de yngre – barn och ungdomar – som sätter sig på sadeln.

Enligt Nationella cykelrådets cykelbokslut för 2019 är trenden bruten. Med 11 procent av befolkningen som cyklade en genomsnittlig dag i fjol minskar inte längre cyklandet, utan ökar något. Cykelrådet påpekar att mätmetoden ändrats, vilket gör att det finns en liten felmarginal.

– Men det är ändå tydligt att cyklandet ökar, säger cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.

Cyklandet har under tid minskat framför allt i den yngsta åldersgruppen, 6–24-åringar, och det är i den gruppen som cyklingen mest tagit fart igen.

– När föräldrarnas vanor förändras ändras också barnens. Cyklar föräldrarna så cyklar också barnen, säger Rami Yones.

För rent generellt har intresset för cykling ökat. Det i sin tur kan förklaras med att det blivit lättare och säkrare att ta sig fram på två hjul.

– Vii tror att den viktigaste faktorn är att cykelinfrastrukturen har byggts ut och förbättrats. Det byggs mer och säkrare med ljussignaler och tunnlar eller broar för att korsa hårt trafikerade leder.

Coronaeffekt väntas

Det är ingen djärv gissning att cyklandet ökar även i år. Coronapandemin, med krav på fysisk distansering, har fått många att ändra sina resvanor.

– Vi har inga siffror på detta ännu, men indikationerna från branschen är att intresset för cykling ökar.

Trots att försäljningen minskat de senaste åren inhandlades drygt 520 000 nya cyklar 2018/19.

– Det säljs otroligt många cyklar i Sverige. Fler och fler äger olika cyklar för olika ändamål. Folk köper också i stor utsträckning cykel för mer pengar – elcyklarna är ju betydligt dyrare än vanliga cyklar, säger Rami Yones.

Säkra parkeringar

Till den halva miljonen nya cyklar ska läggas alla begagnade cyklar som säljs. Begagnatmarknaden är stor, men det saknas siffror på hur stor den är.

Tyvärr löper cykelägare stor risk att bli av med sin hoj. Det stjäls nämligen minst 60 000 cyklar per år. Då tillkommer ett okänt antal stölder där den rättmätiga ägaren inte sett det som lönt att polisanmäla. Och den som anmäler får räkna med att cykeln är borta för gott. Uppklarningsgraden är nämligen noll procent.

– Staten, kommunerna och även privata aktörer har en jätteviktig roll i att bygga säkra cykelparkeringar så att det går att låsa fast cykeln i ramen. Det är en av de viktigaste åtgärderna, och mer effektivt än att tillföra polisen extra resurser för att fokusera på cykelstölder, säger Rami Yones.

Nationella cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.
Nationella cykelrådets ordförande Rami Yones, Trafikverket.
Foto: Trafikverket

FAKTA

Fakta: Cykling i siffror

Nationella cykelrådet är ett samverkansforum för ökad och säker cykling. Rådet, där flera myndigheter och organisationer ingår, leds av Trafikverket.

En genomsnittlig dag under 2019 cyklade 1 miljon personer i åldrarna 6–84 år, eller 11 procent av befolkningen. (14 procent under sommarhalvåret och 9 procent under vinterhalvåret).

Dessa cyklade, en genomsnittlig dag, cirka 7 kilometer var, fördelat på 2,3 resor. En genomsnittlig cykelfärd var alltså lite drygt 3 kilometer.

Bland barn och ungdomar (6–24 år) cyklade 16 procent under en genomsnittlig dag, medan andelen i nedre medelåldern (25–44 år) var 13 procent och övre medelåldern (45–64 år) var 11 procent. För den äldsta åldersgruppen (65–84 år) är andelen endast 4 procent.

Den totala sträckan som cyklades i fjol var 2,7 miljarder kilometer, vilket motsvarar knappt 2 procent av transportarbetet (flyg exkluderat).

Det största antalet cykelresor sker i större städer med omgivande kommuner, runt 45 procent.

Källa: Nationella cykelrådet

Inrikes

Ny skolbrand i Lund i natt

Ytterligare en skola har eldhärjats i Lund. Arkivbild.
Ytterligare en skola har eldhärjats i Lund. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Räddningstjänst och polis larmades under natten till en brand på en skola i Lund, skriver Sydsvenskan.

Enligt tidningen är det taket på skolans huvudbyggnad som har brunnit. Vid 03-tiden var branden under kontroll och räddningstjänsten arbetade med eftersläckning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En anhållen efter knivmisshandel

En man i Lessebo misstänks ha misshandlat en annan man och är anhållen. Arkivbild.
En man i Lessebo misstänks ha misshandlat en annan man och är anhållen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i Lessebo har anhållits efter att ha sparkat, slagit och med kniv rispat en annan man i armen, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Den skadade, som är i 50-årsåldern, kunde själv ta sig till en vårdcentral, varpå polis larmades.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL