Inrikes

Regionerna avvaktar med antikroppstester

En majoritet av landets regioner avvaktar med antikroppstester, och fokuserar i stället på de tester som visar om man har en pågående infektion. Arkivbild.
En majoritet av landets regioner avvaktar med antikroppstester, och fokuserar i stället på de tester som visar om man har en pågående infektion. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Trots att regeringen gått ut med att befolkningen ska erbjudas antikroppstester för att se om man haft coronaviruset, så är det i dagsläget inte aktuellt i många delar av landet. Ett flertal regioner kommer inte att öppna provtagningen för allmänheten förrän efter sommaren.
PREMIUM

– Vi har inte satt något exakt startdatum ännu. Vi vill först få tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, om hur man ska tolka och kommunicera vidare provsvaren från antikroppstesterna, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköping.

TT har varit i kontakt med merparten av Sveriges regioner, och Jönköping är en av många som uppger att de inte har någon exakt tidsplan för när man kommer att starta en allmän provtagning för antikroppar. Men enligt Malin Bengnér kommer det troligtvis att dröja till efter sommaren. Gävleborg, Jämtland Härjedalen, Västra Götaland och Värmland är ytterligare exempel där provtagningen ser ut att komma i gång först till hösten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

SKR: "Sunt att regionerna är avvaktande"

Enligt Marie Morell på Sveriges Kommuner och Regioner ska regionerna utföra antikroppstester utifrån kapacitet. Arkivbild.
Enligt Marie Morell på Sveriges Kommuner och Regioner ska regionerna utföra antikroppstester utifrån kapacitet. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Bara ett fåtal regioner är redo att erbjuda antikroppstester till allmänheten, trots att de ingår i överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner. Men regionerna får utgå från sin egen kapacitet, enligt SKR.
PREMIUM

I överenskommelsen om ökade coronatester som slöts mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner den 11 juni ingår att regionerna ska utöka testandet av antikroppar. Staten i sin tur kommer att stå för de ökade kostnaderna.

Men en majoritet av regionerna uppger att de inte har någon exakt tidsplan för när man kommer att starta en allmän provtagning för antikroppar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Finland fortsätter hålla Sverige utanför

Klockan klämtar för Sverige – ännu släpper Finland inte på resestoppet hit hälsar inrikesminister Maria Ohisalo. Arkivbild.
Klockan klämtar för Sverige – ännu släpper Finland inte på resestoppet hit hälsar inrikesminister Maria Ohisalo. Arkivbild.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finland håller Sverige utanför när reserekommendationerna lättas upp. Däremot blir det fritt fram för finländarna att resa till ett stort antal europeiska länder.
PREMIUM

Reselättnaderna gäller från måndagen den 13 juli, rapporterar public service-bolaget Yle.

Regeringen har hittills bara rekommenderat resor till de baltiska länderna samt till Norge, Danmark och Island.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

39 nya coronadödsfall i Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens pressträff.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid tisdagens pressträff.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Antalet personer som smittats av coronaviruset och avlidit i Sverige uppgår nu till 5 161 personer. Under tisdagen rapporterades 39 nya dödsfall, enligt Folkhälsomyndigheten.
PREMIUM

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 60 837, en ökning med 1 905 sedan i måndags.

2 366 personer har eller har fått intensivvård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Värmevåg utmanar coronapressad äldrevård

Ungefär 15 procent av alla kommuner saknar beredskapsplan för höga temperaturer på äldreboenden, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.
Ungefär 15 procent av alla kommuner saknar beredskapsplan för höga temperaturer på äldreboenden, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes En värmebölja riskerar att slå extra hårt mot äldrevården i år. Flera kommuner saknar beredskapsplaner och åtgärder som sattes in efter den dödligt varma sommaren 2018 kan vara ineffektiva under pågående viruspandemi.
PREMIUM

Över 600 personer dog till följd av värmeböljan för två år sedan, enligt beräkningar från Christofer Åström vid Umeå universitet. Han forskar om hälsorisker vid höga temperaturer.

– 2018 blev en väckarklocka för många om att man kanske inte hade förberett sig tillräckligt, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mc-förare död efter kollision med bil

En man har avlidit efter en krock mellan en motorcykel och personbil. Arkivbild.
En man har avlidit efter en krock mellan en motorcykel och personbil. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25-årsåldern har avlidit efter en olycka mellan en motorcykel och en personbil i Utvällinge i Helsingborg under lördagseftermiddagen. Motorcykelföraren skadades och fördes till sjukhus, men avled senare av sina skador.

– Han har avlidit i samband med olyckan och anhöriga är underrättade, säger Kim Hild, presstalesperson på polisen Syd, som också uppger att händelsen kommer att utredas vidare.

En liknande olycka mellan personbil och motorcykel inträffade vid 12.30-tiden under lördagen i Ljungbyhed. I det fallet var motorcykelföraren i 50-årsåldern som fick föras till sjukhus med livshotande skador.

Sjukhuset i Lund ville inte lämna några ytterligare uppgifter om skadeläget under söndagsmorgonen.

I det ärendet finns en anmälan om vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik upprättad.

– Det handlar om att bilföraren utfört en vänstersväng och kört på motorcykeln, som förmodligen befann sig i döda vinkeln, säger Kim Hild.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Inrikes

Man knivhöggs i magen i Uddevalla – en gripen

En man knivhöggs i buken under natten. Arkivbild.
En man knivhöggs i buken under natten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har gripits misstänkt för mordförsök i Uddevalla. Dådet inträffade i ett trapphus natten mot söndag.

– Det är en man som har blivit knivhuggen fyra gånger i buken, säger Jens Christensen, vakthavande befäl på polisen, till TT.

Skadeläget för den knivhuggne mannen är oklart.

Tre personer greps i närheten av platsen, men vid 04.30-tiden på söndag uppger polisen för SVT Nyheter Väst att två av dem har släppts.

– Två av de gripna har frigivits. En person är fortsatt misstänkt, säger Jens Christensen till SVT.

Inrikes

Tiotals gripna i Sverige efter Europol-insats

Det är 'gräddan av kriminaliteten' som använt sig av telefonerna som spårats av Europol, enligt Lise Tamm, chef för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten.
Inrikes
Inrikes

Ett tiotal personer har gripits i Sverige genom en insats av Europol. Det uppger polisen för Sveriges Radio.

Gripandena möjliggjordes av att Europol under våren har följt mobilkommunikation mellan kriminella, då byrån lyckats knäcka krypteringstjänsten Encrochat.

Lise Tamm, chef för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten, säger till radion att det är "gräddan av kriminaliteten" som använt sig av telefonerna som spårats.

– Ja det är allt från mord, kidnappningar, till synnerligen grovt narkotikabrott, sprängningar, grova vapenbrott. De allra värsta brotten helt enkelt. Stora penningtransaktioner, enorma penningtvättsfabriker och annat.

Insatsen har även gett resultat i bland annat Nederländerna, där polisen hittat containrar avsedda för att hålla människor i fångenskap.

Inrikes

Coronapandemin präglar årets nådeansökningar

Coronapandemin har i år blivit ett nytt inslag i ansökningarna om nåd från dömda brottslingar som vill bli utsläppta från fängelse. Arkivbild.
Coronapandemin har i år blivit ett nytt inslag i ansökningarna om nåd från dömda brottslingar som vill bli utsläppta från fängelse. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Sjukdom, ålder – och covid-19. Bland de nådeansökningar som kommit in i år sticker pandemin ut som en vanlig motivering till att dömda vill bli frisläppta eller få sina straff mildrade.

Hittills i år har justitiedepartementet fått in 60 ansökningar om nåd. Sjukdom är den vanligaste orsaken till att de dömda ansöker om nåd. Ålder eller att man anser sig vara felaktigt dömd är andra skäl.

Men den tydligaste trenden i år är att coronapandemin sätter sin prägel på nästan en tredjedel av ansökningarna. I vissa fall tillhör den dömde en riskgrupp på grund av sin sjukdomsbild och är rädd för att bli smittad, eftersom smittan tagit sig in på landets anstalter.

Strängare straff

En äldre man med hjärt-lungsjukdom skriver att han på grund av pandemin håller sig isolerad i hemmet, där han får hjälp av sin sambo i princip dygnet runt. Att vara tvungen att isolera sig på sitt rum på grund av smittrisken på en klass 3-anstalt, där han enligt beslut ska avtjäna sitt straff, anser han skulle innebära att han får ett strängare straff än vad som var avsett. Hans ombud skriver att mannen "tidigare är ostraffad och har levt ett liv utan problem med rättvisan. Att han nu, vid så hög ålder och så dålig hälsa, skulle tvingas spendera sin sista tid i livet i fängelse vore djupt beklagligt."

Flera andra är inne på samma spår och kallar anstalten en dödsfälla, eftersom de hävdar att det finns stor risk för att de inte skulle överleva covid-19. En 30-årig man ansöker om att få avbryta sitt straff tillfälligt eftersom han känner att anstalten inte kan garantera hans säkerhet under pandemin.

Han skriver att "brottet jag begått står inte i paritet med den klassificering min anstalt har nu". Han hävdar att vistelsen på den aktuella klass 3-anstalten är hårdare än på en anstalt med högre säkerhetsklass just nu, eftersom han tvingas vara inlåst på en avdelning utan sysselsättning.

Andra är mer bekymrade över att de inte får ta emot besök och gå på permission, vilket innebär att de inte kan träffa sina barn. Några som ansöker om nåd gör det för att de är oroliga över anhöriga som är sjuka och behöver hjälp.

Vill se havet

Det finns också de som söker om nåd för att de anser sig vara oskyldigt dömda. En kvinna skriver att hon inte hade en aning om att det fanns tre kilo heroin i hennes bagage när hon greps på en flygplats i Europa, utan blev lurad att ta in en preparerad väska. Hon dömdes i landet för att ha agerat kurir, men har senare blivit överflyttad till svenskt fängelse.

Numera har hon uppnått pensionsåldern och skriver "jag önskar bara att få komma ut, känna gräset, se havet och vara med mina barn och barnbarn".

En annan grupp dömda ansöker om nåd hos regeringen för att utvisningen från Sverige, som de dömts till i samband med annat brott, ska upphävas. Några argumenterar för att de inte längre har någon anknytning till det land som de utvisats till, medan andra pekar på sin starka anknytning till Sverige där de har sina närmaste anhöriga.

Petronella Uebel/TT

NÄSTA ARTIKEL