Lagfarter SkD

122 kvadratmeter stort hus i Höör sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Eddie och Åsa Viola Kristina Rosdahl, 38 och 43 år, är nya ägare till fastigheten på adressen Kvarngatan 37 i Höör. Huset är byggt 1985 och har en boyta på 122 kvadratmeter. Säljare är Lena och Lars Åke Ronny Scheltin. Affären blev klar i juni 2020 och köpesumman blev 3 050 000 kronor.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Björkhällsvägen 30. Priset blev där 3 300 000 kronor, för det 140 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lagfarter SkD

Mindre hus på 60 kvadratmeter sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Satsarp 9238 i Hörby har fått nya ägare. Köpare är Svante och Jenny Sundgren Ilmonen, 41 och 39 år, från Malmö och säljare är Rolf och Charlotte Ann-Marie Palmblad. Köpet blev klart i juni 2020 och priset blev 900 000 kronor. Huset har en boyta på 60 kvadratmeter.

I juli förra året såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Oderup 9271. Där landade priset på 2 400 000 kronor för det 115 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyheter

Vart ska alla studenter bo

Att hitta en studentbostad är inte lätt i Lund och Malmö. När nu ännu fler ska studera tror Linn Svärd, vice ordförande i SFS, att situationen blir ännu svårare.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Nyheter
Skåne Svårigheterna för studenter att hitta bostäder är mer eller mindre ett evigt problem på de flesta lärosäten. Inte minst i Lund och Malmö. Och när nu antagningarna inför hösten ökat befaras problemen bli större.
– Vart ska alla studenter bo, frågar sig Linn Svärd, vice ordförande i Sveriges förenade studenter (SFS).

Linn Svärd är positiv till att regeringen utökat antalet platser på Sveriges universitet och högskolor som en åtgärd för att möta den ökade arbetslösheten som framför allt väntas ske bland unga i skuggan av coronapandemin. Men då hon inte ser att några speciella insatser gjorts under året för att lösa studenternas bostadsproblem tror hon att det blir ännu svårare att hitta en bostad.

– Det säger sig självt. Fler platser ger fler studenter och ökad konkurrens om bostäderna. Jag tror tyvärr att många som antas till olika utbildningar tvingas tacka nej eftersom de inte får tag på någon bostad, eller för att de helt enkelt inte har råd, säger Linn Svärd.

Väldigt höga hyror

Hon påminner om att nybyggda studentbostäder ofta kostar sex till sju tusen kronor i månaden medan studielånet ligger runt 10 000 kronor i månaden.

– Sedan finns det förstås bostäder att hyra i andra hand, men de har oftast väldigt höga hyror.

– Ett stort problem är att kommunerna sätter upp mål som de sedan inte håller. I Stockholm till exempel satte man målet att bygga 20 000 nya bostäder i år. Än så länge har de bara byggt en procent av dem. Jag har svårt att se att det är annorlunda i andra större städer, säger Linn Svärd.

Distansundervisning

Att många på grund av coronapandemin kommer att studera på distans under hösten kan möjligen skjuta upp problemen, men de kommer tillbaka förr eller senare.

Zeynep Erdal är studentkoordinator som fungerar som en länk mellan universitetet och Malmö stad. Att Malmö hittills inte haft så stora problem med att erbjuda studenter bostäder menar hon främst beror på att studenterna kommit från regionen.

– Men nu ser vi en ny trend med fler nationella och internationella sökande till Malmö. Malmö stad och universitetet har tagit fram en handlingsplan där bland annat en studentbostadsstrategi ska tas fram till hösten. Det är ett väldigt prioriterat område, säger Zeynep Erdal

Börja söka i god tid

Men hur studentbostadssituationen i Malmö blir till hösten menar hon är svårt att sia om. Mycket hänger på coronapandemin och hur den utvecklar sig. Malmö universitet fortsätter med distansundervisning till november och möjligen är det inte blir så många nationella och internationella sökande som antas.

– Bra att veta för studenter är att inte vänta till sista minuten med att söka bostad. Både Lund och Malmö är väldigt attraktiva städer där bostadsmarknaden generellt är under stort tryck, säger Zeynep Erdal.

Sjöbo

25 tårtor skänktes till kommunens äldreboenden

Christin Andersson och Anette Sjöstedt kör en vagn lastad med tårtor och must till Sandbäcksgårdens äldreboende i Sjöbo.
Christin Andersson och Anette Sjöstedt levererade tårtor och must till Sandbäcksgårdens äldreboende i Sjöbo. – Det är en privatperson som skänkt detta till alla äldreboenden i kommunen, säger Christin Andersson.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo En Sjöbobo, som vill vara anonym, skänkte på fredagen 25 gräddtårtor och must till kommunens äldreboenden.

Det var i våras som mannen, som bor i Sjöbo kommun, kontaktade Berit Lundström (M), ordförande i vård och omsorgsnämnden.

– Han ville göra något för de äldre. Han menar på att det är de som har byggt upp samhället och mycket är deras förtjänst att vi har det bra i dag. Han ville ge tillbaka lite.

– Det är jättegulligt av honom och jag är jättetacksam för att han vill göra detta.

Det är även samma man som förra året ordnade så att Fogarolli åkte runt med sin kaffevagn till alla äldreboenden i kommunen och fixade finkaffe till de äldre och personalen.

– De tyckte att det var så roligt att kunna beställa de här olika kaffesorterna, säger Christin Andersson, tillförordnad förvaltningschef för vård och omsorg.

Mannen ville den här sommaren göra om samma grej – men coronapandemin ställde det till det.

– Eftersom det är besöksförbud på boendena för att skydda de äldre så gick inte det.

I stället kom han på en annan idé – tårtkalas.

Gräddtårta med jordgubbar, blåbär och röda vinbär, bland annat.
Så här såg gräddtårtorna ut som skänktes till Sjöbo kommuns äldreboenden.
Foto: Privat

25 gräddtårtor

På fredagen fick personal hämta ut 25 gräddtårtor toppade med jordgubbar, blåbär och röda vinbär från Möllans café i Sjöbo. Något namn på den hemlige beställaren fick de inte.

– Dessutom ville givaren att de äldre skulle få en presentpåse med must från Sövde musteri. Så alla kunder får en kasse med fem flaskor, säger Christin Andersson.

155 äldre serverades

På eftermiddagen dukade personalen på de fem äldreboendena i kommunen. Totalt var det 155 äldre som skulle serveras tårta och kaffe.

– Vi kommer att duka lite extra fint i smågrupper och personalen kommer också att få tårta, det ville mannen, säger Christin Andersson och fortsätter:

– Detta är något som lyser upp tillvaron för alla. Alla tycker att detta är en jättefin gest.

Äldre på ett boende äter tårta.
Så här såg det ut på Björkbackens äldreboende i Sjöbo när de åt tårta på fredagseftermiddagen.
Foto: Privat
Gert Mattisson äter tårta.
Gert Mattisson tycker att tårtan var god.
Foto: Privat
Sylvia Svensson och Christel Andersson visar presentpåsen med must.
Sylvia Svensson och Christel Andersson visar presentpåsen med must.
Foto: Privat

Sport

Jacob Johansen och Mr Ascot jagar första Derbysegern

Flera hästar gör upp om segern på upploppet.
Så nära. Barade, röd mössa längt tv, hinner inte fram för att besegra Nordic Defense i mitten. Närmare än så har varken Jacob Johansen eller Mr Ascot vara att vinna Svenskt Derby.
Foto: Stefan Olsson - www.cavok.se
Sport
galopp Jacob Johansen har vunnit Danskt Derby, han har vunnit Norskt Derby – men fortfarande saknar en seger i Svenskt Derby. På söndag har en av Sveriges främsta ryttare chansen att komplettera sin samling av titlar.

– Det vore givetvis bra att få sätta det på mitt cv, säger han på sitt lite försiktiga sätt men tillägger också:

– Jag tror att jag sitter på den bästa och klassigaste hästen.

Jacob jobbar för Lennart Reuterskiöld Jr och rider Yoker – den häst som ”Junior” bedömer som den bästa av stallets fem (!) i Svenskt Derby.

Som ryttare har Jacob fullt upp. I torsdags redan han i danska Odense, under fredagen var det fullt ös i stallet hos ”Junior” och lördagseftermiddagen/kvällen tillbringar han med att tävla på Klampenborg.

Hur laddar en ryttare upp inför en av säsongens viktigaste dagar?

– Det blir full fart hem efter tävlingarna på Klampenborg och direkt till sängen för att samla krafter inför söndagen.

Jacob har redan hunnit studera startlistan till Svenskt Derby ett bra tag, i huvudet har han ett tänkbart scenario för hur det blir ridet. Men det finns också flera alternativa upplägg.

– Det är lite lättare i de större löpen, jag känner hästarna och deras egenskaper rätt bra, säger han och ger sedan ett förvånande svar på frågan om det är Bullof Wall Street till ledningen i Svenskt Derby?

– Nej, jag tror inte det, inte från det läget (startbox 12).

Olika möjligheter

Jacob själv ser flera olika möjligheter i löpet. Han har en häst som klarar att gå i ledningen och som kan komma bakifrån.

– Det hänger lite på tempot, men jag har en häst som kan gå i hög fart och ändå ha en pollett kvar till slut. I löp med hög prissumma blir det nästan alltid hög fart och sen är det ofta någon som tappar huvudet så det blir lite speciellt.

Yoker är alltså en riktigt bra chans för Jacob att få vinna sitt första Svenskt Derby – och en seger skulle dessutom spräcka ”Derbyspöket” för Mr Ascot.

Stallpseudonymen Mr Ascot startades av Erik Söderberg redan tidigt 50–tal och 1954 hade stallet sin första Derbyhäst; Amarant som tog en andraplats – fortfarande den främsta placeringen i den klassiska löpningen för Mr Ascot.

Tog över

Erik Söderberg drev stallet fram till sin död, då tog Finn Blichfeldt – son till Sonja Söderberg som var gift med Erik Söderberg – över och fortsatte satsningen.

– Erik försökte vinna Derbyt många år, min mor har försökt och jag har försökt, men ingen av oss har lyckats, berättade Finn inför Barades start i Svenskt Derby för två år sedan.

Barade slutade då tvåa, slagen en dryg längd av Nordic Defense.

– Men Yoker är en bättre häst, klassigare, lovar Jacob Johansen.

Kanske kan både Jacob Johansen och Mr Ascot spräcka den förhatliga Derbyförbannelsen tillsammans.

Ekonomi

Stockholmsbörsen vände upp

Stockholmsbörsen steg på fredagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen steg på fredagen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång.
Vid stängning på fredagen hade det breda OMXS-indexet gått upp 0,7 procent.

Positiva industriproduktionssiffror från Italien som visar att landet är på väg att återhämta sig efter nedstängningen bidrog till att lyfta de ledande europeiska börserna. Stockholmsbörsen hängde på och stärktes efter att ha inlett dagen negativt. För handelsveckan som helhet steg indexet 0,8 procent.

Bland OMXS30-bolagen var bilsäkerhetsföretaget Autoliv ett av dem som gick bäst, upp 1,9 procent. Nya försäljningssiffror från Kina gällande personbilsindustrin som visade på en uppgång i juni gav stöd åt aktien.

Medicinteknikbolaget Getinge och tobaksbolaget Swedish Match presterade sämst av storbolagen med nedgångar på 2,5 respektive 2,1 procent.

Utanför OMXS30-listan rusade kredithanteringsbolaget Intrum 15 procent efter morgonens omvända vinstvarning. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som släppte delårssiffror på morgonen, lyfte 1,2 procent liksom SAS som återhämtade ett tidigare fall, trots att flygbolaget stött på patrull gällande sina obligationsplaner.

På de ledande Europabörserna klättrade FTSE100-index på Londonbörsen 0,8 procent, DAX-index i Frankfurt avancerade 1,1 procent och CAC40-index i Paris i sin tur steg 1,0 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Torstensson avslutar karriären

Linnea Torstensson i en match mot Frankrike 2016 då hon slutade i det svenska landslaget. Arkivbild.
Linnea Torstensson i en match mot Frankrike 2016 då hon slutade i det svenska landslaget. Arkivbild.
Foto: Ben Curtis
Sport
Sport Linnea Torstensson avslutar handbollskarriären.
Det bekräftar 37-åringen i en intervju med Aftonbladet.
– Jag är färdig. Jag är nöjd som det är och vill göra något annat, säger hon till tidningen.

Hon är en av Sveriges främsta handbollsstjärnor någonsin, men nu är det färdigspelat för Linnea Torstensson.

Den hårdskjutande vänsternian spelade sin senaste match den 11 mars, detta i den rumänska seriefinalen mot Valcea för sitt CSM Bukarest inför tomma läktare.

Ett framträdande som slutade med vinst, 23–22, och blev hennes sista på professionell handbollsnivå.

"Bonussäsonger"

– De två senaste säsongerna har varit bonussäsonger. Jag har tagit ett år i taget och känt efter. Jag tänkte sluta när jag var i Nice (2017–2019) men så kom den här chansen att få spela Champions League en gång till med Bukarest den här säsongen, säger Torstensson till Aftonbladet och fortsätter:

– Under den här säsongen har det sedan hela tiden känts rätt att jag skulle spela mina sista matcher den här våren. Tanken att köra ett år till har inte ens slagit mig.

Såväl den rumänska ligan som Champions League avbröts utan att återupptas på grund av coronapandemin. Något som tog udden av Torstenssons karriärslut.

"Bryter inte ihop"

– Jag hade börjat räkna ner hur många stora matcher jag hade kvar och njöt verkligen av den situationen. Men det är som det är, inget mer med det. Jag bryter inte ihop över det. Men det var mest att få spela klart de sista matcherna än få någon avslutning i sig, säger hon.

Torstensson slog igenom i Skövde och fick sitt genombrott i landslaget i EM 2006.

Efter tolv år som utomlandsproffs konstaterar hon att hon är "väldigt nöjd" med karriären där hon bland annat var med och tog Sveriges två enda mästerskapsmedaljer, EM-silver 2010 och EM-brons 2014.

Kultur och nöje

Dyrbar valtand stulen från Nordiska museet

En narvalstand, som värderats till 100 000 kronor, har stulits från Nordiska museet. Arkivbild.
En narvalstand, som värderats till 100 000 kronor, har stulits från Nordiska museet. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En narvalstand, värderad till 100 000 kronor, har stulits från Nordiska museet i Stockholm, skriver Dagens Nyheter. Stölden upptäcktes den 20 mars i år och polisen har utrett händelsen under våren.

Men nu är utredningen nedlagd.

– Vi har små förhoppningar om att tanden kommer att hittas, säger museets säkerhetschef Leif Hed till tidningen.

Narvalstanden var utlånad till en utställning på Nordiska museet från Naturhistoriska riksmuseet. Leif Hed tror att stölden är ett beställningsjobb och att någon har velat ha den till sin samling.

Nordiska museet kommer nu att se över sina rutiner och höja säkerhetsnivån för att förhindra framtida stölder.

Inrikes

Man dömd för grova sexualbrott mot barn

En 56-årig man döms vid Lunds tingsrätt till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott. Arkivbild.
En 56-årig man döms vid Lunds tingsrätt till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 56-årig man döms till sju års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott, rapporterar Sydsvenskan.

Tingsrätten i Lund meddelade på fredagen domen, där mannen anses skyldig till två fall av grov våldtäkt mot barn, två grova sexuella övergrepp mot barn, grov fridskränkning, grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande, olaga hot och misshandel.

Misstankarna om brott ska ha uppkommit efter att en av de minderåriga flickorna samtalat om övergreppen med en skolsköterska som i sin tur upprättade en orosanmälan. Åtal väcktes efter förhör med ytterligare en tolvårig flicka. I samband med utredningen kunde polisen vid husrannsakan beslagta utrustning och material från mannen. Dessa visade sig innehålla barnpornografiskt innehåll i form av 9 342 bilder och fem filmer, skriver tidningen.

Mannen förnekar brott på alla punkter, men tingsrättens bedömer att hans uppgifter inte är tillräckligt trovärdiga för att motsäga åtalspunkterna.

NÄSTA ARTIKEL