Lagfarter SkD

Nya ägare till fastigheten på Oxelgatan 7 i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på Oxelgatan 7 i Höör av Monika Lövstrand och Andreas Hellkvist. Nya ägare är Sara och Henrik Holmelin, 40 och 43 år. Priset blev 3 750 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juni 2020. Huset har en boyta på 160 kvadratmeter.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Kamrersgatan 6. Där blev priset för det 155 kvadratmeter stora huset 1 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

”Jag ifrågasätter inte honom - jag är livrädd för honom”

En polisavspärrning med åker och vit gårdslänga i bakgrunden
Gården där den då 70-årige lantbrukaren bragtes om livet.
Foto: Anders Isberg
Eslöv
Eslöv/Lund Flera före detta flickvänner till de åtalade för Kastbergamordet 2008 vittnade via sekretessbelagda videolänkar under måndagens förhandlingar vid Lunds tingsrätt. Däremot ångrade sig brodern till den före detta morddömde och sade nej till att vittna i sista stund.

Även vänner, bekanta och anhöriga till mordoffret vittnade om sina iakttagelser vid gården i Kastberga i samband med mordet.

– Jag hade hellre funderat på vilken god mat jag skulle ha lagat nästa onsdag när han skulle ha fyllt 83 år än sitta här och berätta om honom, sade en av de anhöriga som redogjorde för vilka vanor den mördade hade.

"Konstig” tystnad

Fram växte bilden av en man som ”trodde alla om gott” och som var i färd med att avveckla sitt lantbruk. Vid tidpunkten för mordet hade han just sålt två såmaskiner och en traktor och var på väg att sälja av ytterligare delar av den maskinpark som hörde till gården.

Två personer som var på plats dagen efter det förmodade överfallet vittnade om en ”konstig” tystnad och en iögonenfallande samling cigarettfimpar mitt på gårdsplanen, en tänd kökslampa och olåst ytterdörr.

En av offrets tre vänner som fann honom i köket på förmiddagen 16 maj vittnade om att de även träffat på pappan till den tidigare morddömde samma morgon inte långt från gården.

Utpekande Facebookinlägg

En före detta flickvän som sägs ha publicerat ett facebookinlägg där hon pekade ut sin före detta sambo och pappan till hennes barn som delaktig i Kastbergamordet, beskrev att hon gjort så för att skrämma honom eftersom de bråkade om barnen.

En senare sambo och flickvän till samme man, som i den tidigare rättegången 2010 friades, uppgav att han under en kvällsrunda med hundarna berättat för henne att han varit inblandad i händelserna i Kastberga, att han utdelat slag och hållit i ”en cirkelsåg eller cirkelslip” för att skrämma mordoffret.

– Jag var chockad och rädd för honom, vittnade kvinnan som i dag lever på skyddad adress. Han ville aldrig prata om det sedan, han använde droger och blev personlighetsförändrad. Våldet eskalerade och han slog mig rejält.

”Livrädd för honom”

Hon uppgav även att den tidigare morddömde gått till attack mot hennes sambo. Enligt vad sambon hade sagt till henne, för att den morddömde hade velat ha del i det skadestånd som sambon fått för den tid han suttit frihetsberövad.

– Ifrågasatte du inte det? undrade en av de nu åtalades försvarare.

– Nej, jag ifrågasätter aldrig honom, jag är livrädd för honom, svarade kvinnan.

Sist under måndagen skulle en bror till den tidigare morddömde ha hörts på videolänk men han ångrade sig i sista stund och ville inte vittna. En tredje bror, som var 14 år 2008, befinner sig enligt uppgift utomlands och kan därför inte medverka i rättegången.

Förhandlingarna vid Lunds tingsrätt fortsätter under tisdagen.

Utrikes

Smittan ökar igen – och Israel stänger delvis

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med ett regeringssammanträde på söndagen.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med ett regeringssammanträde på söndagen.
Foto: Gali Tibbon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Smittspridningen har tagit fart igen och Israel stänger med omedelbar verkan återigen landets barer, nattklubbar, gym samt evenemangs- och kulturanläggningar.

– Pandemin sprider sig, det är tydligt. Den stiger brant och för med sig, tvärtemot vad som sagts oss, kritiskt sjuka patienter i sitt spår, säger premiärminister Benjamin Netanyahu på måndagen vid parlamentets sejour om landets hälsokris.

Ytterligare en åtgärd som genast införs är att restauranger måste begränsa sig till 20 gäster inomhus och 30 utomhus. Dessutom får synagogor bara ta in högst 19 personer i taget och bussar högst 20 passagerare.

Åtgärderna är ett försök att bromsa spridningen och undvika en större nedstängning av samhället, i ett läge där ekonomin redan lider svårt och arbetslösheten ligger på drygt 20 procent.

Efter positiva tecken öppnades det israeliska samhället igen i maj, men därefter har spridningen ökat. Över 30 000 har bekräftats smittade i landet, varav 332 har dött.

Även på den ockuperade Västbanken – där det nu bekräftats 4 300 smittfall, varav 16 avlidit – går utvecklingen åt fel håll. Där införde de palestinska myndigheterna en fullskalig nedstängning i fredags.

Inrikes

Danmark utreder färjeincidenten

Bornholm, cirka fyra landmil från Skånes sydkust.
Inrikes
Inrikes

Efter att två färjor var nära att kollidera på Östersjön under lördagsnatten kommenterar nu danska Sjöfartsstyrelsen incidenten.

– Vi är medvetna om det som skedde och väldigt bekymrade över det. Det undersöks nu och särskilt försöker vi ta reda på vad som ledde fram till situationen och vad företaget gör för att undvika det i framtiden, säger Martin John, chef för fartygsundersökning och certifiering vid danska Sjöfartsstyrelsen.

Myndigheten kommer även att se över om det är några rutiner som inte har följts och om något förfarande stridit mot regelverket.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder när utredningen är klar.

Färjorna trafikerar rutten Ystad–Bornholm och det var runt midnatt som de kom för nära varandra på danskt vatten. Ingen person skadades vid incidenten, men svenska Transportstyrelsen har begärt in en incidentrapport från rederiet.

TT har varit i kontakt med Bornholmslinjen som meddelat att man undersöker saken och återkommer.

Rättad: En tidigare version av texten illustrerades med en färja från ett rederi som inte var inblandat i incidenten.

Inrikes

Statsvetare: De kommer att skylla på varandra

Jimmie Åkesson (SD) på Sverigedemokraternas pressträff med anledning av de migrationspolitiska samtalen.
Jimmie Åkesson (SD) på Sverigedemokraternas pressträff med anledning av de migrationspolitiska samtalen.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Strax efter att Sverigedemokraterna meddelande att de inte kommer ingå i en eventuell bred uppgörelse om migrationspolitiken i riksdagen kom beskedet att migrationssamtalen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna har brakat samman.

Beskedet att Sverigedemokraterna inte kommer att ingå i en eventuell bred uppgörelse om migrationspolitiken kan vara en av anledningarna till att migrationssamtalen brakade samman, tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

– Spelplanen ändras när Sverigedemokraterna så tydligt säger att de inte är intresserade av en bred överenskommelse. Bryter samtalen samma så skyller man sällan på sig själv. Man säger inte att det var grupper inom det egna partiet som inte kunde tänka sig att ställa upp utan man skyller på motståndaren, det hör till spelet.

För Sverigedemokraterna är migrationsfrågan det viktigaste verktyget för att mobilisera väljare, enligt Hinnfors, därför är en överenskommelse, som skulle kunna leda till att frågan försvinner från dagordningen, inte optimal för dem.

– Nu när Sverigedemokraterna säger att de inte kan tänka sig att stödja en bred överenskommelse då ökar trycket på Moderaterna att inte göra upp med Socialdemokraterna för då kommer man ha SD på sin högerflank som kritiserar.

Risk att regeringen spricker

Samtidigt har Socialdemokraterna liknande bekymmer. Om de närmar sig Moderaterna, som i sin tur närmar sig Sverigedemokraterna, då kan nog regeringen spricka, tror Jonas Hinnfors.

– Regeringsfrågan är viktig för regeringspartierna. Gränsen är nog nådd för Miljöpartiet om Socialdemokraterna skulle göra upp med de andra om en striktare migrationspolitik och inte minst är det volymfrågan som har varit svår att komma runt.

När samtalen nu brutit samman är man tillbaka på ruta ett, menar Jonas Hinnfors.

– Nu får de olika konstellationerna se om de kan göra upp. Det kan bli så att det blir förslag i riksdagen, ingen uppgörelse på pappret, men överenskommelser som värker fram i riksdagen. Det kan komma motioner om volymmål, om familjeåterförening, sedan får man se hur riksdagen röstar.

Statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola är förvånad över att Moderaterna och Socialdemokraterna inte lyckats komma överens i migrationssamtalen.

– Jag är förvånad. Jag trodde det skulle vara möjligt att hitta en lösning eftersom det också finns starka incitament för alla partier att komma överens. Men då är det troligen så att Miljöpartiet trycker hårt på Socialdemokraterna, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap.

"Stort nederlag för S"

Hon kallar också de havererade förhandlingarna för "ett stort nederlag för Socialdemokraterna", som hon tycker haft mest att vinna på en uppgörelse. Men hon menar att även de tidigare Allianspartierna har ett intresse av att lägga den svåra migrationsfrågan till handlingarna.

– De behöver liksom Socialdemokraterna visa att man vill fatta beslut om en mer restriktiv politik än den som var innan den här tillfälliga lagen, säger Jenny Madestam.

Däremot har hon svårt att bedöma hur framtidsutsikterna är för en uppgörelse efter dagens besked.

– Det kan vara en del av spelet. Att Moderaterna går ut och säger att Socialdemokraterna lyssnar för mycket på Miljöpartiet, det är ett strategiskt val. Väljarna vill ha en mer restriktiv politik, så man vet att man har opinionen med sig, säger Jenny Madestam.

Inrikes

Myndigheter ombeds rigga för andra våg

Lena Hallengren (S), socialminister, håller en pressträff om regeringens fortsatta arbete med covid-19.
Lena Hallengren (S), socialminister, håller en pressträff om regeringens fortsatta arbete med covid-19.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill öka beredskapen inför en eventuell andra våg av covid-19 till hösten. Fyra myndigheter och länsstyrelserna får i uppdrag att förbereda sig på ökad smittspridning.

Snart har det gått ett halvår sedan första fallet av covid-19 bekräftades i Sverige. Dödstalen i sjukdomen sjunker och de allvarliga fallen minskar stadigt i landet.

– Men ännu är inte faran över, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen tror dock inte på en enda stor andra våg, i stället kan det handla om flera mindre utbrott.

– Myndigheterna ska titta på olika scenarier, och kunna ge allmänna råd till regioner och kommuner, eller på annat sätt förhindra smittspridning. De ska kunna agera snabbt och effektivt, säger Lena Hallengren.

Fyra myndigheter och länsstyrelserna får nu uppdrag som syftar till att de ska vara redo för en eventuell andra smittvåg i höst. Det handlar om Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt landets länsstyrelser.

Riktlinjer för umgänge

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram olika scenarior för hur smittspridningen kan komma att utvecklas i Sverige den närmaste tiden, en rapport ska lämnas senast 20 juli och utifrån den rapporten ska de andra myndigheterna göra sina bedömningar. De bedömningarna ska vara klara den 1 september.

Folkhälsomyndigheten ska också bedöma vilka insatser, nationella och regionala, som behövs för att tidigt upptäcka nya utbrott, minska smittspridningen och minimera antalet sjukdoms- och dödsfall.

Socialstyrelsen ska inom ramen för sitt uppdrag bedöma vilka insatser som kan bli aktuella inom deras ansvarsområde. Syftet är att stärka hälso- och sjukvården samt socialtjänstens förmåga, framförallt när det gäller äldreomsorgen. Socialstyrelsen fick den 15 juni i uppdrag av regeringen att utveckla stödet om hur man kan göra undantag från besöksförbudet på äldreboendet på ett säkert sätt och ska redovisa uppdraget 15 juli.

– Vi inser att det är väldigt prövande för personal och anhöriga, därför kommer Socialstyrelsen komma med exempel och rekommendationer om hur man ska kunna mötas, ett fysiskt avstånd behöver inte innebär att man inte har ett socialt umgänge, säger socialminister Lena Hallengren till TT.

Hon vill dock inte svara på om det kommer innebära att personer med antikroppar kommer tillåtas besöka anhöriga på äldreboenden utan hänvisar till Folkhälsomyndigheten att svara på den frågan. Myndigheten gick förra veckan ut med beskedet att personer som har påvisade antikroppar efter att ha tagit immunitetstest kan träffa personer i riskgrupper.

Ytterligare informationsinsatser

Läkemedelsverket ska planera vilka insatser som behövs för att säkerställa tillgången på de läkemedel som behövs i olika skeden vid nya utbrott.

– Vi vet inte hur det kommer se ut framöver men vi har redan nu erfarenheter av att det är regionala perspektiv på den här pandemin, säger civilminister Lena Micko (S).

Nu ger regeringen länsstyrelserna ytterligare ett uppdrag, att ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella i olika skeden av eventuella nya utbrott samt hur de insatserna ska utföras.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får uppdraget att bedöma vilka insatser för informationsspridning.

– Uthålligheten hos oss alla är en kritisk faktor och det kommer krävas ytterligare samordnade informationsinsatser under hösten, säger Lena Hallengren.

TT: Varför kommer dessa uppdrag till myndigheterna nu, mitt i sommaren?

– Myndigheterna och hela Sverige har ägnat hela våren och vintern åt att bekämpa covid-19. Nu inför sommaren kom olika frågor och utmaningar, som till exempel resor. När det går mot hösten så inser man att det krävs andra åtgärder, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren (S) och Lena Micko (S) på måndagens pressträff.
Lena Hallengren (S) och Lena Micko (S) på måndagens pressträff.
Foto: Ali Lorestani/TT

FAKTA

Fakta: Nya uppdrag för myndigheter

Regeringen ger uppdrag till fyra myndigheter samt länsstyrelserna under coronapandemin som ska redovisas senast 1 september 2020.

Folkhälsomyndigheten ska bedöma vilka insatser som bör göras för att tidigt upptäcka nya utbrott, minska smittspridningen och minimera antalet sjukdoms- och dödsfall.

Läkemedelsverket ska ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella i olika skeden av sådana utbrott.

Socialstyrelsen ska bedöma vilka insatser som kan bli aktuella för att stärka hälso- och sjukvården samt socialtjänstens förmåga att hantera nya utbrott, på nationell och regional nivå.

Länsstyrelserna ska ta fram en plan för insatser som kan bli aktuella, till exempel tillsyn och begränsningar av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Länsstyrelsen i Hallands län samordnar uppdraget.

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Peking: Fem kinesiska sjömän tagna gisslan

Nigerianska marina specialstyrkor under en övning i Guineabukten. Arkivbild.
Nigerianska marina specialstyrkor under en övning i Guineabukten. Arkivbild.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fem kinesiska sjömän har förts bort av pirater i nigerianska vatten och hålls nu gisslan, enligt utrikesdepartementet i Peking.

"Den kinesiska ambassaden i Nigeria har aktiverat sin krislägesmekanism, anhåller om att Nigeria vidtar effektiva åtgärder för att söka efter den kinesiska personal som togs", skriver departementet.

Bortförandet från ett singaporianskt fartyg inträffade i torsdags.

Det fanns tidigare uppgifter om att fraktfartyget Kota Budi bordats av beväpnade män, men utanför grannlandet Benins kust.

Varken myndigheter i Benin eller Nigeria har kommenterat uppgifterna.

Farvattnen utanför länderna, Guineabukten, är bland världens farligaste när det gäller gisslantaganden.

Enligt det marina säkerhetsföretaget Dryad Global har 78 sjömän förts bort i västafrikanska vatten hittills i år, en ökning med 26 procent jämfört med samma period i fjol.

Inrikes

Narkotikaaffärer bakom storbråket i Alingsås

Polisen har inlett en större insats efter söndagskvällens bråk i Alingsås. Arkivbild.
Polisen har inlett en större insats efter söndagskvällens bråk i Alingsås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två gäng drabbade samman i ett stort bråk i Alingsås på söndag kväll. Enligt polisen har fyra personer förts till sjukhus, varav två med allvarliga skador efter att ha blivit påkörda av en bil. Sex personer har anhållits misstänkta för grov misshandel.

Totalt var 10–15 personer inblandade i bråket och alla är kända av polisen sedan tidigare, bland annat för narkotikaförsäljning i området.

Förundersökningen leds av åklagare Mattias Sjösten, som menar att grupperingarna tillhör kriminella element i Alingsås.

– Några sinsemellan konkurrerande grupperingar i form kriminella konstellationer i Alingsås har ägnat sig åt någon form av uppgörelse där ett större antal individer slagits helt enkelt. Sedan har det kommit en bil i hög hastighet och kört på i vart fall två personer. Vi vet inte om det är fler än så i dagsläget, säger Sjösten till GT.

Två bilar beslagtagna

Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg kan händelsen kopplas till en tidigare konfrontation mellan grupperingarna runt midsommarhelgen.

Enligt åklagaren handlar bråket mellan grupperingarna om försäljning av narkotika.

– Det pågår någon form av konflikt, avansen på narkotikahandel i Alingsås är begränsad så konkurrensen är ganska hård, säger Mattias Sjösten.

Men exakt vad som ligger bakom konflikten är oklart och kommer under måndagen fortsätta att utredas. Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av bråket och har tagit två bilar i beslag för teknisk undersökning.

Mycket bevismaterial

Larmet om ett bråk vid järnvägsstationen kom strax före klockan 22 på söndagskvällen. Två av de skadade ska ha blivit påkörda av en bil och de andra två skadades i ett slagsmål. Ingen av dem har livshotande skador.

Under natten har polisen hållit förhör med de skadade och de som tagits till polisstationen.

– Vi har mellan fem och tio vittnen som ska höras, ett av dem har filmat nästan hela händelsen. Vi har mycket material att gå igenom, sade polisens presstalesperson Christer Fuxborg till TT vid midnatt.

Polisen har också förstärkt bevakningen på plats och fortsätter under dagen med trygghetsskapande insatser i Alingsås. Det kan inte uteslutas att fler personer kan komma att frihetsberövas i utredningen, skriver polisen på sin hemsida.

Gustav Sjöholm/TT

Robin Salomonsson/TT

Sjöbo

Ystadföräldrarnas umgängesrätt förblir begränsad

Sjöbo
Ystad Ystadparet som höll sina fem barn isolerade från samhället vill att kontakten med ett av deras minderåriga barn utökas och har överklagat Ystad kommuns beslut till förvaltningsrätten.
Men de får avslag – igen. Rätten anser att föräldrarna saknar insikt och förståelse för de brister som påtalats.

Paret kämpar fortfarande för att få hem sina barn. Fyra av de fem barnen omhändertogs från gården på en ort i Ystad kommun i augusti 2018 efter att en granskning av HD-Sydsvenskan visat att de inte gått i svensk skola. Det femte barnet var myndigt och kunde då inte omhändertas.

Föräldrarna och socialnämnden i Ystad strider sedan dess om hur mycket kontakt paret ska ha med sina barn.

I en intervju i TV-programmet Kalla fakta sa mamman så här om omhändertagandet:

– Jag kramade inte ens om barnen utan jag sa vi ses snart, för jag trodde de skulle komma tillbaka innan kvällen.

Sedan 2018 har ytterligare ett till av parets barn fyllt 18 år och omhändertagandet har därför upphört. Nu är det tre av barnen som kvar hos olika familjehem.

Begränsat umgänge

Socialnämnden beslutade i februari att begränsa umgänget mellan föräldrarna och ett av de mindre barnen, trots en tidigare dom i kammarrätten som gav föräldrarna mer tid med flickan.

Föräldrarna får nu bara ha videosamtal med flickan tjugo minuter varannan vecka med en vuxen från familjehemmet närvarande. Vid två av de tre tillfällena får föräldrarna bjuda med någon av flickans äldre syskon som inte är placerade. Flickan får även träffa föräldrarna en gång varannan månad – under övervakning av socialtjänsten.

Har överklagat beslutet

Föräldrarna har överklagat till förvaltningsrätten. De vill att umgängesbegränsningar med flickan upphävs alternativt att umgänget ska utökas.

Förvaltningsrätten anser att socialnämnden haft fog för sitt beslut och avslår överklagandet.

De hänvisar bland annat till den senaste utredningen som kommunen gjort, där man kommit fram till att återförening med familjen inte är aktuell i dagsläget.

”Föräldrarna saknar insikt och förståelse för de brister som påtalats, vilket föräldrarna inte medger. Det framgår vidare att föräldrarna i samband med umgänget återkommande försöker plantera falska minnen hos XX. Detta är särskilt allvarligt mot bakgrund av de påtalade bristerna i föräldrarnas insikt om sin föräldraförmåga och uppfattningen om att XX hade utvecklats bättre om hon hade fått bo kvar hemma. De har genom sitt agerande försökt påverka vården av XX, vilket innebär en risk att hon inte får den hjälp som hon är i behov av.”

Föräldrarna har även ifrågasatt de äldre myndiga syskonens rätt att närvara när de träffar flickan och menar att de tar tid från deras tid med flickan. Men det är inget förvaltningsrätten prövar.

Enligt kommunens utredningen uppfattas flickan vara nöjd med den kontakten hon har med föräldrarna och har inte uttryckt önskemål om att den ska utökas.

NÄSTA ARTIKEL