Lagfarter SkD

Dyraste husförsäljningen i Blentarp hittills i år

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Årets hittills dyraste villa i Blentarp är såld. Priset för den blev 3 750 000 kronor och det var huset på adressen Simontorps Säteriväg 219 i Blentarp. Huset har en boyta på 120 kvadratmeter. Köpare är Niklas Hansson och Elna Rasmusson, båda 32 år, och säljare var Pia Lidslot och Paul André Peller. Köpet blev klart i maj 2020.

Det dyraste huset hittills i år i hela Sjöbos kommun är huset på Röddingevägen 277 som i mars gick för 11 500 000 kronor.

För tio månader sedan såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Rödde Mellanväg 2-14. Där blev priset för det 74 kvadratmeter stora huset 2 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Vaccinintyg kan bli krav på svenska inspelningar

Vaccinintyg kan bli ett krav för anställningar på filminspelningar i höst. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I den amerikanska filmbranschen har krav införts på att skådespelare och andra filmarbetare är vaccinerade mot covid-19, däribland från strömningstjänsten Netflix.

I Sverige finns inget sådant krav i dagsläget, men det är inte omöjligt att vaccination blir avgörande för produktionsbolagens anställningar i höst för att skydda inspelningarna från smitta, rapporterar Kulturnytt i P1.

– Vi kan inte tvinga någon att vaccinera sig, men vi kommer att ställa krav inför anställningar, säger Jan Blomgren på branschorganisationen Film- och tv-producenterna till Kulturnytt.

Kravet på att få se vaccinationsintyg kan ställas om det är väsentligt för arbetsuppgiften och berör i så fall all personal på inspelningsplatsen, säger han.

Inrikes

Regnen fyllde på grundvattnet

Grundvattennivåerna i Sverige vecka 31.
Foto: Anna-Lena Lindqvist
Inrikes
Inrikes Förra veckans regn gjorde att grundvattennivåerna höjdes, främst i Svealand. I Norrland och södra Götaland är det dock långt kvar till normala nivåer.

I västra Svealand och nordvästra Götaland råder ingen vattenbrist. Den här veckan har de små grundvattenmagasinen fyllts på till över det normala för årstiden, enligt siffror från Sveriges geologiska undersökning (SGU).

– Vi har fått en återhämtning där på grund av nederbörd, säger Anna-Klara Elenström, hydrogeolog på SGU.

I Norrland är dock nivåerna under eller mycket under det normala i de små grundvattenmagasinen, som försörjer enskilda fastigheter och mindre orter. Detsamma gäller södra Götaland inklusive Öland och Gotland.

Men det anses inte vara alarmerande.

– Nederbörden tas ofta upp av växtlighet eller avdunstar i värmen. Man kan räkna med låg grundvattennivå under sommaren vid en varm sommar, och förhoppningsvis stabiliseras det under hösten.

Någon omfattande torka är enligt prognosen inte heller att vänta.

– Vid normal nederbörd ser det ungefär oförändrat ut 30 dagar framåt. Vid torrt väder så är det väldigt låga nivåer i Norrland och Götaland. I östra och västra Svealand är nivåerna nära det normala, säger Anna-Klara Elenström.

För att spara på vatten kan man duscha i stället för att bada, inte diska eller borsta tänderna i rinnande vatten och vara återhållsam med bevattning.

.

Annelie Scholz/TT

FAKTA

Fakta: Grundvattnet vecka 31

I de små grundvattenmagasinen, som används för vattenförsörjning till enskilda fastigheter och på mindre orter, är nivåerna under eller mycket under det normala i större delen av Norrland och delar av Götaland.

I västra delarna av Svealand är nivåerna över det normala.

I de stora grundvattenmagasinen, som generellt används för kommunal vattenförsörjning, är nivåerna under eller mycket under det normala i större delen av Götaland och östra Svealand, samt i vissa delar av södra Götaland.

I norra Norrlands kustland är nivåerna mycket över det normala.

På Gotland och Öland är nivåerna i både små och stora grundvattenmagasin under eller mycket under normala nivåer för årstiden.

Gränssnittet för normala nivåer görs genom att beräkna nivåerna från mätningarnas början på 60-talet fram till föregående år.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

Utrikes

37 döda när buss krockade med lastbil i Mali

Utrikes
Utrikes

Minst 37 personer dödades och flera skadades allvarligt när en buss kolliderade med en lastbil i Zambougou i centrala Mali.

Orsaken till tisdagens olycka är okänd men det regnade kraftigt och sikten var dålig när olyckan inträffade, uppger en överlevande.

Vägolyckor är vanliga i den forna franska kolonin, där det dåliga skicket på vägarna väckt missnöje bland befolkningen.

I intilliggande Senegal omkom elva personer på tisdagsmorgonen i en trafikolycka i norra delen av landet.

Höör

Planerade höstversionen av Ringsjön Runt ställs in

Cyklister.
Höör
Höör Diskussionen om att skjuta på cykelloppet till hösten är över. Årets upplaga ställs in helt och hållet och istället satsar arrangörerna mot 2022.

– Det går helt enkelt inte ihop med restriktionerna kring folksamlingar som fortfarande ligger. Förutom alla cyklister så är vi ju ett stort antal funktionärer som jobbar under loppet, säger Alf Frithiof, som i över 20 år varit arrangemangsansvarig för Ringsjön Runt.

Man i träningsjacka.
Ringsjön Runt:s Alf Frithiof, som ansvarar för arrangemanget av cykelloppet.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Restaurang Ljufligt stänger

Skylt där det står aktiebolaget Ljufligt.
Foto: Lennart Larsson
Sjöbo
LÖVESTAD Lövestad står för närvarande utan en matservering sedan ägaren till restaurang Ljufligt i gamla stationshuset bestämt sig för att lägga ner sin krog.

Den 1 december förra året flyttade Nanni Olofsson in i gamla stationshuset i Lövestad efter restaurang La Prima Classe.

Nu har hon och sambon Patrik Hederström bestämt sig för att flytta ut igen efter att varit igång sedan den 24 april i år.

Gammal stationsbyggnad i gult tegel.
.. när man lämnar Lövestad den sista september.
Foto: Lennart Larsson

Lång resa

Det är inget dramatiskt bakom beslutet, försäkrar Patrik Hederström. Orsaken är den långa pendlingen från hemmet i Kristianstad.

– Det är många mil att ligga och köra i bil. Och vi har dessutom tre barn. Så vi vill flytta närmare Kristianstad.

Enligt Patrik Hederström har restaurangen gått bra. I början – när pandemin och restriktionerna på grund av den – satsade Ljufligt lite extra på hämtmat.

Porträttbild på en glad kvinna .
Nanni Olofsson

Pizzor

Pizzorna räddade starten för den nya krogen när man inte fick samla så många gäster i serveringen, berättad Nanni Olofsson för SkD ett tag efter starten.

– I början så sålde vi nog 80 procent pizzor och bara 20 procent mat. Men det har ändrat sig så att det nu är 80 procent mat och 20 pizza, säger Patrik Hederström.

Hyresavtalet löper till och med den sista september. Om krogen ska öppnas igen för en sista servering är inte klart. Eventuellt blir det i så fall enskilda arrangemang med middagar.

Nya hyresgäster

Husets ägare, Ante Cavala, annonserar nu efter en nya hyresgäster både till restaurangdelen och lägenheten i stationshuset.

I annonsen skriver Ante Cavala att den nya ägaren ska ha meriter från liknande restaurangverksamhet.

”Möjlighet finns att köpa loss alla inventarier och inredning för ett mycket förmånligt pris. Nuvarande krögare har fullständiga spriträttigheter så det bör inte vara några problem att söka samma för ny ägare.”

Sommaren bäst

Patrik Hederström tror att det kommer att kunna gå bra för en ny ägare.

– Det går fantastiskt bra där på sommaren, men nog mindre bra på vår och höst.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Malmö

Delade meningar om tegelfasader på 70-talsvillor

Husen i området är byggda på 70-talet och har alla fasader i gult tegel.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
BUNKEFLOSTRAND Stadsbyggnadsnämnden gav klartecken för att putsa en tegelfasad men länsstyrelsen tycker tvärtom och upphäver beslutet. Fastighetsägaren menade att en vitputsad fasad skulle höja värdet på tegelhuset medan en granne tyckte tvärtom och överklagade bygglovet.

I juni i år beslutade stadsbyggnadsnämnden att bevilja bygglov för att vitputsa en av villorna i området. Nämnden ansåg inte att fasadteglet från 1977 var bevarandevärt.

Det tyckte däremot ett annat par som bor i området. De överklagade bygglovet till länsstyrelsen och har alltså nu fått rätt där. Länsstyrelsen har upphävt det överklagade beslutet och avslagit bygglovsansökan.

Enhetlig tanke

Grannarna tycker att deras hus skulle förfulas om en fasad på deras gata eller i en annan del av området putsas. De beskriver det som att området riskerar att se ut som hela havet stormar.

Villorna i området byggdes 1977 med en enhetlig tanke, beskriver grannarna i sitt överklagande. Vartannat hus har kallt gult tegel med svart tak och vartannat har varmt gult tegel med rött tak.

De anser inte att man kan besluta om bygglov för putsning utan att göra en konsekvensanalys för övriga fastighetsägare. Grannarna som överklagat menar att en putsad fasad skulle förstöra områdets egenart och atmosfär.

Ändringar gjorda

Fastighetsägaren som ville putsa sin fasad påpekar att det gula 70-talsteglet är väldigt skadat. En putsning skulle göra området mer attraktivt. I området har det redan gjorts många andra ändringar på trävirke, fönster, skorsten, kupor och dörrar.

Länsstyrelsen har besökt området för att kunna bilda sig en uppfattning innan den tog beslut.

Länsstyrelsen konstaterade vid sitt besök att husets tegelfasader var i ett mycket gott skick och att det inte finns några byggnadstekniska skäl för putsning.

Omotiverat

Enskilda tegelstenar kan bytas ut eller lagas och om en fasad behöver fogas om motiverar det inte någon putsning. Att putsa ett tegelhus är omotiverat ur byggnadsteknisk synpunkt eftersom tegel är mera hållbart än puts.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos mark- och miljödomstolen.

Inrikes

Hitlerhälsande soldater väljer att sluta

Två soldater på Luftstridsskolan ska under arbetstid och i uniform ha gjort Hitler-hälsningar och sagt 'Sieg heil'. Inför hot om avsked säger de nu upp sig. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två soldater på Luftstridsskolan i Uppsala ska under arbetstid och iförda uniformer upprepade gånger ha gjort Hitler-hälsningar och sagt "Sieg heil".

De stängdes av under utredningen men inför hot om avsked väljer soldaterna nu själva att sluta, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordhög drogdödlighet i England och Wales

Heroin och andra opiater är inblandade i över hälften av överdoserna i England och Wales. Arkivbild.
Foto: David Maialetti/AP/TT
Utrikes
Utrikes

England och Wales noterade under förra året det högsta antalet dödliga drogöverdoser sedan 1993, då statistiken började föras. Kokain och opiater, till exempel heroin, ligger bakom den oroande utvecklingen, enligt statistikmyndigheten ONS.

4 561 dödliga överdoser registrerades i länderna under 2020, en ökning med 3,8 procent sedan 2019. Opiater var inblandade i nära hälften av överdoserna.

Det är för tidigt att bedöma om pandemin och nedstängningarna av samhället haft någon inverkan på antalet överdoser, enligt statistikmyndigheten.

Problemen är betydligt större i norra delen av landet än i den södra. Den kraftigaste ökningen av dödliga överdoser noteras i nordöstra England, medan London har lägst antal dödliga överdoser i förhållande till folkmängd.

Skottland, som har Europas högsta drogdödlighet, konstaterade i förra veckan att över 1 300 människor dog i överdoser förra året. Siffran har stigit sju år i följd.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL