Lagfarter SkD

142 kvadratmeter stort hus i Höör sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Anders Meijer, 38 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Gamla Jägersbovägen 13 i Höör. Huset byggdes 1982 och har en boyta på 142 kvadratmeter. Säljare är Elsa Marianne Meijer. Affären blev klar i juni 2020 och köpesumman blev 1 500 000 kronor.

Alldeles i närheten såldes för tio månader sedan ett annat hus, på Gamla Jägersbovägen 8. Där landade priset på 1 550 000 kronor för det 85 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Mexiko passerar Frankrike i antal avlidna

Mexiko har nu den femte högsta dödssiffran i covid-19 i världen.
Mexiko har nu den femte högsta dödssiffran i covid-19 i världen.
Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Mexiko passerar Frankrike på listan av länder med flest avlidna i covid-19.

Det latinamerikanska landet med 127 miljoner invånare har därmed det femte högsta dödstalet i världen, efter USA, Brasilien, Storbritannien och Italien, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Det senaste dygnet har 523 nya dödsfall rapporterats, vilket skriver upp den officiella dödssiffran till drygt 30 300 personer. I Frankrike har närmare 29 900 människor avlidit till följd av covid-19.

Strax över 250 000 personer har testat positivt för viruset i Mexiko, men myndigheterna är öppna med att antalet smittade är betydligt fler än så.

– Vi har från början vetat om att antalet fall som vi rapporterar inte representerar det totala antalet människor med covid-19 i Mexiko, säger landets vice hälsominister Hugo López-Gattel på sin dagliga presskonferens.

Sport

Wolff upp i ledningen i Detroit

Matthew Wolff på elfte hålet.
Matthew Wolff på elfte hålet.
Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Sport
Sport

Matthew Wolff tog sig upp i ledningen i PGA-tourtävlingen i Detroit på lördagen.

Amerikanen hade, två bogeys till trots, en riktigt fin dag på banan med hela nio birdies och dessutom en eagle på fjortonde hålet.

Totalt blev det 64 slag, åtta under par, och 21-åringen leder nu tävlingen med totalt tre slag framför landsmännen Ryan Armour och Bryson DeChambeau.

Wolff säger att hemligheten var att intala sig själv att han inte bryr sig.

– Det hjälper mig att ta bort pressen vid mina slag och att hålla i gång rytmen. Det funkade rätt bra, säger han enligt AFP.

Om han vinner under den avslutande fjärde rundan på söndagen är han den näst yngsta personen hittills med två segrar under touren. Yngst är Tiger Woods, som hade två segrar som 20-åring.

Norrmannen Viktor Hovland spelade upp sig till en delad åttondeplats efter en runda på 67 slag, medan Henrik Norlander gick runt på 69 slag och fortsatt ligger på trettionde plats, totalt nio slag efter Wolff.

Sport

Duplantis: Inte i form för nytt världsrekord

Armand Duplantis hoppade 5,94 i sin första tävling på svensk mark för i år.
Armand Duplantis hoppade 5,94 i sin första tävling på svensk mark för i år.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport I vintras var Armand Duplantis närmast ostoppbar med världsrekord på världsrekord.
Men nästa kan dröja efter en vår utan tävlingar – åtminstone om man ska tro stavhopparen själv.
– Jag vill såklart testa på världsrekordet igen, men jag är inte i den formen just nu, säger han.

Sedan friidrotten lades på is till följd av coronapandemin i mars har Armand Duplantis bara tävlat vid två tillfällen – båda gångerna har han tagit hem segern med god marginal. I juni hoppade han 5,86 i Oslo och på Ullevi i helgen slog 20-åringen arenarekordet när han hoppade 5,94 meter – ett hopp som också innebär världsårsbästa utomhus i år.

Men det är fortfarande långt från nivåerna svensk-amerikanen var på i februari, då han satte dubbla världsrekord i stavhopp på 6,17 och 6,18. Under våren har Duplantis inte kunnat tävla eller ens träna på samma sätt. Inte blir det bättre av att läktarna dessutom gapar tomma och det enda som hörs från arenan är idrottarna själva.

– Det är svårare att prestera då eftersom du har mindre adrenalin och är mindre taggad. Med publik hade jag kunnat hoppa högre än jag gjorde i dag, säger Duplantis i samband med stavhoppstävlingen i Göteborg den 4 juli.

"Konstiga månader"

TT: Tror du att du kan nå samma nivåer som i februari?

– Jag tror att jag måste vara betydligt bättre än jag var under inomhussäsongen för att kunna slå världsrekordet utomhus utan publik. Det är svårare nu, så är det bara, säger han.

Mindre än ett halvår har gått sedan den där formtoppen, men inte mycket har varit sig likt under våren.

– Det har varit ett par konstiga månader. Ena dag är man på toppen av världen och känner: ge mig OS redan nu så vinner jag. Nästa är allt inställt och man har ingenting att sikta mot.

Inget mål

Under sommaren har idrotter som fotboll, tennis, formel-1 och friidrott så smått dragit i gång. Trots det råder fortfarande stor osäkerhet kring var friidrottssäsongen ska ta vägen där bland annat två Diamond League-tävlingar i september och oktober redan ställts in.

– Det är tufft. För första gången någonsin vet jag inte vad jag vill ha ut av en säsong för jag vet inte hur säsongen kommer att se ut. Det är något jag och mina föräldrar måste lista ut för jag måste ha något att sträva efter, säger Armand Duplantis som nästa gång tävlar i Karlstad den 8 juli.

Trots ovissheten menar 20-åringen att han försöker ha ett positivt synsätt och anpassa sig efter den rådande situationen. Han försöker att försöka undvika smittspridning för att hålla sig själv och de i hans närhet friska. Samtidigt har våren gett värdefull tid hemma i Louisiana, USA, med familj och vänner.

– Mentalt har jag varit på ett bra ställe, men som idrottare är jag inte i samma form, säger han.

Robin Salomonsson/TT

Nästa gång 20-åringen tävlar är i Karlstad den 8 juli.
Nästa gång 20-åringen tävlar är i Karlstad den 8 juli.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (20 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Baton Rouge i Louisiana och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Friidrottsklubb: Upsala IF.

Meriter: VM-silver (2019), EM-guld (2018), guld vid U20-VM (2018), guld vid U20-EM (2017), brons vid U20-VM (2016), guld vid U18-VM (2015). Sjua vid inomhus-VM (2018).

Inrikes

Fler narkomaner dör av drogöverdoser

Heroin är den vanligaste drogen vid narkotikarelaterade dödsfall bland narkomaner i Sverige, visar en ny studie som bland annat gjorts av Rättsmedicinalverket. Här slängda kanyler efter heroinanvändning utomhus i USA. Arkivbild.
Heroin är den vanligaste drogen vid narkotikarelaterade dödsfall bland narkomaner i Sverige, visar en ny studie som bland annat gjorts av Rättsmedicinalverket. Här slängda kanyler efter heroinanvändning utomhus i USA. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT
Inrikes
Inrikes Den drogrelaterade dödligheten bland narkomaner i Sverige fortsätter att öka. På ungefär 30 år har dödsfallen gått från 1,53 till 6,46 per hundratusen invånare.
– Det är en stadigt uppåtgående kurva, säger toxikologen Anna Jönsson på Rättsmedicinalverket.

Under 30 års tid har en nordisk forskargrupp, där Rättsmedicinalverket medverkat, analyserat narkotikadödligheten bland narkomaner. Flera rapporter har lämnats och nu är den senaste, som berör situationen i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island under 2017, klar.

Det visar sig att Sverige sticker ut, på ett negativt sätt. Tillsammans med Island har vi flest antal drogrelaterade dödsfall bland narkomaner per capita, och Sverige står också för den största ökningen sedan förra mätningen, som gjordes 2012. Då var dödsfallen 4,17 per 100 000 invånare.

Fler obduktioner

De nordiska ländernas narkotikadödlighet ser också ut att ligga högt jämfört med resten av Europa. Samtidigt kan det vara svårt att jämföra länder då kvaliteten på rapporteringen kan skilja sig åt.

– Vi gör lite fler obduktioner i Sverige och har ett nationellt laboratorium där alla analyser av blod och urin genomförs, säger Anna Jönsson.

Rapporten visar att opioider är den vanligaste typen av substanser vid dödsfallen i Norden. I Sverige handlar det oftast om heroin/morfin, metadon och burprenofin – samtliga är smärtstillande och beroendeframkallande medel.

– Det man dör av är att andningen slutar fungera. Det andra problemet med de här substanserna är att det finns en toleransökning. Man tål högre och högre doser, men tar man ett uppehåll sänks toleransnivån. Men så tror man att man tål samma dos som tidigare, och det leder till en överdos, säger Anna Jönsson.

En epidemi

När mätningen gjordes 2017 hade Sverige stora problem med så kallade fentanylanaloger, vilka orsakade ett stort antal dödsfall. Det har liknats vid en epidemi, av myndigheterna. Det har såklart påverkat statistiken i den aktuella rapporten. Hur narkotikadödligheten sett ut åren därefter är svårt att säga, då samma typ av mätningar som gjorts i rapporten inte finns tillgängliga.

– Men vi vet att heroindödsfallen ligger kvar på samma nivå i dag som då, de är ganska konstanta. Fentanylanalogerna har däremot i princip försvunnit, säger Anna Jönsson.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Dödstalen i Norden

Dödstalen avser narkotikarelaterade dödsfall bland narkomaner per 100 000 invånare.

Källa: Rättsmedicinalverket

Skurup

Han jobbar för vården vid ritbordet

Liggfåtöljen Starlight i svart skinn.
Foto: Conform AB
Skurup
Skurup Du har antagligen suttit i hans fåtöljer, Kenneth Bergenblad har skapat flera svenska klassiker som Superspider och fåtöljserien Haga, den som vården gillar. Han gillar att hitta luckor i sortimentet.

Kenneth Bergenblads musikkarriär fick ett snörpligt slut. Som 15-åring spelade han trumpet i bandet Rocket Stompers. När de spelade på stadshotellet i Vetlanda var en man så berusad att han dansade rakt in i Kenneth Bergenblad och slog till trumpeten så att Kenneths framtänder lossnade och det tog tid för dem att växa tillbaka.

– Det blev bra sen, det vara bara ett år. Men då kom de andra intressena in, säger han.

FAKTA

Profilen

Namn: Kenneth Bergenblad.

Ålder: 74 år.

Familj: Fru, tre barn, tio barnbarn.

Jobb: Möbeldesigner.

Fritidsintressen: Klubbmästare Rotary i Skurup, åka motorcykel.

Aktuell: Släpper en ny klädsel till sin stol Starlight.

Han började studera till möbelarktitekt på Gotland när han var 16 år.

– Jag var väldigt bra i skolan i slöjd och teckning. Det föll sig ganska naturligt.

Pappan var konstnär och bildhuggare. Kenneth Bergenblad har många konstnärer i släkten.

– Min mamma var mer affärskvinna och det har jag väl ärvt också för det har ju gått bra, säger han.

Startade eget i lågkonjunktur

Efter fyra och ett halv år på Gotland gjorde han sitt gesällprov som möbelsnickare. Han studerade på Arkitektakademin i Köpenhamn på distans och hann också vara på Öland och studera under Carl Malmsten. Kenneth Bergenblad jobbade för ett arkitektkontor i Linköping när Dux lockade ner honom till Skåne på 1970-talet.

– Jag åkte ner dit och så var jag fast. Det låg i en fin byggnad fem meter från havet och arkitekterna bar vita rockar, berättar han.

Han lämnade sitt källarkontor och jobbade på Dux i över tjugo år, de sista åtta åren som chefsdesigner. Han ville starta eget och då kom lågkonjunkturen i början av 1990-talet lägligt.

– Så länge hjulen snurrar så är det ingen som är intresserad av nya produkter, säger han.

Kenneth Bergenblad ligger i fåtölj klädd i fårskinn.
Kenneth Bergenblad med sin prototyp av liggfåtöljen Starlight i hans ateljé.
Foto: Linnea Nybogård

Han slutade på Dux och startade sitt eget företag 1993.

– Jag tajmade det jättebra, säger han.

Möbler för vården

En av Kenneth Bergenblads mest sålda produkter, och en som nog många svenskar känner igen, är hans fåtöljserie Haga. Den har avtagbar klädsel och undertill finns sjukhusväv, ett tyg som är enkelt att hålla rent. Det har gjort att hans fåtöljer finns på många platser inom vården.

– Haga är min kassako, berättar han.

Just nu håller han på med en ny stol, en som även den ska kunna användas inom vården. Han har jobbat på den i ett år och har en prototyp men än så länge är utseendet en hemlighet.

Kenneth Bergenblad i sin ateljé, han vilar foten på pallen Wifi när han ritar.
Kenneth Bergenblad sitter på egen kreation när han skapar nya.
Foto: Linnea Nybogård

– Det är spännande att se vad det blir, jag lägger väl ner ett år eller två.

Både frun och några av hans barn jobbar inom vården, så han hittar lätt uppslag till nya möbler.

– Det är tacksamt att jobba för vårdsidan, det finns mycket tekniskt att jobba på, säger han.

Letar luckor i sortiment

Kenneth Bergenblad behöver inte länge ta varje jobb han får ett erbjudande om. Han tycker det är roligast när ett företag hör av sig, ber honom att gå igenom deras produktkatalog och se om något saknas, och i så fall rita en möbel som de borde ha.

Huset är fullt av hans egna möbler. Senaste fåtöljen Starlight ser bedrägligt enkel ut i formen men krävde flera års arbete. Kenneth Bergenblad är utbildad både inom design men också sömnad och möbeltapetsering, så han bygger sina egna prototyper.

– Det jag har gjort mest är soffor och fåtöljer.

Möbeldesigner Kenneth Bergenblad släpper sin fåtölj Starlight i ny klädsel. Juni 2020.
Foto: Linnea Nybogård

För drygt 20 år sedan flyttade han ut till en ödegård som han och hustrun har renoverat. Det är här han ritar och bygger sina möbler.

Kenneth Bergenblad ritar möbler i ateljén på ovanvåningen och har sin verkstad i ett annat hus på gården. Stegen i tegeltrappan är nötta av fotsteg som gått upp och ner mellan boningshuset och verkstaden.

Det är ingen brist på idéer, även om han alltid tar ett projekt i taget.

– När jag sitter vid ritbordet dyker det alltid upp idéer till nästa projekt.

Har kört motorcykel

När han inte jobbar, renoverar på gården eller tar hand om hundarna så är han engagerad i Rotary. Han är klubbmästare i Skurup.

– Där lägger jag rätt mycket tid, berättar han.

Han har också kört en del motorcykel, han hade en Yamaha 1100 Virago. När han fyllde 70 år så lovade han att sluta med åkandet.

– Det gjorde jag också, sålde motorcykeln. Sen har jag lagt bud på flera, men det är en annan sak, säger han med glimten i ögat.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Sjöbo

Andra säsong för historiska vandringar

Guiden Anna Gunnert.
Anna Gunnert jobbar även som journalist, författare och föreläsare.
Foto: Axel Hilleskog
Sjöbo
SJÖBO Den 10 juli drar Anna Gunnerts vandringar på Bjärsjölagårds slott igång för andra året.
- Det var något av det roligaste jag har gjort på jättelänge, säger hon.

En trevlig publik och folk som stannade efteråt och tackade visade att förra sommaren med Anna Gunnerts vandringar blev lyckad. Nu är hon laddad inför en ny säsong som fortsätter i stort sett samma stil. Det nya är att gruppen får max bestå av femton personer, att visningen av vinden kanske uteblir till följd av coronapandemin och antalet guidningar utökas till fem stycken.

– Det blir en skön, lagom promenad där vi går i vanlig samtalstakt och så har vi lite stationer där vi stannar upp och jag berättar. Det blir väldigt omväxlande, säger Anna Gunnert.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nytt bottenrekord för iranska valutan

En svartväxlare på en gata i Irans huvudstad Teheran med dollar i handen. Arkivbild.
En svartväxlare på en gata i Irans huvudstad Teheran med dollar i handen. Arkivbild.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronavirusets fortsatta härjningar i landet, amerikanska sanktioner och kollapsat oljepris. Den iranska valutan är i fritt fall och har noterat en ny lägstanivå mot dollarn på svarta börsen.

För en dollar krävdes 215 500 iranska iral på svarta börsen på lördagen – ett fall från 208 200 rial per dollar i fredags.

Det kan jämföras med den officiella växlingskursen, som framför allt används vid import av statligt subventionerade livsmedel och mediciner, där det endast krävs 42 000 rial för att köpa en dollar.

I maj 2018 klargjorde president Donald Trump att USA skulle lämna den internationella kärnenergiöverenskommelsen med Iran och återinföra sanktioner mot landet. De närmast följande månaderna tappade den iranska valutan 70 procent mot dollarn, eftersom efterfrågan på utländsk valuta ökade i landet när befolkningen ville säkra sina tillgångar inför de turbulenta tider de insåg nalkades.

Sedan dess har den iranska ekonomin fått lida svårt även av andra orsaker.

Iran är värst drabbat av coronaviruset i hela regionen, landets militära äventyr i Syrien och Jemen kostar massor, det för Teheran så viktiga oljepriset har rasat och ekonomin är reglerad och allmänt vanskött.

Försöken av centralbankschefen Abdolnaser Hemmati att stävja förfallet genom att injicera hundratals miljoner dollar i ekonomin tycks hittills ha haft begränsad effekt.

Utrikes

Många döda i japanskt oväder

Husen stor under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Husen stor under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Kollapsade broar, förstörda hus och städer som ligger under vatten.
Två personer har bekräftats omkomna och ytterligare 16 andra befaras döda sedan kraftiga regn orsakat massiva översvämningar och lerskred i sydvästra Japan

Räddningsarbetare och soldater har hela natten sökt efter saknade personer och försökt att rädda dem som inte kan ta sig från sina hem på grund av vattenmassorna.

En kvinna och en man, båda i 80-årsåldern, omkom när de sveptes med i två skilda jordskred i två olika städer i prefekturen Kumamoto, rapporterar japanska medier.

De 16 andra personerna har påträffats livlösa, men är ännu inte dödförklarade. 14 av dem hittades på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten.

Utöver dessa sammanlagt 18 personer saknas ytterligare sex människor, enligt landets public service-bolag NHK. De lokala myndigheterna, som själv har drabbats av ovädrets katastrofala följder, har ännu inte kunnat bekräfta dödsfallen.

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att ta skydd eller evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av de kraftiga skyfallen. Myndigheterna försöker nu att hindra coronaviruset från att spridas på de evakueringscenter som har satts upp och där människor har sökt skydd.

Under söndagsmorgonen hade skyfallen bedarrat över Kumamoto, som är den värst drabbade regionen, men många samhällen har isolerats och behöver akut hjälp, enligt NHK.

NÄSTA ARTIKEL