Att

Uteköket mest rätt i sommar

Niclas Toumela har både kolgrill, gasolplatta och en vedeldad ugn i sitt utekök. ”Ta ut svängarna och bygg större än vad du först hade tänkt. Du kommer inte att ångra dig”, säger han.
Niclas Toumela har både kolgrill, gasolplatta och en vedeldad ugn i sitt utekök. ”Ta ut svängarna och bygg större än vad du först hade tänkt. Du kommer inte att ångra dig”, säger han.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Artikel Att umgås utomhus ser ut att vara sommarens melodi. Vad kan då passa bättre än att hänga i ett mysigt kök i det fria?
–  Jag älskar att laga mat ute. Det sitter i från barndomens scoutläger, säger Niclas Tuomela, som byggde ett kök utanför huset.
PREMIUM

Årets sommar blir inte som andra år. Många av de vanliga glädjeämnena, som resor, fester och konserter, har fått ställas in och för att över huvud taget få umgås med familj och vänner är det rejäla avstånd och uteaktiviteter som gäller.

Enligt Niclas Tuomela är en investering i ett utekök en vettig prioritering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA tar bort Hongkongprivilegier

USA avslutar landets speciella handelsrelation med Hongkong. Arkivbild.
USA avslutar landets speciella handelsrelation med Hongkong. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump har skrivit under ett presidentdekret om att avveckla USA:s speciella handelsrelation med Hongkong, säger han vid en presskonferens.

Beskedet är ett straff mot Kina för att landet infört vad Trump beskriver som förtryckande åtgärder mot Hongkongs folk.

Sport

Fördel Chelsea i kampen om Europaplatserna

Chelseas Olivier Giroud gratuleras av lagkamraterna efter sitt mål mot Norwich.
Chelseas Olivier Giroud gratuleras av lagkamraterna efter sitt mål mot Norwich.
Foto: Richard Heathcote
Sport
Sport Chelsea tog tre tunga poäng i kampen om en plats i höstens Champions League. Hemma mot jumbon Norwich blev det 1–0 och efter matchen syntes mer lättnad än glädje över segern.
– Tre poäng var det viktigaste i kväll och vi är lättade nu, säger matchvinnaren Giroud till Sky Sports.

Striden om Europaplatserna är tillspetsad i Premier League, och lär pågå långt in i sista omgången.

Mot redan nedflyttningsklara Norwich var en seger därför nödvändig för Chelsea, och den kom efter att Olivier Giroud nickat bollen i nät på övertid i första halvlek.

– Jag missade en hel del som jag inte brukar missa och tappade lite självförtroende, men jag höll mig skärpt och behöll tålamodet, säger Giroud efter matchen.

Sämre målskillnad

Londonlaget har nu två matcher kvar på ligasäsongen, och med en match mer spelad har laget fyra poäng mer än huvudkonkurrenterna Leicester och Manchester United. Chelsea har betydligt sämre målskillnad är konkurrenterna men ett trumfkort på handen – i sista omgången möts just Leicester och Manchester United.

Då lär Chelsea å andra sidan inte kunna förlora mot Wolverhampton, som med på papperet två enklare matcher före den kampen inte heller kan räknas bort. Dessutom jagar Sheffield United bakifrån. Även Tottenham, Arsenal och Burnley har åtminstone teoretiska chanser att ta en Europaplats.

"Fokusera på oss"

– Det är svårtippat och tabellen är väldigt jämn. Jag vill inte säga något överilat nu, vi ska fokusera på oss själva och det som är kvar, säger Chelsea-tränaren Frank Lampard till Sky, som var mer nöjd över poängen än spelet.

– Det var okej. Resultatet var det viktiga i kväll. Vi lät dem inte komma till några chanser, vi gjorde ett mål men borde ha gjort fler. Men tre poäng var allt i kväll. Men det var inte lätt där ute, det är nervöst.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Surrealism och foto i fokus i sommarkonsten

Elna-Karin Helgesson. Blomkruka med råkor. Keramik, 2020.
Kultur och nöje
Konst i Sommarskåne Coronapandemi. Hemester och social distans. Handtvagning. Restriktioner. Därtill kyla, blåst och regn. Men det finns ljusglimtar: Spritt över Sommarskåne finns det KONST att trösta sig med, njuta av, glädjas åt eller rent av förarga sig över.

Jag gav mig således ut för att i första hand ta pulsen på konstlivet i sydöstra Skåne med Fabriken i Bästekille som inledande hållplats. Här möter å ena sidan stora expressiva och halvt abstrakta men ändå entydigt jordbundna landskapsmålningar av Jenny Carlsson. De visas tillsammans med en installation konstruerad av gamla rostiga jordbruksredskap vilken understryker målningarnas karaktär av att hylla jorden, den obändiga växtkraften och bondens tunga slit. I stark kontrast till det expressivt jordbundna visas i Fabrikens andra del närmare 200 lugnt dokumenterande verk av den amerikanska gatufotografen Vivian Maier (1926-2009). Barnflicka, guvernant och – visade det sig efter hennes död – en gudabenådad fotograf av samma kaliber som de största av 1900-talets gatufotografer från Henri Cartier Bresson till vår egen Gunnar Smolinski. De infallsvinklar som ligger bakom hennes självporträtt (hela 95 visas!) är unika i sin uppfinningsrikedom och därtill hennes bilder av barn och av dem som hör hemma på livets skuggsidor. Ytterst sevärt!

Vivian Maier. Självporträtt, odaterat
Foto: Britte Montigny

Råkor och harar i skånska myllan

Att med kameran laddad med svartvit film skildra människor på livets skuggsida har också blivit något av Anders Petersens signum. Samtidigt som han i slutet av 1960-talet arbetade med sina i det närmaste kultförklarade skildringar av livet på det nattöppna Café Lehmitz i Hamburg samlade han material till de ”gatubilder” som 2002 lades till grund för fotoboken ”Du mich auch”. Dessa visas nu tillsammans med likaså svartvita fotografier av skånefotografen Torbjörn Helgesson på Galleri 912 i Kåseberga. I både fallen handlar det om tillfällighetsbilder, frusna och inte särskilt uppseendeväckande ögonblick i så blygsamma format att de nästan försvinner in i galleriets vita väggar. För den stora behållningen svarar Elna-Karin Helgessons brukskeramik, också den via dekor av bland annat råkor och harar förankrad i den skånska myllan.

Tuija Lindström. Ur Kvinnorna vid Tjursjön, 1991
Foto: Britte Montigny

Mer foto finns att se i Tomelilla konsthall. Där visas först och främst ett av den feministiska fotokonstens mest banbrytande (och förbryllande) verk: Tuija Lindströms Kvinnorna vid Tjursjön från 1991: 12 nakna kvinnor som likt drunknade Ofelior flyter i tjärnens mörka vatten. I sviten ingår lika många frontala närbilder av undersidan på strykjärn, om något ett kvinnoattribut. Någon övertygande tolkning av denna ordlösa och närmast surrealistiska dialog mellan de flytande kvinnokropparna och strykjärnen finns inte, varför sviten – givetvis – etsar sig fast i minnet. Blir oförglömlig. Vid sidan av dessa och andra arbeten av Tuija Lindström visas också Lina Karna Kippels livfulla och blonda fotosvit Porträtt av ung kvinna, samt verk ur Tomelilla Konstsamling. Till det som sticker ut hör Tommy Almcrantz collage Ikon som visar ett porträtt av en krönt (helgonförklarad?) Greta Thunberg.

Fotorealistiskt måleri

I Floden måste flyta på Ystads konstmuseum använder sig Ella Tillema av fotorealistiskt måleri i stort format, video och installation för att ge uttryck åt sina existentiella farhågor för jordens och människans framtid. Brännande aktuellt men tyvärr utan att vara helt övertygande. Titanic gick under. Vi belamrar naturen med avfall. En kolsvart rymd sänker sig gradvis över oss. Vår jord är en koloss på lerfötter… Välkända problemen och katastrofer presenteras. Visst. Något måste göras. Men vad?

Maja Flink. Ur serien Var inte rädd. Oljemålning 2020
Foto: Britte Montigny

På museets mellanvåning hyllas minnet av den malmöitiska nöjesprofilen Åke Dahlbom alias Art Bomba i en gigantisk, brokig och mycket innehållsrik installation medan bottenvåningen upplåtits åt verk skapade av elever vid Österlenskolan för Konst & Design. Idérikt. Entusiastiskt. Uppdaterat. Det senare inte minst i Maja Flinks surreella synliggöranden av den ångest som följt i Coronans fotspår.

Fascinerande projekt

Surrealism handlar det också om på Trelleborgs Konstmuseum där Jan Cardell installerat en interaktiv trädgård med sällsamma, manshöga träd och växter skapade av stål och 3D-tryck. Allt växer upp ur ett komplicerat rotsystem av sladdar och kan på olika sätt aktiveras så att de dansar och spelar på olika instrument. Ett fascinerande projekt (förutsatt att den komplicerade tekniken fungerar!)

Jan Cardell. Ur den multiaktiva trädgården The Garden. Stål och elektronik, 2018-2020.

I Falsterbo gamla stationshus, numera Falsterbo Konsthall, har målande konstnären Astrid Sylwan stämt möte med skulptören och trådkonstruktören Bella Runa. Ett livsbejakande, färgmättat, medryckande måleri i kontrastrik dialog med ”Eeolsharpor” konstruerade av tunna ylletrådar som färgats med växtfärger. Subtilt och njutbart!

Den skira tonen från ”Eolsharporna” fortsätter på Konsthallen Falsterbo Strandbad där Emma Hartmann visar stora, ljusa akvareller med abstraherade landskapsscenerier. Mindre skirt är det på den stora parkeringsplatsen utanför Strandbaden. På temat Badaren – Spår av mänsklighet har Jasmine Cederqvist i en trådcontainer samlat alla de strandstolar som badgästerna av lättja och tanklöshet lämnade på Falsterbos stränder sommaren 2019. Återbruk ligger i tiden! På Konsthallen Hishult visar Clay Ketter att också gamla byggrester och rivningsmaterial har en konstnärlig potential.

Jasmine Cederqvist. Badaren – Spår av mänsklighet, 2020

FAKTA

Ett urval konstutställningar i Sydöstra Skåne sommaren 2020

FALSTERBO KONSTHALL

Astrid Sylwan & Bella Rune: Allt vittnar- om blott man lyssnar med hallucinatorisk tystnad

Till och med 27 september

KONSTHALLEN FALSTERBO STRANDBAD

Emma Hartman: Måleri – A Ballad for You

Till och med 16 augusti

TRELLEBORG KONSTMUSEUM

Jan Cardell: The Garden

Till och med 7 september

FABRIKEN BÄSTEKILLE

Vivian Maier (foto) och Jenny Carlsson (målningar)

Till och med 1 november (september-oktober endast fredag-söndag)

GALLERI 912 KÅSEBERGA

Anders Petersen och Torbjörn Helgesson foto

Elna-Karin Helgesson, keramik

Till och med 27 september

KONSTHALLEN TOMELILLA

Tuija Lindström: Kvinnorna vid Tjursjön

Lina Karna Kippel: Porträtt av en ung kvinna

Till och med 23 augusti

Stiftelsen Tomelilla Konstsamling: Då – Nu

Till och med 1 november

YSTAD KONSTMUSEUM

Ella Tillema: Floden måste flyta

Österlenskolan för Konst & Design: In transition

Till och med 16 augusti

Utrikes

Utländska studenter får stanna i USA

Widenerbiblioteket på Harvard University. Arkivbild.
Widenerbiblioteket på Harvard University. Arkivbild.
Foto: Elise Amendola/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s regering ger upp försöket att tvinga utländska studenter att lämna landet om alla deras lektioner hålls på distans i höst.

Domaren Allison Burroughs uppger att USA:s regering har nått en uppgörelse med Harvard University och Massachusetts Institute of Technology (MIT), som stämt regeringen efter det att beslutet tillkännagavs i förra veckan.

Det finns fler än en miljon utländska studenter på amerikanska högskolor och universitet, och många skolor är beroende av inkomsterna från utländska studenter som ofta betalar för studier på heltid.

Hur många svenskar som skulle ha berörts är svårt att säga, men läsåret 2018–2019 studerade 3 960 svenskar på högskolenivå i USA enligt Universitetskanslersämbetet. Första halvåret 2020 beviljades 2 800 svenskar studiestöd från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för studier i USA.

Utrikes

Maxwell nekas borgen – rättegång om ett år

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell nekas borgen av en domstol i New York.
Utrikes
Utrikes Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell nekas borgen av en domstol i New York. Det innebär att den tidigare vännen till den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein blir fortsatt i fängsligt förvar till juli nästa år – då rättegången börjar.

Domarens besked kom sedan åklagarsidan argumenterat för att det förelåg en mycket stor risk att Maxwell skulle försöka fly landet om hon försattes på fri fot.

Den 58-åriga Maxwell, tidigare partner och bundsförvant med sexbrottslingen Jeffrey Epstein, anklagas för att ha lockat unga flickor till Epstein – så att han kunde utnyttja dem sexuellt. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha varit med och förgripit sig på Epsteins offer.

Deltog via videolänk

Totalt rör det sig om sex åtalspunkter. Fyra av dessa handlar om koppleri och trafficking av minderåriga mellan 1994 och 1997. Fallen som ska prövas i domstol rör specifikt tre kvinnor, varav en inte var mer än 14 år gammal när de misstänkta övergreppen ägde rum. De övriga två åtalspunkterna handlar om mened år 2016.

Ghislaine Maxwell deltog i tisdagens borgensförhandling via videolänk från det häkte i Brooklyn som hon hållits i sedan hon greps i sin bostad i New Hampshire i början av juli. Maxwell förnekade samtliga sex åtalspunkter.

Under förhandlingen vittnade en av de tre kvinnor som anklagar Maxwell för att ha möjliggjort Epsteins övergrepp och hon sade bland annat att Maxwell "aldrig uttryckt någon ånger för sina avskyvärda brott" och att den "fara som Maxwell utgör måste tas på allvar".

Syndabock för Epseins brott

Ghislaine Maxwell advokater drev linjen att det inte föreligger någon flyktrisk för deras klient, samt att hon utsätts för fara på grund av coronapandemin om hon fortsatt hålls häktad. De hävdade också att Maxwell har blivit en syndabock för de brott som Epstein begått.

Åklagarsidan hävdar däremot att det visst föreligger en flyktrisk. Dels har hon tre pass, ett brittiskt ett amerikanskt och ett franskt. Dessutom är Maxwell – som är dotter till den framlidne mediebaronen Robert Maxwell – mycket förmögen.

Datum för rättegången har satts till den 22 juli nästa år. Om Ghislaine Maxwell fälls riskerar hon 35 års fängelse.

FAKTA

Fakta: Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare president Bill Clinton, den nuvarande presidenten Donald Trump och den brittiske prinsen Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne en avgörande roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och göra offren färdiga för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.

I juli 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Wigans historiska seger – mitt i coronakrisen

Wigan kunde jubla efter åtta mål hemma mot Hull. Arkivbild.
Wigan kunde jubla efter åtta mål hemma mot Hull. Arkivbild.
Foto: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Wigan är inne i en djup ekonomisk kris på grund av coronapandemin och riskerar att åka ur Championship.
Men på fotbollsplanen levererade det engelska laget en historisk storseger på tisdagskvällen, 8–0 hemma mot Hull.

Mittenlaget Wigan besegrade bottenlaget Hull med 8–0 efter att ha gjort sju mål redan i den första halvleken hemma på DW Stadium. Mittfältaren Kieran Dowell gjorde flest mål i matchen, tre, efter att ha fastställt slutresultatet i den andra halvleken.

8–0-segern innebar ett rekord för Wigan, den största segern i en ligamatch i klubbens 88-åriga historia. Det tidigare rekordet var 7–0-segern borta mot Oxford United i League One i december 2017, enligt BBC.

För en vecka sedan blev det helt klart att Wigan drabbas av tolv poäng i avdrag i Championship då klubben är ställd under finansiellt förvaltarskap i coronakrisen. Med två omgångar kvar i en haltande tabell har Wigan just tolv poäng ner till Hull under nedflyttningsstrecket.

Om Wigan, på 13:e plats i den engelska andraligan, är ovanför strecket efter säsongen dras poängen av från årets Championship-säsong. Om Wigan skulle halka ner under nedflyttningsstrecket dras poängen från nästa säsongs spel i League One.

Sport

Ishak lämnar Tyskland för spel i Polen

Landslagsmeriterade Mikael Ishak, vänster, lämnar Nürnberg och flyttar till Lech Poznan. Arkivbild.
Landslagsmeriterade Mikael Ishak, vänster, lämnar Nürnberg och flyttar till Lech Poznan. Arkivbild.
Foto: Daniel Karmann/AP/TT
Sport
Sport

Fotbollsanfallaren Mikael Ishak lämnar Nürnberg i den tyska andraligan för spel i Lech Poznan i den polska högstaligan.

27-åringen, som bland annat spelade OS för Sverige i Brasilien 2016, har skrivit på ett treårskontrakt och presenterats på klubbens Twitter.

Ishak har varit proffs utomlands i snart tio år efter att ha lämnat Assyriska 2011. De senaste 3,5 säsongerna har han spelat i Nürnberg. Före det tillhörde svensken danska Randers.

Sport

”Isemanden” tog en lätt seger

Häst och kusk segerdefilerar.
Tycoon Conway Hall och Flemming Jensen efter segern i V64-5 (DD-1).
Foto: Fotograf Mikael Rosenquist
Sport
trav ”Isemanden” Flemming Jensen höll för favoritskapet och vann med tioårige Tycon Conway Hall på starka 10,5 inom tisdagens V64 och DD på Jägersro.

Tycon Conway Hall snabbstartade till spets, höll ett jämnt och högt tempo hela vägen och gled retfullt enkelt undan till slut - kanske rentav en prestation som kan bli värd en Åbergsbiljett.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att starta honom i Åbergs. Han har varit med där förut och skulle nog tjäna bra pengar där i den form han är nu, sa Flemming Jensen till ATG Live efter loppet.

Apropå Åbergshästar så var Tae Kwon Deo, det stora hemmahoppet, ute och tränade på banan före tävlingarna. Tränaren Adrian Kolgjini var helnöjd:

– Förra gången jag var här och tränade honom var jag inte helt nöjd, för jag vet ju vad han kan, men i dag var han grym och behövde inte så mycket jobb, sa Adrian till Jägersros Facebooksida.

Temperaturen stiger så smått inför regionens största lopp på hela säsongen. I helgen som gick kvalade Milligan’s School in genom att vinna gulddivisionen i Årjäng och startfältet börjar närma sig sin slutgiltiga utformning.

V75 nästa

Från tisdagens tävlingar etsade sig Tycon Conway Hall bäst fast i minnet. En fin prestation svarade även Adrian Kolgjinis Eclipse Am (V64-2) för: 13.3 full väg efter att Adrian bestämt tagit över ledningen från Spartak Face i ett tidigt skede. V75 nästa förmodligen för den här Kolgjinihästen.

Conrad Lugauers Spartak Face höll positivt till andrapriset och Lugauer fick dessutom kliva in i vinnarcirkeln efter att ha satt dit lovande treårsstoet Kattis J Boko i V64-3,. Mycket lätt spetsseger på 13 blankt över sprinterdistans.

Peter Untersteiner hade en klar favorit i Skånskanspiken Vinci IM i V64-inledningen och höll för trycket. Men det satt långt inne, Make More Cider var mycket nära att hinna fram och det såg inte ut att finnas några krafter sparade.

Joseph Franzl-tränade Piccadilly (ledningen) duellerade hårt med Steen Juuls favorit Staro Obrigado (dödens) hela loppet i V64-4 och lyckades hålla undan till en säker seger.En lovande prestation av treårige sonen till Father Patrick.

Seger för Burman

Enda outsidern som lyckades vinna inom V64:an var Helena Burman-tränade Bodybuilder som ledde hela vägen i V64- och DD-finalen och vann på ett starkt sätt på 13,2 full väg med Carl-Johan Jepson i sulkyn. Här galopperade Flemming Jensens favorit Eros Zola tidigt bakom bilen och var aldrig med i loppet.

Utanför V64? Sören Norberg-tränade Philosopher höll sig på benen och vann ett fint uttagningslopp till Breeders Course på utmärkta 12,0/1640 meter med bilstart. Thomas Uhrberg körde.

Robert Berg inledde tävlingskvällen med en tränarseger efter att Stefan Persson satt dit hans In Love di Quattro på goda 15,5 trots galopp. En holländsk seger blev det i det andra loppet, där Rick Ebbinge lotsade storfavoriten Noxx Vrijthout till en lätt seger.

Kvällens avslutande lopp vann Christoffer Eriksson med Lars I NIlssons Ups Face som gillade den långa distansen.

NÄSTA ARTIKEL