Utrikes

Slopat handelsstopp kan bli öppning på Balkan

Den nyvalde premiärministern Avdullah Hoti pratar med medier i Kosovos huvudstad Pristina den 3 juni. Hans slopande av handelshinder med grannen Serbien tolkas som en öppning i de strandade samtalen mellan de båda fienderna.
Den nyvalde premiärministern Avdullah Hoti pratar med medier i Kosovos huvudstad Pristina den 3 juni. Hans slopande av handelshinder med grannen Serbien tolkas som en öppning i de strandade samtalen mellan de båda fienderna.
Foto: Visar Kryeziu/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kosovos nyvalda regering med premiärminister Avdullah Hoti i spetsen tar bort de strikta hinder för handel med ärkefienden Serbien som begränsat handelsflödena mellan grannländerna.

Den serbiska exporten till Kosovo uppgår varje år till närmare 450 miljoner amerikanska dollar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FN i låst läge om bistånd till Syrien

Tysklands FN-ambassadör Christoph Heusgen. Arkivbild.
Tysklands FN-ambassadör Christoph Heusgen. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes

FN:s säkerhetsråd har inte lyckats komma överens om hur humanitärt bistånd till det krigsdrabbade Syrien ska utformas framöver. Reglerna som har gällt under de senaste sex månaderna löpte ut i fredags kväll.

Tyskland och Belgien arbetar på ett förslag som man hoppas kan kunna gå till omröstning under helgen.

– Vi är redo att arbeta dygnet runt och uppmanar andra att tänka på de miljoner människor i Syrien som väntar på att säkerhetsrådet ska bestämma deras öde, säger den tyska ambassadören Christoph Heusgen, som innehar det roterande ordförandeskapet för säkerhetsrådet.

Tidigare i veckan har flera försök att utforma det humanitära biståndet till Syrien misslyckats.

Ett tidigare tyskt-belgiskt förslag har försökt förlänga de nuvarande gränsövergångarna, vilket Ryssland och Kina lade sina veton emot. Även förslag från Ryssland om att kraftigt minska biståndet har röstats ner.

Utrikes

Expert: Australien nära att bli virusfritt

Gatorna ekar tomma då restriktioner har återinförts i Melbourne i Australien. Normalt kryllar det av människor vid Flinders Street station i centrala Melbourne. Bild från den 10 juli.
Gatorna ekar tomma då restriktioner har återinförts i Melbourne i Australien. Normalt kryllar det av människor vid Flinders Street station i centrala Melbourne. Bild från den 10 juli.
Foto: WILLIAM WEST/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Med en aggressiv coronapolitik har Australien klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin vad gäller antalet smittade och döda.
Men epidemiologen Tony Blakely säger att landet kan, och bör, ta ännu hårdare tag.
– Vi har en verklig möjlighet att helt bli av med viruset, säger han till TT.

Omkring tusen nya fall av smittade under en vecka i delstaten Victoria, de allra flesta i huvudstaden Melbourne, fick Australien att härom dagen vidta drastiska åtgärder – en sex veckors stängning av storstadsområdet Melbourne. Det kan vara ett tecken på att myndigheterna är på väg att gå över till en hårdare linje, säger Tony Blakely, som är epidemiolog vid Melbournes universitet.

– Sex veckor tyder på att (delstaten Victorias) högste medicinskt ansvarige Brett Sutton är angelägen om att eliminera viruset även om han inte kan säga det rakt ut.

Men det kan också vara så att myndigheterna tar i för att kunna lätta på restriktionerna så fort virusantalen går ner tillräckligt.

Väntad nedstängning

Australiens coronastrategi går ut på att genom nedstängningar, omfattande testning samt smittspårning begränsa spridningen så mycket som möjligt, men inte som i grannlandet Nya Zeeland helt utplåna viruset. Nedstängningen av Melbourne är helt i linje med den australiska strategin och var väntad.

De nya högra siffrorna i Melbourne är mer än en fördubbling av fall jämfört med föregående vecka. Under samma period har mindre än 100 nya fall registrerats i resten av landet.

– Om vi hade varit i Sverige eller i Storbritannien kanske vi inte hade agerat så snabbt, men vi har ett annat läge här nere och även om detta inte är ett stort utbrott med era mått, så är det stort för oss, säger Blakely.

Fördelaktigt geografiskt läge

Möjligheten till eliminering av viruset har visserligen nämnts av premiärminister Scott Morrison, men då som en möjlig bieffekt av den rådande strategin, inte som ett uttalat mål.

Om Tony Blakelys teori stämmer, att Australien överväger att justera målet till eliminering, så tycker han inte att myndigheterna gör tillräckligt.

– Det borde till exempel bli obligatoriskt med munskydd och handspritning i kollektivtrafiken och på stormarknader, säger han.

– Om vi ska ha sex veckors nedstängning så låt oss göra det ordentligt. Annars kommer vi att få ett nytt utbrott om tre eller fyra månader. Det är inte ens en risk, det är en matematisk säkerhet.

Väntar på vaccin

Tony Blakely säger att Australien har lyckats hålla antalet smittade på låga nivåer tack vare sitt geografiska läge och ett tidigt agerande.

– Vi befinner oss långt borta från alla andra. I och med att vi är en önation har vi på ett helt annat sätt kunna begränsa smittspridningen.

Men, en avgörande punkt i Australiens coronastrategi är att ett vaccin eller effektiv behandling tas fram inom rimlig tid.

– Om ett vaccin dröjer så sitter vi på pottan eftersom vi kommer att ha en i stort sett icke-immun befolkning. Medan USA, Sverige och flera andra länder, som har haft andra strategier eller som har misslyckats med att hålla smittan nere, kanske visar sig ha en rimlig flockimmunitet och skulle kunna komma tillbaka till det normala, säger Tony Blakely.

– Det är en stor risk för både Australien och Nya Zeeland, vi har verkligen satsat hårt på att det kommer ett vaccin.

Emma Gyllestad/TT

Tony Blakely, epidemiolog vid Melbournes universitet. Pressbild.
Tony Blakely, epidemiolog vid Melbournes universitet. Pressbild.
Foto: Pressbild
Bondi Beach i Sydney stängdes liksom de flesta andra stränder i landet på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Bondi Beach i Sydney stängdes liksom de flesta andra stränder i landet på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT

FAKTA

Fakta: Coronaviruset i Australien

Totalt har omkring 9 000 fall av covid-19 registrerats i Australien.

Cirka tre miljoner av landets 25 miljoner invånare har testats för viruset och lite över 100 personer har avlidit.

De flesta coronavirusfall i Australien hittills har gått att koppla till personer som rest in från andra länder, och landet har haft begränsad samhällsmitta.

De första restriktionerna infördes den 23 januari, då man började man testa alla som kom till Australien från provinsen Wuhan i Kina. Bara några dagar efter det hade landet sina första bekräftade fall, och det rörde just resenärer från Kina. Smittspridningen tog fart i mitten av mars och den 20 mars stängdes gränserna för alla utom australiska medborgare och de med permanent uppehållstillstånd som befann sig utomlands och ville åka hem. Sedan dess har över 357 000 personer återvänt till Australien.

Efter det har man även stängt många delstatsgränser inom landet och i slutet av mars infördes stränga restriktioner som innebar att det mesta stängde och människor uppmanades att arbeta hemifrån samt hålla avstånd till varandra. Den som bröt mot restriktionerna riskerade höga böter.

Virussiffrorna dalade och i slutet av maj började man lätta på restriktionerna. Lättnaderna har sedan fortsatt under juni månad. Men sedan månadsskiftet juni-juli har antalet dagliga bekräftade virusfall kraftigt ökat i Melbourneområdet i delstaten Victoria. Därför stängde angränsande delstater sina gränser till Victoria och storstadsområdet Melbourne har återgått till en tidigare, strängare nivå av restriktioner.

Från och med 13 juli gäller ett tak på hur många som får komma in i landet varje vecka för att minska trycket på den 14 dagar långa, obligatoriska hotellisolering som gäller för alla som kommer in i landet.

Källa: Australiens hälsomyndighet

Utrikes

Trump upphäver straff för tidigare rådgivare

Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone i samband med rättegången mot honom i november i fjol.
Donald Trumps tidigare rådgivare Roger Stone i samband med rättegången mot honom i november i fjol.
Foto: Julio Cortez/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump har upphävt det fängelsestraff som den tidigare rådgivaren Roger Stone har dömts till.
"Roger Stone är nu en fri man", skriver Vita huset i ett uttalande.

I november i fjol dömdes Roger Stone för att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. I februari fastställdes fängelsestraffet till drygt tre år och nästa vecka var det tänkt att Stone skulle låsas in.

Presidentens upphävning betyder inte att domen mot Stone försvinner, vilket en benådning hade gjort.

"Roger Stone har redan lidit mycket. Han behandlades väldigt orättvist, liksom många andra i den här utredningen. Roger Stone är nu en fri man", heter det i ett uttalande från Vita huset.

"Akt av barmhärtighet"

Stones advokat Grant Smith säger i ett uttalande att hans klient var "otroligt hedrad att president Trump använde sin fantastiska och unika makt under USA:s konstitution för denna akt av barmhärtighet."

Det här är inte första gången som Trumps regering ingriper för att hjälpa Stone. Då åklagarna i fallet yrkade på fängelse i sju till nio år, lade sig landets justitieminister William Barr i och sade att det var orimligt mycket. De fyra åklagare som hanterade fallet lämnade det i protest och en nyutnämnd åklagare rekommenderade i stället ett fängelsestraff på tre till fyra år för Stone.

"Två rättssystem"

Kritiken mot Trumps senaste beslut har inte låtit sig vänta.

– Med Trump har vi nu två rättssystem i USA: Ett för Trumps kriminella vänner och ett för alla andra, säger demokraten Adam Schiff, som hade en framträdande roll i riksrättsprocessen mot presidenten.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, kallar Trump för "en laglös president som betraktar justitieministeriet som sin personliga lekstuga".

Stone åtalades inom ramen för särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av misstänkt samarbete mellan Trumpkampanjen och Moskva under den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. Utredningen kunde inte leda i bevis att ett sådant samarbete skett.

Utrikes

Trump lovar väg till medborgarskap

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump säger att det ska bli möjligt för papperslösa som kommit till USA som barn, så kallade "dreamers", att få medborgarskap i landet.

Han säger till tv-nätverket Telemundo att han inom kort ska underteckna en presidentorder som inkluderar migrantprogrammet Daca, skapat av Barack Obama. Trump har tidigare försökt avsluta Daca, som skyddar papperslösa unga från utvisning.

– Vi kommer att ha en väg till medborgarskap, säger han.

I ett uttalande från Vita huset står det att presidentordern kommer att innebära att man sjösätter ett immigrationsprogram som "kan inkludera medborgarskap tillsammans med stark gränskontroll och meritbaserade reformer".

Cirka 644 000 personer – främst födda i Mexiko, El Salvador, Guatemala och Honduras – är för närvarande inskrivna i Daca, som skyddar dem från deportation samt ger dem arbetstillstånd. Medelåldern är 26 år. Daca ger inte en möjlighet till amerikanskt medborgarskap.

Utrikes

Över 70 000 coronadöda i Brasilien

Militär personal desinficerar en bussterminal i São Paulo i Brasilien. Arkivbild.
Militär personal desinficerar en bussterminal i São Paulo i Brasilien. Arkivbild.
Foto: Fotoarena/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Dödssiffran med anledning av coronaviruset överstiger nu 70 000 i Brasilien, men antalet dagliga dödsfall verkar vara på väg att stabiliseras, uppger myndigheterna.

Under det gånga dygnet rapporterades 45 000 nya bekräftade sjukdomsfall och 1 200 döda. Totalt har 1,8 miljoner av landets 212 miljoner invånare bekräftats smittade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Utrikes

Protester mot Frankrikes nye inrikesminister

Kvinnor demonstrerade i Paris mot utnämningen av Gérald Darmanin till ny inrikesminister.
Kvinnor demonstrerade i Paris mot utnämningen av Gérald Darmanin till ny inrikesminister.
Foto: Francois Mori
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Hundratals kvinnor demonstrerade i centrala Paris under fredagen mot utnämningen av 37-årige Gérald Darmanin till ny inrikesminister i Frankrike.

Upprördheten grundar sig i att Darmanin tidigare har utretts för våldtäkt, en utredning som lades ned för två år sedan. En domstol i Paris beslutade i förra månaden att en domare ska utreda huruvida fallet ska tas upp igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Maxwell förnekar "med kraft" anklagelser

Åklagaren visade i förra veckan en äldre bild på Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein i samband med att åtalspunkterna mot Maxwell presenterades. Arkivbild.
Åklagaren visade i förra veckan en äldre bild på Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein i samband med att åtalspunkterna mot Maxwell presenterades. Arkivbild.
Foto: John Minchillo /AP/TT
Utrikes
Utrikes Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwells advokater begär i en domstol i New York att hon ska släppas fri mot en borgen på fem miljoner dollar, runt 46 miljoner svenska kronor.
PREMIUM

Maxwell greps i förra veckan misstänkt för att ha lockat minderåriga flickor till sin tidigare partner och bundsförvant – den senare avlidne affärsmannen och sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Epstein tog livet av sig förra sommaren i ett häkte i New York där han satt i väntan på rättegång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Turkiska världsarvet Hagia Sofia blir moské

Muslimer i Istanbul håller kvällsbön utanför den bysantiska katedralen Hagia Sofia som ska bli moské.
Muslimer i Istanbul håller kvällsbön utanför den bysantiska katedralen Hagia Sofia som ska bli moské.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den världsberömda bysantiska katedralen och museet Hagia Sofia i Istanbul konverteras till moské.
Beslutet beklagas av den rysk-ortodoxa kyrkan – och Grekland kallar det för en provokation mot den civiliserade världen.
PREMIUM

En turkisk domstol upphävde på fredagen den bysantiska katedralen Hagia Sofias status som museum. Domen var inte oväntad då president Recep Tayyip Erdogan lovat sina anhängare att omvandla museet till moské. Han uppger att byggnaden, som var moské i nästan 500 år, återigen ska tas i bruk som moské i slutet av juli.

– Med guds vilja ska vi genomföra fredagsbön tillsammans den 24 juli och återöppna Hagia Sofia för tillbedjan, sade Erdogan i ett tv-tal till nationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL