Inrikes

Besöksboom väntas för hamnar under midsommar

När coronapandemin sätter stopp för utlandsresor väntas fler svenskar ge sig ut på sjön i sommar. Arkivbild från Smögen.
När coronapandemin sätter stopp för utlandsresor väntas fler svenskar ge sig ut på sjön i sommar. Arkivbild från Smögen.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Fler semesterfirande svenskar väntas ge sig ut på sjön i sommar. Men det ställer krav på gästhamnarna där båtarna ligger tätt – inte minst i midsommar.
– Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan, säger Dick Netterlid på Riksföreningen Gästhamnar Sverige.
PREMIUM

En högsommardag kan båtarna ligga tätt i Sveriges populäraste gästhamnar, i vissa fall förtöjda flera stycken längs med varandra. Och när det nu är tillåtet att resa inrikes igen – samtidigt som UD:s avrådan för utrikesresor ligger kvar – väntas fler svenskar semestra till sjöss.

– Vi ser en uppgång. Många som vanligtvis seglar i Norge, Tyskland och Danmark seglar på hemmavatten nu, säger Dick Netterlid, generalsekreterare på Riksföreningen Gästhamnar Sverige (RGS).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Semestermål lockar – men resandet minskar

Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.
Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Men det totala resandet i landet går ner.
– Det är nu man går in i semesterläge, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Resandet till, från och inom typiska semesterdestinationer har ökat den senaste veckan. Antalet resor till Gotland ökade med 54 procent under vecka 28 jämfört med vecka 27. Data från Telia visar även att resandet ökade i Kalmar, Blekinge och Hallands län.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

Det totala resandet i landet minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28. Något som kan ha att göra med att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk.

Kristofer Ågren konstaterar också att vi inte förrän om några veckor kommer att kunna dra några slutsatser av trenderna kring resandet under den här sommaren jämfört med förra året.

– Om man tittar på landet i stort så var det en kraftig minskning när restriktionerna kom och så höll man den nivån ungefär till vecka 21-22. Sedan gick vi upp på en högre rörelsenivå och höll den i snitt till förra veckan då det var en nedgång jämfört med veckan dessförinnan, förklarar han.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: Vecka 28 jämfört med vecka 27

Skillnaden i antalet dagliga resor till, från och inom länet.

Gotlands län + 54 procent

Kalmar län + 18 procent

Blekinge län + 11 procent

Hallands län + 6 procent

Dalarnas län + 4 procent

Jämtlands län + 2 procent

Västernorrlands län + 1 procent

Södermanlands län 0 procent

Norrbottens län 0 procent

Västerbottens län - 1 procent

Gävleborgs län - 2 procent

Värmlands län - 2 procent

Västmanlands län - 7 procent

Skåne län - 7 procent

Örebro län - 8 procent

Östergötlands län - 8 procent

Västra Götalands län - 9 procent

Jönköpings län - 10 procent

Kronobergs län - 12 procent

Uppsala län - 15 procent

Stockholms län - 20 procent

Sverige - 8 procent

Källa: Telia

FAKTA

Fakta: Telias definition av resa

I Telias data räknas en resa som en förflyttning från en plats till en annan där telefonen inte haft ett stillastående signaleringsmönster längre än 50 minuter. Avståndet på förflyttningen varierar beroende på hur många mobilmaster som finns i ett område. I tätbefolkade områden handlar det om minst cirka 500 meter och i glesbygd kan det röra sig om flera kilometer.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

Inrikes

En person över bord från fartyg

Flera olika enheter deltar i sökandet. Arkivbild.
Flera olika enheter deltar i sökandet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har fallit överbord från ett fartyg strax utanför Nynäshamn, skriver Aftonbladet.

– Vi fick larmet runt klockan sju, en person ska ha fallit överbord från ett fartyg som trafikerar sträckan Nynäshamn–Ventspils i Lettland, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket.

De närmare omständigheterna kring hur personen hamnat i vattnet är inte kända.

Just nu pågår en stor räddningsinsats.

– Det är flera ytenheter som deltar. Lotsbåtar, svenska sjöräddningssällskapet, polisen och sjöräddningen, och så helikoptrar. Sökandet pågår så länge det finns hopp om att hitta personen, säger Carl-Johan Linde.

Inrikes

Vart fjärde influensafall spreds på sjukhus

Troligtvis smittades en fjärdedel av en grupp influensapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset på lasarettet under influensaperioden 2016–2017. Arkivbild.
Troligtvis smittades en fjärdedel av en grupp influensapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset på lasarettet under influensaperioden 2016–2017. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En av fyra inlagda patienter som fick influensa smittades sannolikt på sjukhuset där de låg. Det visar en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Forskaren Martina Sansone anser att man kan lära av åtgärder från coronapandemin.
– Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag, säger hon.

Studien är en del av en avhandling om influensaspridning på sjukhus.

Martina Sansone, specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som disputerar med avhandlingen har analyserat virus-dna hos patienter inlagda på samma avdelning. Proverna visade att patienterna hade samma virus. Tillsammans med kopplingen i tid och rum ger dna-analysen ytterligare stöd för att smittan i de aktuella fallen skett inom vården.

– Det är nästan som en brottsplatsundersökning. Man har bara kunnat göra sådana här dna-analyser de senaste åren. Det finns väldigt lite tidigare forskning, säger Martina Sansone.

I studien framgår att 114 patienter, eller 26 procent, av 435 vuxna som vårdades på Sahlgrenska och hade influensa troligtvis smittats på sjukhuset. Studien gjordes under influensaperioden 2016–2017 och det krävs att en person insjuknar inom 48 timmar in i sjukhusvistelsen för att det ska klassas som vårdrelaterat.

Siffran var överraskande hög enligt Sansone.

Bland de insjuknade avled 26 personer. Flera av dem var äldre med hjärt- eller lungsjukdomar.

Brist på plats och personal

– Det är brist på vårdplatser och vårdpersonal, det är allmänt känt. Det är mycket omsättning och patienter flyttas runt mellan olika rum och avdelningar när man gör olika prioriteringar. Multipla kontakter är extremt vanligt hos patienter som ligger inne, säger Martina Sansone.

Hon har även studerat samma sak på Kungälvs sjukhus som visar liknande tendenser kring smittspridning.

– Vårdpersonalen gör det bästa för patienten framför sig. Det är omöjligt för dem att tänka på allt. Att minska smittspridningen på sjukhusnivå ligger högre upp i ledningen.

Kan lära av pandemin

Sedan utbrottet av covid-19 har både intresset för virussjukdomar samt kunskap om smittspridning ökat. Åtgärder som Martina Sansone föreslår är vid tiden för influensan, mellan åtta och tolv veckor varje år, att göra snabbtester på akuten och införa mer isolering i sjukhusmiljön.

– Vi vet att influensan kommer varje år och drabbar den här patientgruppen. En lärdom under pandemin är att det behövs mer snabba provtagningar. Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag.

Helst skulle det finnas en hel influensaavdelning under de här veckorna, vilket skulle kunna vara en genomförbar åtgärd men resurskrävande eftersom det rör sig om hundratals patienter.

Viktigt är att fler tillhörande riskgrupp vaccinerar sig. I dag väljer bara omkring 50 procent av äldre i Sverige att göra det.

– Vaccin beskrivs av flera som en lösning på den här pandemin. Vi har en återkommande sjukdom varje år med fungerande vaccin och behandling, ändå dör många tyvärr, säger Martina Sansone.

Annelie Scholz/TT

Martina Sansone är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Martina Sansone är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Foto: (foto: Alana da Silva)

FAKTA

Fakta: Influensa

Personer som är infekterade med influensavirus smittar redan dygnet innan insjuknande men smittsamheten är som högst när personen har insjuknat.

Inkubationstiden är en till tre dagar. De första symtomen är vanligen frossa, snabbt stigande feber, muskelvärk, huvudvärk och tydlig sjukdomskänsla. Symtom från luftvägarna omfattar torrhosta och, främst hos barn, ont i halsen. Symtom från tarmen förekommer också.

Personer med okomplicerad influensa brukar tillfriskna inom en vecka. Komplikationer kan dock förekomma, vanligen lunginflammation. Dödligheten kan vara hög i vissa grupper, speciellt hos äldre.

Epidemier av så kallad säsongsinfluensa förekommer årligen från slutet av november till maj samt under motsvarande kyliga period på södra halvklotet. Dessemellan syns inga sjukdomsfall.

Källa: ne.se

Inrikes

Spansk press på Löfven om EU-pengar

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez får en guidning av statsminister Stefan Löfven på Harpsund inför EU-toppmötet i helgen om EU-budget och återhämtningsfond. Sverige och Spanien befinner sig i olika läger.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez får en guidning av statsminister Stefan Löfven på Harpsund inför EU-toppmötet i helgen om EU-budget och återhämtningsfond. Sverige och Spanien befinner sig i olika läger.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Spaniens premiärminister och statsminister Stefan Löfvens S-kollega, Pedro Sánchez, är i Sverige för att försöka blidka Sverige inför EU-toppmötet om budget och coronakrisstöd.
På Harpsund ber Sánchez Sverige att backa om framförallt coronastödet.

Sánchez är på rundresa i Europa inför fredagens och lördagens toppmöte i Bryssel, det första fysiska mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer sedan februari. På vägen till Stockholm gjorde han ett stopp hos den nederländske premiärministern Mark Rutte, informell ledare för de fyras gäng, eller frugala fyran. De fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – håller emot hårt när det gäller hur de föreslagna 750 miljarder euro i återhämtningsfonden ska fördelas och på vilka villkor. Summan motsvarar omkring 8 000 miljarder kronor.

Förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel är nu att 500 miljarder ska ges ut som bidrag till medlemsländerna, 250 miljarder ska erbjudas i form av lån. De fyras gäng, inklusive Sverige, vill att allt ska fördelas som lån och återbetalas medan Spanien, Italien och flera andra länder i Sydeuropa anser att de inte kan låna mer pengar.

Det är EU som ska låna upp pengarna. Sverige och dess vänner varnar för att det kan få stora effekter för den egna medlemsavgiften framöver.

Lars Larsson/TT

Alice Nordevik/TT

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besöker statsminister Stefan Löfven för överläggningar om EU-frågor på Harpsund.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besöker statsminister Stefan Löfven för överläggningar om EU-frågor på Harpsund.
Foto: Erik Simander/TT

Inrikes

Man hittad död på parkbänk – mord utreds

En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg.
En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg, norr om Stockholm, under morgonen, skriver polisen på sin hemsida. Omständigheter kring dödsfallet är oklara och därför har polisen inlett en förundersökning om mord.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Mannen är inte identifierad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

Boende evakuerades vid brand – en saknas

Boende fick evakueras efter en brand i Ljusne i Söderhamns kommun. Arkivbild.
Boende fick evakueras efter en brand i Ljusne i Söderhamns kommun. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sex personer fick evakueras på grund av en brand i ett äldre hus i Ljusne i Söderhamns kommun under natten.

Räddningstjänsten har för lokala medier uppgett att man inte kommit i kontakt med en av de boende. Polisen kan under onsdagsmorgonen inte svara på om man lyckats nå personen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Världens största Lovikkavante nedplockad

Tumvanten som stod utanför fabriken i Lovikka. Arkivbild från 2001.
Tumvanten som stod utanför fabriken i Lovikka. Arkivbild från 2001.
Foto: Anders Alm/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Världens största Lovikkavante har förts till sista vilan efter att ha varit ett signum för byn Lovikka i Tornedalen i 20 år, rapporterar Haparandabladet.

Den 3,5 meter höga vanten placerades i en glasförsedd monter i vantens hemby Lovikka under år 2000. Då hade 14 husmödrar gjort en gemensam insats under 120 timmar. 20 kilo stickgarn gick åt för skapelsen som 2002 noterades som världens största av sin sort av Guinness rekordbok.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så säkra är sommarens väderprognoser

Sommarens skurar gör det svårt att veta exakt hur vädret kommer att se ut. Arkivbild.
Sommarens skurar gör det svårt att veta exakt hur vädret kommer att se ut. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Väderprognosen visar sol, men så fort du lagt ut handduken på stranden så öppnar sig himlen. Känns det bekant? Det finns flera förklaringar till att väderprognoserna inte alltid stämmer.
PREMIUM

Ett lågtryck har parkerat ovanför Sverige och sommarvädret lyser med sin frånvaro. Det ostadiga vädret gör det svårt för meteorologerna att förutspå hur vädret kommer att se ut i detalj.

– Just på sommaren är det ofta regnskurarna som spelar oss ett spratt då det är svårt att veta exakt var de hamnar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL