Kultur och nöje

Norstedts och Bonniers hoppar över Frankfurt

Bokmässan i Frankfurt ska äga rum men många stora förlag stannar hemma. Arkivbild.
Bokmässan i Frankfurt ska äga rum men många stora förlag stannar hemma. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den årligt återkommande bokmässan i tyska Frankfurt ska äga rum i oktober, det meddelade arrangörerna i slutet av maj. Men flera stora internationella förlag har valt att inte närvara vid mässan, som det världsomspännande förlaget Harper Collins Publishers och flera av Hachettes förlag, vilket Svensk bokhandel har rapporterat om.

Nu följer svenska Norstedts förlagsgrupp, inklusive Rabén och Sjögren, och Albert Bonniers förlag samma exempel och stannar hemma, rapporterar Kulturnytt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Domare underkänner Weinstein-förlikning

Anklagelserna mot Harvey Weinstein blev startskottet på Metoo-rörelsen 2017. Arkivbild.
Anklagelserna mot Harvey Weinstein blev startskottet på Metoo-rörelsen 2017. Arkivbild.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En förlikning mellan Hollywoodmogulen Harvey Weinstein och ett stort antal kvinnor som uppger att de har blivit utsatta för övergrepp av honom underkändes på tisdagen av en federal domare, rapporterar amerikanska medier.

Domaren Alvin Hellerstein ska ha kallat delar av förlikningen för "motbjudande", enligt Variety.

Det var i början av juli som det meddelades att Harvey Weinstein och den tidigare styrelsen för hans nu konkursade filmbolag nått en förlikning med ett flertal kvinnor som uppger att de utsatts för övergrepp. 19 miljoner dollar, omkring 175 miljoner kronor, skulle betalas ut till kvinnorna.

Ett stort antal advokater har jobbat med förlikningen i 18 månader. Domarens underkännande betyder troligtvis att de i princip måste börja om från början.

Harvey Weinstein dömdes tidigare i år till 23 års fängelse för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor.

Kultur och nöje

Stulet Banksy-verk tillbaka till Frankrike

Det stulna Banksy-verket återfanns i Italien i juni. Arkivbild.
Det stulna Banksy-verket återfanns i Italien i juni. Arkivbild.
Foto: Andrea Rosa/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Banksy-konstverket som stals från konsertlokalen Bataclán i Paris förra året ska nu återbördas. Chefsåklagaren i den italienska regionen Abbruzzo, där verket återfanns på en bondgård förra månaden, lämnade över det till Frankrikes ambassadör Christian Masset under tisdagen.

Verket ska senare transporteras till Frankrike.

Konstverket föreställer en slöjbeklädd, sörjande kvinna och hade målats på en av Batacláns dörrar för att hedra offren för terrordådet mot konsertlokalen 2015. Vid kuppen i januari förra året sågade maskerade tjuvar bort dörren med vinkelslipar.

Sex personer, som misstänks för inblandning i kuppen, greps i juni.

Kultur och nöje

Magnus Carlson spelar dubbelt på Dalhalla

Magnus Carlson gör intima konserter på Dalhalla. Arkivbild.
Magnus Carlson gör intima konserter på Dalhalla. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Konsertscenen Dalhalla utanför Rättvik har stått tom i sommar på grund av coronapandemin. Men nu står det klart att man börjar arrangera intima konserter på den stora stenbrottsarenan – och att publiken får sitta med på scenen.

Weeping Willows-frontmannen Magnus Carlson kommer att göra två konserter, den 9 och 10 augusti. Biljetterna är ute nu och 50 personer kommer att släppas in varje kväll.

Sedan tidigare är det klart att Robert Wells gör två spelningar på Dalhalla, den 14 och 15 augusti.

Kultur och nöje

Dialektord jag inte kan vara utan: knô

Programledaren Emmy Rasper använder ofta ordet knô i bemärkelsen trängas. Pressbild.
Programledaren Emmy Rasper använder ofta ordet knô i bemärkelsen trängas. Pressbild.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje Som programledare för "Språket" i P1 intresserar sig Emmy Rasper för olika ord och dialekter. Men vilket är hennes favoritord på dialekt?

– Knô! Det är ett härligt ord att säga, "knô dig inte", "sluta knô", säger Emmy Rasper.

Det göteborgska ordet har sitt ursprung i verbet "knåda" men används numer mest i bemärkelsen "trängas". Inte sällan kan det höras på någon av stadens spårvagnar.

Emmy Rasper är född och uppvuxen i Göteborg, och även om hennes dialekt har vattnats ur lite med åren så känner hon en stark tillhörighet i göteborgskan.

– Jag är gift med en boråsare som tror att han är göteborgare. Jag retar honom för det, och då blir jag medveten om min egen göteborgska.

I sitt arbete som programledare för "Språket" i Sveriges Radio P1 har hon märkt att dialekter också kan vara laddade.

– Folk har många känslor kring dialekter, både sin egen och andras, det kan vara till exempel stolthet eller skam. Det handlar ju så mycket om grupptillhörighet – "det är vi här som pratar på det här sättet".

Emmy Rasper ser dialekter som en språkskatt vi ska vara rädda om. Hon påpekar att hennes favoritord är särskilt aktuellt så här i coronatider, men säger, halvt på skämt halvt på allvar, att det också är lite hotat.

– Just nu får man inte knô på spårvagnen och bussen. Det är ganska skönt att slippas knô, men jag är också orolig för ordets framtid – att vi kommer att sluta knô nu när vi ska hålla social distans. Och man kan ju också vilja knô med sin familj i soffan.

Sally Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: knô

Betydelse: "trängas"; varianten "knô sig" betyder "tränga sig före"

Ursprung: verbet knåda, som hade kortformen knå uttalad som knô i många västsvenska dialekter

Här används det: Göteborg. På andra håll används formen knô eller knö med den ursprungliga innebörden "knåda". Främst gäller det Dalsland, Halland, Småland, Värmland, Västergötland, Öland och Östergötland.

Exempel: "Men sluta knô!", "Vi får la knô ihop oss", "Knô daj inte!" Göteborg.

"Ingan daj lae jästen i finge daj knö däjjen ain stånn" (innan de lade i jästen fick de knåda degen en stund), Slättåkra i Halland.

Källa: manus till "Svenskt dialektlexikon", som inom ett par år kommer att börja publiceras successivt på nätet.

FAKTA

Fakta: Dialektord jag inte kan vara utan

Drössla, drittla och däka. Vad vore svenska språket utan sina dialekter? I sommar ber vi kända personer att lyfta fram favoritord och uttryck på dialekt.

Dialekterna är våra ursprungliga språk, både historiskt och ofta även emotionellt. I Uppsala pågår arbetet med ett nytt dialektlexikon som ska publiceras digitalt.

Kultur och nöje

Fyra åtalas för mordet på rapparen Pop Smoke

Pop Smoke, vars riktiga namn är Bashar Barakah Jackson, var 19 år när han sköts ihjäl i februari. Arkivbild.
Pop Smoke, vars riktiga namn är Bashar Barakah Jackson, var 19 år när han sköts ihjäl i februari. Arkivbild.
Foto: Tracy Awino/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Fyra personer, varav två minderåriga, har åtalats för mordet på den amerikanska rapparen Pop Smoke.

Pop Smoke, vars egentliga namn är Bashar Barakah Jackson, sköts ihjäl vid ett misstänkt inbrott i Hollywood i februari. Han var då 19 år.

Vid en fällande dom riskerar de två åtalade vuxna livstids fängelse eller dödsstraff. Åklagarkammaren i Los Angeles uppger i ett pressmeddelande att man ännu inte beslutat sig för vilket straff man kommer att yrka på.

Nyligen gick Pop Smokes postuma album "Shoot for the stars aim for the moon" rakt in på den amerikanska albumlistans förstaplats.

Pop Smoke sköts till döds vid ett misstänkt inbrott i Hollywood Hills i februari. Arkivbild.
Pop Smoke sköts till döds vid ett misstänkt inbrott i Hollywood Hills i februari. Arkivbild.
Foto: Fox11 News KTTV-TV /AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Kultur och nöje

Anna Rynefors drakäventyr gästar Sommarlund

Anna Rynefors spelar Sigrid och draken i Sommarlunds regi denna vecka.
Foto: Oliver Lennartsson
Kultur och nöje
Scen 16 föreställningar på sex dagar. Det är intensivt när riksspelmannen Anna Rynefors gör sin familjeföreställning Sigrid och draken som en del av Sommarlunds program denna veckan. - Det är ett spännande äventyr med en drakdräpare vid namn Sigrid i huvudrollen, beskriver Anna Rynefors föreställningen där hon spelar tre olika instrument och är skådespelare, berättare och dockförare.

Anna Rynefors är född i Trollhättan men bor sedan länge i Genarp med sin man Erik Ask-Upmark som hon också har medeltidsensemblen Falsobordone tillsammans med och även folkmusikprojektet Dråm. 2005 blev Anna Rynefors riksspelman på svensk säckpipa och förutom den spelar hon bland annat fiol, nyckelharpa, slagverk och sjunger. Hon har tidigare gjort två barnföreställningar - Anna sover över och Bockarna Bruse - och är nu aktuell med Sigrid och draken.

- Jag tycker om att jobba med de små barnen och just det här att det är lite spännande, småbarnsskräck, är roligt, säger Anna Rynefors. När jag funderade på en ny föreställning ville jag att den skulle handla om en drake och först tänkte jag på Sankt Göran och draken men kom på att jag ville gå längre tillbaka i tiden, till originalet med Sigurd Fafnersbane ur Eddan. Det är en historia som har smittat av sig, är starten till hela fantasygenren och Wagners Ringenopera har samma hjälte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Oro efter anstormning till Vilks konstverk

Lars Vilks platsspecifika konstverk Nimis har blivit ett populärt besöksmål för turister, något som oroar länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Lars Vilks platsspecifika konstverk Nimis har blivit ett populärt besöksmål för turister, något som oroar länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Turisterna vallfärdar till Lars Vilks konstverk Nimis i skånska Kullaberg, och nu beskriver länsstyrelsen situationen som kaotisk.

Enligt deras siffror parkerade över 5 000 bilar vid den parkeringsplats som ligger närmast konstverket förra veckan, vilket är 1 300 fler bilar än under samma period förra året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Japan spårar coronautbrott till teaterlokal

Teatern där myndigheterna varnar för hög smittspridning ligger i nöjesdistriktet Shinjuku i centrala Tokyo. Arkivbild.
Teatern där myndigheterna varnar för hög smittspridning ligger i nöjesdistriktet Shinjuku i centrala Tokyo. Arkivbild.
Foto: Hiroshi Otabe/AP Photo
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Japanska smittspårningsmyndigheter fokuserar nu sina coronainsatser kring en teater i centrala Tokyo, som nyligen huserat en föreställning med japanska pojkbandsmedlemmar i rollerna.

I samband med föreställningen upptäcktes att flera av de medverkande smittats av coronaviruset. Enligt The Japan Times hade antalet bekräftat smittade under måndagen stigit till 37 personer, varav 16 är skådespelare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL