Kultur och nöje

Stadsteatern kommer tillbaka

Kitte Wagner, chef för Malmö Stadsteater.
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
Malmö
Teater Under de senaste månaderna har Malmö stadsteaters publika verksamhet legat nere, precis som nästan all annan livekultur. I höst gör man dock storstilad comeback med bland annat klassikern Cyrano de Bergerac och en scenversion av Sigrid Combüchens roman Sidonie och Nathalie. Men om det blir inför 500 eller 50 personer i publiken, det är en annan fråga.

Drygt två månader har gått sedan Malmö stadsteater, precis som Malmö opera, stängde sina dörrar för publiken. Sedan dess har mycket varit oklart och ännu har inga besked kommit om när regeringen kommer att lätta på restriktionerna. Än är det maximalt 50 personer som gäller för teaterföreställningar och andra evenemang.

När Malmö stadsteater presenterade den kommande säsongens program utlovar man dock att den näst intill totala torkan när det gäller livekultur är över i höst. Den 4 september slår man upp dörrarna för (den unga) publiken på Studion med barnteaterföreställningen Alla har klockor ingen har tid. En vecka senare är det de vuxnas tur när Sidonie och Nathalie iscensätts på Intiman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Religion och disco i vagt drama

Den kristna Mirjam (Josefine Frida) hamnar i en livskris i 'Disco'. Pressbild.
Foto: Draken film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Från Nora i "Skam" till den krisande Mirjam i "Disco". Den norska stjärnan Josefine Frida lyser fortsatt starkt i det här dramat om tro och tvivel – som är vackert sorgset men onödigt vagt.

Mirjam är en på ytan lyckad toppgymnast som tävlar i disco. Hennes familj är fast förankrad i en frikyrklig församling som kallas Friheten där det predikas "gladkristendom" till poppiga toner.

Trots att Mirjam har hela garderoben full av pokaler och får pepptalk i stil med "du har fått alla korten, du ska bara spela dem rätt" så är det ändå något som är fel. Mirjam är allt annat än glad, tvärtom verkar hon djupt deprimerad. Yta och djup och det där vakuumet som lätt uppstår där emellan är ett genomgående tema i filmen, och Mirjam får allt svårare att navigera.

I hemmet är det styvpappan Per, som även är en av Frihetens glada pastorer, som styr, på ett inte särskilt glatt sätt. Mamman framstår som lätt kuvad och till Mirjams frustration vägrar hon att berätta om hennes frånvarande biologiska pappa.

Att ta steget till en ännu mer extrem kristen församling blir inte stort och i slutet av filmen hamnar Mirjam på ett slags "Jesus camp".

Obehaget byggs upp långsamt men det blir ändå förvånande svårt att få en riktig kontakt med den vilsna Mirjam och det trots att den karismatiska huvudrollsinnehavaren Josefine Frida är i bild i stort sett hela tiden.

Det är kanske orättvist men det ligger nära tillhands att jämföra med "Skam", den tonsäkra succéserien som Josefine Frida slog igenom i och där engagemanget för exakt alla var stort från start. Hennes Nora såg på ytan ut att ha allt men hade också en kamp att föra på själslig nivå.

Den här filmen bygger mer på abstrakta känslolägen och vackra bilder och presenterar ingen färdig lösning på Mirjams existentiella kval. Hon tvivlar och söker en Gud som inte tycks svara och mår så uppenbart dåligt att det känns som en provokation när hennes mamma föreslår att de ska be tillsammans men inte en enda gång frågar hur det står till, egentligen.

Visst finns det kritik mot en viss typ av frikyrkliga församlingar i "Disco" men mest av allt behandlar den brist på närhet och kommunikation, som kan uppstå i alla typer av miljöer. Det finns en stark ansats men mot slutet önskar man att filmen hade varit lite mindre vag.

Miranda Sigander/TT

Josefine Frida från 'Skam' spelar huvudrollen i 'Disco'. Pressbild.
Josefine Frida från "Skam" spelar huvudrollen i "Disco". Pressbild.
Foto: Draken film

FAKTA

Fakta: Disco

Genre: Drama

Premiär: 2 oktober 2020

I rollerna: Josefine Frida,

Regi: Jorunn Myklebust Syversen

Speltid: 1 timme 34 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Roxette släpper ny singel

Marie Fredriksson och Per Gessle 2015. Arkivbild.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Let your heart dance with me" – det är titeln på en ny singel från Roxette. Tanken var att låten skulle vara med på albumet "Good karma" som kom 2016, men den fick stå tillbaka för andra låtar. Inspelningen var besvärlig för Marie Fredriksson, som då var svårt sjuk.

"Bara några månader innan 'Good karma' kom ut avrådde Maries läkare henne från att fortsätta med turnerande, så vi ställde in alla sommarspelningar och satte punkt för framtida livekonserter. Men hennes sjukdom gjorde även inspelningarna besvärliga för henne. Hon ville så mycket, men fick verkligen kämpa. Och det gjorde hon. Marie var en sann fighter in i det sista", säger Per Gessle i ett pressmeddelande.

""Let your heart dance with me" får världspremiär den 2 oktober.

Roxette bildades 1986 och var aktiva fram till 2016. Marie Fredriksson avled i fjol.

Kultur och nöje

AC/DC bekräftar återförening

AC/DC:s Angus Young återförenas med Brian Johnson, Phil Rudd, Cliff Williams och Stevie Young. Arkivbild.
Foto: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ryktet stämde: AC/DC återförenas. Det australiska hårdrockbandet bekräftar själva återföreningen på sina sociala medier via en bild på banduppställningen och något som kan vara en album- eller singeltitel: "Pwr up".

Rykten om en AC/DC-comeback blossade upp förra veckan efter att bilder på de tidigare medlemmarna Brian Johnson och Phil Rudd dykt upp på bandets hemsida. Trummisen Rudd fick sparken 2015 sedan han dömts för droginnehav och mordhot. Sångaren Johnson hoppade av året därpå, då han höll på att helt förlora hörseln.

Kryptiska affischer med orden "pwr up" har uppenbarat sig, bland annat utanför Angus Youngs gamla högstadium i Sydney. Liknande annonser har dykt upp i brittiska tidningar. Häromdagen dök en kort videosnutt upp på bandets Twitter-konto, som visade en blinkande blixtsymbol och ljudet av en påslagen gitarrförstärkare.

AC/DC bildades 1973 och senaste albumet "Rock or bust" kom 2014.

Kultur och nöje

Martin Hägglund möter en existentiell hunger

Det mellanmänskliga är det viktigaste i Martin Hägglunds livsåskådning. Mellan människorna finns det högsta goda, inte mellan människor och en gudomlighet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Genom att formulera en tro på ett ändligt liv och kritisera kapitalismen har den svenske filosofen Martin Hägglund rönt stora framgångar i USA – och fått sommarprata i P1. Men från kyrkligt håll har hans bok inte oväntat fått kritik.

I Wim Wenders film "Himmel över Berlin" kastar änglarna vingarna. De abdikerar från det eviga, stiger ner till jorden, och värmer händerna med en kopp kaffe. Tillvaron får plötsligt färg.

Martin Hägglund kan sägas erbjuda en filosofisk utveckling av samma vision – minus änglarnas existens. Det högsta goda beskriver han som något horisontellt, som finns mellan människorna.

"Vårt enda liv" heter hans bok, och enligt Martin Hägglund finns det följaktligen på jorden. Livet varar fram tills dess att vi dör, sedan är det slut.

TT: Tvivlar du aldrig?

– Nej, det är klart att mina synsätt på de här sakerna fördjupas och förändras på olika sätt, men själva grunden är så sammanvävd med hur jag förstår allt i tillvaron. Men det här är saker som måste rättfärdigas på nytt, och där måste man vara lyhörd inför invändningar. Jag är väldigt hängiven den processen.

– Men till skillnad mot att vara religiöst troende är inte den här tron något som skyddar dig mot någonting, den gör dig inte mindre sårbar inför tillvaron, den förklarar bara varför vi är sårbara.

Nya filosofiska verktyg

Hungern efter existentiella samtal är långt större i dag än för tio år sedan, konstaterar Hägglund – även om filosofin i sig inte kan rädda planetens existens och minska ojämlikhet kan den åtminstone erbjuda nya sätt att ställa viktiga frågor.

I USA är han en akademisk stjärna, med en livstids professur på Yale, ett av USA:s högst rankade universitet. Men det var i Järfälla och Ångermanland som han växte upp.

Just livets inneboende skörhet är grundläggande i hans livsåskådning. Hans uppmärksammade "Sommar"-program handlade om personliga erfarenheter av kärlek och förlusten av en farfar och en mormor, och kan också ses som den konkreta ingången till hans filosofiska men också starkt politiska bok. Hägglunds sekulära troslära leder till att han kritiserar kapitalismen inifrån och med hjälp av både Hegel och Marx formulerar teorin för en demokratisk socialism, långt mer revolutionär än svenskt socialdemokratisk.

Som ett credo genom boken återkommer formuleringar om livets bräcklighet och den omsorg som det kräver.

– Och väcker, korrigerar Martin Hägglund.

– Det är själva hjärtat i boken, att se det högsta goda som något som finns mellan oss betyder att det goda måste vara skört för att ha betydelse. Det måste vara skört för att vara något som vi kan hysa omsorg om.

Oro och omsorg

"Care" är det ord som han använder i det engelska originalet, och som han menar rymmer både oro, ångest och svenskans omsorg.

– Det ena bor i det andra, den negativa ångesten och oron lever i den positiva omsorgen.

Varför är det då så viktigt att formulera det som han kallar "en sekulär tro"? Är det inte ett paradoxalt försök att vara ateist och troende på en och samma gång? Nej, enligt Hägglund. Den tro som han talar om är inte den religiösa.

– Det du tror på är något som du måste vara trogen och som du också kan svika, hela den dynamiken av trohet och svek, det är något som är levande och står på spel i alla våra åtaganden, allt vi bryr oss om. Det är den dynamiken som jag vill fånga genom "sekulär tro".

Slentrianmässigt sekulär

Om man i USA är slentrianmässigt eller till och med fanatiskt religiös är svenskarna snarare oreflekterat sekulära, utan att tänka på vad det innebär, menar han.

– Det finns en föreställning också bland sekulära att även om vi inte tror på något evigt eller odödligt är det det som vi egentligen längtar efter. Även om man inte tror på det är vår modell för det högsta goda fortfarande religiös. I stället kan vi bli mer medvetna om att det som verkligen är viktigt är våra liv tillsammans.

Under Bokmässan deltog han i ett seminarium tillsammans med ärkebiskopen Antje Jackelén. När hon beskrev hans bok som "teologiskt lite enfaldig" byggde det på ett missförstånd, enligt Hägglund. Tonen dem emellan var respektfull.

– Jag vill öppna för en annan förståelse, och visa att mycket av det som vi tänker på som religiös tro kan förstås i sekulära termer. För mig handlar det om att tro på en horisontell relation. Kärleken och ansvaret finns inte mellan mig och en övernaturlig gud utan mellan oss. Att erkänna en sekulär tro är att erkänna det, men då måste vi också bygga ett samhälle som gör rättvisa åt det.

Erika Josefsson/TT

'Miljökrisen gör att de här frågorna som alltid finns med oss blir mycket mer oundvikliga och påtagliga' säger Martin Hägglund.
"Miljökrisen gör att de här frågorna som alltid finns med oss blir mycket mer oundvikliga och påtagliga" säger Martin Hägglund.
Foto: Anders Wiklund/TT
Livet, dödligheten och ändligheten har genomsyrat Martin Hägglunds filosofiska arbete.
Livet, dödligheten och ändligheten har genomsyrat Martin Hägglunds filosofiska arbete.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Martin Hägglund om...

...nästa bok:

– Arbetstiteln är "Själens dödlighet", det handlar om själen, inte som något odödligt eller övernaturligt utan som ett sätt att förstå hur vi är levande eller besjälade.

...om filosofins uppgift i dag:

– Sammanbrott och kriser kan vara paralyserande och överväldigande men också erbjuda tillfälle att se allt på nytt – som när man går i terapi. Filosofin kan inte lösa alla de problemen, däremot kan den erbjuda ett språk och nya begrepp så att vi bättre kan förstå vilka frågor vi behöver ställa.

...kyrkan:

– Jag har varit i kyrkan mycket, och jag har ingen negativ erfarenhet av kyrkan som institution. Däremot var det tydligt för mig intuitivt att det som var viktigt för mig var det mellanmänskliga. Det var alltid det som tog ett grepp om mig och det är väl det som jag försöker göra rättvisa åt.

– Jag tror att många som växer upp i kyrkan och sedan vänder sig emot den kanske har varit troende på något plan och sedan blivit besvikna, men så har det aldrig varit för mig. Jag tycker fortfarande att frågorna är viktiga men att de religiösa svaren på dem inte var tillfredsställande.

FAKTA

Fakta: Martin Hägglund

Född: 1976, uppvuxen i Viksjö i Järfälla utanför Stockholm och i Ångermanland.

Bor: Sedan 18 år i USA, nu på Manhattan i New York.

Sysselsättning: Innehar en livslång professur i komparativa studier i litteraturvetenskap och humaniora på Yale University. Undervisar just nu en gång i veckan på en kurs med titeln "Mortality of the soul" som bland annat handlar om Aristoteles. På detta tema skriver han också sin nya bok.

Familj: Föräldrar och systrar i Sverige.

Examen: Fil kand i litteraturvetenskap från Stockholms universitet, doktorerade i litteraturvetenskap vid Cornell University.

Böcker i urval: "Kronofobi: essäer om tid och ändlighet" (2002); "Radical atheism: Derrida and the time of life" (2008), "Dying for time" (2012), en undersökning av modernistisk litteratur utifrån författare som Nabokov, Virginia Woolf och Marcel Proust.

Läser just nu: "Återstoden av dagen" av Kazuo Ishiguro.

Kultur och nöje

Filmrecension: Musikaliska troll roar fint

Trollen Poppy och Kvist ger sig ut på okända marker i ett nytt trolläventyr. Pressbild.
Foto: UIP
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Trolls" är uppbyggd av lika delar chockrosa sockervadd och trallvänliga hits. Del två av detta musikaliska äventyr vidgar trollvärlden men avviker inte från formeln – och det landar fint när höstmörkret börjar sänka sig.

Det rosa sockersöta trollet Poppy är numera drottning av poptrollen och regerar genom sång och dans. Hon kickstartar den här uppföljarfesten med en slagkraftig omgång av "Trolls just want to have fun", som inte ens Cyndi Lauper skulle kunna motstå.

Men snart tornar problem upp sig i trollvärlden. Till sin stora förvåning får Poppy lära sig att det finns andra troll, som inte är lika bubbelgumsglada som hon och hennes gäng.

I själva verket finns det fem andra trollvärldar i krokarna och i dessa spelas helt andra musikgenrer. Till exempel countrytrollen som spelar så sorglig country att till och med deras tårar gråter.

Technotrollen festar under vattnet i en stark dj-kultur. Och funktrollen, de för upp frågan om kulturell appropriering på agendan när Poppy kommer och hälsar på. Har inte i själva verket popen snott en hel del av funken?

"Historien upprepar sig: popen har förstört allt", snäser drottning Barb vid ett speciellt laddat tillfälle. Drottning Barb? Ja, det är ledaren för de vildsinta hårdrockstrollen som är ute på ett apokalyptiskt korståg där syftet är att kolonisera alla de andra världarna och tvinga dem att spela hårdrock.

Drottning Barb skickar ut sina spaningstrupper: k-pop-trollen, reggaeton-trollen och joddlarna för att fånga in Poppy och det är ungefär när joddlarna gör entré som man släpper sargen och börjar nynna med på riktigt i den här balladen om de omaka trollen och deras kamp för musikalisk mångfald.

Storheten med "Trolls"-universum handlar om de små, humoristiska detaljerna och den anarkistiska animationen. Den lekfulla estetiken känns som hämtad ur en misshandlad pyssellåda på en förskola: här finns glitter, garnbitar och vildsinta korsstygn blandat med trasiga sockervaddsbitar och bortglömda kollage.

Någon superhit, som den första filmens "Can't stop this feeling", bjuds det inte på men Ludwig Göranssons originalmusik räcker långt för att skapa ett lyckat flow. Och den som inte blir på gott humör när trollen dansar till "Gangnam style" har nog hängt för mycket med sura hårdrockare.

Miranda Sigander/TT

Ystra poptroll som sjunger 'Gangnam style'. Är det kul? Ja, det är det. Pressbild.
Ystra poptroll som sjunger "Gangnam style". Är det kul? Ja, det är det. Pressbild.
Foto: UIP

FAKTA

Fakta: Trolls 2: Världsturnén

Originaltitel: Trolls world tour

Genre: Animerad barnfilm

Premiär: 2 oktober 2020

Svenska röster: Mimmi Sandén, Jonathan Jaarnek Norén, Ellinor ”Hellinor” Asp med flera

Regi: Walt Dohrn, David P Smith

Speltid: 1 timme 31 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Kultur och nöje

Rickard Olsson byter tv mot radio

Rickard Olsson. Arkivbild.
Foto: Noella Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Rickard Olsson blir ny programledare på radiokanalen Star FM. Från och med oktober ska han leda ett eftermiddagsprogram med 70-, 80- och 90-talsmusik.

"Det känns oerhört roligt, jag tror radion har en gyllene framtid kommande åren och jag är så glad att vara tillbaka där jag en gång började. Jag sommarjobbade på Rix FM i somras och fick blodad tand", säger Olsson i ett pressmeddelande.

Rickard Olsson startade karriären på Radio Gävleborg på 90-talet och har därefter bland annat medverkat i "Morgonpasset" i P4, "P4 Extra" och Ekot. Mest känd är han kanske ändå för sin tv-karriär där han bland annat lett Melodifestivalen, "Vem vet mest", "Wild kids", "Sommarkväll med Rickard Olsson" samt "Bingolotto".

Kultur och nöje

Låter karaktärernas egna viljor styra riktningen framåt

Nina Wähä besöker Hässleholm Kulturhus på torsdag. En ny roman är på gång, men den befinner sig än så länge i ett mycket tidigt skede.
Foto: Pressbild/Kajsa Göransson
Kultur och nöje
Författarbesök Efter positiva recensioner, nominering och pris för sin roman Testamente, jobbar författaren Nina Wähä sakteligen på en ny historia. – Den handlar om helt andra karaktärer.
På torsdag besöker hon Hässleholm Kulturhus.

Romanen Testamente rymmer ett stort persongalleri. Karaktären Annie återvänder till Tornedalen och till bondgården där hon växte upp. Den stora familjen bestående av två föräldrar och tolv barn återförenas på hemorten; en familj som aldrig kommit överens och som dessutom bär på en stor hemlighet.

Romanen mottogs av positiva recensioner och nominerades till Augustpriset 2019. 2020 fick den Sveriges Radios Romanpris.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Berwaldhallen öppnar för publik

Chefsdirigent Daniel Harding och Sveriges Radios symfoniorkester möter publiken i Berwaldhallen igen i höst. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Berwaldhallen öppnar för publik igen. Konserthallen i Stockholm har haft stängt för fysisk publik sedan tidigt i våras på grund av coronapandemin, men den 15 och 16 oktober möter Sveriges Radios symfoniorkester och chefsdirigenten Daniel Harding publiken igen.

Hur många som verkligen får bänka sig för återinvigningen beror dock regeringens beslut om maxgräns för publik, som väntas den 8:e oktober. Biljetterna släpps dagen därpå.

På programmet för öppningshelgen står bland annat Beethovens Symfoni nr 5, "Ödessymfonin", och ouvertyren till Verdis opera "Ödets makt", enligt ett pressmeddelande. Alla höstens konserter inleds dessutom med en fanfar för att fira att publiken är tillbaka.

NÄSTA ARTIKEL