Ekonomi

Mildare konjunkturtapp i Skåne – trots allt

Ekonomi
Skåne
Ekonomi Ett dramatiskt förändrat konjunkturläge – ändå har Skåne klarat sig lindrigare undan coronakrisen är Stockholms respektive Västra Götalands län.
PREMIUM

Varsel, permitteringar och antalet nyanmälda arbetslösa har ökat mindre i Skåne jämfört med de andra storstadslänen, enligt rapporten Skånsk konjunktur som tagits fram av Sparbanken Skåne i samarbete med Øresundsinstituttet.

Arbetslösheten började, enligt rapporten, dock stiga i Skåne redan innan krisen. Högkonjunkturens topp med jobbskapande och byggboom hade därmed redan passerat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börsen öppnar nedåt

Nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inleder med en nedgång på bred front. OMXS-index har efter tio minuters handel sjunkit 0,6 procent, i linje med utvecklingen på ledande Europabörser.

Bland tungviktarna drar läkemedelsjätten Astra Zeneca och klädkedjan H&M mest nedåt, med kursnedgångar på 1,8 respektive 1,5 procent.

Mätteknikbolaget Hexagon går mot strömmen med ett kurslyft på 6,9 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning, där bolaget flaggat för ett oväntat bra resultat.

Bra går även rapporterande nätmäklaren Avanza, vars aktie lyfter med nästan 9 procent efter en delårsrapport.

Godistillverkaren Cloetta redovisar också kvartalsrapport, som visar på ett stort bakslag för lösgodisförsäljningen. Aktien faller drygt 4 procent.

Ekonomi

Svag brittisk återhämtning

Storbritannien tillhör de länder i Europa som drabbats värst av coronapandemin, med över 44 000 döda i sviterna av covid-19.
Storbritannien tillhör de länder i Europa som drabbats värst av coronapandemin, med över 44 000 döda i sviterna av covid-19.
Foto: Matt Dunham AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tecken på en viss återhämtning för den hårt coronadrabbade brittiska ekonomin börjar nu synas i färsk statistik, men det går trögt. Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 1,8 procent i maj efter rekordraset på 20,3 procent i april, enligt den statliga brittiska statistikbyrån ONS.

Under perioden mars–maj krympte den brittiska ekonomin med 19,1 procent eller med 24 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Den svaga återhämtningen präglas av att den stora brittiska tjänstesektorn hade svårt att få fart på affärerna i den till stora delar nedstängda ekonomin och den brittiska centralbanken, Bank of England, har varnat för att det senare i år finns risk för en stor ökning av arbetslösheten i landet när tillfälliga stödåtgärder till näringslivet upphör.

Ekonomi

Kraftigt vinstlyft för Avanza

Nätmäklaren Avanza redovisar ett kraftigt vinstlyft för andra kvartalet. Arkivbild.
Nätmäklaren Avanza redovisar ett kraftigt vinstlyft för andra kvartalet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nätmäklaren Avanza redovisar ett rörelseresultat på 333 miljoner kronor för årets andra kvartal, vilket kan jämföras med 101 miljoner kronor under motsvarande period 2019.

Intäkterna för kvartalet lyfte med 85 procent till 526 miljoner kronor, bland annat med draghjälp från ett lyft för det så kallade courtagenettot på 148 procent till 260 miljoner kronor.

Kundtillväxten uppgick till 53 000 nya kunder, en ökning med 68 procent mot ett år tidigare.

"Trenden att se om sitt sparande har förstärkts. Särskilt i kristider blir det uppenbart hur viktigt det är att ha ett sunt sparande. För Avanza har detta bidragit till en fortsatt mycket stark kundtillväxt där vi redan ligger i nivå med hela 2019", skriver Avanzas vd Rikard Josefson i en kommentar.

Ekonomi

Nedåt på ledande Asienbörser

Coronapandemin fortsätter att tynga börserna. Arkivbild.
Coronapandemin fortsätter att tynga börserna. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det blev en vändning nedåt för ledande Asienbörser i tisdagens handel. Vinsthemtagningar efter kraftiga kurslyft i måndags och en våg av oro till följd av nya coronarestriktioner i Kalifornien och en ökad politisk spänning mellan USA och Kina bidrog till utvecklingen.

Tokyobörsens Nikkei 225-index sjönk 0,9 procent, medan det bredare Topix-index backade 0,5 procent.

Taiwanbörsen klarade sig på oförändrad nivå, medan Seoulbörsens Kospi-index backade 0,1 procent.

Shanghaibörsen låg i den avslutande handeln på en nedgång på 1,5 procent, medan Hongkongbörsen hade backat 1,3 procent.

Ekonomi

Vinstlyft för Batljans SBB

Fastighetsbolaget SBB, med Ilija Batljan, redovisar ett vinstlyft. Arkivbild
Fastighetsbolaget SBB, med Ilija Batljan, redovisar ett vinstlyft. Arkivbild
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), med ex-politikern Ilija Batljan som grundare, redovisar en vinst före skatt på 752 miljoner kronor för årets andra kvartal, vilket kan jämföras med vinsten på 711 miljoner kronor under motsvarande period ett år tidigare.

Hyresintäkterna lyfte dock rejält, till 1,3 miljarder kronor, upp från 464 miljoner kronor.

Under kvartalet sålde SBB kontorsfastigheter och hyresrätter till en sammanlagd uthyrningsbar yta på cirka 500 000 kvadratmeter, till ett fastighetsvärde på cirka 9,5 miljarder kronor. Efter kvartalet har SBB gjort upp om att köpa en stor portfölj förskolor från norska Laeringsverkstedet, för ett överenskommet fastighetsvärde på 4,25 miljarder norska kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

Vinstfall för JM

JM redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
JM redovisar kvartalssiffror. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Bygg- och fastighetsbolaget JM redovisar en vinst före skatt på 340 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 488 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen sjönk till 3 662 miljoner kronor, jämfört med 3 944 miljoner kronor ett år tidigare.

Antalet sålda bostäder under kvartalet föll till 642, mot 881 ett år tidigare. Produktionsstarterna minskade till 731, från 959 ett år tidigare.

Ekonomi

Ras för Cloettas lösgodis

Coronabakslag för Cloetta. Arkivbild.
Coronabakslag för Cloetta. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Godistillverkaren Cloetta redovisar en vinst före skatt på 137 miljoner kronor för årets andra kvartal, en ökning med 6,2 procent jämfört med året före. Men rörelseresultatet föll 34 procent till 105 miljoner kronor och omsättningen backade med 22 procent till 1 237 miljoner kronor.

En negativ valutaeffekt bidrog till att dra ned omsättningen.

Försäljningen av lösviktsgodis rasade med 58,5 procent under kvartalet, med en nedgång på hela 70,5 procent i april, när coronaviruset slog ut stora delar av marknaden.

"Cloetta förväntar sig att försäljningen av både förpackade märkesvaror och lösviktsgodis gradvis kommer att fortsätta att förbättras i takt med att covid-19-restriktionerna lättar. Vidare gör Cloetta bedömningen att det justerade rörelseresultatet för tredje kvartalet kommer att bli väsentligt lägre än föregående år men därefter gradvis stärkas och nå tvåsiffriga marginaler mot slutet av året", skriver Cloetta i delårsrapporten.

Ekonomi

Förlust för schweizisk klocktillverkare

Swatch, med varumärken som Longines och Tissot, redovisar en förlust för årets första halvår. Arkivbild.
Swatch, med varumärken som Longines och Tissot, redovisar en förlust för årets första halvår. Arkivbild.
Foto: Mark Lennihan AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den schweiziska klocktillverkaren Swatch Group åkte på ett rejält ras för försäljningen och en stor nettoförlust under första halvåret, enligt en delårsrapport. Försäljningen föll 46,1 procent till 2,2 miljarder schweiziska franc (motsvarande drygt 21 miljarder kronor).

Nettoförlusten för halvåret blev 308 miljoner franc, vilket kan jämföras med en vinst på 415 miljoner franc under samma period i fjol.

Enligt Swatch, med varumärken som Longines och Tissot i portföljen, har återhämtningen redan kommit i gång, med kraftigt ökad efterfrågan i länder som öppnats upp i slutet av rapportperioden.

NÄSTA ARTIKEL