Ekonomi

Besöksras för svenska hotell

Svenska hotell noterar ett kraftigt ras när det gäller antalet gästnätter i april. Arkivbild.
Svenska hotell noterar ett kraftigt ras när det gäller antalet gästnätter i april. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ekonomi
Ekonomi Den sämsta siffran på 42 år.
April blev en mardrömsmånad för bland annat svensk hotellnäring.
Allra värst är situationen i Jämtlands och Stockholms län.
PREMIUM

Det sammanlagda antalet gästnätter i Sverige minskade med 69 procent enligt preliminär månadsstatistik från Tillväxtverket, som med all tydlighet visar konsekvenserna av coronapandemin. Framförallt handlar det om ett ras gällande utländska gäster. Antalet utländska gästnätter uppgick till 173 000 under månaden, 82 procent lägre än motsvarande period 2019. USA och Kina återfinns bland de utomeuropeiska marknader som noterar allra störst nedgång.

Inte helt överraskande är Stockholms län bland de värst drabbade. Tillsammans med Jämtlands län noterar man en minskning med 78 procent när det gäller gästnätter. Även Västra Götaland ser en tydlig effekt (minus 72 procent).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Lång väg tillbaka för brittisk servicesektor

Många restauranger och butiker i Storbritannien har stängts ner under pandemin. Arkivbild.
Många restauranger och butiker i Storbritannien har stängts ner under pandemin. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det går fortsatt trögt för både detaljhandel och restauranger i Storbritannien. Antalet besökare i detaljhandeln minskade med 50 procent under förra veckan, jämfört med samma vecka förra året. Det visar data från branschorganisationen BRC. Det är en liten uppgång från veckan innan, då fallet var 53 procent.

Samtidigt kom transaktionsdata från Barclaycard som visar att värdet av konsumtionen i restauranger, pubar, hotell och liknande under helgen var 45 procent lägre än samma helg förra året.

– Med europeiska mått mätt går Storbritanniens återhämtning långsamt. Säkerhetsåtgärder inom handeln har tagits emot väl av kunderna men många är fortfarande skeptiska till att besöka fysiska affärer, säger Helen Dickinson, vd för BRC.

Ekonomi

EU: Sverige klarar sig bättre än snittet

EU-kommissionären Valdis Dombrovskis spår om en dyster tid för ekonomin. Arkivfoto.
EU-kommissionären Valdis Dombrovskis spår om en dyster tid för ekonomin. Arkivfoto.
Foto: John Thys/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Sverige kan glädjas över en tredjeplats i EU:s tillväxtliga för 2020.
Å andra sidan innebär det ändå en tillbakagång på 5,3 procent, visar EU-kommissionens sommarprognos.
Värst är läget i Italien och Spanien.

Siffrorna är dystra i prognosen – till och med värre än i vårprognosen från början av maj. Då siades om en ekonomisk nedgång på 7,4 procent i hela EU i år och 7,7 procent i euroländerna. Nu tros det i stället landa på 8,3 procent i hela EU och 8,7 procent i eurozonen.

"Nedstängningens ekonomiska effekter är värre än vad vi trodde från början. Vi fortsätter att segla på stormigt hav och står inför många risker, inklusive en ytterligare större infektionsvåg", säger EU-kommissionens finansansvarige förste viceordförande Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

Värst i Italien

Värst räknar EU-kommissionen med att ekonomin drabbas i de hårt coronadrabbade Italien och Spanien, med minussiffror för 2020 på 11,2 respektive 10,9 procent. Tätt efter följer Kroatien och Frankrike på 10,8 och 10,6 procent.

Sverige tillhör å andra sidan de länder som drabbas minst, med en tillbakagång på "bara" 5,3 procent. Det är tredje bäst i EU efter Polen (-4,6 procent) och Danmark (-5,2).

Tillväxt 2021

"Även om de mindre restriktiva åtgärderna bidrog till att dämpa den omedelbara effekten på ekonomin, särskilt inom inrikesorienterade branscher, har exportindustrierna erfarit en stark tillbakagång då gränsöverskridande värdekedjor brutits. Det kraftiga ekonomiska fallet för Sveriges huvudsakliga handelspartner väntas innebära en stor minskning av exporten", heter det bland annat i sommarprognosen.

För 2021 tror kommissionen sedan på en hyfsat rejäl rekyl med en total tillväxt på 5,8 procent i hela EU och 6,1 procent i euroländerna. För svensk del väntas en uppgång på 3,1 procent år 2021.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Sommarprognos från EU

Så här siar EU-kommissionen om den ekonomiska utvecklingen under de kommande åren:

Källa: EU-kommissionen

Ekonomi

Industrivärden: "Står bättre rustade än 2008"

Industrivärden har ett substansvärde som ökar. Arkivbild.
Industrivärden har ett substansvärde som ökar. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Investmentbolaget Industrivärden ökar rörelseresultatet trots uteblivna utdelningar, visar bolagets kvartalsrapport. Enligt vd Helena Stjernholm är företagen där man är ägare väl rustade för att möta pandemin.
Men aktien faller efter rapporten.

Substansvärdet – alltså värdet på Industrivärdens tillgångar – är 106,8 miljarder kronor, en ökning sedan det föregående kvartalet då siffran var 94,1 miljarder. Bolagets skuldsättningsgrad är fem procent och soliditeten 94 procent. Totalavkastningen under det första halvåret var minus nio procent för A-aktien och minus sju procent för C-aktien.

Rörelseresultatet blev 12,7 miljarder, mer än en fördubbling sedan motsvarande kvartal förra året. Det är framför allt posten "värdeförändring av finansiella tillgångar" som ökat.

Köpt SCA och Sandvik

Tidigare under året har Industrivärden utökat sitt ägande i skogsbolaget SCA, där man köpt aktier för 355 miljoner kronor, och i verkstadsbolaget Sandvik där man köpt för 307 miljoner kronor. Man har även köpt Volvo och Handelsbanken. Sandvik är bolagets största innehav, följt av fordonstillverkaren Volvo, hygienbolaget Essity och Handelsbanken.

"Industrivärdens innehavsbolag har löpande vidtagit ett flertal operationella och kapacitetsanpassande åtgärder för att möta olika utmaningar till följd av pandemin. Vår bedömning är att bolagen, såväl finansiellt som operationellt, står bättre rustade i dag än vid finanskrisen 2008" skriver vd Helena Stjernholm i rapporten.

Nästan ingen utdelning

Med bakgrund av osäkerheten på grund av pandemin har Industrivärden valt att inte lämna någon utdelning. Detsamma gäller alla bolag där man är ägare, förutom Ericsson. Utdelningsintäkterna för kvartalet blir alltså mycket lägre, 65 miljoner jämfört med 2,6 miljarder motsvarande kvartal förra året.

Finansmannen Fredrik Lundberg och Handelsbankssfären är stora ägare i Industrivärden. Aktien faller något efter rapporten.

Rättelse: I en tidigare version av texten framgick fel tidsperiod för inköpen i SCA och Sandvik.

Ekonomi

Lägre produktion i näringslivet

Ekonomi
Ekonomi

Produktionsvärdet för det totala näringslivet minskade med 0,4 procent i maj jämfört med april, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Jämfört med motsvarande månad i fjol sjönk produktionen med 10,0 procent.

Industrins produktion ökade med 0,5 procent i maj jämfört med månaden före och minskade med 15,5 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Tjänstesektorns produktion var i maj 0,8 procent lägre än i april och minskade med 9,4 procent i årstakt.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

Ekonomi

Ökad orderingång till industrin

Ekonomi
Ekonomi

Industrins orderingång ökade med 4,5 procent i maj jämfört med april. Jämfört med motsvarande månad i fjol minskade orderingången med 18,4 procent, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Orderingången från hemmamarknaden steg med 0,9 procent i maj jämfört med månaden före och minskade med 12,4 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Orderingången från exportmarknaden steg med 7,4 procent mellan månaderna och föll med 22,8 procent i årstakt.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och säsongsvariationer.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Liten nedgång på Stockholmsbörsen

Något nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Något nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ekonomi
Ekonomi

I linje med handeln på Asienbörserna på tisdagen öppnar Stockholmsbörsen med en nedgång. Efter några minuters handel ligger den kring 0,6 procent.

I botten bland storbolagen finns telekomjätten Ericsson, med ett tapp på 1,7 procent. I går var bolagets aktie den stora vinnaren, med en uppgång på 5,4 procent. Defensiva aktier som tobaksbolaget Swedish Match och medicinföretaget Getinge håller emot bäst i nedgången. Swedish Match fick dessutom en höjd riktkurs från Morgan Stanley.

Bland de mindre bolagen kan noteras att fastighetsbolaget Magnolia stiger 11 procent efter en kvartalsrapport som visade ökad omsättning och vinst.

Ute i Europa går utvecklingen åt samma håll som i Stockholm, med fall på mellan 0,5 och 0,7 procent på de stora börserna.

Ekonomi

Tysk ekonomi på väg tillbaka – långsamt

Industrins återhämtning i maj var mindre än väntat. Arkivbild.
Industrins återhämtning i maj var mindre än väntat. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tyska industriproduktionen ökade i maj med 7,8 procent, enligt säsongsjusterade tal från landets statistikbyrå. Men det var mindre än de 10 procent som analytikerna hade väntat sig, efter ett ras på 17,5 procent i april.

Orderingången ökade med 10,4 procent, ett tydligt tecken på att Europas största ekonomi på väg tillbaka. Men produktionen är fortfarande 19 procent lägre än i februari – den sista månaden innan pandemin bröt ut i Europa.

Trots att en återhämtning alltså verkar ha inletts räknar Tysklands regering med den värsta recessionen sedan andra världskriget, och en BNP-minskning om 6,3 procent.

Ekonomi

Kinesiska medier eldar på börsrally

Börsrallyt fortsatte i Shanghai. Bild från i måndags.
Börsrallyt fortsatte i Shanghai. Bild från i måndags.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter stora uppgångar på måndagen såg tisdagens handel ut att gå i samma riktning i Asien, med ökningar både i Hongkong och Shanghai. Men under dagen har plus blivit minus i Hongkong, där Hang Seng-index backat 0,9 procent vid kvart över åtta svensk tid.

I Shanghai höll dock optimismen i sig och kompositindex ökar en procent. SEB skriver i sin morgonrapport att lyftet kan härledas till kinesiska medier, som eldar på marknaden med budskap om ”en hälsosamt stark börsutveckling framöver".

I Tokyo var handeln betydligt lugnare, där det breda Topixindex backar 0,3 procent, och Nikkei 225-index 0,4 procent.

NÄSTA ARTIKEL