Kultur och nöje

Stjärnspäckad "Don Giovanni" i Berwaldhallen

Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios symfoniorkester, dirigerar två konserter i Berwaldhallen i juni. Arkivbild.
Daniel Harding, chefsdirigent för Sveriges Radios symfoniorkester, dirigerar två konserter i Berwaldhallen i juni. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter vårens publiklösa konserter återförenas Sveriges Radios symfoniorkester med sin chefsdirigent Daniel Harding för att avsluta säsongen i Berwaldhallen med två konserter.
PREMIUM

Utöver Harding, som avslutar sin tio veckor långa karantän, medverkar även Radiokören och en rad svenska stjärnsolister, som Peter Mattei, Malin Byström, Ann Hallenberg och Johanna Wallroth.

Den 5 juni ges konserten ”Musik för själens ensamhet”, som bygger på de fyra satserna i Sibelius fjärde symfoni och dikter av Thomas Tranströmer. Mellan symfonins satser sjunger Hallenberg sånger av Mahler och Bach, och Radiokören sjunger Purcell.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Surrealism och foto i fokus i sommarkonsten

Elna-Karin Helgesson. Blomkruka med råkor. Keramik, 2020.
Kultur och nöje
Konst i Sommarskåne Coronapandemi. Hemester och social distans. Handtvagning. Restriktioner. Därtill kyla, blåst och regn. Men det finns ljusglimtar: Spritt över Sommarskåne finns det KONST att trösta sig med, njuta av, glädjas åt eller rent av förarga sig över.

Jag gav mig således ut för att i första hand ta pulsen på konstlivet i sydöstra Skåne med Fabriken i Bästekille som inledande hållplats. Här möter å ena sidan stora expressiva och halvt abstrakta men ändå entydigt jordbundna landskapsmålningar av Jenny Carlsson. De visas tillsammans med en installation konstruerad av gamla rostiga jordbruksredskap vilken understryker målningarnas karaktär av att hylla jorden, den obändiga växtkraften och bondens tunga slit. I stark kontrast till det expressivt jordbundna visas i Fabrikens andra del närmare 200 lugnt dokumenterande verk av den amerikanska gatufotografen Vivian Maier (1926-2009). Barnflicka, guvernant och – visade det sig efter hennes död – en gudabenådad fotograf av samma kaliber som de största av 1900-talets gatufotografer från Henri Cartier Bresson till vår egen Gunnar Smolinski. De infallsvinklar som ligger bakom hennes självporträtt (hela 95 visas!) är unika i sin uppfinningsrikedom och därtill hennes bilder av barn och av dem som hör hemma på livets skuggsidor. Ytterst sevärt!

Vivian Maier. Självporträtt, odaterat
Foto: Britte Montigny

Råkor och harar i skånska myllan

Att med kameran laddad med svartvit film skildra människor på livets skuggsida har också blivit något av Anders Petersens signum. Samtidigt som han i slutet av 1960-talet arbetade med sina i det närmaste kultförklarade skildringar av livet på det nattöppna Café Lehmitz i Hamburg samlade han material till de ”gatubilder” som 2002 lades till grund för fotoboken ”Du mich auch”. Dessa visas nu tillsammans med likaså svartvita fotografier av skånefotografen Torbjörn Helgesson på Galleri 912 i Kåseberga. I både fallen handlar det om tillfällighetsbilder, frusna och inte särskilt uppseendeväckande ögonblick i så blygsamma format att de nästan försvinner in i galleriets vita väggar. För den stora behållningen svarar Elna-Karin Helgessons brukskeramik, också den via dekor av bland annat råkor och harar förankrad i den skånska myllan.

Tuija Lindström. Ur Kvinnorna vid Tjursjön, 1991
Foto: Britte Montigny

Mer foto finns att se i Tomelilla konsthall. Där visas först och främst ett av den feministiska fotokonstens mest banbrytande (och förbryllande) verk: Tuija Lindströms Kvinnorna vid Tjursjön från 1991: 12 nakna kvinnor som likt drunknade Ofelior flyter i tjärnens mörka vatten. I sviten ingår lika många frontala närbilder av undersidan på strykjärn, om något ett kvinnoattribut. Någon övertygande tolkning av denna ordlösa och närmast surrealistiska dialog mellan de flytande kvinnokropparna och strykjärnen finns inte, varför sviten – givetvis – etsar sig fast i minnet. Blir oförglömlig. Vid sidan av dessa och andra arbeten av Tuija Lindström visas också Lina Karna Kippels livfulla och blonda fotosvit Porträtt av ung kvinna, samt verk ur Tomelilla Konstsamling. Till det som sticker ut hör Tommy Almcrantz collage Ikon som visar ett porträtt av en krönt (helgonförklarad?) Greta Thunberg.

Fotorealistiskt måleri

I Floden måste flyta på Ystads konstmuseum använder sig Ella Tillema av fotorealistiskt måleri i stort format, video och installation för att ge uttryck åt sina existentiella farhågor för jordens och människans framtid. Brännande aktuellt men tyvärr utan att vara helt övertygande. Titanic gick under. Vi belamrar naturen med avfall. En kolsvart rymd sänker sig gradvis över oss. Vår jord är en koloss på lerfötter… Välkända problemen och katastrofer presenteras. Visst. Något måste göras. Men vad?

Maja Flink. Ur serien Var inte rädd. Oljemålning 2020
Foto: Britte Montigny

På museets mellanvåning hyllas minnet av den malmöitiska nöjesprofilen Åke Dahlbom alias Art Bomba i en gigantisk, brokig och mycket innehållsrik installation medan bottenvåningen upplåtits åt verk skapade av elever vid Österlenskolan för Konst & Design. Idérikt. Entusiastiskt. Uppdaterat. Det senare inte minst i Maja Flinks surreella synliggöranden av den ångest som följt i Coronans fotspår.

Fascinerande projekt

Surrealism handlar det också om på Trelleborgs Konstmuseum där Jan Cardell installerat en interaktiv trädgård med sällsamma, manshöga träd och växter skapade av stål och 3D-tryck. Allt växer upp ur ett komplicerat rotsystem av sladdar och kan på olika sätt aktiveras så att de dansar och spelar på olika instrument. Ett fascinerande projekt (förutsatt att den komplicerade tekniken fungerar!)

Jan Cardell. Ur den multiaktiva trädgården The Garden. Stål och elektronik, 2018-2020.

I Falsterbo gamla stationshus, numera Falsterbo Konsthall, har målande konstnären Astrid Sylwan stämt möte med skulptören och trådkonstruktören Bella Runa. Ett livsbejakande, färgmättat, medryckande måleri i kontrastrik dialog med ”Eeolsharpor” konstruerade av tunna ylletrådar som färgats med växtfärger. Subtilt och njutbart!

Den skira tonen från ”Eolsharporna” fortsätter på Konsthallen Falsterbo Strandbad där Emma Hartmann visar stora, ljusa akvareller med abstraherade landskapsscenerier. Mindre skirt är det på den stora parkeringsplatsen utanför Strandbaden. På temat Badaren – Spår av mänsklighet har Jasmine Cederqvist i en trådcontainer samlat alla de strandstolar som badgästerna av lättja och tanklöshet lämnade på Falsterbos stränder sommaren 2019. Återbruk ligger i tiden! På Konsthallen Hishult visar Clay Ketter att också gamla byggrester och rivningsmaterial har en konstnärlig potential.

Jasmine Cederqvist. Badaren – Spår av mänsklighet, 2020

FAKTA

Ett urval konstutställningar i Sydöstra Skåne sommaren 2020

FALSTERBO KONSTHALL

Astrid Sylwan & Bella Rune: Allt vittnar- om blott man lyssnar med hallucinatorisk tystnad

Till och med 27 september

KONSTHALLEN FALSTERBO STRANDBAD

Emma Hartman: Måleri – A Ballad for You

Till och med 16 augusti

TRELLEBORG KONSTMUSEUM

Jan Cardell: The Garden

Till och med 7 september

FABRIKEN BÄSTEKILLE

Vivian Maier (foto) och Jenny Carlsson (målningar)

Till och med 1 november (september-oktober endast fredag-söndag)

GALLERI 912 KÅSEBERGA

Anders Petersen och Torbjörn Helgesson foto

Elna-Karin Helgesson, keramik

Till och med 27 september

KONSTHALLEN TOMELILLA

Tuija Lindström: Kvinnorna vid Tjursjön

Lina Karna Kippel: Porträtt av en ung kvinna

Till och med 23 augusti

Stiftelsen Tomelilla Konstsamling: Då – Nu

Till och med 1 november

YSTAD KONSTMUSEUM

Ella Tillema: Floden måste flyta

Österlenskolan för Konst & Design: In transition

Till och med 16 augusti

Kultur och nöje

Alice Cooper blir chokladmjölk

Alice Cooper säljer chokladmjölk för välgörenhet. Arkivbild.
Alice Cooper säljer chokladmjölk för välgörenhet. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Från chockrockare till chokladrockare. Inom kort kommer det att lanseras en chokladmjölk i den amerikanska delstaten Arizona som bär Alice Coopers namn, rapporterar NME.

Mjölken levereras i en specialdesignad glasflaska med en bild av Alice Cooper och produceras i samarbete med ett lokalt mejeri i Phoenix.

Vinsten från chokladmjölksförsäljningen kommer att gå till Alice Coopers egen välgörenhetsorganisation Solid Rock. Pengarna ska gå till att främja gratis utbildning för ungdomar inom sådant som musik, konst och dans.

Kultur och nöje

Jimmy Fallon tillbaka i tv-studion

Jimmy Fallon sänder återigen sin pratshow från tv-studion. Arkivbild.
Jimmy Fallon sänder återigen sin pratshow från tv-studion. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter att ha sänt sin pratshow från hemmet den senaste tiden på grund av coronapandemin var Jimmy Fallon på måndagen tillbaka i "Tonight show"-studion. Han är den första late night-pratshowvärden att återvända till något som kan liknas vid normal tv-produktion efter nästan fyra månader.

Allt var dock inte som vanligt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Anis Don Demina fyllde Berghagens kavaj

Anis Don Demina sjöng allsång – i Lasse Berghagens klassiska kavaj.
Anis Don Demina sjöng allsång – i Lasse Berghagens klassiska kavaj.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Anis Don Demina var en av gästerna i veckans "Allsång på Skansen".
När han skulle sjunga allsång överraskades han av Sanna Nielsen som plockade fram Lasse Berghagens klassiska blå kavaj.
– Oj, jävlar, får jag ha på mig den här, utbrast Anis Don Demina när han fick syn på klädesplagget.
PREMIUM

Säsongens fjärde avsnitt av "Allsång på Skansen" innehöll det mesta – inte minst en sambaduett med Mando Diao-sångaren Björn Dixgård och programledaren Sanna Nielsen.

Efter att Mando Diao bjudit på låten "Själens skrubbsår" väntade nämligen en allsång till Cornelis Vreeswijks "Deirdres samba" och de tu dansade då loss tillsammans på Sollidenscenen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Pandemin stoppar stjärnans tv-serie

Milo Ventimiglia skulle spela den våghalsige Evel Knievel. Arkivbild.
Milo Ventimiglia skulle spela den våghalsige Evel Knievel. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Tv-serien "Evel", om motorocykelvåghalsen Evel Knievel, läggs ned på grund av coronapandemin. Serien skulle ha spelats in under våren då den tilltänkte huvudrollsinnehavaren Milo Ventimiglia var ledig från sitt arbete med succéserien "This is us".

Inspelningen skulle precis dra i gång när den stoppades på grund av pandemin. Eftersom alla inblandade har andra åtaganden och det är högst oklart när en inspelning skulle kunna ske väljer nu tv-bolaget USA Network att skrota hela projektet, skriver Deadline Hollywood.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Kultur och nöje

AC/DC firar "Back in black" med dokumentär

AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 25 juli fyller AC/DC:s klassiska album "Back in black" 40 år. Det firar det australiska rockbandet med en Youtube-dokumentärserie om den tongivande skivan.

Den första delen, som avhandlar "You shook me all night long", har redan publicerats på AC/DC:s Youtube-kanal. Låten var den första singeln med nya sångaren Brian Johnson, som tog över när Bon Scott dog av alkoholförgiftning i början av 1980.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tina Turner släpper nytt – med norske Kygo

Tina Turner. Arkivbild.
Tina Turner. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det var inte i går Tina Turner släppte en ny singel. Men nu har det i alla fall blivit dags för en nygammal låt från superstjärnan.

På fredag släpps en ny version av hennes största hitlåt "What 's love got to do with it". Det handlar om en officiell remix av den norske hitmakaren Kygo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

AC/DC firar "Back in black" med dokumentär

AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 25 juli fyller AC/DC:s klassiska album "Back in black" 40 år. Det firar det australiska rockbandet med en Youtube-dokumentärserie om den tongivande skivan.

Den första delen, som avhandlar "You shook me all night long", har redan publicerats på AC/DC:s Youtube-kanal. Låten var den första singeln med nya sångaren Brian Johnson, som tog över när Bon Scott dog av alkoholförgiftning i början av 1980.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL