Utrikes

Här är tre fall som har väckt protester i USA

Blommor och minnesord i närheten av platsen där George Floyd dödades av polis i Minneapolis.
Blommor och minnesord i närheten av platsen där George Floyd dödades av polis i Minneapolis.
Foto: Jim Mone/AP/TT
Utrikes
Utrikes George Floyds död i ett brutalt polisingripande tände gnistan. Men i protesterna hörs också krav på rättvisa i andra uppmärksammade fall där svarta obeväpnade personer har dödats i USA de senaste månaderna.
PREMIUM

25 maj: George Floyd, Minneapolis

Den 46-årige dörrvakten George Floyd grips i Minneapolis i Minnesota, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripandet pressar en vit polisman sitt knä mot Floyds nacke i över åtta minuter medan andra poliser tittar på. En förbipasserande filmar när Floyd ligger handfängslad med ansiktet ner i marken och upprepade gånger säger "jag kan inte andas" innan han förlorar medvetandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sverige inte med när ny insats inleds i Mali

Frankrikes försvarsminister Florence Parly besöker Gao i Mali i november 2019, efter det att 13 franska soldater dödats i en helikopterkrock.
Frankrikes försvarsminister Florence Parly besöker Gao i Mali i november 2019, efter det att 13 franska soldater dödats i en helikopterkrock.
Foto: Thomas Paudeleux/AP/TT
Utrikes
Utrikes I dag inleds den nya insatsen Task Force Takuba i Mali, en militär satsning avsedd att hjälpa maliska soldater i strid mot jihadister.
Det svenska specialförband som ska ingå beräknas dock anlända senare, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Från och med onsdagen ska den europeiska styrkan vara operativ, uppger Frankrikes försvarsminister Florence Parly enligt tidningen La Croix.

Task Force Takuba ingår i den franskledda militärstyrkan Opération Barkhane, som inleddes i Sahelregionen 2014 i syfte att bekämpa beväpnade islamiska fundamentalister i området. Insatsen har varit blodig – sedan starten har minst 30 franska soldater fått sätta livet till, enligt det franska utrikesdepartementet.

Enligt Florence Parly har även barnsoldater som rekryterats av jihadister skadats och dödats i strider under Opération Barkhanes flagg.

– Trots alla försiktighetsåtgärder kan det hända att de skadas eller dödas under striderna, det har vi sett. Det är viktigt att fördöma och att vara medveten om, eftersom det är en mycket komplicerad företeelse att hantera och förebygga för våra soldater, säger hon till La Croix.

Tuff insats

Inledningsvis består Task Force Takuba av franska och estniska soldater, för att därefter kompletteras med specialförband från Tjecken, Sverige och eventuellt Italien. De ska alla vara stationerade i anslutning till den tyska militärförläggningen i Gao i Malis östra delar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att det svenska bidraget består av en styrka på upp till 150 personer. När de beräknas ansluta är ännu inte fastslaget.

"Sverige kommer att ansluta till insatsen när det finns förutsättningar att ta emot vårt bidrag, bland annat vad gäller infrastruktur. Preliminärt sker detta i början av nästa år", säger försvarsministern till TT i en skriftlig kommentar.

Insatsen beskrivs som farlig och betydligt tuffare än den som svenska soldater sedan tidigare deltar i inom FN-uppdraget Minusma.

– Minusma spelar en viktig roll, men klarar inte av alla de utmaningar som finns i Mali nu. Task Force Takuba är en mycket tuffare insats med specialförband och helikoptrar, som kommer att ha andra förutsättningar, sade utrikesminister Ann Linde (S) till TT tidigare i år.

Ökade attentat

Delar av den svenska styrkan, som befunnit sig i Mali sedan 2014, har redan förflyttats från Timbuktu till den nya campen i Gao-regionen. Det svenska förbandet inom Task Force Takuba ställs till förfogande till och med 31 december 2021 och beräknas enligt regeringen kosta totalt runt 380 miljoner kronor.

"Insatsen syftar till att bekämpa bland annat terrorism och människohandel och har därför direkt inverkan på vår säkerhet här hemma. Insatsen är av stor betydelse", skriver Peter Hultqvist.

Under det senaste året har aktiviteten bland väpnade terroristgrupper i den så kallade Sahelregionen i Afrika ökat kraftigt, med attentat mot såväl militära som civila mål i gränsområdet mellan Mali, Burkina Faso och Niger. Enligt FN dödades 2019 runt 4 000 människor i terrorattacker i området. Våldet beräknas ha drivit runt en halv miljon människor på flykt.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Svenska soldater framför Djinguerebermoskén i Timbuktu 2015.
Svenska soldater framför Djinguerebermoskén i Timbuktu 2015.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Hittills har svenska soldater i Mali framför allt varit stationerade vid Camp Nobel i Timbuktu. Arkivbild.
Hittills har svenska soldater i Mali framför allt varit stationerade vid Camp Nobel i Timbuktu. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Fortsatt våld i Mali

Sedan årtionden råder ett spänt förhållande mellan de folkgrupper i södra Mali som dominerar politik och ekonomi, och minoritetsfolk i norr, främst tuareger, som känner sig åsidosatta.

Hösten 2011 återvände hundratals välbeväpnade tuareger från Libyen. Många anslöt sig till Nationella rörelsen för Azawads befrielse (MNLA), med målet en självständig stat i Malis nordliga ökenregion.

I början av 2012 gick MNLA till anfall mot städer i norr. Den maliska armén pressades tillbaka. Militanta islamistgrupper anslöt sig till upproret, däribland al-Qaida i islamiska Maghrib (Aqim). Samtidigt genomfördes en kupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali har blivit laglöst område för smugglare och islamistgrupper och IS har etablerat sig i delar av landet. Bristen på statlig närvaro gynnar de våldsbejakande gruppernas extremistiska verksamhet och blodiga dåd sker regelbundet.

Franska soldater skickades till Mali 2013 sedan rebeller hotat huvudstaden Bamako. Insatsen Opération Serval ersattes året efter av Opération Barkhane, som är inriktad på att bekämpa väpnade terrorgrupper i Sahelregionen. FN-styrkan Minusma, där Sverige deltar, ansvarar sedan juli 2013 formellt för säkerheten i Mali.

2015 undertecknades ett fredsavtal, men avtalet skrevs inte under av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt och förvärrats, också mellan grupper som är del av fredsavtalet.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Oklart motiv för nattliga knivdåd i Norge

Tre kvinnor blev knivstuckna i norska Sarpsborg sent på tisdagskvällen. En av dem har avlidit av sina skador.
Tre kvinnor blev knivstuckna i norska Sarpsborg sent på tisdagskvällen. En av dem har avlidit av sina skador.
Foto: Nyhetstips.no/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Tre kvinnor har knivstuckits i norska Sarpsborg, omkring tre mil norr om svenska gränsen vid Svinesund.
En av kvinnorna har avlidit av sina skador, och en är kritiskt skadad.
Kommunen har satt in ett kristeam efter händelsen.

– Vi satt och såg på tv, och så bankade det på dörren. Då jag öppnade försökte han sticka mig, men jag kom undan, berättar en man för tidningen Sarpsborg Arbeiderblad.

Enligt mannen ska gärningsmannen då ha trängt sig in i bostaden och huggit hans fru i armen.

Klockan var strax före midnatt när det första larmet kom från Sarpsborgs centrum. Strax därefter kom två nya larm om knivskärningar på två andra adresser i staden. Polisen bedömde att det kunde handla om en livshotande händelse och alla tillgängliga poliser och en ambulanshelikopter skickades till staden.

Kände igen gärningsmannen

Klockan 00.19 kunde polisen meddela att tre personer bekräftats knivskadade på olika adresser. En av kvinnorna avled senare av sina skador, uppger polisen för NTB.

Ett av offren kände igen gärningsmannen, och den misstänkte kunde gripas i en bostad i centrala Sarpsborg, uppger polisen i ett pressmeddelande.

– Vittnesobservationer styrker teorin om att det bara är en gärningsperson, säger Olav Unnestad vid polisdistriktet Øst till VG , och tillägger att det gick lite tid mellan knivattackerna.

Då det inledningsvis inte stod klart om fler var inblandade i händelserna manade polisen invånarna att hålla sig inomhus.

Förhör under natten

Under natten genomförde polisen förhör med vittnen och kriminalteknikerna undersökte brottsplatserna. Polisen har hittills inte gått ut med några uppgifter kring vad som kan ha varit motivet för mannens attacker.

Under natten spärrades av stora delar av centrum av, och på bland annat en parkeringsplats genomfördes en teknisk undersökning.

Oslopolisen uppger för VG att man skickat resurser för att bistå polisen i Sarpsborg.

Kommunen har satt in ett kristeam. Kommunalrådet Sindre Martinsen-Evje beskriver dådet som hemskt och tragiskt.

"Våra tankar går nu till dem som drabbats av händelserna i natt. Offren, anhöriga och vittnen. Det är obegripligt att sådant kan ske, men ändå har det hänt", säger han i ett uttalande på kommunens sajt.

Gustav Sjöholm/TT

Foto: TT

Utrikes

Azerier marscherar efter dödliga strider

Trots covidrestriktioner anslöt många till demonstrationerna i Baku på tisdagskvällen.
Trots covidrestriktioner anslöt många till demonstrationerna i Baku på tisdagskvällen.
Foto: Aziz Karimov/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tusentals demonstranter har marscherat genom Baku och andra azeriska städer, till stöd för militären efter de senaste dagarnas strider med armeniska styrkor.

Ett antal soldater på båda sidor, samt minst en civilperson, har dödats i striderna i Tavush-området. Det ligger längre nordvästerut än Nagorno-Karabach, regionen som de båda länderna kämpat om ända sedan Sovjetunionens kollaps i början av 90-talet.

På tisdagen och onsdagen har ett antal stora demonstrationer hållits i Azerbajdzjan. Aktionerna verkar mestadels ha varit till stöd för myndigheterna, men trots det blev det oroligt på sina håll. Bland annat greps ett antal människor när de tog sig in i parlamentet i huvudstaden Baku.

Demonstration i Baku på tisdagen.
Demonstration i Baku på tisdagen.
Foto: Aziz Karimov/AP/TT

Utrikes

Studie: "Bara" 8,8 miljarder i världen 2100

Världens befolkning år 2100 blir drygt två miljarder färre än de siffror FN presenterade i fjol.
Utrikes
Utrikes Vid nästa sekelskifte, om 80 år, kommer jordens befolkning att vara runt 8,8 miljarder, ungefär en miljard fler människor än i dag men drygt två miljarder färre än vad FN tidigare kommit fram till i sin prognos.
Det framgår av en ny studie, som räknar med lägre födslotal än de FN använt i sina beräkningar.

I den nya studien, som publicerats i tidskriften The Lancet, drar forskarna vid University of Washington i Seattle slutsatsen att världens befolkning år 2100 blir drygt två miljarder färre än de siffror FN presenterade i fjol.

I likhet med FN:s rapport målas en bild upp av en framtid där befolkningen ökar i en handfull länder, samtidigt som födslotalen minskar globalt. Enligt studien kommer 183 länder se en befolkningsminskning, i över 20 länder nästan en halvering – bland dem Japan, Spanien, Italien och Polen.

Ökningen står Afrika söder om Sahara för, där beräknas befolkningen tredubblas under den här perioden, och Nigeria ta över platsen som världens näst folkrikaste land efter Indien.

Åldrande befolkning

Men skillnaden 80 år framåt ligger inte bara i antalet människor, utan i än större grad i ålderskurvorna. Medan antalet barn under 5 år enligt studien sjunker från 681 till 401 miljoner, tros de över 80 år öka från 140 till 866 miljoner – förändringar som innebär stora utmaningar, med färre arbetsföra som ska försörja en åldrande befolkning.

Enligt forskarna kommer till exempel de arbetsföra i Kina minska från 950 miljoner i dag till bara drygt 359 miljoner vid nästa sekelskifte. Det ligger också bakom slutsatsen att Kina förvisso kommer att gå om USA som världens ledande ekonomi år 2050, men att USA återtar förstaplatsen 50 år senare.

Världens ledande ekonomier får då också se stora geopolitiska förändringar och nya utmanare – som Nigeria, som spås femdubbla sin arbetsföra befolkning.

Lägre födslotal

Forskarna förklarar skillnaden mellan sin prognos och FN:s från i fjol med förväntade födslotal.

FN räknade i sin studie med att siffran kommer att ligga på 1,8 i länder som i dag har låga födslotal. Den nya studien utgår i stället från en siffra på under 1,5, då forskarna antar att större möjligheter till högre utbildning och utökad tillgång till sjukvård och preventivmedel leder till att kvinnor väljer att skaffa färre barn.

För att säkerställa framtida generationer och förhindra befolkningsminskning krävs ett genomsnitt på 2,1 barn per kvinna.

Befolkningen i Nigeria spås öka stort, till skillnad från i de flesta av världens länder. Arkivbild från Lagos.
Befolkningen i Nigeria spås öka stort, till skillnad från i de flesta av världens länder. Arkivbild från Lagos.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Utrikes

Över 100 döda i översvämningar i Nepal

Årets kraftiga monsunregn i Nepal har krävt över 100 liv. Bilden är tagen i huvudstaden Katmandu i fjol.
Årets kraftiga monsunregn i Nepal har krävt över 100 liv. Bilden är tagen i huvudstaden Katmandu i fjol.
Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst ungefär 120 människor har omkommit på drygt en månad i katastrofer orsakade av kraftiga monsunregn i Nepal. Bara under gårdagen rapporterades fem dödsfall i skred, meddelar landets räddningsmyndighet NDRRMA.

Myndigheten räknar till 98 dödsfall i skred, två i översvämningar och 17 i blixtoväder. 46 personer saknas fortfarande efter skred och 130 personer har skadats, rapporterar tidningen Rising Nepal.

I lördags sveptes flera hem med i ett skred i distriktet Sankhuwasabha i nordöstra Nepal och 70 räddningsarbetare har skickats till platsen. Inga kroppar har hittats än.

Regeringen kör hjälpsändningar med helikopter till människor som blivit hemlösa i på grund av jordskredet. Hittills uppges det handla om ganska blygsamma mängder; runt 2 000 kilo ris, 400 kilo linser, olja, salt och andra torra matvaror.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Utrikes

Ny dödlig tågkrock i Tjeckien

Räddningsarbetare på plats vid tågolyckan.
Räddningsarbetare på plats vid tågolyckan.
Foto: Michal Kamaryt/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En lokförare rapporteras ha omkommit i den andra svåra tågolyckan på kort tid i Tjeckien, rapporterar tyska och tjeckiska medier.

Ett antal passagerare skadades också när ett regionaltåg av typen Cityelefant rände in i ett stillastående godståg vid Cesky Brod nära Prag. Ungefär 200 personer befann sig ombord på Cityelefant-tåget när olyckan inträffade sent på tisdagskvällen.

För en vecka sedan omkom två personer när två regionaltåg krockade i Tjeckien.

Utrikes

Norge öppnar gränserna för vissa turister

På Oslos flygplats Gardermoen väntas runt 40 flygplan från andra länder landa i dag då Norge öppnar för att turister får komma till landet utan att sättas i karantän. Bild från tidigare i juli.
På Oslos flygplats Gardermoen väntas runt 40 flygplan från andra länder landa i dag då Norge öppnar för att turister får komma till landet utan att sättas i karantän. Bild från tidigare i juli.
Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Från och med i dag är turister från många Schengenländer välkomna till Norge utan att sätta sig i självkarantän på grund av coronavirusets spridning. Bland annat gäller det svenskar från Kronoberg, Skåne och Blekinge.
PREMIUM

Svenskar från andra län måste dock även i fortsättningen sitta tio dagar i inresekarantän efter att de anlänt, precis som resenärer från Schengenländerna Bulgarien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Rumänien och Ungern.

Ändringen innebär även att norrmän från och med i dag kan resa till de flesta länder i Europa utan att riskera att behöva sättas i karantän när de återvänder.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA tar bort Hongkongprivilegier

Solnedgång över Hongkong tidigare i veckan.
Solnedgång över Hongkong tidigare i veckan.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump har skrivit under ett presidentdekret om att avveckla USA:s speciella handelsrelation med Hongkong.
PREMIUM

– Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som Fastlandskina, säger Trump vid en presskonferens.

I dekretet ingår också sanktioner som innebär att egendom i USA spärras för personer som underminerar demokratiska institutioner i Hongkong.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL