Ekonomi

Green Cargo behöver stöd för att inte spåra ur

Godstransportföretaget Green Cargo måste ha miljardtillskott för att undvika kris. Arkivbild.
Godstransportföretaget Green Cargo måste ha miljardtillskott för att undvika kris. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Staten måste skjuta till 2,2 miljarder kronor för att rädda Green Cargo från ekonomisk kris, rapporterar Dagens Industri (DI).

I februari bad det statliga helägda godstransportföretaget om 1,2–1,4 miljarder i kapitaltillskott efter en analys av ett konsultbolag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Storbritannien väntas porta Huawei från 5G-nät

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: Ben Stansall AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Storbritanniens regering väntas besluta att stänga ute kinesiska Huawei som leverantör av teknik till landets nya 5G-nät på tisdagen. Beskedet väntas sedan Trumpregeringen tryckt på för att få premiärminister Boris Johnson och hans regering att riva upp beslutet från januari om att ge Huawei möjlighet att leverera teknik till en begränsad del av 5G-nätet.

Johnson och hans regering har inför beskedet uttryckt missnöje med hur Kina hanterar Hongkong och även kritiserat Kina för bristande öppenhet när det gäller utbrottet av corona, som antas ha börjat i Hubeiprovinsen i Kina. Landets miljöminister George Eustice har även förklarat att Huawei, med USA-sanktioner mot sig, kan få svårt att svara upp mot leveransåtaganden.

– Uppenbarligen har kontexten ändrats något med vissa av de sanktioner som USA har infört, sade Eustice i en intervju med Sky News.

Beskedet väntas vid lunchtid, efter ett möte i det brittiska säkerhetsrådet, där Boris Johnson är ordförande.

Ekonomi

Gröna obligationer för 20 miljarder på väg

Riksgälden räknar med att presentera villkor för en grön obligation, med löptid på 7–10 år, på cirka 20 miljarder i slutet av augusti. Arkivbild.
Riksgälden räknar med att presentera villkor för en grön obligation, med löptid på 7–10 år, på cirka 20 miljarder i slutet av augusti. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ekonomi
Ekonomi

Riksgälden planerar att med en ny typ av grön obligation ta upp lån med löptider på sju till tio år för omkring 20 miljarder kronor, skriver statens skuldförvaltare i ett pressmeddelande. De pengar som lånas upp med den gröna obligationen ska knytas till utgifter som bidrar till att uppnå Sveriges miljö- och klimatmål.

Den gröna obligationen kommer att emitteras i kronor och den slutliga löptiden beslutas och kommuniceras i samband med att villkoren för emissionen annonseras i slutet av augusti, enligt Riksgälden.

"Efterfrågan verkar vara som störst på löptider mellan sju och tio år för den gröna obligationen. En löptid inom detta intervall passar även bra in i vår låneplan och förvaltningen av statsskulden i stort", skriver Johan Bergström, tillförordnad upplåningschef på Riksgälden, i en kommentar.

Ekonomi

Cloettas utmaning: Övervinna lösgodisrädslan

Coronabakslag för Cloetta. Arkivbild.
Coronabakslag för Cloetta. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Pandemin har slagit hårt mot försäljningen av lösviktsgodis. Nu har Cloetta en plan för att återvinna kundernas förtroende.
– Det kommer att ta flera kvartal att övertyga konsumenterna om att det är hygieniskt med lösgodis, säger vd Henri de Sauvage-Nolting.

I årets andra kvartalsrapport redovisar godistillverkaren Cloetta en vinst före skatt på 137 miljoner kronor, en ökning med 6,2 procent jämfört med året före. Men rörelseresultatet föll 34 procent till 105 miljoner kronor och omsättningen backade med 22 procent till 1 237 miljoner kronor. Pandemin har lett till mycket stora svängningar, enligt Henri de Sauvage-Nolting.

– Vi säljer mer godispåsar och mindre lösgodis än normalt. På flera marknader utanför Sverige fick lösgodishyllorna stänga. Framför allt i England lade många ner verksamheten under lång tid och har fortfarande inte startat igen, säger han.

Försäljningen av lösviktsgodis rasade med 58,5 procent under kvartalet, med en nedgång på hela 70,5 procent i april. Förra året stod lösgodis för 27 procent av bolagets intäkter, men siffran för detta kvartal blev 15 procent. Cloetta, som framför allt är verksamt i de nordiska länderna, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien, har sett ett lösgodisras på alla marknader.

– Folk vill gå in och ut snabbt ur affären, det ser vi i alla länder. Man vill inte stå och köa vid godiset, säger Henri de Sauvage-Nolting.

"Måste övervinna rädslan"

Försäljningen av godispåsar, choklad, tuggummi och pastiller tror Cloetta kommer att återhämta sig till normala nivåer under andra delen av året. Men för lösgodiset kan det ta längre tid. Första steget är att hyllorna måste öppna, vilket de inte gjort på alla håll i Danmark och England.

– Sen måste vi också övertyga konsumenterna om att det är hygieniskt. Som Livsmedelsverket säger kan man inte få viruset från lösgodis. Vi måste övervinna den rädslan, vilket kommer att ta flera kvartal. Men vi har en plan för det.

Besök och resor stoppades

Pandemin har också fått Cloetta att arbeta på nya sätt. Redan i februari förbjöds arbetsresor och alla externa besök i fabrikerna stoppades. Stor vikt lades vid att köpa in råvaror från drabbade områden.

– Viktiga råvaror för tuggummi och pastiller lyckades komma med sista båten från Kina, säger Henri de Sauvage-Nolting.

Bolaget har också styrt om försäljningen, när lösgodiset lades ned gjordes den platsen om till försäljning av annat godis. Marknadsföringspengarna investerades om, från utomhusreklam på bussar och tåg till sociala medier. Arbetet på fabrikerna och i butikerna skalades ned, men är nu på väg upp igen.

– Permitteringsstödet är jättebra, den har gjort att vi kan behålla personer sysselsätta. Många gick ner från 40 timmar i veckan till 10 eller 15, men nu är många tillbaka till 30 timmar igen, säger Henri de Sauvage-Nolting.

Henning Eklund/TT

Ekonomi

Produktionsfall för svenskt stål

Svensk stålproduktion minskar i coronakrisen. Arkivbild
Svensk stålproduktion minskar i coronakrisen. Arkivbild
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det producerades sammanlagt 2 358 kiloton råstål i Sverige under första halvåret, enligt branschorganisationen Jernkontoret. Det är 7,8 procent mindre produktion än under motsvarande period ett år tidigare.

I juni föll stålproduktionen med 7,9 procent till 333 kiloton råstål, enligt branschstatistiken, som sammanställts utifrån uppgifter från elva ståltillverkare i Sverige.

Ekonomi

Högre inflation i juni

Ekonomi
Ekonomi

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i juni 0,7 procent, jämfört med 0,0 procent i maj. Månadsförändringen var 0,6 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i juni till 0,7 procent, jämfört med 0,0 procent månaden före. Månadsförändringen var 0,6 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Ekonomi

Börsen öppnar nedåt

Nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Nedåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inleder med en nedgång på bred front. OMXS-index har efter tio minuters handel sjunkit 0,6 procent, i linje med utvecklingen på ledande Europabörser.

Bland tungviktarna drar läkemedelsjätten Astra Zeneca och klädkedjan H&M mest nedåt, med kursnedgångar på 1,8 respektive 1,5 procent.

Mätteknikbolaget Hexagon går mot strömmen med ett kurslyft på 6,9 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning, där bolaget flaggat för ett oväntat bra resultat.

Bra går även rapporterande nätmäklaren Avanza, vars aktie lyfter med nästan 9 procent efter en delårsrapport.

Godistillverkaren Cloetta redovisar också kvartalsrapport, som visar på ett stort bakslag för lösgodisförsäljningen. Aktien faller drygt 4 procent.

Ekonomi

Svag brittisk återhämtning

Storbritannien tillhör de länder i Europa som drabbats värst av coronapandemin, med över 44 000 döda i sviterna av covid-19.
Storbritannien tillhör de länder i Europa som drabbats värst av coronapandemin, med över 44 000 döda i sviterna av covid-19.
Foto: Matt Dunham AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tecken på en viss återhämtning för den hårt coronadrabbade brittiska ekonomin börjar nu synas i färsk statistik, men det går trögt. Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 1,8 procent i maj efter rekordraset på 20,3 procent i april, enligt den statliga brittiska statistikbyrån ONS.

Under perioden mars–maj krympte den brittiska ekonomin med 19,1 procent eller med 24 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Den svaga återhämtningen präglas av att den stora brittiska tjänstesektorn hade svårt att få fart på affärerna i den till stora delar nedstängda ekonomin och den brittiska centralbanken, Bank of England, har varnat för att det senare i år finns risk för en stor ökning av arbetslösheten i landet när tillfälliga stödåtgärder till näringslivet upphör.

Ekonomi

Kraftigt vinstlyft för Avanza

Nätmäklaren Avanza redovisar ett kraftigt vinstlyft för andra kvartalet. Arkivbild.
Nätmäklaren Avanza redovisar ett kraftigt vinstlyft för andra kvartalet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nätmäklaren Avanza redovisar ett rörelseresultat på 333 miljoner kronor för årets andra kvartal, vilket kan jämföras med 101 miljoner kronor under motsvarande period 2019.

Intäkterna för kvartalet lyfte med 85 procent till 526 miljoner kronor, bland annat med draghjälp från ett lyft för det så kallade courtagenettot på 148 procent till 260 miljoner kronor.

Kundtillväxten uppgick till 53 000 nya kunder, en ökning med 68 procent mot ett år tidigare.

"Trenden att se om sitt sparande har förstärkts. Särskilt i kristider blir det uppenbart hur viktigt det är att ha ett sunt sparande. För Avanza har detta bidragit till en fortsatt mycket stark kundtillväxt där vi redan ligger i nivå med hela 2019", skriver Avanzas vd Rikard Josefson i en kommentar.

NÄSTA ARTIKEL