Kultur och nöje

Museiledning i Auschwitz vädjar om bidrag

Auschwitz har hållit stängt under två månader. Arkivbild.
Auschwitz har hållit stängt under två månader. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Ledningen för Auschwitzmuseet i Polen vädjar om bidrag efter att ha hållit stängt under två månader på grund av coronapandemin. Platsen där Nazitysklands mest ökända dödsläger låg räknar under normala omständigheter med ungefär två miljoner besökare från hela världen varje år.

"Vi vädjar om ekonomiskt stöd från alla som anser att det är nödvändigt att bevara historien. Budgeten för 2020 har kollapsat", skriver museets styrelse på sin sajt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Magnus Carlson spelar dubbelt på Dalhalla

Magnus Carlson gör intima konserter på Dalhalla. Arkivbild.
Magnus Carlson gör intima konserter på Dalhalla. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Konsertscenen Dalhalla utanför Rättvik har stått tom i sommar på grund av coronapandemin. Men nu står det klart att man börjar arrangera intima konserter på den stora stenbrottsarenan – och att publiken får sitta med på scenen.

Weeping Willows-frontmannen Magnus Carlson kommer att göra två konserter, den 9 och 10 augusti. Biljetterna är ute nu och 50 personer kommer att släppas in varje kväll.

Sedan tidigare är det klart att Robert Wells gör två spelningar på Dalhalla, den 14 och 15 augusti.

Kultur och nöje

Dialektord jag inte kan vara utan: knô

Programledaren Emmy Rasper använder ofta ordet knô i bemärkelsen trängas. Pressbild.
Programledaren Emmy Rasper använder ofta ordet knô i bemärkelsen trängas. Pressbild.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Kultur och nöje
Kultur och nöje Som programledare för "Språket" i P1 intresserar sig Emmy Rasper för olika ord och dialekter. Men vilket är hennes favoritord på dialekt?

– Knô! Det är ett härligt ord att säga, "knô dig inte", "sluta knô", säger Emmy Rasper.

Det göteborgska ordet har sitt ursprung i verbet "knåda" men används numer mest i bemärkelsen "trängas". Inte sällan kan det höras på någon av stadens spårvagnar.

Emmy Rasper är född och uppvuxen i Göteborg, och även om hennes dialekt har vattnats ur lite med åren så känner hon en stark tillhörighet i göteborgskan.

– Jag är gift med en boråsare som tror att han är göteborgare. Jag retar honom för det, och då blir jag medveten om min egen göteborgska.

I sitt arbete som programledare för "Språket" i Sveriges Radio P1 har hon märkt att dialekter också kan vara laddade.

– Folk har många känslor kring dialekter, både sin egen och andras, det kan vara till exempel stolthet eller skam. Det handlar ju så mycket om grupptillhörighet – "det är vi här som pratar på det här sättet".

Emmy Rasper ser dialekter som en språkskatt vi ska vara rädda om. Hon påpekar att hennes favoritord är särskilt aktuellt så här i coronatider, men säger, halvt på skämt halvt på allvar, att det också är lite hotat.

– Just nu får man inte knô på spårvagnen och bussen. Det är ganska skönt att slippas knô, men jag är också orolig för ordets framtid – att vi kommer att sluta knô nu när vi ska hålla social distans. Och man kan ju också vilja knô med sin familj i soffan.

Sally Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: knô

Betydelse: "trängas"; varianten "knô sig" betyder "tränga sig före"

Ursprung: verbet knåda, som hade kortformen knå uttalad som knô i många västsvenska dialekter

Här används det: Göteborg. På andra håll används formen knô eller knö med den ursprungliga innebörden "knåda". Främst gäller det Dalsland, Halland, Småland, Värmland, Västergötland, Öland och Östergötland.

Exempel: "Men sluta knô!", "Vi får la knô ihop oss", "Knô daj inte!" Göteborg.

"Ingan daj lae jästen i finge daj knö däjjen ain stånn" (innan de lade i jästen fick de knåda degen en stund), Slättåkra i Halland.

Källa: manus till "Svenskt dialektlexikon", som inom ett par år kommer att börja publiceras successivt på nätet.

FAKTA

Fakta: Dialektord jag inte kan vara utan

Drössla, drittla och däka. Vad vore svenska språket utan sina dialekter? I sommar ber vi kända personer att lyfta fram favoritord och uttryck på dialekt.

Dialekterna är våra ursprungliga språk, både historiskt och ofta även emotionellt. I Uppsala pågår arbetet med ett nytt dialektlexikon som ska publiceras digitalt.

Kultur och nöje

Fyra åtalas för mordet på rapparen Pop Smoke

Pop Smoke, vars riktiga namn är Bashar Barakah Jackson, var 19 år när han sköts ihjäl i februari. Arkivbild.
Pop Smoke, vars riktiga namn är Bashar Barakah Jackson, var 19 år när han sköts ihjäl i februari. Arkivbild.
Foto: Tracy Awino/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Fyra personer, varav två minderåriga, har åtalats för mordet på den amerikanska rapparen Pop Smoke.

Pop Smoke, vars egentliga namn är Bashar Barakah Jackson, sköts ihjäl vid ett misstänkt inbrott i Hollywood i februari. Han var då 19 år.

Vid en fällande dom riskerar de två åtalade vuxna livstids fängelse eller dödsstraff. Åklagarkammaren i Los Angeles uppger i ett pressmeddelande att man ännu inte beslutat sig för vilket straff man kommer att yrka på.

Nyligen gick Pop Smokes postuma album "Shoot for the stars aim for the moon" rakt in på den amerikanska albumlistans förstaplats.

Pop Smoke sköts till döds vid ett misstänkt inbrott i Hollywood Hills i februari. Arkivbild.
Pop Smoke sköts till döds vid ett misstänkt inbrott i Hollywood Hills i februari. Arkivbild.
Foto: Fox11 News KTTV-TV /AP/TT

Kultur och nöje

Anna Rynefors drakäventyr gästar Sommarlund

Anna Rynefors spelar Sigrid och draken i Sommarlunds regi denna vecka.
Foto: Oliver Lennartsson
Kultur och nöje
Scen 16 föreställningar på sex dagar. Det är intensivt när riksspelmannen Anna Rynefors gör sin familjeföreställning Sigrid och draken som en del av Sommarlunds program denna veckan. - Det är ett spännande äventyr med en drakdräpare vid namn Sigrid i huvudrollen, beskriver Anna Rynefors föreställningen där hon spelar tre olika instrument och är skådespelare, berättare och dockförare.

Anna Rynefors är född i Trollhättan men bor sedan länge i Genarp med sin man Erik Ask-Upmark som hon också har medeltidsensemblen Falsobordone tillsammans med och även folkmusikprojektet Dråm. 2005 blev Anna Rynefors riksspelman på svensk säckpipa och förutom den spelar hon bland annat fiol, nyckelharpa, slagverk och sjunger. Hon har tidigare gjort två barnföreställningar - Anna sover över och Bockarna Bruse - och är nu aktuell med Sigrid och draken.

- Jag tycker om att jobba med de små barnen och just det här att det är lite spännande, småbarnsskräck, är roligt, säger Anna Rynefors. När jag funderade på en ny föreställning ville jag att den skulle handla om en drake och först tänkte jag på Sankt Göran och draken men kom på att jag ville gå längre tillbaka i tiden, till originalet med Sigurd Fafnersbane ur Eddan. Det är en historia som har smittat av sig, är starten till hela fantasygenren och Wagners Ringenopera har samma hjälte.

Anna Rynefors är berättare, skådespelare, dockförare och musiker i Sigrid och draken.
Foto: Oliver Lennartsson

Kvinnlig vikingakrigare

Anna Rynefors insåg snabbt att det skulle krävas en del anpassning att göra Sigurd Fafnersbane för en barnpublik.

- Den är definitivt ingen barnsaga utan förfärlig, på riktigt hemsk, säger hon. Vad jag har gjort i Sigrid och draken är att jag har behållit det som är allra viktigast för publiken. Det är naturligtvis hjälten, som här fick bli den kvinnliga krigaren Sigrid. Det kändes aktuellt eftersom man nyligen hittat gravar med kvinnliga vikingatida krigare i. Och så behöll jag draken, skatten och smeden. Och så klart hästen Grane.

Sigrid och draken hade urpremiär i maj förra året och skulle varit på turné i USA i juni.

- Vi lämnade det öppet in i det längsta men det gick ju inte. En viss del genomfördes ändå digitalt med filmad föreställning och en livesänd workshop där jag fick svara på frågor från barnen om hur lång tid det tar att kläcka ett drakägg och sådant, berättar Anna Rynefors med ett skratt.

Förberedda för alla väder

Denna veckan är Sigrid och draken en del av utbudet i Sommarlunds program. Med start i måndags blir det 16 föreställningar, för max 50 personer, runt om i Lunds kommun under sex dagar. När vi pratas vid har Anna Rynefors precis spelat en föreställning klockan tio, nästa väntar klockan två.

- Det gick jättebra, säger hon och lägger till att de är förberedda på alla sorters väder.

- I dag har vi för säkerhets skull satt upp ett scentak. Sommarlund har ett rejält sådant så det funkar för min föreställning om det bara inte regnar från sidan. Och publiken kan låna paraplyer.

Sigrid och draken är en enpersonersföreställning och Anna Rynefors är skådespelare, berättare, dockförare och musiker.

- Jag har skapat en drake som är två meter från nos till svans, har 1,40 i vingspann och är gjord av röd och senapsgul vadmal, berättar hon. Sedan har jag gjort en käpphäst som är grå så klart för det är Grane och så har jag gjort ett vikingatida träns till honom med bronsdetaljer.

Draken har Anna Rynefors själv tillverkat.
Foto: Oliver Lennartsson

Svärdsfajt

Vilka instrument spelar du under föreställningen?

- Min svenska säckpipa är med och ska man hålla på med vikingatida berättande och sagor måste man ha en lyra också. Det hade jag en hemma så det var bara att börja öva. Och så har jag en stråkharpa. Den har jag heller inte spelat på så mycket förut men det är ett stråkinstrument och jag spelar många sådana så det låg nära till hands.

Vad händer i Sigrid och draken?

- Det är ett spännande äventyr med en drakdräpare vid namn Sigrid i huvudrollen. Hon ger sig ut på jakt efter en drake. Först får hon sin häst Grane och sedan måste hon skaffa ett svärd. Under de två första tredjedelarna av föreställningen förbereds publiken på att vi kommer att träffa en drake och i sista scenen kommer vi till Glittrahed där draken bor. Där blir det en stor svärdsfajt, men hur det slutar avslöjar jag inte.

Premiär för Väsenvandring

Anna Rynefors är aktuell med ytterligare en föreställning i sommar - Väsenvandring som hon gör med sin man Erik Ask Upmark och Teater Trassel.

- Det är en helt ny föreställning som vi gör för första gången i Skrylle 2 augusti, berättar hon. Jag är tomtemor med en fiol där. Väsenvandring ska vi också göra senare i sommar i Hovdala och i Yngligarum. Den är i ett helt nytt coronasäkert format.

Coronsäkra är också de konserter som Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark livestreamar på Facebook varje fredag med sitt band Falsobordone.

- Det har blivit vår egen lilla konsertserie där vi bjuder på musik från olika epoker och mycket folkmusik.

Musik från pestens tid

Coronavåren har också resulterat i att Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark haft möjlighet att inleda arbetet med ett album som de planerat länge.

- Det ska heta Music for a plague och det blir musik från pestens tid på 1300-talet, berättar Anna Rynefors entusiastiskt. Vi gjorde en kickstarterkampanj som gick jättebra vilket kändes väldigt glädjande och stöttande. Nu håller vi på att spela in och den ska släppas i början av december.

Hur ser annars hösten ut?

- Det blir mycket Sigrid och draken eftersom många av föreställningarna från våren flyttades till hösten. Just barnföreställningar känns som de ska gå att göra nu under kloka former. Vad gäller övriga bokningar är det många frågetecken i kalendern. Man får ha is i magen och bara planera turnéer dit man kan ta sig, säger Anna Rynefords och tillägger:

- Efter den här våren är det verkligen jättehärligt att få spela för riktig publik här på Sommarlund. Det är en sådan lyx att få interagera på riktigt.

FAKTA

Anna Rynefors

Anna Rynefors

Född: 1974 i Trollhättan, numera bosatt i Genarp

Bakgrund: Frilansmusiker som skivdebuterade 1998. Spelar många olika instrument men med förkärlek för akustiska folkinstrument där fiol, nyckelharpa, svensk säckpipa, slagverk, harpa och sång är centrala. Fick titeln riksspelman 2005 och är den enda kvinna som spelat till sig titeln på svensk säckpipa. Spelar också i medeltidsensemblen Falsobordone tillsammans med sin man Erik Ask-Upmark. Under namnet Dråm spelar de också nordisk folkmusik. Har gjort barnföreställningarna Anna sover över och Bockarna Bruse och gör projektet Kvinnolåt tillsammans med riksspelmannen Miriam Andersén.

Aktuell: I Sommarlunds program med familjeföreställningen Sigrid och draken denna veckan och Väsenvandring 2 augusti. Håller också på att spela in skivan Music for a plague med Falsobordone.

FAKTA

Speldatum

Speldatum:

Här kan man se Sigrid och draken i Skåne:

I Sommarlunds regi (bokas via Sommarlunds hemsida):

15/7: Parken Fästan i Södra Sandby 10.00, Eginogårdens trädgård i Dalby 14.00, 16.00

16/7: Vikinga skolan i Lund 10.00, Aktivia på Klostergården i Lund 14.00, 16.00

17/7: Nöbbelöv, kullarna bakom Hubertusgården i Lund 10.00, Borgarparkens bygglek Norra Fäladen i Lund 14.00, 16.00

18/7: Lilla Vita, Stadsparken i Lund 14.00, 16.00

Övriga datum:

15/8: Kulturfabriken, Stockamöllan 13.30

20/8: Vellinge kyrka, Vellinge, 19.00

28/10: Kulturen, Lund

3/11: Klippans bibliotek, Klippan, kl 9.00, 10.30

14/11: Osby konsertförening, Osby, 11.00

Väsenvandring - ett äventyr i sagans värld:

2/8: Skryllegården, 11.00, 13.00, arr Sommarlund

6/8, 7/8: Hovdala slott, 16.00 & 17.30

9/8: Hovdala slott, 14.00, 15.30

22/8, 23/8: Ynglingarum, arr: Teater Trassel

Kultur och nöje

Oro efter anstormning till Vilks konstverk

Lars Vilks platsspecifika konstverk Nimis har blivit ett populärt besöksmål för turister, något som oroar länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Lars Vilks platsspecifika konstverk Nimis har blivit ett populärt besöksmål för turister, något som oroar länsstyrelsen i Skåne. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Turisterna vallfärdar till Lars Vilks konstverk Nimis i skånska Kullaberg, och nu beskriver länsstyrelsen situationen som kaotisk.

Enligt deras siffror parkerade över 5 000 bilar vid den parkeringsplats som ligger närmast konstverket förra veckan, vilket är 1 300 fler bilar än under samma period förra året.

Till SVT Helsingborg berättar länsstyrelsen om den röriga situationen som uppstått i och med turistanstormningen, med mängder av besökare och parkerade bilar som blockerar den övriga trafiken. Man ser också med oro på alla de besökare som sedan ska ta sig fram till det otillgängliga konstverket.

– Det är jättebrant att gå ner till Nimis, och sedan kommer familjer med barn som ska ner, säger projektsamordnaren Jimena Castillo till SVT.

Förvaltningen har nu satt in parkeringsvakter för att få ordning på situationen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Kultur och nöje

Japan spårar coronautbrott till teaterlokal

Teatern där myndigheterna varnar för hög smittspridning ligger i nöjesdistriktet Shinjuku i centrala Tokyo. Arkivbild.
Teatern där myndigheterna varnar för hög smittspridning ligger i nöjesdistriktet Shinjuku i centrala Tokyo. Arkivbild.
Foto: Hiroshi Otabe/AP Photo
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Japanska smittspårningsmyndigheter fokuserar nu sina coronainsatser kring en teater i centrala Tokyo, som nyligen huserat en föreställning med japanska pojkbandsmedlemmar i rollerna.

I samband med föreställningen upptäcktes att flera av de medverkande smittats av coronaviruset. Enligt The Japan Times hade antalet bekräftat smittade under måndagen stigit till 37 personer, varav 16 är skådespelare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ruiner från aztekpalats funna i Mexico City

Arkeologer har grävt fram lämningar från ett forntida aztekpalats i Mexico City. Arkivbild.
Arkeologer har grävt fram lämningar från ett forntida aztekpalats i Mexico City. Arkivbild.
Foto: Jaime Puebla/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Under en renovering har mexikanska arkeologer upptäckt lämningar från ett palats, som en gång tillhört den aztekiska härskaren Axayacatl. Ruinerna hittades under en historisk byggnad mitt i centrala Mexico City.

Enligt arkeologerna var de framgrävda lämningarna en del av Axayacatls palatsgolv under andra halvan av 1400-talet. Axayacatl var far till den mytomspunna Moctezuma II, som blev en av aztekrikets sista härskare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sverige runt på 40 brottsmysterier

Det finns gott om Sverigeskildringar i kriminalromaner. Arkivbild.
Det finns gott om Sverigeskildringar i kriminalromaner. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Henning Mankell flyttade polisromanen från storstaden till Ystad – och startade en trend.
– Efter det har i princip varenda liten håla sina deckare, säger experten Kerstin Bergman.
Här är 40 tips på kriminalromansförfattare som skildrar Sverige.
PREMIUM

Från Henning Mankells Ystad i söder till Åsa Larssons Kiruna i norr – för den som vill upptäcka Sverige genom litteraturen finns gott om porträtteringar av svenska städer i kriminalromaner.

– Svenska deckarförfattare är väldigt duktiga på att skildra miljöer, natur och platser. Det är någonting man kan spåra tillbaka i den svenska litterära traditionen ända tillbaka till de medeltida balladerna, det har varit ett starkt inslag i all svensk litteratur, säger Kerstin Bergman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL