Kultur och nöje

Han är "den unge James Bond"

Otto Farrant spelar rollen som Alex Rider i tv-serien med samma namn. Pressbild.
Otto Farrant spelar rollen som Alex Rider i tv-serien med samma namn. Pressbild.
Foto: Des Willie
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter 13 böcker har tonåringen Alex Rider blivit känd som ”den unge James Bond”.
När böckerna nu har blivit en tv-serie konstaterar huvudrollsinnehavaren Otto Farrant att han själv skulle bli en otroligt dålig spion.
PREMIUM

– Jag är alldeles för klumpig. Och jag kan inte behålla några hemligheter, säger han till TT, via Zoom från hemmet i London.

Det har hittills kommit 13 böcker om Alex Rider, skrivna av Anthony Horowitz (denne har också varit en av de författare som efter Ian Flemings död har fortsatt att skriva om den ”riktige” James Bond). Den första boken, ”Stormbreaker”, blev film 2006 med Alex Pettyfer i huvudrollen. Den nu aktuella tv-serien baseras även den på den första boken, som i svensk översättning hette ”Stormvarning”.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Surrealism och foto i fokus i sommarkonsten

Elna-Karin Helgesson. Blomkruka med råkor. Keramik, 2020.
Kultur och nöje
Konst i Sommarskåne Coronapandemi. Hemester och social distans. Handtvagning. Restriktioner. Därtill kyla, blåst och regn. Men det finns ljusglimtar: Spritt över Sommarskåne finns det KONST att trösta sig med, njuta av, glädjas åt eller rent av förarga sig över.

Jag gav mig således ut för att i första hand ta pulsen på konstlivet i sydöstra Skåne med Fabriken i Bästekille som inledande hållplats. Här möter å ena sidan stora expressiva och halvt abstrakta men ändå entydigt jordbundna landskapsmålningar av Jenny Carlsson. De visas tillsammans med en installation konstruerad av gamla rostiga jordbruksredskap vilken understryker målningarnas karaktär av att hylla jorden, den obändiga växtkraften och bondens tunga slit. I stark kontrast till det expressivt jordbundna visas i Fabrikens andra del närmare 200 lugnt dokumenterande verk av den amerikanska gatufotografen Vivian Maier (1926-2009). Barnflicka, guvernant och – visade det sig efter hennes död – en gudabenådad fotograf av samma kaliber som de största av 1900-talets gatufotografer från Henri Cartier Bresson till vår egen Gunnar Smolinski. De infallsvinklar som ligger bakom hennes självporträtt (hela 95 visas!) är unika i sin uppfinningsrikedom och därtill hennes bilder av barn och av dem som hör hemma på livets skuggsidor. Ytterst sevärt!

Vivian Maier. Självporträtt, odaterat
Foto: Britte Montigny

Råkor och harar i skånska myllan

Att med kameran laddad med svartvit film skildra människor på livets skuggsida har också blivit något av Anders Petersens signum. Samtidigt som han i slutet av 1960-talet arbetade med sina i det närmaste kultförklarade skildringar av livet på det nattöppna Café Lehmitz i Hamburg samlade han material till de ”gatubilder” som 2002 lades till grund för fotoboken ”Du mich auch”. Dessa visas nu tillsammans med likaså svartvita fotografier av skånefotografen Torbjörn Helgesson på Galleri 912 i Kåseberga. I både fallen handlar det om tillfällighetsbilder, frusna och inte särskilt uppseendeväckande ögonblick i så blygsamma format att de nästan försvinner in i galleriets vita väggar. För den stora behållningen svarar Elna-Karin Helgessons brukskeramik, också den via dekor av bland annat råkor och harar förankrad i den skånska myllan.

Tuija Lindström. Ur Kvinnorna vid Tjursjön, 1991
Foto: Britte Montigny

Mer foto finns att se i Tomelilla konsthall. Där visas först och främst ett av den feministiska fotokonstens mest banbrytande (och förbryllande) verk: Tuija Lindströms Kvinnorna vid Tjursjön från 1991: 12 nakna kvinnor som likt drunknade Ofelior flyter i tjärnens mörka vatten. I sviten ingår lika många frontala närbilder av undersidan på strykjärn, om något ett kvinnoattribut. Någon övertygande tolkning av denna ordlösa och närmast surrealistiska dialog mellan de flytande kvinnokropparna och strykjärnen finns inte, varför sviten – givetvis – etsar sig fast i minnet. Blir oförglömlig. Vid sidan av dessa och andra arbeten av Tuija Lindström visas också Lina Karna Kippels livfulla och blonda fotosvit Porträtt av ung kvinna, samt verk ur Tomelilla Konstsamling. Till det som sticker ut hör Tommy Almcrantz collage Ikon som visar ett porträtt av en krönt (helgonförklarad?) Greta Thunberg.

Fotorealistiskt måleri

I Floden måste flyta på Ystads konstmuseum använder sig Ella Tillema av fotorealistiskt måleri i stort format, video och installation för att ge uttryck åt sina existentiella farhågor för jordens och människans framtid. Brännande aktuellt men tyvärr utan att vara helt övertygande. Titanic gick under. Vi belamrar naturen med avfall. En kolsvart rymd sänker sig gradvis över oss. Vår jord är en koloss på lerfötter… Välkända problemen och katastrofer presenteras. Visst. Något måste göras. Men vad?

Maja Flink. Ur serien Var inte rädd. Oljemålning 2020
Foto: Britte Montigny

På museets mellanvåning hyllas minnet av den malmöitiska nöjesprofilen Åke Dahlbom alias Art Bomba i en gigantisk, brokig och mycket innehållsrik installation medan bottenvåningen upplåtits åt verk skapade av elever vid Österlenskolan för Konst & Design. Idérikt. Entusiastiskt. Uppdaterat. Det senare inte minst i Maja Flinks surreella synliggöranden av den ångest som följt i Coronans fotspår.

Fascinerande projekt

Surrealism handlar det också om på Trelleborgs Konstmuseum där Jan Cardell installerat en interaktiv trädgård med sällsamma, manshöga träd och växter skapade av stål och 3D-tryck. Allt växer upp ur ett komplicerat rotsystem av sladdar och kan på olika sätt aktiveras så att de dansar och spelar på olika instrument. Ett fascinerande projekt (förutsatt att den komplicerade tekniken fungerar!)

Jan Cardell. Ur den multiaktiva trädgården The Garden. Stål och elektronik, 2018-2020.

I Falsterbo gamla stationshus, numera Falsterbo Konsthall, har målande konstnären Astrid Sylwan stämt möte med skulptören och trådkonstruktören Bella Runa. Ett livsbejakande, färgmättat, medryckande måleri i kontrastrik dialog med ”Eeolsharpor” konstruerade av tunna ylletrådar som färgats med växtfärger. Subtilt och njutbart!

Den skira tonen från ”Eolsharporna” fortsätter på Konsthallen Falsterbo Strandbad där Emma Hartmann visar stora, ljusa akvareller med abstraherade landskapsscenerier. Mindre skirt är det på den stora parkeringsplatsen utanför Strandbaden. På temat Badaren – Spår av mänsklighet har Jasmine Cederqvist i en trådcontainer samlat alla de strandstolar som badgästerna av lättja och tanklöshet lämnade på Falsterbos stränder sommaren 2019. Återbruk ligger i tiden! På Konsthallen Hishult visar Clay Ketter att också gamla byggrester och rivningsmaterial har en konstnärlig potential.

Jasmine Cederqvist. Badaren – Spår av mänsklighet, 2020

FAKTA

Ett urval konstutställningar i Sydöstra Skåne sommaren 2020

FALSTERBO KONSTHALL

Astrid Sylwan & Bella Rune: Allt vittnar- om blott man lyssnar med hallucinatorisk tystnad

Till och med 27 september

KONSTHALLEN FALSTERBO STRANDBAD

Emma Hartman: Måleri – A Ballad for You

Till och med 16 augusti

TRELLEBORG KONSTMUSEUM

Jan Cardell: The Garden

Till och med 7 september

FABRIKEN BÄSTEKILLE

Vivian Maier (foto) och Jenny Carlsson (målningar)

Till och med 1 november (september-oktober endast fredag-söndag)

GALLERI 912 KÅSEBERGA

Anders Petersen och Torbjörn Helgesson foto

Elna-Karin Helgesson, keramik

Till och med 27 september

KONSTHALLEN TOMELILLA

Tuija Lindström: Kvinnorna vid Tjursjön

Lina Karna Kippel: Porträtt av en ung kvinna

Till och med 23 augusti

Stiftelsen Tomelilla Konstsamling: Då – Nu

Till och med 1 november

YSTAD KONSTMUSEUM

Ella Tillema: Floden måste flyta

Österlenskolan för Konst & Design: In transition

Till och med 16 augusti

Kultur och nöje

Alice Cooper blir chokladmjölk

Alice Cooper säljer chokladmjölk för välgörenhet. Arkivbild.
Alice Cooper säljer chokladmjölk för välgörenhet. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Från chockrockare till chokladrockare. Inom kort kommer det att lanseras en chokladmjölk i den amerikanska delstaten Arizona som bär Alice Coopers namn, rapporterar NME.

Mjölken levereras i en specialdesignad glasflaska med en bild av Alice Cooper och produceras i samarbete med ett lokalt mejeri i Phoenix.

Vinsten från chokladmjölksförsäljningen kommer att gå till Alice Coopers egen välgörenhetsorganisation Solid Rock. Pengarna ska gå till att främja gratis utbildning för ungdomar inom sådant som musik, konst och dans.

Kultur och nöje

Jimmy Fallon tillbaka i tv-studion

Jimmy Fallon sänder återigen sin pratshow från tv-studion. Arkivbild.
Jimmy Fallon sänder återigen sin pratshow från tv-studion. Arkivbild.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Efter att ha sänt sin pratshow från hemmet den senaste tiden på grund av coronapandemin var Jimmy Fallon på måndagen tillbaka i "Tonight show"-studion. Han är den första late night-pratshowvärden att återvända till något som kan liknas vid normal tv-produktion efter nästan fyra månader.

Allt var dock inte som vanligt.

Det var förstås ingen publik i studion i New York, kameramännen bar munskydd och husbandet The Roots spelade från ett avskilt utrymme.

– All sorts normalitet känns bra. Förhoppningsvis kan vi få er att le i en timme och låta er slappna av, sa Fallon till tittarna i början av programmet.

Kultur och nöje

Anis Don Demina fyllde Berghagens kavaj

Anis Don Demina sjöng allsång – i Lasse Berghagens klassiska kavaj.
Anis Don Demina sjöng allsång – i Lasse Berghagens klassiska kavaj.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Anis Don Demina var en av gästerna i veckans "Allsång på Skansen".
När han skulle sjunga allsång överraskades han av Sanna Nielsen som plockade fram Lasse Berghagens klassiska blå kavaj.
– Oj, jävlar, får jag ha på mig den här, utbrast Anis Don Demina när han fick syn på klädesplagget.
PREMIUM

Säsongens fjärde avsnitt av "Allsång på Skansen" innehöll det mesta – inte minst en sambaduett med Mando Diao-sångaren Björn Dixgård och programledaren Sanna Nielsen.

Efter att Mando Diao bjudit på låten "Själens skrubbsår" väntade nämligen en allsång till Cornelis Vreeswijks "Deirdres samba" och de tu dansade då loss tillsammans på Sollidenscenen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Pandemin stoppar stjärnans tv-serie

Milo Ventimiglia skulle spela den våghalsige Evel Knievel. Arkivbild.
Milo Ventimiglia skulle spela den våghalsige Evel Knievel. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Tv-serien "Evel", om motorocykelvåghalsen Evel Knievel, läggs ned på grund av coronapandemin. Serien skulle ha spelats in under våren då den tilltänkte huvudrollsinnehavaren Milo Ventimiglia var ledig från sitt arbete med succéserien "This is us".

Inspelningen skulle precis dra i gång när den stoppades på grund av pandemin. Eftersom alla inblandade har andra åtaganden och det är högst oklart när en inspelning skulle kunna ske väljer nu tv-bolaget USA Network att skrota hela projektet, skriver Deadline Hollywood.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Kultur och nöje

AC/DC firar "Back in black" med dokumentär

AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 25 juli fyller AC/DC:s klassiska album "Back in black" 40 år. Det firar det australiska rockbandet med en Youtube-dokumentärserie om den tongivande skivan.

Den första delen, som avhandlar "You shook me all night long", har redan publicerats på AC/DC:s Youtube-kanal. Låten var den första singeln med nya sångaren Brian Johnson, som tog över när Bon Scott dog av alkoholförgiftning i början av 1980.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tina Turner släpper nytt – med norske Kygo

Tina Turner. Arkivbild.
Tina Turner. Arkivbild.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det var inte i går Tina Turner släppte en ny singel. Men nu har det i alla fall blivit dags för en nygammal låt från superstjärnan.

På fredag släpps en ny version av hennes största hitlåt "What 's love got to do with it". Det handlar om en officiell remix av den norske hitmakaren Kygo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

AC/DC firar "Back in black" med dokumentär

AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
AC/DC-gitarristen Angus Young. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 25 juli fyller AC/DC:s klassiska album "Back in black" 40 år. Det firar det australiska rockbandet med en Youtube-dokumentärserie om den tongivande skivan.

Den första delen, som avhandlar "You shook me all night long", har redan publicerats på AC/DC:s Youtube-kanal. Låten var den första singeln med nya sångaren Brian Johnson, som tog över när Bon Scott dog av alkoholförgiftning i början av 1980.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL