Inrikes

Man skadad efter skottlossning – en gripen

En man i 20-årsåldern skottskadades i Sollentuna norr om Stockholm under söndagsmorgonen. Arkivbild
En man i 20-årsåldern skottskadades i Sollentuna norr om Stockholm under söndagsmorgonen. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 20-25-årsåldern har blivit skjuten i Sollentuna norr om Stockholm under söndagsmorgonen.

Polisen larmades strax före klockan sex efter att flera personer hade hört smällar. Mannen hittades sedan utomhus med skottskador och fördes med ambulans till sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Löfven: Måste arbeta för gemensam lösning

Pressträff med statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Pressträff med statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes Spaniens premiärminister och statsminister Stefan Löfvens S-kollega, Pedro Sánchez, är i Sverige för att försöka blidka Sverige inför EU-toppmötet om budget och coronakrisstöd.
Löfven är dock inte säker på att det går att nå enighet om budgeten i veckan.
– Men vi måste arbeta för det, säger han på en pressträff.

Sánchez är på rundresa i Europa inför fredagens och lördagens toppmöte i Bryssel, det första fysiska mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer sedan februari. På vägen till Stockholm gjorde han ett stopp hos den nederländske premiärministern Mark Rutte, informell ledare för de fyras gäng, eller frugala fyran. De fyra – Nederländerna, Sverige, Danmark och Österrike – håller emot hårt när det gäller hur de föreslagna 750 miljarder euro i återhämtningsfonden ska fördelas och på vilka villkor. Summan motsvarar omkring 8 000 miljarder kronor.

Lån, inte bidrag

Förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel är nu att 500 miljarder ska ges ut som bidrag till medlemsländerna, 250 miljarder ska erbjudas i form av lån. De fyras gäng, inklusive Sverige, vill att allt ska fördelas som lån och återbetalas medan Spanien, Italien och flera andra länder i Sydeuropa anser att de inte kan låna mer pengar.

– Vi behöver en återhämtningsfond, men den ska vara i form av lån, inte bidrag, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff med sin spanske kollega Pedro Sánchez på Harpsund.

Det är EU som ska låna upp pengarna. Sverige och dess vänner varnar för att det kan få stora effekter för den egna medlemsavgiften framöver. Löfven säger att storleken på långtidsbudgeten också måste ner i förhandlingarna på toppmötet.

Gemensamma lösningar

Pedro Sánchez säger att han ser framför sig mycket svåra och komplexa förhandlingar på toppmötet och att Sverige och Spanien visserligen har olika syn på flera frågor, men att lösningen måste vara en gemensam, europeisk sådan.

– Vi har fortfarande en del olika syn bland medlemsländerna, säger Pedro Sánchez något diplomatiskt apropå även andra medlemsländers hållning.

Han tillägger att behovet av gemensamma lösningar är särskilt stort för att underlätta reformer på klimatområdet och digital omvandling av samhället.

Löfven säger, som svar på en fråga, att han inte vet om det går att nå enighet om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet på toppmötet.

– Men vi måste arbeta för det, säger Löfven.

"Kan bli svårt"

På TT:s fråga om Sverige kan tänka sig att lägga in veto om långtidsbudgeten och coronastödet blir för svårsmält svarar Löfven:

– Du går inte in i en förhandling för att komma på ett sätt att säga nej, säger Löfven och tillägger att det handlar om att lyssna till andra och försöka hitta lösningar som alla kan leva med, säger han.

På en fråga från en spansk journalist säger Löfven samtidigt att det ändå, för alla länder, finns gränser för vad man kan gå med på. Men vikten av att komma överens har inte varit större på länge än vad den är nu.

– Men vi ska samtidigt vara öppna med att kan bli mycket svårt, säger Löfven.

Även Pedro Sánchez trycker hårt på att en överenskommelse är av nöden.

– Det är en viktig signal till medborgarna och finansmarknaderna, säger Sánchez.

Lars Larsson/TT

Alice Nordevik/TT

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besöker statsminister Stefan Löfven för överläggningar om EU-frågor på Harpsund.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez besöker statsminister Stefan Löfven för överläggningar om EU-frågor på Harpsund.
Foto: Erik Simander/TT
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez får en guidning av statsminister Stefan Löfven på Harpsund inför EU-toppmötet i helgen om EU-budget och återhämtningsfond. Sverige och Spanien befinner sig i olika läger.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez får en guidning av statsminister Stefan Löfven på Harpsund inför EU-toppmötet i helgen om EU-budget och återhämtningsfond. Sverige och Spanien befinner sig i olika läger.
Foto: Erik Simander/TT

Inrikes

Semestermål lockar – men resandet minskar

Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.
Resandet ökar till typiska semestermål, till exempel Gotland. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Men det totala resandet i landet går ner.
– Det är nu man går in i semesterläge, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Resandet till, från och inom typiska semesterdestinationer har ökat den senaste veckan. Antalet resor till Gotland ökade med 54 procent under vecka 28 jämfört med vecka 27. Data från Telia visar även att resandet ökade i Kalmar, Blekinge och Hallands län.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

Det totala resandet i landet minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28. Något som kan ha att göra med att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk.

Kristofer Ågren konstaterar också att vi inte förrän om några veckor kommer att kunna dra några slutsatser av trenderna kring resandet under den här sommaren jämfört med förra året.

– Om man tittar på landet i stort så var det en kraftig minskning när restriktionerna kom och så höll man den nivån ungefär till vecka 21-22. Sedan gick vi upp på en högre rörelsenivå och höll den i snitt till förra veckan då det var en nedgång jämfört med veckan dessförinnan, förklarar han.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: Vecka 28 jämfört med vecka 27

Skillnaden i antalet dagliga resor till, från och inom länet.

Gotlands län + 54 procent

Kalmar län + 18 procent

Blekinge län + 11 procent

Hallands län + 6 procent

Dalarnas län + 4 procent

Jämtlands län + 2 procent

Västernorrlands län + 1 procent

Södermanlands län 0 procent

Norrbottens län 0 procent

Västerbottens län - 1 procent

Gävleborgs län - 2 procent

Värmlands län - 2 procent

Västmanlands län - 7 procent

Skåne län - 7 procent

Örebro län - 8 procent

Östergötlands län - 8 procent

Västra Götalands län - 9 procent

Jönköpings län - 10 procent

Kronobergs län - 12 procent

Uppsala län - 15 procent

Stockholms län - 20 procent

Sverige - 8 procent

Källa: Telia

FAKTA

Fakta: Telias definition av resa

I Telias data räknas en resa som en förflyttning från en plats till en annan där telefonen inte haft ett stillastående signaleringsmönster längre än 50 minuter. Avståndet på förflyttningen varierar beroende på hur många mobilmaster som finns i ett område. I tätbefolkade områden handlar det om minst cirka 500 meter och i glesbygd kan det röra sig om flera kilometer.

Källa: Telias tjänst Crowd Insights som bygger på anonym och aggregerad data från Telias mobilnät och är justerad för att vara representativ för hela Sveriges befolkning.

Inrikes

En person över bord från fartyg

Flera olika enheter deltar i sökandet. Arkivbild.
Flera olika enheter deltar i sökandet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har fallit överbord från ett fartyg strax utanför Nynäshamn, skriver Aftonbladet.

– Vi fick larmet runt klockan sju, en person ska ha fallit överbord från ett fartyg som trafikerar sträckan Nynäshamn–Ventspils i Lettland, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket.

De närmare omständigheterna kring hur personen hamnat i vattnet är inte kända.

Just nu pågår en stor räddningsinsats.

– Det är flera ytenheter som deltar. Lotsbåtar, svenska sjöräddningssällskapet, polisen och sjöräddningen, och så helikoptrar. Sökandet pågår så länge det finns hopp om att hitta personen, säger Carl-Johan Linde.

Inrikes

Vart fjärde influensafall spreds på sjukhus

Troligtvis smittades en fjärdedel av en grupp influensapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset på lasarettet under influensaperioden 2016–2017. Arkivbild.
Troligtvis smittades en fjärdedel av en grupp influensapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset på lasarettet under influensaperioden 2016–2017. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En av fyra inlagda patienter som fick influensa smittades sannolikt på sjukhuset där de låg. Det visar en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Forskaren Martina Sansone anser att man kan lära av åtgärder från coronapandemin.
– Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag, säger hon.

Studien är en del av en avhandling om influensaspridning på sjukhus.

Martina Sansone, specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som disputerar med avhandlingen har analyserat virus-dna hos patienter inlagda på samma avdelning. Proverna visade att patienterna hade samma virus. Tillsammans med kopplingen i tid och rum ger dna-analysen ytterligare stöd för att smittan i de aktuella fallen skett inom vården.

– Det är nästan som en brottsplatsundersökning. Man har bara kunnat göra sådana här dna-analyser de senaste åren. Det finns väldigt lite tidigare forskning, säger Martina Sansone.

I studien framgår att 114 patienter, eller 26 procent, av 435 vuxna som vårdades på Sahlgrenska och hade influensa troligtvis smittats på sjukhuset. Studien gjordes under influensaperioden 2016–2017 och det krävs att en person insjuknar inom 48 timmar in i sjukhusvistelsen för att det ska klassas som vårdrelaterat.

Siffran var överraskande hög enligt Sansone.

Bland de insjuknade avled 26 personer. Flera av dem var äldre med hjärt- eller lungsjukdomar.

Brist på plats och personal

– Det är brist på vårdplatser och vårdpersonal, det är allmänt känt. Det är mycket omsättning och patienter flyttas runt mellan olika rum och avdelningar när man gör olika prioriteringar. Multipla kontakter är extremt vanligt hos patienter som ligger inne, säger Martina Sansone.

Hon har även studerat samma sak på Kungälvs sjukhus som visar liknande tendenser kring smittspridning.

– Vårdpersonalen gör det bästa för patienten framför sig. Det är omöjligt för dem att tänka på allt. Att minska smittspridningen på sjukhusnivå ligger högre upp i ledningen.

Kan lära av pandemin

Sedan utbrottet av covid-19 har både intresset för virussjukdomar samt kunskap om smittspridning ökat. Åtgärder som Martina Sansone föreslår är vid tiden för influensan, mellan åtta och tolv veckor varje år, att göra snabbtester på akuten och införa mer isolering i sjukhusmiljön.

– Vi vet att influensan kommer varje år och drabbar den här patientgruppen. En lärdom under pandemin är att det behövs mer snabba provtagningar. Då skulle vi få ner siffrorna ganska dramatiskt tror jag.

Helst skulle det finnas en hel influensaavdelning under de här veckorna, vilket skulle kunna vara en genomförbar åtgärd men resurskrävande eftersom det rör sig om hundratals patienter.

Viktigt är att fler tillhörande riskgrupp vaccinerar sig. I dag väljer bara omkring 50 procent av äldre i Sverige att göra det.

– Vaccin beskrivs av flera som en lösning på den här pandemin. Vi har en återkommande sjukdom varje år med fungerande vaccin och behandling, ändå dör många tyvärr, säger Martina Sansone.

Annelie Scholz/TT

Martina Sansone är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Martina Sansone är specialistläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Foto: (foto: Alana da Silva)

FAKTA

Fakta: Influensa

Personer som är infekterade med influensavirus smittar redan dygnet innan insjuknande men smittsamheten är som högst när personen har insjuknat.

Inkubationstiden är en till tre dagar. De första symtomen är vanligen frossa, snabbt stigande feber, muskelvärk, huvudvärk och tydlig sjukdomskänsla. Symtom från luftvägarna omfattar torrhosta och, främst hos barn, ont i halsen. Symtom från tarmen förekommer också.

Personer med okomplicerad influensa brukar tillfriskna inom en vecka. Komplikationer kan dock förekomma, vanligen lunginflammation. Dödligheten kan vara hög i vissa grupper, speciellt hos äldre.

Epidemier av så kallad säsongsinfluensa förekommer årligen från slutet av november till maj samt under motsvarande kyliga period på södra halvklotet. Dessemellan syns inga sjukdomsfall.

Källa: ne.se

Inrikes

Man hittad död på parkbänk – mord utreds

En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg.
En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har hittats död på en parkbänk i Sundbyberg, norr om Stockholm, under morgonen, skriver polisen på sin hemsida. Omständigheter kring dödsfallet är oklara och därför har polisen inlett en förundersökning om mord.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning. Mannen är inte identifierad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Boende evakuerades vid brand – en saknas

Boende fick evakueras efter en brand i Ljusne i Söderhamns kommun. Arkivbild.
Boende fick evakueras efter en brand i Ljusne i Söderhamns kommun. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sex personer fick evakueras på grund av en brand i ett äldre hus i Ljusne i Söderhamns kommun under natten.

Räddningstjänsten har för lokala medier uppgett att man inte kommit i kontakt med en av de boende. Polisen kan under onsdagsmorgonen inte svara på om man lyckats nå personen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Världens största Lovikkavante nedplockad

Tumvanten som stod utanför fabriken i Lovikka. Arkivbild från 2001.
Tumvanten som stod utanför fabriken i Lovikka. Arkivbild från 2001.
Foto: Anders Alm/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Världens största Lovikkavante har förts till sista vilan efter att ha varit ett signum för byn Lovikka i Tornedalen i 20 år, rapporterar Haparandabladet.

Den 3,5 meter höga vanten placerades i en glasförsedd monter i vantens hemby Lovikka under år 2000. Då hade 14 husmödrar gjort en gemensam insats under 120 timmar. 20 kilo stickgarn gick åt för skapelsen som 2002 noterades som världens största av sin sort av Guinness rekordbok.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så säkra är sommarens väderprognoser

Sommarens skurar gör det svårt att veta exakt hur vädret kommer att se ut. Arkivbild.
Sommarens skurar gör det svårt att veta exakt hur vädret kommer att se ut. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Väderprognosen visar sol, men så fort du lagt ut handduken på stranden så öppnar sig himlen. Känns det bekant? Det finns flera förklaringar till att väderprognoserna inte alltid stämmer.
PREMIUM

Ett lågtryck har parkerat ovanför Sverige och sommarvädret lyser med sin frånvaro. Det ostadiga vädret gör det svårt för meteorologerna att förutspå hur vädret kommer att se ut i detalj.

– Just på sommaren är det ofta regnskurarna som spelar oss ett spratt då det är svårt att veta exakt var de hamnar, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL