Kultur och nöje

Humor och HBTQ är Naures Sagers filmfokus

Malmöregissören Naures Sager vann dubbelt på filmfestivalen Pixel.
Foto: Hovan Sarok
Kultur och nöje
Film Malmöfilmaren Naures Sager prisades dubbelt på kortfilmsfestivalen Pixel tidigare i vår. Hans humoristiska och romantiska 1-1 utsågs till bästa film och han vann också Pixel Talent Award som ger möjlighet att fortsätta med nästa filmprojekt. – Jag vill ta upp mångfald, HBTQ-frågor och jämställdhet men på ett annorlunda sätt, säger Naures Sager.

Naures Sagers föräldrar är från Irak. Han kom som treåring till Sverige, är uppvuxen i Lund och numera bosatt i Malmö. Sedan han gick ut gymnasiet har han vetat att han vill jobba med film.

– Några veckor innan jag skulle ta studenten började jag fundera över vad jag skulle satsa på för yrke. Jag gick igenom alla som fanns, från a till ö och fastnade för filmproducent, berättar han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Malmö stadsteater stoppar verksamheten

Malmö stadsteater stoppar all publik verksamhet fram till årsskiftet. Pressbild.
Foto: Justus Ragnarsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Malmö stadsteater har beslutat att ställa in alla föreställningar och all sin publika verksamhet till och med den 31 december i år. Anledningen stavas regeringens åtgärder för att stoppa smittspridningen och begränsa publiktaket till max åtta personer.

Föreställningarna "Bröllopstårtan" och "Cyrano de Bergerac" ställs därmed in till följd av beslutet.

Följande produktioner får nya premiärdatum: "Kejsarens nya kläder", 8 januari 2021, "AI-partiet", 12 januari 2021.

All publik som har biljetter till någon av de inställda föreställningarna kommer att bli kontaktade av teatern.

Kultur och nöje

Malmö opera ställer in fram till nyår

Falstaff på Malmö opera är bland de föreställningar som nu ställs in helt. Den kommer inte heller att livestreamas.
Foto: Jonas Persson
Kultur och nöje
Kulturscenen På måndagen meddelade Malmö opera att man ställer in alla planerade föreställningar till och med 31 december - utom tre julkonserter. Även Malmö stadsteater pausar all publik verksamhet till och med nyår.

På måndagen fattade länsstyrelsen i Skåne beslut om ett publiktak på åtta personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande deltagare. Redan innan beslutet kom hade man på Malmö opera bestämt sig för ställa in alla föreställningar fram till och med 31 december.

– När vi gör dessa föreställningar så samlar vi en väldig massa människor på och runt scenen och det känns tveksamt i dessa tider så därför tar vi vårt samhällsansvar för att minska smittspridningen och ställer in alla planerade föreställningar utom tre julkonserter, berättar Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö opera.

De tre julkonserterna som genomförs kommer enbart att livestreamas utan publik. Det är konserter där operasångaren Rickard Söderberg tillsammans med gäster bjuder på konserter med julens värme och glädje som tema.

Arbetet inför vårens föreställningar fortgår dock som planerat än så länge.

- Repetitioner kan genomföras utan att samla så mycket folk så arbetet framåt med tillverkning och repetitioner kommer att pågå, säger Torgny Nilsson. Det är vår förhoppning att de åtgärder som vi bland annat genomför nu ska göra att smittspridningen ska minska så att vi kan börja spela igen. men i nuläget är det inte försvarbart.

Stadsteatern ställer också in

Även Malmö Stadsteater har beslutat att ställa in alla föreställningar och publik verksamhet till och med 31 december 2020 meddelar man via ett pressmeddelande. ”Beslutet är baserat på regeringens åtgärder för att stoppa smittspridningen och begränsa publiktaket till max 8 personer” står det bland annat i pressmeddelandet.

”Med tanke på den situation som råder i Sverige och världen just nu är det mycket viktigt att alla följer restriktionerna. Om vi hjälps åt att hålla avstånd och visa omtanke om varandra kan vi förhoppningsvis stoppa smittspridningen och snart åter hälsa er välkomna till teatern igen” skriver man vidare..

De föreställningar som ställs in är Bröllopstårtan på Intiman och Cyrano de Bergerac på Hipp. Dessutom flyttas premiärerna för flera produktioner. Kejsarens nya kläder på Hipp har nu planerat premiärdatum 8 januari 2021 och AI-partiet på Studio 12 januari 2021.

Kultur och nöje

Jordan Peterson släpper fler livsregler

Jordan B Peterson ger ut en uppföljare på sin bästsäljare. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den kanadensiske författaren och psykologen Jordan Peterson ger ut en uppföljare till sin bästsäljare "12 livsregler". Den nya boken heter "Bortom ordning: 12 nya livsregler" och kommer den 2 mars nästa år.

"I en tid där människan försöker kontrollera varje aspekt av livet – från sociala strukturer till vårt emotionella liv – höjer Peterson ett varningens finger. I stället lär han oss att lita på vår instinkt för att finna mening i tillvaron", skriver förlaget i ett pressmeddelande.

Jordan Peterson har ett stökigt år bakom sig, där han bland annat har legat inlagd i Ryssland och vårdats för missbruk av ett narkotikaklassat läkemedel.

Peterson är också världsberömd som samhällsdebattör – bland annat genom sin populära kanal på Youtube.

Han är känd som en förespråkare av oinskränkt yttrandefrihet och för hård kritik av identitetspolitik och feminism. Samtidigt har kritiker beskyllt honom för att vara högerpopulist och pseudointellektuell.

Kultur och nöje

Augustipriset - följ prisutdelningen direkt

Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson är båda nominerade i klassen årets svenska barn- och ungdomsbok.
Foto: Jessica Gow / TT
Kultur och nöje
Kultur På måndag klockan 16.30 startar prisutdelningen av årets Augustpris. Följ utdelningen direkt.

Fler författare och illustratörer med Skåneanknytning kan prisas i eftermiddag. Årets utdelning blir helt digital. Här kan du följa den direkt.

Under programmet kommer Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok att delas ut. Dessutom kommer vinnaren av Lilla Augustpriset att tillkännages, och årets mottagare av Svenska Förläggareföreningens Hederspris kommer att uppmärksammas och hyllas.

Kultur och nöje

Biotoppen: "Greta" tog sista chansen

Greta Thunberg i dokumentärfilmen 'Greta'. Pressbild.
Foto: Triart Film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dokumentärfilmen om Greta Thunberg lockade flest biobesökare de sista dagarna innan vissa biografer stängs helt, och andra skär ner till åtta personer i salongen. "Greta" är ny etta på biotoppen, med "Nelly Rapp – monsteragent" som tvåa.
PREMIUM

1. (Ny) Greta

2. (1) Nelly Rapp – monsteragent

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Tv-toppen: "Doobidoo" kvar i topp

Lasse Kronér leder 'Doobidoo'. Pressbild.
Foto: Bo Håkansson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Doobidoo" ligger kvar på tv-toppens förstaplats med nästan 1,6 miljoner tittare i fredags. "Så mycket bättre" regerade i lördagens tablå med över 1,4 miljoner tittare.
PREMIUM

1. Doobidoo (SVT1, fredag) 1 587 000

2. Så mycket bättre (TV4, lördag) 1 441 000

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Johan Rheborg i dansk HBO-serie

Johan Rheborg. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Johan Rheborg har en roll i den danska tv-serien "Kamikaze" – som är HBO:s första originalserie från Danmark.

Dramat är baserat på den norske författaren Erlend Loes roman "Muleum", och följer 18-åriga Julie, vars familj förolyckas i en flygolycka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Simhallen som namngav Oasis går i graven

Oasis-sångaren Liam Gallagher. Arkivbild.
Foto: Uwe Lein/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Hälsocentret Oasis i engelska Swindon har bommat igen permanent, rapporterar brittiska medier. Enligt lokala beslutsfattare är orsaken vikande besökssiffror under coronapandemin.

Oasis, som bland annat rymmer ett äventyrsbad och ett gym, byggdes 1976 och är med sitt kupolformade tak ett känt landmärke i Swindon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL