Utrikes

Finland öppnar för evenemang med 500 personer

Från och med måndag tillåts fler besökare på evenemang i Finland. Arkivbild, Helsingfors.
Från och med måndag tillåts fler besökare på evenemang i Finland. Arkivbild, Helsingfors.
Foto: Eetu Ahanen
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Måndagen den 1 juni lättar Finland på flera av de restriktioner som införts under coronapandemin, skriver mediebolaget Yle. Trots att landet i stort haft striktare restriktioner än Sverige är de nya reglerna på vissa punkter mer liberala.

Bland annat tillåts evenemang med 50 deltagare. Även tillställningar med upp till 500 personer kan få klartecken, om arrangörerna genomför dem så att smittläget inte förvärras. Exakt hur det kan se ut är upp till arrangörerna att bestämma så länge regeringens riktlinjer för allmänna sammankomster följs, men polisen övervakar att begränsningarna efterlevs, enligt ett pressmeddelande från regeringen. För evenemang med över 500 deltagare råder förbud till den 31 juli.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sparkar, örfilar, kastad sax – flygtopp dömd

Lee Myung-Hee, änka till Korean Airs tidigare vd Cho Yang-Ho, lämnar domstolen i Seoul.
Lee Myung-Hee, änka till Korean Airs tidigare vd Cho Yang-Ho, lämnar domstolen i Seoul.
Foto: Ahn Young-Joon
Utrikes
Utrikes Lee Myung-Hee, matriark i den skandalomsusade släkten Cho som styr flygbolaget Korean Air, har dömts för upprepade övergrepp mot anställda. Straffet blir villkorlig dom.

Lee är mor till bolagets vd Cho Won-Tae, som tog över posten efter fadern som avled i fjol.

Den skandalomsusade släkten har upprepade gånger de senaste åren varit aktuella i flera utredningar om övergrepp, förskingring och smuggling av lyxvaror men har även bland annat väckt uppmärksamhet på grund av en maktkamp inom konglomeratet Hanjin, som äger 30 procent av Korean Air.

Lees dotter Cho Hyun-Ah blev omtalad världen över 2014, efter en incident där hon förnedrade anställda och tvingade ett flygplan att återvända till gaten då hon serverats macadamianötter i en påse i stället för i en skål. Dottern dömdes till ett kort fängelsestraff.

Anklagelserna mot 70-åriga Lee Myung-Hee har kommit från underlydande som chaufförer, hushållerskor och byggjobbare. Förutom att ha svurit mot dem ska hon ha utdelat sparkar, örfilar och kastat en sax. Nu döms hon till villkorlig dom och 80 timmar av samhällstjänst.

Domstolen ska ha tagit hänsyn till att Lee Myung-Hee har nått en överenskommelse med offren, till hennes ålder och att offren inte ville att hon skulle straffas.

Utrikes

Pandemin väcker nya krav om flyttcirkus i EU

EU-parlamentets lokaler i franska Strasbourg har fått vänta på sina ledamöter under hela våren, då alla möten i stället hållits i Bryssel eller via webben. Arkivbild.
EU-parlamentets lokaler i franska Strasbourg har fått vänta på sina ledamöter under hela våren, då alla möten i stället hållits i Bryssel eller via webben. Arkivbild.
Foto: Albert Stumm/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter coronakrisen gör sig EU-parlamentet redo att återuppta sin verksamhet i Strasbourg.
Eller?
Nu höjs röster igen för att slopa den kritiserade flyttcirkusen.

När pandemin slog till på allvar i våras beslutade EU-parlamentets ledning att drastiskt förändra verksamheten. De regelbundna resorna till Strasbourg varje månad ställdes omedelbart in. Utskottsmöten förändrades till webbmöten och lokalerna i Bryssel öppnades för att i stället husera kvinnor som farit illa under nedstängningen.

Men nu är det normala så sakteliga på väg tillbaka. I förra veckan hade ledamöterna en nästan normal sittning i Bryssel, om än med munskyddskrav i hela byggnaden och utan matbespisning och kaféer.

Nästa steg blir att också åka till Strasbourg, där nästa parlamentssittning preliminärt ska hållas i vanlig ordning den 14–17 september.

"Inte rimligt"

Många är dock kritiska – och inte av hälsoskäl.

– Det är inte rimligt att vi ska ha kvar det här ständiga flyttandet till Strasbourg i det här läget när den ekonomiska situationen är hård för många medborgare och många företag pressas till att gå under, säger svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L).

– Ekonomiskt sett är det en liten fråga, men en viktig symbolfråga. Det är dags att parlamentet i det här läget bestämmer sig för att bli det mest effektiva, digitala och klimatsmarta parlamentet, säger Karlsbro.

Budgetfråga?

I EU:s grundfördrag finns inskrivet att EU-parlamentet ska sitta samlat i Strasbourg tolv gånger om året. Flyttandet av ledamöter och personal fram och tillbaka från Bryssel, där den löpande verksamheten pågår, beräknas dock kosta drygt en miljard svenska kronor om året.

Flera svenska ledamöter har genom åren tryckt på för att få stopp på flyttcirkusen – men utan att förmå Frankrike att acceptera en ändring.

Karin Karlsbro tycker nu att Sverige ska driva in frågan i de pågående förhandlingarna om nästa långtidsbudget.

– EU måste visa ett ledarskap, där varje land visar att vi befinner oss i ett extremt läge som kräver helt nya lösningar, säger L-ledamoten i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Liberalernas Karin Karlsbro i EU-parlamentet i Strasbourg. Hit vill hon helst slippa åka. Arkivbild.
Liberalernas Karin Karlsbro i EU-parlamentet i Strasbourg. Hit vill hon helst slippa åka. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson / TT

FAKTA

Fakta: EU-parlamentet

EU-parlamentet har för närvarande 705 ledamöter, valda för fem år i taget. Parlamentet har formellt sitt säte i både Bryssel och Strasbourg. Dessutom är en del av den administrativa verksamheten placerad i Luxemburg.

I Bryssel håller ledamöterna merparten av alla utskotts- och gruppmöten och dessutom kortare tvådagarssessioner minst två gånger om året. I Strasbourg hålls i gengäld alla ordinarie fyrdagarssessioner minst tolv gånger om året.

Talman i EU-parlamentet är sedan i fjol den italienske socialdemokraten David Sassoli.

Utrikes

Stora insatser för att släcka fartygsbrand

En helikopter under släckningsinsatserna vid USS Bonhomme Richard i San Diego, Kalifornien.
En helikopter under släckningsinsatserna vid USS Bonhomme Richard i San Diego, Kalifornien.
Foto: Gregory Bull/AP/TT
Utrikes
Utrikes Arbetet för att släcka branden på det amerikanska amfibiefartyget USS Bonhomme Richard fortsätter.
Närmare 60 personer har rapporterats skadade, bland dem både besättningsmän och civila.

Det brinnande fartyget var fortfarande under måndagen till stor del insvept i tjock rök, och har börjat få slagsida.

Branden bröt ut och en explosion inträffade i det lägre lastutrymmet på det 257 meter långa fartyget vid klockan 08.30 på söndagen lokal tid. Branden spred sig sedan i stora delar av fartyget.

På grund av att underhållsarbete pågick när branden bröt ut fanns endast 160 personer ombord, jämfört med runt 1 000 som det brukar vara i vanliga fall. Vid lunchtid hade all personal ombord evakuerats, enligt den amerikanska flottan.

Under hela måndagen har helikoptrar släppt vatten över fartyget och brandbåtar har sprutat vatten för att försöka kyla ned skrovet. Räddningstjänsten slutade dock under dagen att spruta vatten från land.

Det finns fortfarande hopp om att fartyget kan räddas.

– När vi har släckt elden, vilket är vår prioritet, kommer vi att bedöma det, säger konteramiral Philip Sobeck vid USA:s flotta.

Vad som utlöste branden och explosionen är okänt.

36 besättningsmän och 23 civila har behandlats för lättare skador och alla har fått lämna sjukhuset.

USS Bonhomme Richard är konstruerad för att föra attackhelikoptrar och marktrupper i strid.

Utrikes

USA: HD banar väg för federala avrättningar

Protester mot dödsstraffet i Indiana under måndagen, då den första federala avrättningen på 17 år skulle ha genomförts i USA. Avrättningen blev dock stoppad.
Protester mot dödsstraffet i Indiana under måndagen, då den första federala avrättningen på 17 år skulle ha genomförts i USA. Avrättningen blev dock stoppad.
Foto: Michael Conroy/AP/TT
Utrikes
Utrikes Högsta domstolen i USA har beslutat att de första federala avrättningarna i landet på 17 år ska få genomföras.
Med sitt beslut går domarna emot ett tidigare besked från en lägre domstol om att avrättningarna skulle skjutas upp.

"Vi går emot distriktsdomstolens preliminära föreläggande så att avrättningarna kan genomföras som planerat", står det i Högsta domstolens dom. Beskedet påverkar bland annat fyra avrättningar som enligt justitiedepartementets plan skulle genomföras under juli och augusti.

De flesta brotten i USA prövas i domstolar i de olika delstaterna, men federala domstolar prövar många av de mest allvarliga brotten, bland annat terrorism och hatbrott. Avrättningar genomförs i vissa delstater men en debatt om vilka gifter som får användas i dödliga injektioner har bidragit till att ingen federal fånge har avrättats sedan 2003.

Sju timmar

I fjol beslutade justitiedepartementet att återigen börja avrätta dödsdömda för federala brott efter att president Donald Trump efterfrågat hårdare straff för våldsbrott.

Den första federala avrättningen på 17 år skulle ha genomförts under måndagen, men sju timmar före utsatt tid meddelade domaren Tanya Chutkan att den och de tre andra avrättningar som planerats för sommaren skulle skjutas upp med anledning av att de rättsliga turerna kring dödliga injektioner drar ut på tiden. Hon hänvisade till att användandet av en enda drog, pentobarbital, i avrättningen skulle kunna orsaka "extrem smärta och onödigt lidande" och kan bryta mot ett konstitutionellt förbud mot grymma och ovanliga straff.

Hennes beslut bekräftades av en appellationsdomstol, men har nu alltså hävts av Högsta domstolen.

Kortvarigt stopp

Mannen som skulle ha avrättats under måndagen dömdes för att ha mördat en familj under ett rån 1996. Syftet med rånet ska ha varit att skaffa pengar till en "arisk folkrepublik" i nordvästra USA. Mannen dömdes till döden 1999 och har senare, enligt hans advokat, slutat vara anhängare till vit makt-rörelsen.

Högsta domstolen fattade sitt beslut efter en begäran från regeringen, som i sin ansökan skrev att ytterligare ett stopp skulle hindra planerna på att ge en "värdig och human dödlig injektion".

Släktingar protesterar

Flera släktingar till människor som fallit offer för mannens brott har begärt att avrättningen skulle skjutas upp då de anser att coronapandemin gör det farligt att resa för att bevittna avrättningen. Deras begäran avslogs i en appellationsdomstol i söndags och även senare i Högsta domstolen.

Deras advokat säger att regeringen har satt familjen i en situation där de tvingas välja mellan sin rätt att bevittna avrättningen och sin egen hälsa och säkerhet.

Enligt den amerikanska fängelsemyndigheten har en anställd vid det federala fängelset i Terre Haute testats positivt för coronaviruset.

I förra veckan uppmanade fler än 1 000 religiösa ledare i USA presidenten att lägga ned planerna på att återuppta federala avrättningar.

Under 2019 avrättades 22 människor i amerikanska delstatsfängelser. Endast tre federala avrättningar har genomförts i USA sedan dödsstraffet återinfördes 1988.

FAKTA

Fakta: Dödsstraff i USA

Under 2019 avrättades 22 dödsdömda människor i sju delstater i USA, tre färre än året innan.

Samma år rapporterades 35 dödsstraffdomar i USA, 34 av dem i olika delstater och en federal dödsdom

I slutet av 2019 satt 2 581 dödsdömda personer fängslade i USA. Åtta delstater hade fler än 100 dödsdömda; Kalifornien, Florida, Texas, Alabama, North Carolina, Ohio, Pennsylvania och Arizona.

Källa: Amnesty International

Utrikes

Ägare dömer ut Norilsk-chefer efter utsläpp

Räddningspersonal försöker hejda dieselutsläppen utanför Norilsk. Bild från i juni.
Räddningspersonal försöker hejda dieselutsläppen utanför Norilsk. Bild från i juni.
Foto: Rysk räddningstjänst/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Efter vårens dieselkatastrof i Sibirien döms Norilsk Nickels företagsledning ut av en storägare.

"Det som nu händer väcker allvarliga frågor om företagets chefers kompetens, samt deras förmåga att leda verksamheten", skriver Rusal, en av världens största aluminiumproducenter.

Rusal äger 28 procent av Norilsk Nickel, som är ansvarigt för olyckan i slutet av maj. Den ryska staden Norilsk är byggd på permafrost, och klimatförändringar kan ha spelat in när ett lager gick sönder och 21 000 ton diesel rann ut i känslig natur.

Rysslands president Vladimir Putin har utlyst katastroftillstånd i området, och sagt att han förväntar sig att Norilsk Nickel betalar hela saneringsnotan à 148 miljarder rubel, motsvarande runt 19 miljarder kronor.

Rusal manar Norilsk Nickel att skaffa sig en bättre miljöpolicy, och att flytta företagets bas från Moskva till Norilsk.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Utrikes

Satte tänderna i hungrig mås – man gripen

En mås. Arkivbild.
En mås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Måsar som norpar mat hör nästan sommaren till. Människor som biter tillbaka är ovanligare. Men en berusad engelsman gjorde just det när en fågel ville ha hans snabbmat.

Mannen hade satt sig för att äta hämtmat från McDonald's i Plymouth i England. När en mås tog upp kampen om skrovmålet reagerade han snabbt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Satte tänderna i hungrig mås – man gripen

En mås. Arkivbild.
En mås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Måsar som norpar mat hör nästan sommaren till. Människor som biter tillbaka är ovanligare. Men en berusad engelsman gjorde just det när en fågel ville ha hans snabbmat.

Mannen hade satt sig för att äta hämtmat från McDonald's i Plymouth i England. När en mås tog upp kampen om skrovmålet reagerade han snabbt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Brorsdotterns bok om Trump i handeln

Bokens omslag, samt förlagets foto av Mary Trump.
Bokens omslag, samt förlagets foto av Mary Trump.
Foto: Simon & Schuster, Peter Serling/Simon & Schuster/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har redan skrivits spaltmetrar om den. I dag kommer den uppmärksammade boken "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man" ut. Den handlar om president Donald Trump och är skriven av hans brorsdotter Mary Trump.
PREMIUM

Enligt de utdrag som publicerats i medier innehåller boken en del explosivt stoff, som att presidenten påstås ha fuskat på antagningsprov till universitetet. I boken hävdas också att Donald Trump är sprungen ur en djupt dysfunktionell familj och att hans uppväxt har format honom till den “självförhärligande” och “lögnaktiga” person han är i dag.

Mary Trump, som är psykolog, tillbringade under sin barndom mycket tid i farföräldrarnas hus i Queens i New York, där Donald Trump växte upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL