Inrikes

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka

En singelolycka inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall natten mot söndag. Fyra 16-åriga pojkar dog.
En singelolycka inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall natten mot söndag. Fyra 16-åriga pojkar dog.
Foto: Mats Andersson / TT
Inrikes
Inrikes Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall.
Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.
PREMIUM

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall, vid 03-tiden natten mot söndag. Alla inblandade, samtliga under 20 år, fördes till sjukhus.

Nu bekräftar polisen att fyra av dem, pojkar som är 16 år gamla, är döda. De andra två personerna vårdas svårt skadade på sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sabuni: Trångboddhet en fråga om liv och död

Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni föreslår en ny folkräkning och ett nationellt mål för minskad trångboddhet, med fokus på att förbättra levnadsvillkoren i utsatta områden.
Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni föreslår en ny folkräkning och ett nationellt mål för minskad trångboddhet, med fokus på att förbättra levnadsvillkoren i utsatta områden.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes En ny folkräkning och förtur till äldreboenden för de som lever trångbott. Det är två av förslagen som Liberalerna lägger fram för att minska trångboddheten i utsatta områden.
– Pandemin har visat att trångboddhet är en fråga om liv och död, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Trångboddhet leder till stora negativa konsekvenser, framför allt för utrikes födda i utsatta områden. Det slår Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fast på en pressträff.

För att komma tillrätta med problemet vill L se en ny folkräkning med särskilt fokus på utsatta områden.

– Det behövs en fysisk folkräkning för att se hur många som bor där och hur många som förväntas bo där, för att kunna vidta åtgärder, säger Sabuni.

Nationellt mål

Ett nationellt mål för att minska trångboddheten bör sättas upp för 2030, och trångboddhet bör vara en faktor som ska kunna ge förtur till plats på äldreboende. Dessutom vill L att Boverket lägger fram en ny trångboddhetsnorm.

– I dag är man trångbodd om man delar rum med sitt syskon. Vi menar att det inte kan vara det mått som man ska följa om man vill komma åt den trångboddhet som skapar ohälsa, och som gör att barn inte kan göra sina läxor hemma, säger Sabuni och berättar att coronapandemin har aktualiserat frågan.

– Pandemin har visat att trångboddhet är en fråga om liv och död. Vi har haft en överdödlighet i de utsatta områdena som vi inte ser någonstans. Hur mycket man än vill skydda sig från smittan så går det inte när man bor så trångt.

Lyfter frågan i förhandlingar

Nyamko Sabuni kan inte ge någon uppskattning på vad det skulle kosta att göra en stor, nationell folkräkning igen. Men hon säger att kravet, som hon lyft tidigare, finns med som en fråga som partiet lyfter i förhandlingarna med regeringen och Centerpartiet om nästa års budget.

– Vi menar att det inte behöver kosta så väldigt mycket eftersom det inte handlar om fysisk folkräkning i hela landet, utan det är fysisk folkräkning i utsatta områden kombinerat med folkboksföringsdata som vi har i dag, säger Sabuni.

TT: Vem ska ha ansvar för att genomföra folkräkningen?

– Vi menar att Skatteverket ska få till uppdrag att genomföra den här folkräkningen och att Boverket får till uppdrag att återkomma med en ny trångboddhetsnorm, och sedan är det självklart kommunerna som måste vidta åtgärder för att minska på trångboddheten, säger Nyamko Sabuni.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: Liberalernas fyra förslag

L vill se en nationell plan för att det 2030 inte ska vara mer trångbott i områden som i dag är särskilt utsatta, än i andra områden med flerbostadshus.

L vill se en nationell folkräkning med fokus på utsatta områden, som de menar att Skatteverket bör få i uppdrag att genomföra.

L vill att Boverket tar fram en ny trångboddhetsnorm, eftersom de menar att den gamla är föråldrad och används på fel sätt.

L vill att äldre som lever trångbott ska få förtur till platser på äldreboende.

Inrikes

Duvhök fick vingarna klippta

'Exakt lika många handpennor på respektive vinge var avklippta i en jämn och fin linje', skriver Stockholms vildfågel rehab i inlägget på Facebook.
"Exakt lika många handpennor på respektive vinge var avklippta i en jämn och fin linje", skriver Stockholms vildfågel rehab i inlägget på Facebook.
Foto: Stockholms Vildfågel Rehab
Inrikes
Inrikes

En duvhök har hittats i Upplands-Bro med klippta vingar, berättar den ideella föreningen Stockholms vildfågel rehab i ett inlägg på Facebook, vilket SVT Nyheter Stockholm rapporterat om.

"Några gånger per år tar vi tyvärr emot patienter som avsiktligt skadats/plågats av människor. Det kan röra sig om allt från avsiktliga skadeskjutningar, misshandel, bröd med alkohol, brännskador till färgsprayning", står det i inlägget.

Det som denna vuxna duvhökshane utsatts för har man dock inte sett tidigare.

"Exakt lika många handpennor på respektive vinge var avklippta i en jämn och fin linje".

Fågeln kommer därmed inte kunna jaga och få fram mat. Föreningen uppger att de tar hand om fågeln under tiden, och bedömer att det tar cirka två månader för fjädrarna att växa ut.

Händelsen är polisanmäld.

Händelsen är polisanmäld.
Händelsen är polisanmäld.
Foto: Stockholms Vildfågel Rehab

Inrikes

Post varannan dag på försök i Skåne

Postnord vill testa att bara dela ut post varannan dag på utvalda orter i Skåne. Arkivbild.
Postnord vill testa att bara dela ut post varannan dag på utvalda orter i Skåne. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt / TT
Inrikes
Inrikes Postnord ska testa att bara dela ut post varannan dag i delar av Skåne. Slår projektet väl ut breddas det vid årsskiftet till hela Skåne, Stockholm och Göteborg.

Det skickas inte så mycket brev och vykort längre. Postnord kämpar med dålig ekonomi och kommer i september att dra igång ett pilotprojekt i delar av Kävlinge och i Nöbbelöv utanför Lund, skriver Kristianstadsbladet. Runt 38 000 hushåll kommer då att få sin post varannan dag.

– Antalet brev minskar med mellan 10-15 procent varje år samtidigt som fler skickar digitalt. Det påverkar oss ekonomiskt när vi behöver köra ut posten varje dag oavsett om vi har brev att dela ut eller inte. Att dela ut varannan dag är också bättre för miljön, säger Tomas Lilja, distributionsområdeschef i Lund, till tidningen.

Inte försvarbart

Det handlar om brev, vykort, gratistidningar och andra tidningar som delas ut med post. Däremot berörs inte paketleveranser, expressbrev och brev till postboxar. Brevlådor kommer också att tömmas som vanligt.

– Min känsla är att de flesta har förståelse för att vi inte kan köra ut till alla postlådor utan att ha någon post. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Räkningarna behöver man oftast inte betala dagen efter och då kan de vänta någon dag. Utdelning av tidningar via post varje dag är en tjänst som går att beställa, säger Tomas Lilja till tidningen.

Tanken är att projektet ska breddas till hela Skåne, Stockholm och Göteborg den 1 januari 2021. Ett år senare ska omläggningen vara genomförd i hela landet, enligt tidningen.

Färre brevbärare

För Postnord innebär glesare postutdelning en besparing och behovet av brevbärare kommer att minska. Hur det kan beröra bolagets runt 16 000 anställda är dock oklart.

– Det kommer att bli färre brevbärare eftersom breven bara ska delas ut varannan dag. De som är kvar måste dessutom kompetensutvecklas eftersom de inte ska köra samma rundor varje dag, säger Tomas Lilja till Kristianstadsbladet.

Inrikes

Läkare möter många med utdragna symtom

Region Stockholm har tagit fram ett vårdprogram där man sammanställt den kunskap som hittills finns om covid-19 som ska ge stöd till läkare som möter drabbade patienter. Arkivbild.
Region Stockholm har tagit fram ett vårdprogram där man sammanställt den kunskap som hittills finns om covid-19 som ska ge stöd till läkare som möter drabbade patienter. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Elektriska stötar, tappade naglar och heshet. Läkarna på Torsviks vårdcentral möter många patienter som har både långdragna och udda symtom som kan kopplas till covid-19.

Till stöd för läkarna kom nyligen ett vårdprogram om covid-19 som har tagits fram inom region Stockholm för att alla i vården ska göra likadant, bland annat skicka remisser till rätt ställe och ta likadana prover.

– Det är typ som en kokbok där det står lite hur man ska tänka, säger Louise Eggimann, distriktsläkare och verksamhetschef på Torsviks vårdcentral.

Hon säger att programmet har sammanställt den kunskap om sjukdomen som har samlats ihop under våren.

– Ingen visste någonting av det här i mars och en viktig del är att utesluta vad det inte kan vara – allt är ju inte covid-19. Jag har själv varit med om att en patient som vi trodde hade covid i själva verket hade akut giftstruma, säger Louise Eggimann.

Olika symtom

Hon berättar att det är vanligt att patienter som varit sjuka länge är ganska avtacklade och kan ha många olika slags symtom, exempelvis trötthet i vågor, muskelbesvär, dålig kondition, huvudvärk och olika förnimmelser i kroppen som känns som elektriska stötar eller darrningar. Andra är ljuskänsliga, hesa eller tappar naglarna.

– De som kommer hit blir grundligt undersökta, säger Louise Eggiman.

Soo Aleman är docent och överläkare vid Medicinska enheten för infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, där patienter med genomgången svår covid-19 följs upp.

Hon har lett en studie där 3 000 personer som var i Alperna på sportlovet testades. Av dem var 280 smittade med covid-19 och hade milda symtom. De har sedan följts upp.

– Bland dem har vi sett att mediantiden för hur länge man har symtom är 14 dagar.

Märklig sjukdom

Men på sociala medier, bland annat i Facebookgruppen "Covid-19, Vi som är drabbade" med över 11 000 medlemmar, har många tidigare friska personer vittnat om att de har symtom betydligt längre – inte sällan i flera månader.

– Vi vet inte vad det beror på. Covid-19 har visat sig vara en märklig sjukdom, där man kan få många konstiga symtom både när man är inneliggande på sjukhus för svår sjukdom, och när man inte har varit inneliggande med mildare symtom men har märkliga diffusa symtom i efterförloppet, säger hon.

Soo Aleman anser att det behövs mer forskning på det här området. Men hon vill ändå ge ett lugnande besked till de som är oroliga för att de fortfarande kan smitta andra efter månader med symtom.

– De studier som har tittat på hur länge man har kvar levande virus i kroppen har visat att det är upp till nio dagar. Hos personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av svåra sjukdomar eller medicinering som sänker immunförsvaret kraftigt, kan dock levande virus förmodligen vara kvar längre. Därför tror jag att man kan avfärda att man fortfarande smittar efter så lång tid som tio–tolv veckor hos tidigare friska personer, säger Soo Aleman.

Petronella Uebel/TT

Inrikes

Kvinna död efter misstänkt misshandel

En kvinna i Östersund har avlidit efter att ha vårdats på sjukhus i drygt en vecka efter en misstänkt misshandel. Arkivbild.
En kvinna i Östersund har avlidit efter att ha vårdats på sjukhus i drygt en vecka efter en misstänkt misshandel. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i Östersund har avlidit efter att ha vårdats på sjukhus i drygt en vecka efter en misstänkt misshandel.

En man som tidigare satt anhållen för mordförsök har senare släppts. Han misstänks fortfarande för brott, men ärendet rubriceras nu som grov misshandel och vållande till annans död.

– Utifrån utredningsläget så har jag ändrat brottsrubriceringen från försök till mord, till grov misshandel och vållande till annans död, säger chefsåklagare Stefan Ekeroth till SVT Nyheter Jämtland.

Kvinnan avled under måndagseftermiddagen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Inrikes

Utvisningsdömd åtalas – kom sent till polisen

Gävle tingsrätt. Arkivbild.
Gävle tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En 39-årig man i Gävle åtalas för brott mot anmälningsplikten, skriver Gefle Dagblad. Mannen är en av de sex män som regeringen beslutat ska utvisas från Sverige efter Säpos offensiv mot radikala islamister under förra året.

Mannen måste anmäla sig på polisstationer på bestämda tider flera gånger i veckan och i november kom han sju minuter sent till anmälningen på polisstationen i Gävle, enligt åtalet som tidningen hänvisar till. 39-åringen har bakgrund som gerillasoldat i Tjetjenien och begärdes utlämnad av Ryssland 2012. Högsta domstolen har dock slagit fast att mannen inte kan utvisas eftersom han riskerar förföljelse.

Mannen nekar till brott mot anmälningsplikten. Brottet kan leda till böter eller fängelse i upp till ett år. Gävleimamen och hans son, som också tillhör de sex personer som Säpo grep, har tidigare i år åtalats för brott mot anmälningsplikten.

FAKTA

Fakta: Säpooffensiv mot radikala islamister

I maj förra året maj tog Säpo sammanlagt sex framträdande islamister i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU).

Säpo ville ha samtliga sex utvisade då de anses utgöra säkerhetshot. Enligt myndigheten har de en tongivande roll i extremistmiljöerna och bidrar till radikalisering.

Regeringen har fastslagit utvisningsbesluten. Men eftersom männen är hotade i sina hemländer kan de inte utvisas i nuläget. Istället övervakas de med bland annat anmälningsplikt på polisstation.

Av de sex är tre imamer, verksamma i Gävle, Västerås och Umeå. Övriga tre är Gävleimamens son, en tidigare skolledare i Västsverige och den man i Gävle som nu åtalas för brott mot anmälningsplikten.

Inrikes

Man gripen – ska ha försökt köra på polis

En man i 30-årsåldern har anhållits efter att ha försökt köra på en polis i Västerås, skriver polisen på sin hemsida. Arkivbild.
En man i 30-årsåldern har anhållits efter att ha försökt köra på en polis i Västerås, skriver polisen på sin hemsida. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern har anhållits efter att ha försökt köra på en polis i Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Det hela ska ha inträffat i samband med att en polispatrull skulle kontrollera en bil under måndagskvällen. I stället för att stanna körde föraren mot polisen som tvingades hoppa undan, uppger polisen.

Mannen körde från platsen men kunde sedan gripas vid ett bostadsområde i närheten. Han misstänks för flera brott, bland annat försök till grov misshandel, försök till vållande till kroppsskada och drograttfylleri.

Inrikes

Olycka i Lund orsakar tågförseningar

Tågförseningar är att vänta efter en olycka i Lund. Arkivbild.
Tågförseningar är att vänta efter en olycka i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det har varit totalstopp i tågtrafiken genom Lund. Trafiken har åter börjat rulla, men följdförseningar är att vänta under dagen.

– Det har skett en olycka inne i Lund. Räddningstjänsten och polis är på gång med det arbetet, sade Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket, vid 9-tiden på tisdagsmorgonen.

Både snabbtåg och lokaltrafik har påverkats av olyckan.

– Våra snabbtåg påverkas mellan Stockholm och Malmö. Tåg kommer att utgå med förseningar från Malmö. Det är ett tåg redan som är berört, men vi vet i nuläget inte om det blir ytterligare tåg, sade Simon Hermansson, presskommunikatör SJ, vid 09.30.

Strax efter klockan 10 meddelade Trafikverket att trafiken åter börjat rulla genom Lund. När tågtrafiken låg nere körde ersättningsbussar för att komma runt stoppet.

– Nu kör tågen i gång, men i och med stoppet kan tågen stå på fel ställen i förhållande till tidtabellen. Det kan bidra till följdförseningar, säger Theresia Swanholm, vid Skånetrafikens presstjänst.

Olyckan kommer att fortsätta påverka i tågtrafiken under tisdagsförmiddagen med viss köbildning och förseningar.

– Resenärer får ha lite extra tålamod och vara ute i god tid, säger Theresia Swanholm.

Joel Sund/TT

NÄSTA ARTIKEL