Utrikes

Inga svenska turistbesök i Grekland

Sverige finns inte med på Greklands lista över välkomna turister.
Sverige finns inte med på Greklands lista över välkomna turister.
Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grekland meddelar att landet öppnar sina gränser för turister från 29 länder från och med den 15 juni.
Sverige finns inte med på listan över länder.
PREMIUM

Totalt 16 EU-länder står med på den lista som turismdepartementet i Grekland offentliggjorde på fredagen över de länder vars turister får besöka Grekland. Tillståndet gäller för inresa via de internationella flygplatserna i huvudstaden Aten och Thessaloniki.

Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Österrike är bland de länder vars medborgare får resa till landet när turistsäsongen sätter fart på allvar. Även Estland, Lettland och Litauen finns med på listan. Det finns inledningsvis ingen specifik förklaring om varför Sverige inte ingår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

FBI: Kina har favorit i presidentvalet

FBI uppger att Kina har en favorit i det amerikanska presidentvalet. På bilden FBI:s högkvarter i Washington. Arkivbild.
FBI uppger att Kina har en favorit i det amerikanska presidentvalet. På bilden FBI:s högkvarter i Washington. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kina försöker påverka utgången av det amerikanska presidentvalet, enligt FBI. Men säkerhetsorganet vill inte säga vilken kandidat Peking föredrar.

Kina arbetar på bred front för att påverka samhället och politiken i USA, inklusive det stundande presidentvalet i november, enligt FBI.

FBI-chefen Christopher Wray påpekar att hotet finns "året runt, hela tiden".

– Så det är inte ett hot specifikt riktat mot valet, säger Wray och fortsätter:

– Men det har verkligen konsekvenser för valet.

Han fortsätter:

– Kinas fientliga kampanj för att skaffa sig inflytande riktar sig mot vår politik, våra ståndpunkter, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Det är i själva verket mer av ett året runt, hela tiden-hot. Men det har definitivt konsekvenser och de har definitivt önskemål för utgången.

FBI säger dock inte vem som är Pekings favorit – den nuvarande presidenten Donald Trump eller Demokratiska partiets utmanare Joe Biden.

Efter förra presidentvalet, 2016, slog amerikanska underrättelsetjänster fast att Ryssland försökt påverka processen med målsättningen att få Trump vald.

Ivar Andersen/TT

Utrikes

Kritiken mot Trumps WHO-beslut: "Ansvarslöst"

Den demokratiske senatorn Robert Menendez. Arkivbild.
Den demokratiske senatorn Robert Menendez. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Donald Trump gör nu formellt verklighet av hotet att USA ska lämna Världshälsoorganisationen WHO. Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) kallar beslutet "ansvarslöst".

Höga amerikanska tjänstemän bekräftar att den amerikanska regeringen officiellt meddelat FN att USA drar sig ur WHO. Datum för det effektiva utträdet, som har meddelats FN-chefen António Guterres, blir den 6 juli 2021, säger en företrädare för utrikesdepartementet i Washington, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var i slutet av maj som Donald Trump, efter att länge och hårt kritiserat WHO:s hantering av coronapandemin, klargjorde att USA avslutar allt samarbete med Världshälsoorganisationen, och drar tillbaka sitt medlemskap.

Trump hänvisade bland annat till att FN-organet inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdade också att Kina har "total kontroll" över WHO.

"Ett enda klot vi lever på"

Biståndsminister Peter Eriksson (MP), ser allvarligt på USA:s beslut.

– Det är ansvarslöst av Trump och Trumpadministrationen att avveckla och lägga ner samarbetet med WHO. Det är mitt under en pandemi och det är svårt att se att det är någonting annat än en intern del i hans presidentkampanj, för att hitta en syndabock och peka ut WHO som ansvarig för de stora problem som USA är i just nu, delvis på grund av hur man har hanterat det här själva, säger Eriksson.

Enligt Eriksson är det viktigt att världens länder arbetar tillsammans, särskilt som pandemin är långt från över. I många fattiga länder där coronaspridningen ökar är WHO den viktigaste aktören för att hjälpa svaga hälsosystem, menar Eriksson.

– Det är ett enda klot vi lever på och det går inte att tro att man ska kunna se den här typen av frågor utifrån ett nationellt perspektiv. Pandemin visar mer än någonsin att vi behöver ett internationellt och globalt samarbete i stora och viktiga frågor om vi ska klara det på effektivt sätt.

Mitt i pandemin

USA:s agerande riskerar även att påverka andra länder. Eriksson tar upp Brasilien som ett exempel, då landets president Jair Bolsonaro haft en liknande inställning som Donald Trump gällande coronaviruset.

– Det kan finnas fler länder som tycker att det här klarar vi själva bättre, eller rika länder som bryr sig om sig i stället för att arbeta tillsammans.

Enligt Eriksson är det viktigt att utreda WHO:s arbete, liksom de nationella åtgärder som vidtagits under coronakrisen, men inte förrän det värsta är över.

– Ser vi globalt så är det inte alls så att det värsta är över utan vi är mitt i pandemin fortfarande.

Stora anslag

Att USA slutar bidra till WHO innebär kraftig sänkning av anslagen till organisationen. Omkring 15 procent av de årliga anslagen kommer från USA. EU och dess medlemsstater står tillsammans för ungefär en fjärdedel av finansieringen, enligt den svenska regeringen.

Coronapandemin har fått flera länder att, liksom Sverige, skjuta ytterligare pengar till WHO.

Från svenska biståndsmyndigheten Sida kom besked på tisdagen att stödet ökar till totalt 430 milojoner kronor. 320 miljoner kronor av stödet ska ges som obundet bidrag för 2020 och 2021. Sida uppger att myndigheten väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

Valet avgör

Demokratiska partiets kandidat Joe Biden, som utmanar Trump om presidentposten i valet i november, lovar att riva upp beslutet vid en valseger.

"Amerikaner är tryggare när USA deltar i arbetet med att stärka global hälsa. På min första dag som president kommer jag att gå med i WHO igen", skriver Biden på Twitter.

Jennifer Berg Eidebo/TT

Utrikes

Bolsonaro drabbad av covid-19 – mår "utmärkt"

Brasiliens president Jair Bolsonaro utanför presidentpalatset i maj.
Brasiliens president Jair Bolsonaro utanför presidentpalatset i maj.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliens president Jair Bolsonaro har drabbats av covid-19. Den 65-årige presidenten, som liknat coronaviruset vid "en liten influensa", säger dock att han mår "utmärkt".

– Det har kommit och det är positivt, säger Brasiliens president Jair Bolsonaro, för ovanlighetens skull iförd mask, i en tv-intervju som refereras av nyhetsbyrån AFP.

Presidenten lät testa sig sedan han utvecklat lättare coronasymptom, som "trötthet, illamående och 38 graders feber".

– Jag är presidenten. Jag gillar att vara bland folket givet den täta kontakten trodde jag att jag kanske redan kunde ha haft det utan att veta, säger Bolsonaro.

I den direktsända intervjun med statliga TV Brasil förklarar presidenten också att han mår "utmärkt", samt att han medicinerar med malariamedicinen hydroxiklorokin vars effekt mot covid-19 ifrågasatts i flera studier.

Tonat ned faran

Brasilien är med 1,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 och nära 65 000 avlidna näst efter USA det land i världen som drabbats allra hårdast av viruset. Men den yvige högerpopulisten Bolsonaro har genomgående tonat ned riskerna. Han har bland annat liknat coronaviruset vid "en liten influensa" samt förklarat att han sannolikt skulle klara en infektion bra tack vare sin idrottsbakgrund.

Fram tills nu har Bolsonaro också, i likhet med sin amerikanske kollega Donald Trump, inte velat bära munskydd offentligt.

Så sent som för tre dagar sedan lunchade Bolsonaro hos USA:s Brasilienambassadör, tillsammans med bland andra sin försvarsminister och utrikesminister, rapporterar The Guardian. Efteråt lät sig männen fotograferas stående tätt ihop utan munskydd.

Fejd med guvernörer

Bolsonaro har legat i fejd med flera av Brasiliens guvernörer, som han anklagat för att skada landets ekonomi genom att införa i presidentens tycke alltför långtgående åtgärder för att stoppa smittspridningen.

I april sparkade presidenten landets hälsominister efter oenighet om hur utbrottet skulle hanteras. Ersättaren blev kvar på sin post i en månad innan han avgick, enligt uppgifter av samma skäl. Posten som hälsominister är, trots det svåra läget i landet, för närvarande vakant.

Tidigare under veckan har Bolsonaro också försökt använda sin vetorätt för att urvattna ny nationell lagstiftning som säger att munskydd måste bäras på offentliga platser.

Fjärde testet

Bolsonaro gjorde testet, det fjärde på lika många månader, på måndagen. Strax dessförinnan hade han försäkrat journalister i huvudstaden Brasilia att det inte fanns något skäl till oro.

– Jag har gjort en lungröntgen och allt ser bra ut. Senare ska jag testas för covid-19, men jag mår bra, sade presidenten enligt Folha de São Paulo.

Tills vidare har presidentens alla åtaganden och möten ställts in. Men trots coronabeskedet tycks Bolsonaro hålla modet uppe. För att betona att han känner sig "bra, lugn" backar han i slutet av tv-intervjun några steg innan han tar av sig masken.

– Livet går vidare. Vi kommer att ge vård, särskilt till gamla och de med sjukdomar som utgör riskfaktorer, säger presidenten enligt nyhetsbyrån AFP innan han avslutar med en tumme upp och det budskap som varit hans mantra under pandemin: att nedstängningarna är farligare än smittan i sig.

Helena Nordenberg/TT

Ivar Andersen/TT

Brasiliens president Jair Bolsonaro under ett sällsynt framträdande med mask.
Brasiliens president Jair Bolsonaro under ett sällsynt framträdande med mask.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro tillsammans med ekonomiminister Paulo Guedes.
Brasiliens president Jair Bolsonaro tillsammans med ekonomiminister Paulo Guedes.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Utrikes

Dödlig skogsbrand i östra Ukraina

I våras härjades norra Ukraina av svåra skogs- och markbränder nära Tjernobyl, där världens hittills värsta kärnkraftshaveri inträffade 1986. Arkivbild.
I våras härjades norra Ukraina av svåra skogs- och markbränder nära Tjernobyl, där världens hittills värsta kärnkraftshaveri inträffade 1986. Arkivbild.
Foto: Yaroslav Yemelianenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fem personer har omkommit och nio andra har förts till sjukhus i samband med en skogsbrand i östra Ukraina, enligt räddningstjänsten.

Elden bröt ut i ett skogsområde i Lugansk, som delvis är under proryska separatisters kontroll. Omkring 80 hektar är hittills eldhärjade och omkring 120 byggnader har blivit lågornas rov.

Enligt regeringen i Kiev bekämpas elden av cirka 350 brandmän och räddningsarbetare.

Elden kom först delvis under kontroll, men snart fick starka vindar lågorna att spridas snabbt. Även höga sommartemperaturer i området har gjort sitt till.

I april härjades cirka 66 000 hektar i norra Ukraina av svåra skogs- och markbränder nära Tjernobyl, där världens hittills värsta kärnkraftshaveri inträffade 1986.

Utrikes

Senator: Trump har dragit USA ut ur WHO

Den demokratiske senatorn Robert Menendez. Arkivbild.
Den demokratiske senatorn Robert Menendez. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Donald Trump har nu även formellt gjort allvar av hotet att USA ska lämna Världshälsoorganisationen WHO, enligt senator Robert Menendez, den högst rankade demokraten i den amerikanska senatens utrikesutskott.

"Kongressen har fått meddelande om att POTUS officiellt har dragit USA ut ur @WHO mitt i en pandemi", skriver Menendez om den politiske motståndaren Trump.

Potus är en förkortning för President of the United States, alltså USA:s president.

Utträde 2021

Höga amerikanska tjänstemän bekräftar att den amerikanska regeringen officiellt meddelat FN att USA drar sig ur WHO. Datum för det effektiva utträdet, som har meddelats FN-chefen António Guterres, blir den 6 juli 2021, säger en företrädare för utrikesdepartementet i Washington och andra källor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var i slutet av maj som Donald Trump, efter att länge och hårt kritiserat WHO:s hantering av coronapandemin, klargjorde att USA avslutar allt samarbete med Världshälsoorganisationen, och att man drar tillbaka sitt medlemskap.

Han hänvisade bland annat till att organisationen inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdade också att Kina har "total kontroll" över WHO.

Stora anslag

Om USA slutar bidra till WHO innebär en kraftig sänkning av anslagen till organisationen. Omkring 15 procent av de årliga anslagen kommer från USA. EU och dess medlemsstater står tillsammans för ungefär en fjärdedel enligt den svenska regeringen.

Coronapandemin har fått flera länder att, liksom Sverige, skjuta ytterligare pengar till WHO.

Från svenska biståndsmyndigheten Sida kom besked på tisdagen att stödet ökar till totalt 430 milojoner kronor. 320 miljoner kronor av stödet planeras att ges som obundet bidrag för 2020 och 2021. Sida uppger att man väljer att göra på det sättet för att WHO ska kunna använda medlen där de gör som mest nytta.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Rysk ex-journalist och rådgivare spionutpekad

Den före detta journalisten Ivan Safronov, här på en bild från 2016, har gripits misstänkt för högförräderi i Ryssland. Arkivbild.
Den före detta journalisten Ivan Safronov, här på en bild från 2016, har gripits misstänkt för högförräderi i Ryssland. Arkivbild.
Foto: Peter KassinIKommersant/AP/TT
Utrikes
Utrikes En rådgivare vid den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos har gripits anklagad för högförräderi.
Ivan Safronov, en före detta journalist specialiserad på militära frågor, började arbeta vid Roskosmos i maj och anklagas nu för att ha läckt militära hemligheter till ett Nato-land.

"Safronov, som utförde uppgifter åt ett av Natoländernas underrättelsetjänster, samlade ihop och överlämnade statshemligheter och information om militärtekniskt samarbete och om Rysslands försvar och säkerhet till deras representant", står det i ett uttalande från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Den 30-årige Safronov jobbade som rådgivare åt Roskosmos högste chef, Dmitrij Rogozin.

– Utredningen pågår. Roskosmos samarbetar fullt ut med de undersökande myndigheterna, säger en talesperson för rymdstyrelsen till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

Oklar bakgrund

Anklagelserna ska inte vara direkt kopplade till Safronovs arbete på Roskosmos, och rymdflygstyrelsen säger att han inte hade tillgång till några hemligheter under sitt arbete där.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att han inte tror att misstankarna heller är kopplade till Safronovs arbete som journalist.

Han greps av beväpnad FSB-personal utanför sin lägenhet i Moskva. Bilder från gripandet visar hur Safronov kroppsvisiteras innan han sätts i ett fordon.

Ex-kollegor frihetsberövade

Enligt den statliga nyhetsbyrån Tass har Safronov under förhör förnekat att han överlämnat statshemligheter till främmande makt. Hans advokat, Oleg Elisejev, säger sig ännu inte ha fått träffa sin klient.

Safronov riskerar 20 års fängelse om han döms. Om fallet går till rättegång väntas den hållas bakom stängda dörrar på grund av sekretessen i ärendet.

Några av Safronovs tidigare journalistkollegor protesterade utanför FSB:s högkvarter mot gripandet, innan de frihetsberövades. Enligt den oberoende organisationen OVD-Info, som dokumenterar polisinsatser vid politiska demonstrationer, har 20 personer gripits.

En ledarartikel i Kommersant, en av de tidningar där Safronov tidigare varit anställd, skriver att anklagelserna verkar absurda eftersom den misstänkte är en sann patriot.

Faderns oklara död

Kremls hållning gentemot medier har hårdnat med åren, och myndigheterna har en längre tid haft ett ont öga till Kommersant.

Ivan Safronov gick i fotspåren av sin pappa, som också bevakade försvarsfrågor åt Kommersant. Fadern dog 2007 efter att under oklara omständigheter ha fallit från ett fönster. Vid tiden för sin död arbetade han med på artiklar om att ryska luftvärnssystem och flygplan skickades till Iran och Syrien.

Säkerhetsanalytikern Andrej Soldatov ser gripandet av Ivan Safronov som ett tecken på ännu hårdare tag från makten.

– Rättsfallet mot Ivan Safronov är en absolut ny nivå på undertryckandet av journalistik i landet, säger Soldatov.

Poliser frihetsberövar Jelena Tjernenko, journalist vid tidningen Kommersant, på tisdagen under en protest utanför ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva. Skylten hon bär kräver rättvisa och öppenhet i processen mot den gripne ex-journalisten Ivan Safronov.
Poliser frihetsberövar Jelena Tjernenko, journalist vid tidningen Kommersant, på tisdagen under en protest utanför ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva. Skylten hon bär kräver rättvisa och öppenhet i processen mot den gripne ex-journalisten Ivan Safronov.
Foto: Denis Kaminev/AP/TT

Utrikes

Polis fann hemligt fängelse och tortyrkammare

En tortyrcontainer hittades vid ett polistillslag utanför Rotterdam i Nederländerna.
En tortyrcontainer hittades vid ett polistillslag utanför Rotterdam i Nederländerna.
Foto: Nederländsk polis/AP/TT
Utrikes
Utrikes I en lagerbyggnad söder om Rotterdam har nederländsk polis stött på sju fartygscontainrar med ett fasansfullt ändamål och makabert innehåll. En av containrarna var avsedd som tortyrkammare.

– Sex var fångceller i vilka människor kunde ha bundits och en container hade det enda ändamålet att vara en tortyrkammare, säger Andy Kraag, chef för polisens nationella utredningsavdelning.

I tortyrcontainern, som kallades "behandlingsrummet" av kriminella som avlyssnats, fanns en tandläkarstol med spännen vid arm- och fotstöden. Dessutom beslagtogs sekatörer, sågar, skalpeller, tänger, hand- och fingerfängsel samt tejp.

Undgå värmekameror

Sex misstänkta personer greps vid tillslaget, som kom till sedan fransk och nederländsk polis i en gemensam insats lyckats forcera ett krypterat telefonsystem, EncroChat, som använts av organiserade kriminella.

Containrarna var ljudisolerade och täckta med aluminiumfolie på insidan i vad polisen tror var ett försök att undgå spaning med värmekameror. Samtliga utrymmen hade handfängsel monterade i tak- och golvhöjd.

Brottsnätverkets kidnappningsplaner av människor som skulle hållas i containrarna hade enligt polisen "stor precision". Flera av nätverkets enheter skulle jobba tillsammans med hjälp av vapen, skyddsutrustning, falska polisuniformer samt stopptecken för trafik.

Omkring 800 gripna

Jannine van den Berg, chef för den nederländska polisen, pekar på betydelsen av att ha forcerat EncroChat. Insatsen har pågått i flera månader, stora tillslag har gjorts och många grovt kriminella har frihetsberövats.

Den lyckade polisaktionen offentliggjordes i torsdags, tillsammans med nyheten att totalt cirka 800 personer runt om i Europa hade gripits – varav ett tiotal i Sverige.

– Vi tillkännagav redan då att mer skulle komma. Upptäckten av detta hemliga fängelse är ett exempel på det, säger van den Berg.

Utrikes

Toppolitikerna som testat positivt för corona

Coronaviruset har drabbat politiska ledare världen över. På bilden förses en staty i amerikanska New York med ett symboliskt munskydd i början av juni.
Coronaviruset har drabbat politiska ledare världen över. På bilden förses en staty i amerikanska New York med ett symboliskt munskydd i början av juni.
Foto: Diane Bondareff/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliens president Jair Bolsonaro blev på tisdagen den senaste i en lång rad politiska ledare att testa positivt för covid-19. Här är några av de mest framträdande.

Jair Bolsonaro

Den yvige högerpopulisten Bolsonaro har svingat vilt i coronadebatten. Han har vägrat bära mask, kallat viruset för "en liten influensa" och avverkat flera hälsoministrar som velat se strängare smittskyddsåtgärder. På tisdagen bekräftades att han testat positivt för covid-19.

Keisha Lance Bottoms

Atlantaborgmästaren Bottoms, av många favorittippad att bli Demokratiska partiets vicepresidentkandidat i USA:s presidentval i november, meddelade i måndags att hon drabbats av covid-19.

– Jag är fortfarande chockad för jag har ingen aning om hur jag exponerades, sade hon till CNN.

Flera amerikanska kongressledamöter, däribland Kentuckysenatorn Rand Paul, har också testat positivt.

Boris Johnson

Storbritanniens premiärminister testade positivt den 27 mars och lades in på sjukhus en dryg vecka senare. Han fick lämna intensiven den 9 april.

– Det kunde ha gått åt båda hållen, konstaterade en något blek Johnson via videolänk efter att han skrivits ut.

Även hälsoministern Matt Hancock och Nadine Dorries, minster med ansvar för psykisk ohälsa och suicidprevention, har drabbats.

Masoumeh Ebtekar

Ebtekar är en av fyra vicepresidenter och den högst uppsatta kvinnan inom Irans politiska system. I slutet av februari bekräftades att hon var smittad, rapporterade New York Times. Flera andra politiker i landet har testat positivt och den 81-årige tidigare Vatikanambassadören Hadi Khosroshahi avled i sviterna av viruset, liksom flera parlamentsledamöter.

Michel Barnier

EU:s brexitförhandlare Barnier testades positivt den 19 mars.

Carmen Calvo

Spaniens vice premiärminister Calvo uppsökte sjukhus den 22 mars och bekräftades senare vara smittad. Sedan tidigare hade ministrarna Irene Montero och Carolina Darias insjuknat.

Peter Dutton

Australiens inrikesminister bekräftades smittad i mitten av mars. Några dagar tidigare hade han minglat med amerikanska toppolitiker, enligt Business Insider.

Michail Misjustin

Premiärministern Misjustin är den högst uppsatte av flera ryska politiker som bekräftats smittade av coronaviruset.

Juan Orlando Hernández

Honduras president kunde förra veckan skrivas ut från sjukhus efter att ha vårdats för covid-19.

Mohamed Ben Omar

Nigers arbetsmarknadsminister Mohamed Ben Omar avled i början av maj i sviterna av coronaviruset.

– Covid-19 är verkligt, det är inte ett sinnestillstånd. Det är dödligt, sade Omar i ett tv-sänt tal strax innan sin bortgång.

Ivar Andersen/TT

NÄSTA ARTIKEL