Deckardårarna

Ö, snö och mordmiljö

Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl gör podden deckardårarna
Foto: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
PODD Del fem i Deckardårarnas podcast har titeln Ö, snö och mördande miljö.

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna.

I poddens femte avsnittet får vi veta varför Gunilla föredrar deckare som utspelas i iskyla, snö och på ensliga öar medan Pernilla hellre läser om det är lite varmare miljöer och gärna städer. Och så berättar suveräna deckarförfattaren Stina Jackson om glesbygdsmiljöerna i sina deckare och om hemlängtan som är bra för skrivandet

FAKTA

Böcker vi pratar om i Deckardårarna avsnitt 5:

Roseanna, Polis,polis potatismos och Polismördaren av Sjöwall & Wahlöö

Forty words for sorrow (Fruset offer) av Giles Blunt

Händelser vid vatten och Tre små mästare av Kerstin Ekman

Silvervägen och Ödesmark av Stina Jackson

Shetlands-serien och Albatross av Ann Cleeves

Mörk jord av Belinda Bauer

1222 över havet av Anne Holt

Sov du lilla videung av Cilla och Rolf Börjlind

Garnethill-trilogin av Denise Mina

Morse-böckerna av Colin Dexter

Väster om friheten med flera av Thomas Engström

Spår 7 av Louise Doughty

En helt vanlig familj och Goda grannar av Mattias Edvardsson

Författare vi tar upp utan att nämna någon specifik titel:

Åsa Larsson

Katrine Engberg

Jo Nesbö

Jussi Adler Olsen

Arnaldur Indridason

Yrsa Sigurdardottir

Tv-serier vi pratar om i avsnitt 5 av Deckardårarna:

Kommissarie Morse

Fortitude

Broadchurch

Shetland

Morden i Midsomer

Bang

När mörkret kallar

Watchmen

Billions

Farang

We got this

Valhalla murders

Hinterland

Fångade

Kultur och nöje

Filmrecension: Smördrypande romantiskt drama

Personliga assistenten Maggie (Dakota Johnson) drömmer om att producera musik åt souldivan Grace (Tracee Ellis Ross). Pressbild.
Foto: Glen WIlson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett romantiskt drama utspelas bakom kulisserna till Hollywoods cyniska musikbransch. Det är medryckande, men filmen halkar tyvärr i sin egen smörighet.

Det är svårt att göra film om musik. Fiktiva popstjärnor känns nästan aldrig trovärdiga, och musiken som ska föreställa deras hitlåtar låter oftast som något som slutade på en femteplats vid Andra chansen i Falun.

På den punkten tillhör ”Våga drömma” de lyckade undantagen. I handlingens centrum står Grace Davis, en fiktiv världsstjärna som hade sin storhetstid för typ 25 år sedan, spelad av Tracee Ellis Ross. Och Ross är perfekt som avdankad souldiva med känsligt ego - hon har skådespelartalang och sångröst nog för att bära hela filmen. Man kan tänka sig att hon har snappat upp ett och annat från sin mamma Diana Ross genom åren.

Filmens huvudperson är dock Graces personliga assistent Maggie (Dakota Johnson). Snälla, jordnära Maggie springer ärenden åt sin krävande arbetsgivare, men egentligen drömmer hon om att slå igenom som musikproducent. Och helst av allt skulle hon vilja producera ett helt nytt album med sin stora idol. Men till Maggies förskräckelse är Grace på väg att förpassas till elefantkyrkogården Las Vegas och en permanent greatest hits-show.

Maggie springer runt, äppelkindad med en kånken på ryggen, tjatar om Beatles och Carole King och drömmer om att skapa musik med äkta känslor och äkta instrument, som förändrar människors liv. Scenografin är också pepprad med lp-skivor med Marvin Gaye, Bruce Springsteen och Fleetwood Mac – för att liksom visa hur alla ÄLSKAR BRA MUSIK. Det känns lite som att manuset är skrivet av en lillgammal gymnasist på estetprogrammet.

Men kärleken till musiken känns ändå genuin, mycket tack vare det snygga soundtracket. Filmen livas också upp av birollerna. Ice Cube är underbar som pengakåt manager och det är kul när Diplo gör ett litet inhopp som dansmusikproducent och självbelåtet svin.

Problemet är bara att filmens element inte riktigt hänger ihop. Är den en söt romantisk komedi? Eller är den en underdog-historia med udd mot musikbranschens sexism och cynism? “Våga drömma” försöker vara båda samtidigt, men når inte hela vägen fram med någotdera. Det blir plågsamt uppenbart i filmens upplösning. Plötsligt förvandlas allt till ett sentimentalt familjedrama, helt utan känslomässig investering – som en stor kanna skirat smör över hela handlingen.

Björn Berglund/TT

Maggie (Dakota Johnson) träffar artisten David (Kelvin Harrison Jr) och ljuv musik uppstår. Pressbild.
Maggie (Dakota Johnson) träffar artisten David (Kelvin Harrison Jr) och ljuv musik uppstår. Pressbild.
Foto: Glen WIlson

FAKTA

Fakta: Våga drömma

(TT)

Genre: Drama

Originaltitel: The high note

Premiär: 25 september 2020

I rollerna: Dakota Johnson, Tracee Ellis Ross, Kelvin Harrison Jr med flera.

Regi: Nisha Ganatra

Speltid: 1 timme 53 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + +

Kultur och nöje

Hon är Malmös nya fristadsgäst

Musikern och kvinnorättskämpen Yasmine El Baramawy.
Foto: Linda Björk
Kultur och nöje
Malmö Kvinnorättskämpen, ljuddesignern och musikern Yasmine El Baramawy från Egypten är den nya stipendiaten i Malmö stads fristadsprogram.

– Jag har bara varit i Malmö en kort tid men känner mig redan trygg, mer energisk, stabil och lycklig än vad jag gjort på mycket länge. Här finns en respekt för människor, ett fungerande rättssystem för alla, och kvinnor kan vistas säkert i det offentliga, kommenterar Yasmine El Baramawy i ett pressmeddelande.

Yasmine El Baramawy var en av kvinnorna som föll offer under massövergreppen vid protesterna i Egypten 2012. I dokumentären A heart that never dies berättar hon om sina smärtfulla upplevelser, men efter att hon valt att vara öppen med övergreppen fick hon också svårare att både leva och verka som musiker i sitt hemland. Under fristadsåren i Malmö, mellan 2020 och 2022, får hon äntligen fortsätta att utveckla sitt unika sound som oud-instrumentalist, där hon moderniserat uttrycket genom en mix av orientaliskt, rock och klassisk musik.

– Jag ska äntligen avsluta mitt andra album, arbeta och bygga upp min karriär, och jag vill utbilda mig akademiskt inom musik. Man påverkas enormt av att leva med att faror lurar runt varje hörn. Det har ätit upp all min energi och jag har utvecklat ångest. Så de här två åren är en chans för mig att starta om, att få rehabilitera mig själv musikaliskt och själsligt.

Kultur och nöje

Filmpennan till Göteborgsskribent

Siv Wennberg och hennes livskamrat Eric Carlenstople blev utnämnda till årets filmpar. Bild ur dokumentären 'Sivandivan'. Pressbild.
Foto: Ellinor Hallin
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmpublicisternas förening har tilldelat Göteborgs-Postens filmkritiker Maria Domellöf-Wik årets utmärkelse Filmpennan. Ur juryns motivering: "Att hon är Västsveriges i särklass vassaste filmskribent visar hon ständigt prov på om det så handlar om att leverera den mest kompletta bevakningen av Nordens största filmfestival eller göra exklusiva intervjuer med världsstjärnor på arbete i Trollhättans studior. Hon ryggar aldrig för att dissekera filmpolitiken eller sätta filmens makthavare under luppen."

Filmpublicisternas förening har funnits sedan 1937, som en mötesplats för filmfantaster att utbyta erfarenheter på privat och professionell nivå.

Övriga vinnare 2020: Hederspennan: Marika Junström, redaktör för tidskriften Filmrutan.

Årets filmpar: Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe från filmen "Sivan Divan". Årets pr-tupp: Bio Capitol i Stockholm. En särskild blick: Sophia Ohlsson för fotot i "438 dagar".

Årets pristagare: Marika Junström, Maria Dommellöf-Wik, Sophia Olsson, Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe samt Jakob Abrahamsson från Bio Capitol. Pressbild.
Årets pristagare: Marika Junström, Maria Dommellöf-Wik, Sophia Olsson, Siv Wennberg och Eric Carlenstolpe samt Jakob Abrahamsson från Bio Capitol. Pressbild.
Foto: Cawa media

Kultur och nöje

Anders Zorns "Valsen" under klubban i höst

Anders Zorns 'Valsen'. Pressbild.
Foto: Bukowskis
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Konstnären Anders Zorn dansade gärna vals, och under sin tid i Paris under första halvan av 1890-talet försökte han fånga rörelsen i dansen och samtidigt skildra den mysiska belysningen i societetssalongerna.

Oljemålningen "Valsen" anses som ett "kaptialverk" och i en kommande auktion på Bukowskis ska en förberedande studie säljas på Important winter sale den 10–11 december.

Utropspris ligger på fem till sju miljoner kronor.

Kultur och nöje

"Flyktingkrisen är en kris för den som flyr"

'Man pratar ofta om 'outreach', att nå dem som är intresserade av ämnet. Men jag skulle vilja nå dem som inte är intresserade eller har starka åsikter om människor som flyr, säger David Aronowitsch.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje David Aronowitschs filmer handlar ofta om människor som tappar makten över sina liv vid politiska konflikter.
– Jag blir så väldigt drabbad av det och det borde alla bli, säger han inför biopremiären av "Idomeni", som följer två yazidiska familjer under flera års tid.
PREMIUM

Litegrand av en slump befann sig David Aronowitsch vid gränsen mellan Nordmakedonien och Grekland i augusti 2015. Han hade medverkat vid en filmfestival i Kosovo med baktanken att åka till Makedonien, vars gränser precis hade öppnats.

– Precis när vi kom dit så började det komma jättemycket människor, 2–3 000 om dagen. Tågen gick fortfarande och det blev kaos när folk ville åka med för att ta sig vidare. Det var omskakande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Kultur och nöje

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död

Barnboksförfattaren Sam McBratney är död. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Med den kärleksfulla historien om den stora och den lilla haren, som älskar varandra "till månen och tillbaka" i "Gissa hur mycket jag tycker om dig", skrev Sam McBratney in sig i hjärtat hos många barn och deras vuxna.

Boken publicerades 1994 med illustrationer av Anita Jeram och blev en stor succé världen över då den översattes till 57 språk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Grammisgalan återinför barnmusikpriset

Gullan Bornemark tog emot priset 2019, när det senast delades ut. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Barnmusikkategorin gör comeback på Grammisgalan. Detta efter att Ifpi, som arrangerar galan, tog bort priset förra året, rapporterar Kulturnytt.

Ludvig Werner, vd på Ifpi, säger att man fick in för få nomineringar till kategorin och behövde omdefiniera priset. Nu har man landat i att kategorin endast ska innehålla musik som från början är skapad för barn och inte exempelvis popmusik som har en ung målgrupp. En barnmusikjury med expertkompetens är också på plats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fleet Foxes nya album "en gåva till fansen"

'Det känns fint att veta att det finns någon där ute som bryr sig om vad man gör', säger Robin Pecknold i Fleet Foxes. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter ett par tysta år dök plötsligt ett nytt Fleet Foxes-album, med titeln "Shore", upp utan förvarning.
– Vetskapen att en del människor verkligen skulle bli glada av det här var en stark drivkraft, säger bandets huvudsaklige låtskrivare Robin Pecknold till TT.
PREMIUM

Ett tag under slutet på 00-talet verkade det råda Fleet Foxes-yra. Skägg odlades, klädaffärer tömdes på mössor och flanellskjortor, diskussioner om låttexternas litterära kvaliteter avlöste varandra – och i en skogsdunge någonstans i Sverige spelade de två systrarna Johanna och Klara Söderberg in en cover på Fleet Foxes-låten "Tiger mountain peasant song" som blev viral.

Medan systrarna Söderberg nådde allt större framgångar med sitt band First Aid Kit, vars uttryck bygger på samma folkmusik som genomsyrar Fleet Foxes tidigaste släpp, var Pecknolds ambition att röra sig bort från en växande klunga artister som går att sortera under det lösa begreppet "americana".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL