Östra Göinge

En döms för dödlig björnattack

Bild på ett grävt hål under ett staket.
Foto: Polisens FUP
Östra Göinge
Broby/Mora I augusti 2017 avled en 18-årig djurskötare från Broby efter att ha attackerats av en brunbjörn i Orsa rovdjurspark.
Två chefer åtalades för arbetsmiljöbrott varav Mora tingsrätt nu väljer att fälla den ene och fria den andre.

Det var den 4 augusti 2017 som djurskötaren från Broby höll i en aktivitet för en besökande familj i björnhägnet. Aktiviteten gick ut på att städa och lägga ut mat till björnarna.

Hägnet skulle ha varit tomt, men två brunbjörnar hade genom att gräva ett hål under ett staket lyckats att ta sig in från ett intilliggande hägn. En av brunbjörnarna dödade djurskötaren medan den besökande familjen fick fly genom att bland annat klättra över ett fyra meter högt strömförande stängsel.

Två personer åtalades

Ifjol åtalades två personer, verksamhetsutövarens före detta vd samt parkchefen, för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Bägge har förnekat brott.

Den tidigare vd:n frikänns av rätten som anser att han inte kan anses ha brustit i sin tillsyn av säkerhetsarbetet.

Parkchefen döms däremot för arbetsmiljöbrott bestående av vållande till annans död av normalgraden samt framkallande av fara för annan. Mora tingsrätt konstaterar att han haft ansvar för säkerheten i parken och inte gjort tillräckligt för att hindra björnen att ta sig in i hägnet.

Villkorlig dom och dagsböter

Han döms till villkorlig dom samt 180 dagsböter om sammanlagt 27 000 kronor. Rätten konstaterar att straffvärdet uppgår till tio månaders fängelse men eftersom mannen inte dömts för liknande brott tidigare samt att återfallsrisken bedöms låg väljs villkorlig dom och böter.

Rovdjursparkens ägare döms till att betala en företagsbot om sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

Under rättegången yrkade djurskötarens familj att ett totalt skadestånd om 16 miljoner kronor skulle betalas ut. Det höga beloppet har tidigare förklarats med att man ville ha en förändring i hur rättssystemet ser på den här typen av brottslighet.

Lägre skadestånd än yrkat

Rätten valde dock ett betydligt lägre belopp. Tillsammans med rovdjursparkens ägare ska parkchefen således betala skadestånd om 30 000 kronor till vardera fyra av djurskötarens anhöriga.

När tidningen på måndagseftermiddagen via telefon nådde Aino Pietilä, extra åklagare, menade hon att det var för tidigt att avgöra huruvida domen ska överklagas.

– Det är för tidigt att ta ställning utan kräver en djupare analys om hur vi ska förhålla oss till vad rätten kommit fram till, säger hon.

I en intervju med TV4 på måndagen kommenterade djurskötarens föräldrar domen. Pappan menade bland annat att domen inte är någon upprättelse och att straffet är för milt.

Skåne

Så hamnade din kommun i sista skolrankingen

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Lärarförbundet lägger ner sin skolranking efter 20 år. Så här placerade sig din Skånekommun i den sista jämförelsen.

Enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är det inte längre meningsfullt att göra rankingen eftersom förutsättningarna skiljer sig mycket åt mellan kommunerna.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, säger Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundets webbplats.

Bästa skolkommun i årets ranking är Övertorneå, som därmed behöll topplaceringen. Bästa Skånekommun är Lomma som hamnade på 12:e plats, en placering lägre jämfört med året innan.

Lägst rankade kommun i Skåne är Örkelljunga som hamnade på 284 plats i hela riket.

Placering 2021KommunRanking 2020
12Lomma13
26Höganäs11
33Hässleholm43
48Vellinge15
51Simrishamn65
63Ängelholm69
65Båstad45
90Lund97
94Svedala66
99Ystad63
105Staffanstorp160
107Bromölla123
115Eslöv101
120Perstorp185
129Kävlinge137
139Skurup152
149Svalöv141
152Landskrona102
154Osby257
155Höör256
157Kristianstad51
160Helsingborg129
180Tomelilla270
181Malmö144
187Östra Göinge195
198Åstorp200
215Trelleborg204
226Klippan172
254Hörby169
255Bjuv164
269Burlöv222
272Sjöbo164
284Örkelljunga281

FAKTA

Fakta: Vellinge vann mest

De bästa skolkommunerna under 20 år:

Övertorneå (2021)

Övertorneå (2020)

Torsby (2019)

Vellinge (2018)

Vellinge (2017)

Vellinge (2016)

Vellinge (2015)

Vellinge (2014)

Piteå (2013)

Vellinge (2012)

Arvidsjaur (2011)

Arvidsjaur (2010)

Lomma (2009)

Lund (2008)

Lomma (2007)

Övertorneå (2006)

Torsås (2005)

Lund (2004)

Lomma (2003)

Mörbylånga (2002)

Källa: Lärarförbundet och TT

Skåne

Då erbjuds skåningarna en tredje dos vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin mot covid-19 minst sex månader efter andra dosen.
Foto: Liam McBurney
Skåne
Hässleholm
Skurup
Skåne Senast till våren kommer alla över 16 år i Skåne att ha erbjudits en tredje dos vaccin mot covid-19, enligt Region Skåne.
Planeringen för hur vaccinationerna ska gå till pågår för fullt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin mot covid-19 när det gått minst sex månader sedan andra dosen.

Region Skåne planerar fortfarande för hur doserna ska delas ut.

Bekräftat är i nuläget att alla skåningar över 16 år ska ha erbjudits en påfyllnadsdos senast våren 2022, samt att de som är 65 år eller äldre och vårdpersonal kommer stå högst upp på listan.

Därefter erbjuds även andra grupper en påfyllnadsdos.

– Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Däremot minskar effekten av vaccinet ju längre tiden går och utvecklingen i olika grupper varierar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Östra Göinge

Hittade rätt i historisk tid

Johan Rundberg med sin Augustnominerade barn- och ungdomsbok Nattkorpen.
Foto: Andreas Sundbom
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge När mobilen han glömt stänga av ringde oavbrutet tänkte Johan Rundberg ”Augustpriset”, men slog det snabbt ifrån sig.
– Man förväntar sig ingen nominering, även om man hoppas, säger författaren, som har sina rötter i Knislinge.

Johan Rundbergs flyktiga tanke, i skolan där han var på besök i en klass, visade sig dock stämma och det är en glad författare som svarar i telefonen efter att nomineringarna till årets Augustpris tillkännagetts. Hans Nattkorpen är en av de sex titlar som nominerats i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

— Det känns fantastiskt. Jag är väldigt glad och överraskad, men det har nog inte riktigt sjunkit in ännu.

Nattkorpen av Johan Rundberg.

Nattkorpen är första delen i den historiska deckarserien Månvind & Hoff, som utspelar sig i Stockholm på 1880-talet. I centrum står elvaåriga Mika, som bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv när hon dras in i en mordutredning, tillsammans med konstapel Valdemar Hoff vid polisens detektiva avdelning.

Utmaning

Johan Rundbergs ursprungsidé var att skriva om en ung, utsatt person, som mer eller mindre tvingas hjälpa polisen. Han ville dessutom att hans huvudperson skulle ha vissa förmågor, som ett bra sinne för detaljer och en välutvecklad observationsförmåga, som den hade fått på ett trovärdigt sätt, men han fick inte till det.

– Så var jag av en slump på Långholmens fängelse och fick infallet, tänk om historien jag går och grunnar på inte är samtida utan utspelas på 1800-talet? Då föll en massa saker på plats. Dels att polisen faktiskt kunde tvinga ett barn att vara med i en utredning och framför allt att den unga personen kunde vara väldigt långt ner i samhällshierarkin och utvecklat de speciella förmågorna för att skydda sig själv i en våldsam stad, säger han.

Johan Rundberg hittade rätt tid och miljö för sin senaste bokserie på Långholmens centralfängelse.
Foto: Ylva Sundgren

För honom innebar det också en utmaning eftersom han aldrig skrivit historiskt förut.

Bokslukare

Nattkorpen har redan vunnit Crimetime Award för Årets barndeckare. Vad är det du har lyckats med, med just här boken och serien?

– En del av förklaringen är nog att den är en väldig driven och spännande berättelse, som tilltalar många åldrar, säger Johan Rundberg.

Drömmen om att bli författare föddes redan hemma i Knislinge, där mycket tid ägnades åt att hänga på biblioteket och läsa.

– Jag var en klassisk bokslukare och någonstans i mellanstadiet fick jag en känsla av att, det här skulle jag kunna göra, säger han och skrattar.

Magisk tid

Studier i Lund och Uppsala förde dock honom in i mediebranschen så författardebuten dröjde tills 2001 med en bilderbok för små barn. Den följdes av fler bilderböcker och illustrerade kapitelböcker för 6-9-åringar innan genombrottet 2013, med Kärlekspizzan, som är hans första bok för 9-12-åringar.

— Det kändes med den som att jag hittade någonting. Språken och stilen passade mitt sätt att berätta, och jag är väldigt förtjust i den målgruppen. Just 11-12-åringar — livet är något magiskt där.

”Mer skrivtid”

Andra och tredje delen av Månvind & Hoff, Tjuvdrottningen och Dödsängeln, har också släppts under året och nu arbetar Johan Rundberg på en fjärde del. Parallellt har han också planer på en ny bok för barn i åldern 6-9 år, men vill även skriva för vuxna. Vid sidan av sitt författarskap jobbar han på TV 4, med planering av sportsändningar.

Om du vinner Augustpriset, vad ska prissumman på 100.000 kronor gå till?

— Då skulle jag nog köpa mig skrivtid. Det är det jag längtar efter.

FAKTA

<strong id="strong-dd0f0fa563fc8db285bafaa09ac490c4">Johan Rundberg</strong>

Född: 1973

Bakgrund: Uppvuxen i Knislinge, på Norups Väg. Föräldrarna och de två bröderna bor kvar i Knislinge. Flyttade till Lund för att studera litteraturvetenskap, därefter till Uppsala för att studera film- och tv-produktion. Fick jobb på SVT, men tyckte det var roligare med storyboards än att spela in film, vilket ledde honom in på bilderböcker. Har skrivit ett 20-tal böcker för barn i alla åldrar.

Bor: I Stockholm, med fru och tre barn.

Aktuell: Hans Nattkorpen är nominerad till Augustpriset, Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Östra Göinge

Konst som både berör och upprör

Marit Rolands konst skapas av papper, som sedan återvinns så fort en utställning är över. Förgängligheten, tror hon, gör något med de som tittar på hennes verk.
Foto: Pernilla Ekdahl
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge Konst eller bara konstiga? Marit Rolands skulpturala teckningar har kallats både och. – Jag blir inte sårad när folk blir provocerade, då tänker jag att jag gör mitt jobb, säger hon. På lördag är det vernissage för hennes utställning Paper Drawings #34 i Wanås konsthall.

När den norska konstnärinnan Marit Roland gör sin första utställning i Sverige har hon valt att arbeta med färgerna rosa och gult. Stora pappersrullar i de kulörerna står lutade mot en vägg, på golvet i konsthallen står konstnären själv och viker, skrynklar, klipper, häftar och formar ett av verken.

– Du kan tänka på det nästan som abstrakt måleri, jag börjar jobba och så leder en form till nästa och jag skulpterar vidare i rummet, förklarar hon.

Det var när hon närmade sig examen på Kunstakademiet i Trondheim 2012 som Marit Roland, tills dess en klassisk figurativ tecknare, kom till en punkt där hon kände sig alldeles för trygg i sitt konstnärskap.

– Jag saknade att bli utmanad och mista kontrollen, säger hon.

Marit Roland övergav pennan och började teckna med papper, istället för på det.
Foto: Pernilla Ekdahl

Istället testade hon att börja teckna abstrakt, massor av streck på ett stort vitt papper. Det var när hon skulle ta ner ett sådant från en vägg som slumpen ledde henne in på ett helt nytt uttryckssätt.

– Pappret trillade ner och la sig så snyggt på golvet. Hmm, tänkte jag, och började fundera på hur det skulle vara att teckna bara med papper. Utan penna. Det var förfärligt först, att mista sitt språk, och ledde till en riktig konstnärskris för mig. Men kriser är viktiga, förklarar hon.

Skapas på plats

Med ”nu eller aldrig” som mantra vågade hon överge tecknandet för det nya uttrycket och hennes mod belönades med att hennes examensutställning väckte uppmärksamhet. Ganska snart fick hon ett fint konstnärspris och en gallerist som trodde på henne.

– Så började bollen rulla och nu är vi på Paper Drawings # 34. Inte varje har varit en separatutställning, men nästan, säger hon.

Varje utställning är unik och skapas direkt på platsen där de visas.

– Jag har en inre dialog med rummet jag ska ställa ut i, samtidigt har jag med mig mitt bibliotek och mitt uttryck.

Marit Roland i skapartagen. Att inte veta hur det färdiga resultatet ska bli ger henne ett sug i magen av oro varje gång. – Den dagen jag inte är lite nervös eller rädd för att misslyckas är projektet färdigt, säger hon.
Foto: Pernilla Ekdahl

Wanås konsthall, som hon besökte kort innan pandemin bröt ut, inspirerade henne till att använda färgat papper.

– Det är ett läckert rum som klarar av att hålla en massa energi. Och att jag mötts av så mycket öppenhet och värme här på Wanås gör att jag vågar vara orädd, säger hon.

När vi ses har hon precis börjat skapa sina verk, så hur den färdiga utställningen blir har hon än så länge ingen aning om. Den växer fram efterhand.

Kniv och häftapparat är några av verktygen Marit Roland använder när hennes utställning växer fram, från papper på rullar till färdiga konstverk.
Foto: Pernilla Ekdahl

– Under de tio år jag arbetat så här har jag tänkt ett par gånger att det här går inte. Men det gör jag inte här. Det kan se väldigt slumpmässigt ut när jag arbetar, men jag vet vad jag gör, försäkrar hon.

Inre resa

Reaktionerna hon mött från publiken har varit allt från arga insändare till översvallande recensioner, till och med för ett och samma verk.

– Jag tänker att det är samtidskonstens uppdrag – att utmana, säger hon.

Med sina tecknade skulpturer hoppas hon utmana åskådaren till att göra en inre resa, vara i nuet och få en kroppslig upplevelse.

– Jag visade en gång ett vitt verk som låg på marken, då kom en 90-årig dam fram och berättade om Amerikabåten hon åkt med på 1930-talet och hur hon återupplevde hur den plöjde fram genom isen – hur det lät och kändes. Det var hennes minne och inre, säger Marit Roland.

När utställningen är över lämnas konstverken till återvinning och får på så sätt nytt liv.

– I januari är de här konstverken borta och jag tror det också gör något med publiken, säger Marit Roland.

FAKTA

Marit Roland på Wanås

Marit Roland är född 1981 i Kristiansand i Norge och tog 2012 en mastersexamen i konst från Kunstakademiet i Trondheim. Sedan dess har hon haft en lång rad soloutställningar, både i Norge och internationellt, samt undervisat i konst.

Utställningen Paper Drawings #34 har vernissage på lördag, 25 september och visas till den 19 december.

I samband med vernissagen gör Marit Roland en performance i skulpturparken, samling kl 11 utanför Konsthallen för gemensam promenad dit.

Under höstlovet, 30/10-7/11, arrangeras workshopen Teckna med papper - Skrynkla, vira , vik! på Wanås konst. Då kan besökare i alla åldrar prova på att skapa tredimensionella teckningar, inspirerade av Marit Rolands konstverk. Öppettider och övrig info finns på www.wanaskonst.se.

Eslöv

Dags för tredje konstrundan

Bilden är tagen vid en konstrunda på Österlen, men nu till helgen är det dags för Mittskånes.
Foto: Ulf Johansson/Arkiv
Eslöv
Höör
Hörby
MELLANSKÅNE Denna helg är det dags för den tredje konstrundan för i år och nu har turen kommit till Mittskåne med samlingsutställning på Hovdala slott.

Konstrundan har inte haft ett lätt år där man på grund av pandemirestriktioner fått dela upp den traditionella påskrundan till tre olika rundor spridda över året och nu är det dags för Mittskåne.

I påskas var det konstrundor i den västra delen av Skåne och till midsommar arrangerdaes den traditionella Österlenrundan.

Konstrundan Mittskåne omfattar kommunerna Höör, Hörby, Eslöv, Hässleholm och Östra Göinge. Samlingsutställningen har i år flyttat från Höör till Hovdala slott i Hässleholms kommun.

Konstnärernas ateljéer är öppna denna helg, 4-5 september, och samlingsutställningen, med 46 medverkande konstnärer, pågår september ut.

Så ta nu kartan och ge er ut på de mellanskånska vägarna för att njuta av konsten och föredrar man en digital karta så finns det att hämta på hemsidan www.konstrundan.com

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Östra Göinge

Litterära livräddare på Wanås

Författaren Jonas Hassen Khemiri.
Foto: Pierre Björk
Östra Göinge
Skåne
Kultur och nöje
Litteratur Vem är det som räddar oss i tuffa tider? Ett instagraminlägg från författaren Jonas Hassen Khemiri blev startskottet ett projekt som i höst blir verklighet på Wanås.

Bakgrunden till projektet är den poesidag som brukade arrangeras av föreningen Wanås vänner under ledning av författaren Eva Ström och tog sin början bara två år efter den första utställningen i skulpturparken. Poesidagarna höll på till 2018 när föreningen lades ned.

– Vi har varit sugna på att se vad vi kan göra med litteratur. Det har legat och bubblat i huvudet, berättar Elisabeth Millqvist som är konstnärlig ledare på Wanås.

Ett instagraminlägg som författaren Jonas Hassen Khemiri lade ut i oktober förra året, under den pågående pandemin, tände en gnista. I det skrev han om personer som berörde och hade påverkat honom. Han listade också musiker som varit som ”livräddare under ett år som aldrig tar slut”.

– Jag tyckte att uttrycket var spännande och vi bestämde oss för att gå vidare med det som en slags kärna och bjuda in författare som i sin tur bjuder in livräddare. De blir helt enkelt värdar för författargäster eller andra som har skrivit text. Det ger möjlighet att uppmärksamma texter som kanske har fallit i glömska eller som bara varit viktiga för en själv. Det spelar ingen roll om det är i hela livet eller bara under det senaste året.

Hon poängterar att det viktiga inte är om det är en aktuell text eller inte.

– Det handlar inte om bokutgivning utan vi vill åt något som har en större spännvidd som får präglas av en författare.

Författare bjuder in

Under sensommaren och hösten testar man under tre tillfällen lite olika format. Vid de första två tillfällena är det författare som bjuder in. Först ut, den 29 augusti, är det författaren som gav upphov det hela idén, Jonas Hassen Khemiri, som är värd. Senare i höst blir det Sara Stridsberg.

– Jonas Hassen Khemiri kommer antingen att bjuda in författare eller att själv läsa ur andra författares verk. Jag har inte själv programmet klart för mig ännu. Det kommer i alla fall att bli läsningar av hans egna texter och andras texter.

Wanås Konst ledarduo Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.
Wanås Konst ledarduo Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.
Foto: André Wolf

– Tanken är: vem är det som räddar oss? Musik, litteratur och konst kan ibland vara det som tröstar; som ger energi och hjälper oss att reflektera. Det var de tankarna som jag tror kändes så starkt i hans rader om livräddare under ett oändligt långt år.

Under senhösten hålls det tredje och sista Livräddare-evenemanget för i år. Då är det inte en författare utan istället ett ungdomsråd som håller i trådarna.

– De börjar jobba redan i augusti. Med ungdomsrådet har vi samarbetat med biblioteken i Östra Göinge och i Kristianstad. De kommer att börja med att ses och tänka och tala kring böcker under fyra dagar och börja knåda fram ett program som så småningom kommer att äga rum.

Då släpps programmet

Den 11 augusti släpps detaljerna kring tider och vilka fler som kommer att medverka vid Jonas Hassen Khemiris tillfälle.

– Jag hoppas att vi då kommer att ha datumet för Sara Stridsbergs tillfälle. Det har gått ganska fort. Att planera under pandemitider är som ketchup. Det går trögt, trögt och så plupp så kommer det.

Är tanken att detta ska bli återkommande evenemang?

– Det hoppas jag verkligen. Sedan kommer vi säkert att vrida och vända på formen. Det vi gör under det här halvåret är att testa olika saker.

Inrikes

Våldtog och ofredade tre minderåriga flickor

En 21-årig man döms till 3,5 års fängelse, utvisning och skadestånd på totalt 320 000 kronor för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Hässleholm
Osby
Inrikes
PREMIUM

En 21-årig man döms till 3,5 års fängelse, utvisning och skadestånd på totalt 320 000 kronor för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande, rapporterar Kvällsposten.

”NN har ingen närmare anknytning till Sverige och han har redan fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Han kan därför inte anses lida men av tingsrättens beslut om utvisning på ett sådant vis att detta ska beaktas vid straffmätningen”, heter det i domen.

Tingsrätten i Uddevalla anser mannen vara skyldig till åtta fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt ofredande, mot tre olika målsägande – alla flickor under 15 år.

Brotten begicks i Östra Göinge, Lysekil, Hässleholm, Kristianstad och Osby mellan hösten 2019 och hösten 2020.

Mannen, som nekar till alla anklagelser, har motsatt sig att betala skadestånd till flickorna samt bestridit yrkandet om utvisning.

hemestertips2021

En plats att minnas för stora och små

Vitt slott i en park.
Foto: Sophie Lossing
Kultur och nöje
Östra Göinge
Skåne
Hemester, del 1 När pandemin slog till förra året började vi hemestra som aldrig förr. Även i år lockar lokala sevärdheter många och därför handlar vår sommarserie om hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra.
I första delen får vi följa med Sophie Lossing på en personlig resa till Wanås – en plats som ständigt ger henne många fina minnen.

Allt är femtio nyanser av grönt och lummigt bortom lummighet. Skogen som är en slottspark, som är en konstutställning, som är en sinnenas plats för stora och små, visar sig från sin allra vackraste försommarsida. Vi är på upptäcktsfärd på Wanås, precis som vår familj varit varje år sedan parkens begynnelse.

Då i slutet av åttiotalet var Wanås långt ifrån den vallfärdsort för turister den nu har utvecklats till. Det fanns ingen restaurang, ingen tjusig butik. Ingen tog entré och skogen med dess verk blev en outforskad kontinent för vuxna och barn – och på något sätt vårt Wanås. Verken var dessutom lekvänliga tack vare att de flesta var oförstörbara. Man kunde klättra, kana och upptäcka utan att fördärva något.

Tegelbyggnad.
Per Kirkebys tegelbyggnad.
Foto: Sophie Lossing

Parken har ständigt förändrats. Varje år har det tillkommit något nytt att utforska. Antingen ett permanent verk eller tillfälliga utställningar – och installationer av konstelever. De senare har stått för en av de mer handfasta överraskningarna och blivit ett skrattminne i familjen. Några estetelever hade gjutit egna glasspinnar. Där stod de med en låda på magen mitt i skogen och frågade om vi ville ha glass. Det ville vi naturligtvis och bruna chokladglassar delades ut. Glasspinnarna hette Doris och Magnus sas det. Vi upptäckte snabbt den karaktäristiska formen av bajskorvar. Ungarna skrattade förstås och åt glatt upp, men jag tappade plötsligt aptiten.

En annan installation som fastnat i vårt kollektiva familjeminne är den armé av små, vita hattifnattar som vällde ner för en slänt i skogen. De var nog inte tänkta att vara Tove Janssons små ansiktslösa, stumma figurer, men de liknade dem på pricken. De var lite otäcka, men spännande för två små barn, och förresten är de bara farliga vid åskväder, för då blir de elektriska.

Man i lada.
Förra årets utställning i den stora ladan.
Foto: Sophie Lossing

I parken har vi genom åren sett färggranna vidunder rusande fram i en ravin, Louise Bourgeois gigantiska spindel Maman, blommande lin på ett fält, tvätt fladdrande i skogen. Och så har vi de numera kära vännerna, de permanenta verken. Per Kirkebys tegelbyggnad var en favorit för barnen. Inte för att själva verket var så kul, men på marken fanns grus med pyttesmå fossiler i. Där kröps det och letades trilobiter och ammoniter, och konsten blev helt oväntat en lektion i geologi. Nu har gruset bytts många gånger, men tittar man noga på strategiska platser syns fortfarande en och annan krumelur.

Ja, allt förändras och vissa verk saknas och sörjs, som gungan som hängde massor av meter upp i ett gigantiskt träd. Där hade vi hisnande roligt. Men annat spännande och häftigt kommer till. Ett av de mest suggestiva verken är där barn ropar ”mamma” mitt i skogen. Det är förstås bara en högtalare, men jag tror inte det finns en enda mamma, oavsett ålder, som inte hajar till över den rädda rösten. Adrenalinhöjande så det förslår.

Olustigt är också Robert Wilsons shakerlika kapell. Inifrån kommer rabblande ord – en dikt som läses i snabb takt. Mycket läskigt trots att ingenting egentligen händer.

Diabassten.
Pål Svenssons Sprungen ur.
Foto: Sophie Lossing

Lugnare och framför allt vackert är Pål Svenssons diabassten där trädens kronor och himlen speglar sig, även betraktaren kommer med i bilden. En hel värld i stenen.

Men det finns också vass humor, som Ann-Sofie Sidéns kissande kvinna. En kommentar till alla nakna mansskulpturer och inte minst till kända Manneken Pis. I år finns också Martin Jacobsons scenografi till Jonas Gardells Queen of F*cking everything i den stora ladan. Kitchiga, vanvettigt färggranna blir de som ett finger i luften i den gamla byggnaden.

Och det är väl det som är konstens storhet och makt, att förflytta, skapa och förstärka tankar och känslor. Man kan bli berörd av det vackra, konfunderad, oförstående, arg, sorgsen, likgiltig. Allt är rätt och allt är okej. Ingen kan ju faktiskt säga vad som är konst utom konstnären själv. Och bra eller dåligt, ja det bestämmer du.

Kuliss med en svan.
En kuliss från Jonas Gardells show.
Foto: Sophie Lossing

Så för att avrunda där jag började. Det är lätt att bli nostalgisk och vilja ha kvar det som varit. Men livet rullar på och världen går framåt. För att konstparken på Wanås ska leva behövs många besökare, restaurangätare och hotellgäster. Men det finns plats. Skogen är stor och minnena består ju, och kanske har våra besök som familj bidragit till att båda barnen har konstnärliga yrken. Ett vet jag säkert, vi kommer att fortsätta besöka Wanås konst, så länge vi har fötter att gå med.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL