Utrikes

Två dagar utan dödsfall i Danmark och Finland

En avdelning för provtagning för coronaviruset i Aalborg i Danmark. Arkivbild.
En avdelning för provtagning för coronaviruset i Aalborg i Danmark. Arkivbild.
Fotograf: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Danmark har för första gången sedan det första coronadödsfallet i landet registrerades inte haft några nya dödsfall under två dagar i rad, skriver Ritzau.

Inte heller i Finland har några nya dödsfall med koppling till covid-19 inträffat de två senaste dygnen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Solbergs popularitet ökar i Norge

Norges stadsminister Erna Solberg.
Norges stadsminister Erna Solberg.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Utrikes
Utrikes

Stödet för Norges statsminister Erna Solberg har ökat under coronakrisen. I Dagbladets partibarometer vill 36 procent av de tillfrågade att Solberg ska leda landet. I februari låg det stödet på 21 procent.

Endast en gång tidigare har Solberg uppnått ett bättre resultat i mätningen. Det var i februari 2018, då 40 procent ansåg att hon var bäst lämpad som statsminister.

Utrikes

Kina: Trumps utspel är vårdslöst

USA:s president Donald Trump på fredagen.
USA:s president Donald Trump på fredagen.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hongkong och Kina kommer inte att låta sig hotas av Donald Trumps utspel om Pekings nya riktlinjer. Det säger företrädare för Hongkongs ledning efter det att den amerikanske presidenten hotat att upphäva Hongkongs speciella status gentemot USA.

Trump har gått till verbal attack mot regeringen i Peking och de beslut som den i veckan har fattat om Hongkong, som har en särställning som speciell administrativ region inom Kina.

– Vi kommer att agera för att upphäva Hongkongs favoriserade ställning, sade Trump med hänvisning till amerikansk särbehandling av Hongkong i relation med Folkrepubliken Kina i stort, som varit en förutsättning för Hongkongs möjlighet att vara ett finansiellt centrum globalt.

– Våra åtgärder kommer att vara starka, våra handlingar meningsfulla, sade Trump utan att precisera en tidsplan eller vilka åtgärder som väntar.

"Vi gör rätt"

Men vad USA än beslutar sig för spelar ingen roll, enligt Hongkongs säkerhetsminister.

– Jag tror inte att de kommer att lyckas med några av sina hot, för vi anser att det vi gör är rätt säger John Lee.

Han får medhåll från regionens justitieminister Teresa Cheng, som säger att Trumps utspel är ogrundade.

I Peking skriver den statskontrollerade tidningen Global Times i en första kommentar att Trumps agerande är "vårdslöst och godtyckligt".

"Djupa band"

Över 1 300 amerikanska företag har kontor i Hongkong. Ordföranden för den amerikanska handelskammaren i staden, Tara Joseph, säger i en kommentar att det kommer ta tid för de amerikaner som bor i Hongkong att utvärdera vilka biverkningar Trumps utspel får för dem.

– Många av oss har djupa band till den här staden och med Hongkongborna. Vi älskar Hongkong och det här är en sorgens dag, säger hon.

Utrikes

Demonstranter trotsar utegångsförbudet

Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Oroligheterna som bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande fortsätter i USA.
Demonstrationer fortsatte i Minneapolis och St Paul även efter att ett utegångsförbud under kvällen börjat gälla.
"De kan inte gripa oss alla", ropade de protesterande.

Klockan 20.00 lokal tid i Minnesota, 03.00 i svensk tid, började det utegångsförbud Minneapolis borgmästare Jacob Frey utlyst för Minneapolis och St Paul att gälla.

Men gatorna i de centrala delarna av båda städerna var vid 22-tiden fortsatt fyllda av demonstranter, som kräver rättvis behandling av afro-amerikaner. Demonstranterna kräver att samtliga fyra vita polismän som var inblandade i George Floyds död ska gripas, annars lämnar de inte städernas gator.

"De kan inte gripa oss alla", hördes de många hundra demonstranterna ropa utanför den polisstation i Minneapolis som under natten till fredag brann ner, uppger tidningen Star Tribune.

Enligt USA Today besköt polisen de demonstranter som kom nära polishuset med gummikulor, men lämnade sedan platsen helt. På andra håll sköt nationalgardet tårgas mot de som protesterade på gatorna.

Tv-bilder visar hur flera bilar och sophögar satts i brand på flera ställen i staden.

Marsch på motorväg

Fredagen hade dessförinnan präglats av en spänd stämning, där såväl invånare som inkallad polis och nationalgarde väntade på vad som skulle hända härnäst. Samtidigt säkrade butiksinnehavare sina egendomar och spikade på flera håll för butiksfönster eller sopade upp det som var kvar av sina nu sönderslagna fönster.

Tidigt under kvällen, före utegångsförbudet trätt i kraft, marscherade ett tusental demonstranter på en motorväg och gick mot Minneapolis stadskärna. Inga större oroligheter rapporterades under den marschen, där flera medborgarrättsaktivister talade, och även försökte få demonstranterna att inte bryta mot utegångsförbudet.

Utegångsförbudet gäller fram till 06.00 lokal tid och ska också gälla för natten till söndagen. Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar, närmare 9 500 kronor i böter.

Vita huset stängdes

Protesterna fortsatte under fredagen även i flera andra städer. I bland annat Chicago, Detroit och Memphis ordnades stora demonstrationer. I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor, där flera rutor förstördes, och även här visar tv-bilder brinnande bilar sent på kvällen, lokal tid. I New York skadades minst en polis i en mindre sammandrabbning med demonstranter, minst fem personer greps.

Även Washingtons gatubild dominerades av demonstrationer. Där stängde särskilda polisen Secret service som en säkerhetsåtgärd stängde av Vita huset. Under en timmes tid fick ingen komma in eller lämna området. Stängningen ska ha föranletts av att hundratals personer samlats utanför Vita huset och polis ingripit mot minst en demonstrant.

Poliserna utreds

Det var inte bara George Floyds död som samlade folkmassor. I Indianapolis samlades ett demonstrationståg för att protestera mot dödandet av en annan svart man, 21-årige Dreasjon Reed, som sköts till döds av polis i staden i början av maj, rapporterar tidningen Indystar.

Våldsamheterna bröt ut sedan George Floyd dött under ett polisingripande i måndags. En polis som filmades då han under nästan nio minuter pressade sitt knä mot Floyds nacke greps på fredagen. Han misstänks för dråp alternativt vållande till annans död.

De andra tre poliserna som syns i videon har inte gripits, men enligt åklagaren Mike Freeman i Hennepin, det administrativa område där fallet prövas, utreds även deras roll i Floyds död. Samtliga fyra har avskedats.

Martin Yngve/TT

Säkerhetsvakter står utanför Vita huset i Washington på fredagen medan demonstranter protesterar utanför grindarna.
Säkerhetsvakter står utanför Vita huset i Washington på fredagen medan demonstranter protesterar utanför grindarna.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Utrikes

Osäkert väder hotar helgens rymdfärd

Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.
Astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken lämnar kapseln Crew Dragon efter onsdagens avbrutna försök att skjuta upp raketen.
Fotograf: SpaceX/AP/TT
Utrikes
Utrikes Lyfta eller inte lyfta?
Nasa väntar spänt på väderleksprognoserna för Florida för att kunna avgöra om den privata Space X-raketen kan skjutas upp under lördagen. Under fredagskvällen uppgav Nasa att chansen var 50 procent.
PREMIUM

Uppskjutningen av Space X-raketen var planerad för i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till uppskjutningen från Kennedy Space Center ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdfärden, och ett nytt försök planerades för lördagskvällen, svensk tid.

Men vädergudarna har inte helt varit på projektets sida och ett åskoväder ser ut att dra in över området utanför Orlando under lördagen. Nasa väntar med ett slutgiltigt beslut till lördagsmorgonen i Florida och flaggar för att uppskjutningen kan flyttas ännu en dag, till klockan 21.00 söndag kväll, svensk tid. Då väntar bättre väder för en rymdfärd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump skärper tonen mot Kina om Hongkong

President Donald Trump anklagar Kina för dess beslut om Hongkong.
President Donald Trump anklagar Kina för dess beslut om Hongkong.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Donald Trump går till skarpt angrepp mot Pekings nya riktlinjer för Hongkong. Trump beordrar en revidering av Hongkongs speciella status gentemot USA.
PREMIUM

USA:s president valde Vita husets rosenträdgård för ett riktat verbalt angrepp mot regeringen i Peking och de beslut som Folkrepubliken Kina fattat i veckan om Hongkong som har en särställning som speciell administrativ region inom Kina.

– Vi kommer att agera för att upphäva Hongkongs favoriserade ställning, säger Trump med hänvisning till amerikansk särbehandling av Hongkong i relation med Folkrepubliken Kina i stort, som varit en förutsättning för Hongkongs möjlighet att vara ett finansiellt centrum globalt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Utrikes

Bulgarien öppnar gränsen

Social distansering under en gudstjänst i Bulgariens huvudstad Sofia i påskas.
Social distansering under en gudstjänst i Bulgariens huvudstad Sofia i påskas.
Fotograf: Valentina Petrova/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Bulgarien öppnar sina gränser för EU-medborgare. Från och med måndag slopas den obligatoriska karantänsperioden på 14 dagar för resande från EU. Men inte för svenskar.

Sverige är ett av åtta länder som undantas från lättnaderna, och svenska medborgare som vill in i landet måste fortsatt hålla sig till två veckors karantän.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA bryter med WHO

USA:s president Donald Trump bryter med WHO.
USA:s president Donald Trump bryter med WHO.
Fotograf: Alex Brandon
Utrikes
Utrikes USA avslutar samarbetet med WHO och drar tillbaka sitt medlemskap. Det meddelar Donald Trump i ett tal i Vita husets rosenträdgård. Presidenten hävdar att Kina har total kontroll över WHO.
– Det är en allvarlig upptrappning, säger USA-experten Frida Stranne.
PREMIUM

I ett kort framträdande säger Trump att USA inte längre kan stödja organisationen. Han hänvisar bland annat till att WHO inte genomfört reformer som USA krävt.

– Vi har specificerat vilka reformer som måste genomföras och har varit i direkt kontakt med dem, men de har avstått från att agera, säger Trump.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polis gripen efter dödsfall som väckt raseri

Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Dramatiska scener utspelade sig utanför polisstationen i Minneapolis tredje distrikt under natten till fredag. Polisstationen stacks i brand av demonstranter som är upprörda över polisens övervåld mot svarta.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minneapolis inför utegångsförbud efter dagar av protester som lett till förstörelse och brand.
Våldsamheterna bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande. En polis som filmades då han pressade sitt knä mot Floyds nacke har gripits.
PREMIUM

– För ögonblicket har vi inte ytterligare information om beslutet. Det kommer att komma från den lokale åklagaren, jag ville bara säga att (polismannen) är i förvar, sade John Harrington som leder Minnesotas myndighet för allmän säkerhet, enligt CNN.

Åklagaren Mike Freeman i Hennepin, det administrativa område där fallet prövas, säger till CNN att "utredning pågår", och att utredningen även rör ytterligare tre poliser som deltog i gripandet. Mannen blev efter händelsen avskedad, liksom hans tre kollegor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL