Inrikes

Rekordstor plantering av viktigt ålgräs

Dykare som planterar ut ålgräs. Arkivbild.
Dykare som planterar ut ålgräs. Arkivbild.
Fotograf: Eduardo Infantes /Göteborgs universitet
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

8 000 kvadratmeter ålgräs ska planteras på havsbotten i Kosterhavets nationalpark, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sedan tidigare har många ålgräsängar försvunnit i Bohuslän, vilket bland annat lett till övergödning, grumligare vatten och färre torskar. Sedan 80-talet har runt 60 procent av ålgräsängarna försvunnit i Bohuslän, och enligt forskning vid Göteborgs universitet har det kostat Sverige miljarder kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bivänligaste kommunen korad

I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Arkivbild.
I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Arkivbild.
Fotograf: Paul Kleiven/NTB scanpix / TT
Inrikes
Inrikes Bort med hårdsnaggade grönytor och in med blommande ängsmarker – om de vilda bina får bestämma.
Enligt Naturskyddsföreningen går det åt rätt håll i många kommuner och allra bäst går det i Helsingborg, som nu utses till Sveriges bivänligaste kommun.

– Det är positivt att så mycket har skett ute i kommunerna, det har skett en stor förändring, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Mer än 60 procent av kommunerna har börjat ställa om gräsmattor till ängsmark och ungefär lika många har ett pågående arbete med att fasa ut kemiska bekämpningsmedel, visar föreningens enkät som 212 kommuner svarat på.

Livsviktigt arbete

I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Det är på sikt ett hot också mot människan, framhåller Naturskyddsföreningen i sin rapport.

Bin och andra pollinatörer utför ett livsviktigt arbete. Nästan 90 procent av alla blomväxter pollineras av djur och om pollinatörerna trängs undan påverkar det också matproduktionen.

Men är det ett kommunalt ansvar att tänka på bin?

– Det är självklart inte bara kommunernas ansvar, det här är ett ansvar som vi alla har, säger Karin Lexén.

Men kommunerna kan påverka mycket, tillägger hon.

– De har både gräsmattor och blomsterarrangemang, de har offentliga matbespisningar och möjlighet att gynna till exempel ekologiska lantbrukare. Därför finns det mycket de kan göra för att bidra till ett mer bivänligt land.

Helsingborg bivänligast

Nu koras alltså Helsingborg till bivänligaste kommun, medan Göteborgs stad blir silvermedaljör. Motala kommun delar bronsplatsen med Lomma kommun.

Utgångspunkten för rankningen är kommunernas enkätsvar, till exempel om de har en aktionsplan för att gynna pollinatörer och om de har inventerat miljöer som är bra för dem.

Att ha en långsiktig plan som är välförankrad i kommunen är avgörande, menar Karin Lexén.

– Annars blir det här mer beroende av enskilda entusiastiska tjänstemän.

En annan faktor som gett poäng i rankningen är om kommunerna har en ambition att öka inslaget av ekologisk mat i skolor och andra kommunala verksamheter, detta eftersom ekologisk produktion ger mer blommande marker.

Minskade kostnader

Positiva bieffekter för kommuner som strävar efter att gynna pollinatörer är att kostnaderna för bekämpningsmedel och gräsklippning minskar.

Karin Lexén pekar också på att inte bara bin och fjärilar, utan även människor, mår bra av större biologisk mångfald.

– En blommande kommun är också något som är väldigt bra för kommunens medborgare.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Bivänligaste kommun

Topplistan över kommunernas bivänlighet baseras på en enkät som 212 av 290 kommuner besvarat.

Helsingborg utses till bivänligast, därefter placerar sig Göteborg.

Motala och Lomma har en delad tredjeplats, Nybro och Sollentuna har en delad femteplats, Borlänge får en sjundeplats och Järfälla, Linköping och Leksand hamnar på en delad åttondeplats.

Kommunerna har poängsatts utifrån svar på en rad frågor, bland annat om de har en aktionsplan för att gynna pollinatörer, om de har gjort en inventering, om kommunala gräsytor omvandlas till ängar och blommande mark, om kemiska bekämpningsmedel undviks, om lantbrukare får stöd för att skapa blommande vägkanter, om hänsyn tas till pollinatörer vid planering av nya områden, om invasiva växtarter bekämpas, om ekologisk mat serveras i skolor och andra verksamheter, om ekologiska lantbrukare gynnas, om naturbete gynnas, om informationsarbete kring pollinatörer pågår samt om skolor och förskolor involveras i arbetet.

Källa: Naturskyddsföreningen

Inrikes

Mordåtalad pojkvän förhörs i Wilma-rättegång

Kammaråklagare Jim Westerberg ska i dag förhöra 17-åriga Wilmas mordåtalade pojkvän i Uddevalla tingsrätt. Här går åklagaren in i rättssalen tidigare under veckan.
Kammaråklagare Jim Westerberg ska i dag förhöra 17-åriga Wilmas mordåtalade pojkvän i Uddevalla tingsrätt. Här går åklagaren in i rättssalen tidigare under veckan.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Nu är det dags för den mordåtalade 23-åringen att svara på frågor i rättegången om 17-åriga Wilmas död i Uddevalla. Han nekar till alla anklagelser, men ska under fredagen förhöras i tingsrätten. I polisförhören har mannen varit fåordig, enligt åklagaren.

Wilma försvann i november. Endast en av hennes kroppsdelar har hittats, gömd i en väska i den 23-årige pojkvännens lägenhet, där paret bodde. Resten av flickans kvarlevor har inte kunnat hittas, trots stora sökinsatser av både polisen och frivilliga organisationer.

23-åringen är åtalad för mord och brott mot griftefriden, som i detta fall innebär att han anklagas för att ha styckat flickans döda kropp.

När rättegången inleddes tidigare i veckan, nämnde kammaråklagare Jim Westerberg att man under utredningen hållit många förhör med den misstänkte.

– Vi har lagt fram, pö om pö, skriftlig bevisning som han har fått kommentera. Det har inte kommit nånting, sade Jim Westerberg.

Ett mål åklagarna säger sig ha haft var att få information om var Wilmas kropp kan finnas.

– Men det har inte lyckats, han har inte pratat. Han har valt att hålla tyst, sade Jim Westerberg i tingsrätten i tisdags.

Det har inte gått att fastställa vad som orsakade flickans död. Men åklagarna har radat upp omständigheter som är besvärande för 23-åringen. Förutom kroppsdelen fanns omfattande spår av blod i mannens lägenhet, och i soppåsar som åklagaren anser kan knytas till 23-åringen och Wilma.

Dagens förhandling inleds med att Wilmas syster svarar på frågor inför rätten. Efter det ska pojkvännen förhöras.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar helt till brotten.

28 maj: Rättegången fortsätter. Wilmas föräldrar talar inför rätten som vittnen.

Inrikes

Personal inom äldrevården oroas på jobbet

Enligt en enkät som Smittskydd Stockholm har genomfört har personal på minst 40 äldreboenden i Stockholm varit oroliga över att gå till jobbet. Arkivbild.
Enligt en enkät som Smittskydd Stockholm har genomfört har personal på minst 40 äldreboenden i Stockholm varit oroliga över att gå till jobbet. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Personal på över 40 äldreboenden i Stockholm uppger i en enkät att de under coronapandemin har varit oroliga över att arbeta, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta har resulterat i bland annat sjukskrivningar, säger chefer inom äldrevården.

"Personal har inte vågat arbeta, en del har sjukskrivit sig på grund av det. Många vägrar fortfarande gå in till smittade/misstänkt smittade personer" skriver en verksamhetschef i ett enkätsvar till Smittskydd Stockholm.

I en liknande enkät i Södermanland framkommer det att personal inom äldrevården har känt oro över arbetet.

Inrikes

Spänd väntan inför danskt gränsbesked

Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.
Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Timmeslånga bilköer med danskar på väg hem vid svenska sidan bron – samtidigt som irritationen i Skåne växer över Danmarks stängda gräns.
I dag väntas danska regeringen lämna besked om man öppnar upp mot Sverige – eller ej.

– Jag hoppas att man öppnar upp så att vår arbetsmarknadsregion faktiskt får en möjlighet att hämta sig, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT i väntan på besked.

På svenska sidan är ett kommande besked från Danmark inte bara en fråga om sommarens resor och turism, utan om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter. Öresundsregionen har med stängda gränser nämligen fått sig en rejäl törn under våren, om man får tro Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Det är ju illa, det är många tusen som dagligdags arbetspendlar och vi tappar fart.

Timslånga bilköer

Danskarna har dock, till skillnad från svenskarna, fritt kunnat vistas på andra sidan sundet under coronatiden. Under våren har många valt att åka till sommarstugan, besöka krogar och affärer eller passa på att njuta av svensk natur, samtidigt som hemlandet befunnit sig i lockdown.

Vid Kristi himmelsfärdshelgens slut höjde en del också förvånat på ögonbrynen då bilder av timslånga köer med danska fordon på den svenska sidan av Öresundsbron spreds i medierna. För hittills har svenskar och andra bara fått resa in i Danmark om de har jobb eller andra särskilda skäl. Först nyligen gavs även grönt ljus för invånare i de nordiska länderna, liksom Tyskland, att åka till ägd sommarbostad eller för att träffa danska barnbarn eller käresta.

har dock danska regeringen lovat att komma med besked om hur det blir med gränserna inför turistsäsongen. Flera danska oppositionspartier har tidigare gjort klart att man enbart vill öppna mot Tyskland och Norge – inte Sverige.

Orsaken? Den svenska coronastrategin.

Mer smitta i Köpenhamn

Det är ett argument som Malmös kommunalråd inte köper – dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne.

– Jag hoppas att man sätter ett partipolitiskt spel åt sidan och ser att båda våra länder tjänar på att vår region får vara med och driva utveckling. Vi blir starkare när vi jobbar tillsammans, understryker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och fortsätter:

– Sedan tänker jag att olika länder måste få ha olika strategier för att begränsa smittspridingen. Men eftersom smittspridningen faktiskt är högre i Köpenhamn än hos oss blir det inte ett logiskt argument.

Expert: Risk för skåningar själva

Borde åtminstone inte skåningarna då få ta sig över gränsen i sommar?

Nej, inte om man ska lyssna på de danska experter som tillfrågades av danska dagstidningen Berlingske tidigare i veckan.

– Om du ser det på längre sikt så riskerar man att några av dessa skåningar blir smittade. Därefter kan de ta smittan hem och så kan den spridas i Skåne, och så kan nästa grupp som kommer över smitta andra, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Köpenhamns universitet, till tidningen.

Nils Strandberg Pedersen, tidigare chef för Statens Seruminstitut i Danmark, tycker inte heller att det låter som en bra idé med skåningar, eftersom han inte är helt säker på att smittspridningen i Skåne faktiskt befinner sig på en stabil nivå.

– Sverige är för ögonblicket ett av de hårdast drabbade länderna, och det tycker jag också att man bör ta hänsyn till, säger han till Berlingske.

Anna Karolina Eriksson/TT

Malmö – bara en kort åktur från Köpenhamn. Men under coronapandemin har gränserna varit stängda för alla svenskar som inte har särskilda skäl. Arkivbild.
Malmö – bara en kort åktur från Köpenhamn. Men under coronapandemin har gränserna varit stängda för alla svenskar som inte har särskilda skäl. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson / TT

FAKTA

Fakta: Dessa har hittills tillåtits fortsatt inresa

Så här har reglerna om inresa i Danmark sett ut under coronaepedemin:

Danska medborgare tillåts alltid att resa in i Danmark. Andra nekas inresa om de inte har särskilda skäl.

Vanliga familjebesök, turistbesök, affärsresor eller studieresor är inte tillåtna.

Exempel på särskilda skäl är personer som:

• bor eller arbetar i Danmark, även egenföretagare som utför jobbuppdrag i landet.

• ska transportera varor in i eller ut ur landet.

• har umgängesrätt med minderåriga barn i Danmark, som de vill träffa.

• besöker svårt sjuka eller döende familjemedlemmar.

• reser in i landet på grund av pågående vård eller behandling i landet.

• ska delta i en begravning eller medverka i en domstolsförhandling.

• studerar i Danmark, om inte utbildningen är stängd och studenterna erbjuds distansundervisning.

Från och med i början av veckan får invånare i de nordiska länderna samt tyskar resa in om de har en dansk partner, ett barnbarn som bor i landet eller äger en sommarbostad i Danmark.

Inrikes

Nya regler för utekatter – måste kastreras

Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Fotograf: Arno Burgi/AP/TT
Inrikes
Inrikes Enligt nya förskrifter från Jordbruksverket måste ägarna till landets utekatter snart se till att deras husdjur inte kan föröka sig oplanerat.

Från och med den 15 juni gäller nya regler för landets hundar och katter – det meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Förändringarna berör framförallt ägarna till utekatter, som då kommer att bli skyldiga att se till att katten antingen är kastrerad eller på något annat sätt inte kan föröka sig. Syftet med de nya reglerna är att underlätta för djurägarna att göra rätt och att minska antalet hemlösa katter, enligt Jordbruksverket.

Beskedet från Jordbruksverket välkomnas bland annat av organisationerna Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt, som båda arbetat med frågan under en längre tid.

"Välkommet besked"

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, berättar att organisationen också har bidragit under arbetet med att ta fram de nya reglerna.

– Vi har suttit med i en arbetsgrupp på Jordbruksverket som har tagit fram de här föreskrifterna och just den här punkten har varit väldigt viktig för oss. För att komma till rätta med problemet med hemlösa katter är det just det här som behövs – det och id-märkning av djuren, säger hon.

Enligt Åsa Hagelsted är det stora antalet hemlösa katter i landet ett stort problem – som också innebär ett svårt lidande för djuren.

– Många av katterna som föds ute är oönskade och blir ofta förvildade. Försöker man rädda dem är det svårt att få dem riktigt tama, och många klarar sig heller inte, säger hon.

"Blir normerande"

Dagens besked från Jordbruksverket berör också många svenskar. Enligt siffror från myndigheten lever drygt två miljoner hundar och katter i Sverige – och en femtedel av de svenska hushållen har minst en katt och ungefär 15 procent av hushållen har en hund.

Och trots att det finns kritik mot de nya föreskrifterna säger Åsa Hagelstedt att hon tror att de kommer att hörsammas av de flesta.

– Visst, alla kommer inte att lyda, men inte minst nu i coronatider vet vi ju att svenskar är bra på att följa regler. Ibland ligger fokus på vem ska kontrollera att de följs, men viktigare än så är att de är normerande. Och det gör i sin tur att det blir ett socialt tryck och att fler bli medvetna, säger hon.

Anna Grönberg/TT

Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter. Arkivbild.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg/TT

FAKTA

Fakta: Nya djurskyddsregler för hundar och katter

Målet med de nya reglerna är att stärka djurskyddet för hundar och katter, tydliggöra hundar och katters behov, tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens samt underlätta för djurhållaren att följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

De nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

(Källa: Jordbruksverket)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Inrikes

Stora beslag av undermålig skyddsutrustning

Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

Enligt tullen kommer det in mängder av skyddsutrustning i landet som inte uppfyller säkerhetskraven, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Alla vill ju se till att skydda personalen och stoppa smittspridning och då finns det tyvärr lycksökare som utnyttjar oron och tar tillfället i akt att försöka släppa ut undermåliga produkter på marknaden, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, till TV4.

Sammanlagt har 40 000 visir, munskydd och annan skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven beslagtagits från mitten av april till början av maj.

– Det är ju en viktig uppgift att vi, i samarbete med andra myndigheter, kan stoppa produkter som inte uppfyller säkerhetskraven. Risken är annars katastrofala följder både för den som använder skyddsutrustningen och för patienten som vårdas om smittan kan spridas när de tror att de är skyddade, säger Per Holgersson, nationell specialist på produktsäkerhet på Tullverket, till TV4.

Inrikes

Sjuksköterska åtalas i stor narkotikahärva

En sjuksköterska misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden. Arkivbild.
En sjuksköterska misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes En sjuksköterska inom kriminalvården misstänks bland annat för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel från sin arbetsplats. Nu åtalas hon misstänkt för att vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden, skriver Borås Tidning.

– Hon tillkom som misstänkt i samband med husrannsakningarna i det här stora narkotikaärendet, säger Joel Pollnow, kammaråklagare i Borås, till tidningen.

Tre män står redan åtalade för grova narkotikabrott då polisen bland annat har hittat tre kilo amfetamin i en bil samt utrustning för narkotikaframställning i en bostad.

– Om inte vi ingripit så hade det troligtvis framställts ännu mer amfetamin i stugan. Både anträffade ingredienser och utrustning tyder på det, och via telefonavlyssningen framgår också att fler kunder stod på tur, sade Magnus Reinholdsson, gruppchef vid Grova brott, till BT tidigare i veckan.

Den nu åtalade sjuksköterskan är sambo till en av de misstänkta männen och efter det att han hade gripits hittades dopningsmedel, amfetamin, pepparsprej samt flera olika narkotikaklassade läkemedel, vissa förpackade i en dospåse med etikett från kriminalvården, i parets hem.

Kvinnan förklarar det med att hon tagit hem påsar från sitt arbete, men att hon inte har någon aning om hur narkotikan hade hamnat där. Hon nekar till alla anklagelser förutom innehav av pepparsprej.

Rättegången mot samtliga inblandade inleds om två veckor.

Inrikes

Skärmflygare kraschade utanför Lund

En skärmflygare kraschade under torsdagskvällen utanför Lund. Arkivbild.
En skärmflygare kraschade under torsdagskvällen utanför Lund. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man fördes till sjukhus efter att ha kraschat med ett skärmflygplan på en åker utanför Lund på torsdagskvällen, skriver Sydsvenskan.

Det var skärmflygaren själv som larmade om olyckan. Han flög en så kallad paramotor, då flygaren har en propellermotor hängande på ryggen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL