Kultur och nöje

Ola hittade kraft i Brother Leo

Kultur och nöje
Kultur & Nöje För ett par år sedan intog Ola Svensson alter egot Brother Leo, som tvingade honom att gå långt utanför sin comfort zone. Efter en succé i England är det nu dags för Brother Leo att erövra Sverige med den nya singeln ”Hallelujah”, där han är mer personlig än någonsin.

Efter sin medverkan i Idol 2005 gick allt snabbt för Lundasonen Ola Svensson. Som 19-åring väntade plötsligt en stor popkarriär och de följande åren blev en intensiv tid och resa med två albumsläpp på stora bolag innan han startade sitt eget skivbolag Oliniho records och släppte ytterligare två plattor. Lägg till två år som tävlande i Melodifestivalen, vinnare av tv-programmet Körslaget och turnéer runt om i världen. Men 2014, när Ola hunnit bli 28 år, tog det stopp.

– Med sista skivan Carelessly yours, så var jag ute och spelade otroligt mycket i Europa, men när jag kom hem från det äventyret så var jag både trött och utmärglad. Vad skulle jag göra nu? Jag kände att jag hade gjort så mycket i hela världen och visste faktiskt inte hur jag skulle fortsätta, säger Ola Svensson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Italienska komedipionjären Franca Valeri död

Franca Valeri blev 100 år. Arkivbild.
Franca Valeri blev 100 år. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den italienska skådespelaren Franca Valeri är död. Hon avled nio dagar efter sin hundrade födelsedag, skriver La Stampa.

Valeri föddes i Milano 1920 och inledde sin karriär i radion innan hon slog igenom som skådespelare. Hon räknas som en pionjär vad gäller komiska roller inom den italienska filmen.

Under sin karriär gjorde Franca Valeri en lång rad biroller men också några huvudroller – bland annat mot Sophia Loren i "Il segno di Venere" från 1955.

Tidigare i år prisades Franca Valeri för sin livsgärning då hon tog emot hederspriset på den italienska filmgalan David di Donatello.

Kultur och nöje

Jimi Hendrix gitarr såld för 1,9 miljoner

Jimi Hendrix på Gröna Lund 1967. Arkivbild.
Jimi Hendrix på Gröna Lund 1967. Arkivbild.
Foto: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jimi Hendrix satte eld på flera gitarrer under sin korta men inflytelserika karriär. I början var han dock mer försiktig med sina instrument och nu har en gitarr som han spelade på under det tidiga 1960-talet sålts på auktion i USA.

Den japanska elgitarren, som saknar strängar men i övrigt är i gott skick, gick under klubban för 216 000 dollar – motsvarande 1,9 miljoner kronor.

skriver att Hendrix började spela med gitarren, vars fabrikat tycks vara okänt, efter att han lämnade den amerikanska militären 1962. Han ska ha använt den under åren före det stora genombrottet.

1966 köpte Jimi Hendrix sin första Fender Stratocaster, som kom att bli hans favoritgitarrmodell. I samma veva blev han upptäckt och i början av 1967 slog han sedan igenom stort med hits som "Hey Joe" och "Purple haze".

Jimi Hendrix dog i London 1970. Han blev 27 år.

Kultur och nöje

Osäker höst för körsångare i coronatider

Landets körer efterlyser besked från Folkhälsomyndigheten kring hur man ska kunna återuppta verksamheten i höst efter en vår med coronarestriktioner. Arkivbild.
Landets körer efterlyser besked från Folkhälsomyndigheten kring hur man ska kunna återuppta verksamheten i höst efter en vår med coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Våren i coronakrisens tecken var dyster för landets körer – nu efterlyser verksamheterna besked från Folkhälsomyndigheten för att kunna planera hösten.
– Vi behöver vägledning och strategier för att överleva, säger Karin Eklundh, förbundsdirektör i Sveriges körförbund.

Körsång är en av landets mest populära fritidssysselsättningar. Nära 600 000 personer sjunger i kör, men på grund av coronapandemin har verksamheterna under våren till stor del legat på is.

För att diskutera det svåra läget träffas därför landets fyra stora körorganisationer Ung i kör, Sveriges körledare, Sveriges kyrkosångsförbund och Sveriges körförbund den 11 augusti. Och enligt Karin Eklundh är oron bland medlemmarna stor efter internationella rapporter om risk för smittspridning vid körsång.

– Alla rapporter har spridit sig som en löpeld och många hör av sig med frågor. Det pågår också en debatt på sociala medier, där körledare bollar idéer fram och tillbaka.

"Stort vakuum"

Karin Eklundh berättar att coronakrisen under våren kom som en chock för landets körer.

– Under en veckas tid släcktes i princip all verksamhet ner. Det ledde visserligen till en stor digital kreativitet i körer med lite lägre medelålder – men alla klarade inte det utan lade i stället ned verksamheten. Och det kändes för många som att hamna i ett stort vakuum.

Karin Eklundh efterlyser nu tydligare vägledning från Folkhälsomyndigheten, som tros komma med ett besked kring körsångsverksamheten under den kommande veckan.

– Hittills har vi suttit still och inväntat myndigheternas riktlinjer – vi är ju inga experter. Nu behöver vi vägledning och strategier för att överleva. Det är en delikat balansgång – men vi gör som myndigheterna säger.

"Måste vara tydligt"

Även Pernilla Fagerlönn, som arbetar som körledare i Gällivare, där hon leder såväl barn- och ungdomskörer som en kör med vuxna medlemmar, efterlyser klarare direktiv från Folkhälsomyndigheten.

– Vad de än beslutar så måste det vara tydligt. Handlar det om restriktioner måste de vara genomtänkta och man måste tillfråga personer som arbetar med det här, så att man inser vilka effekter det får.

Precis som Karin Eklundh vittnar Pernilla Fagerlönn om en tung vår med inställda konserter och en rädsla inför framtiden.

– Nu vill vi komma i gång igen, men det finns självklart en oro. Många saknar den sociala och musikaliska samvaron. Den sociala samvaron är väldigt betydelsefull för många – och det är inte bra när den försvinner så här.

Och just den sociala aspekten av körsången är något som också Karin Eklundh vill lyfta fram.

– Vi ser risker och undrar om alla kommer att orka. Och vad händer med alla de personer som i sången hittat en viktig plats om kören läggs ned? Det är en psykisk aspekt av ett folkhälsoperspektiv – det betyder så mycket för människor att få sjunga tillsammans, säger hon och fortsätter:

– Det finns inte på kartan att körsång bara ska ske digitalt – det kan aldrig ersätta den fysiska upplevelsen av att sjunga i kör.

Anna Grönberg/TT

FAKTA

Fakta: Körsång i Sverige

Nära 600 000 personer sjunger i kör i Sverige.

Ung i kör, Sveriges körledare, Sveriges kyrkosångsförbund och Sveriges körförbund är de fyra stora organisationerna inom svenskt körliv.

Körsång har kopplats till flera fall av spridning av coronaviruset i länder runt om i världen, enligt Dagens Nyheter.

Skälet till smittorisken är att partiklar i utandningsluften – aerosoler – når långt från kroppen, särskilt i dåligt ventilerade lokaler med många människor.

Kultur och nöje

Regissören: "Matrix" är en transfilm

Lilly Wachowski bekräftar fansens teorier. Arkivbild.
Lilly Wachowski bekräftar fansens teorier. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Lilly Wachowski, som regisserade "Matrix"-filmerna med sin syster Lana Wachowski, bekräftar nu fansens teorier om att den klassiska science fiction-trilogin handlar om att vara en transperson och transition.

– Jag är glad över att det har kommit ut, säger hon i en Netflix-video enligt Deadline.

Lilly Wachowski berättar att tanken var att det skulle ha varit mycket tydligare i filmerna men att "de stora företagen inte var redo". Till exempel skulle rollfiguren Switch ha varit en man i den verkliga världen och en kvinna inuti the matrix – men filmbolaget Warner Bros sa nej.

Transpersoner ska dock ha förstått buskapet och ofta kommit fram till Wachowski för att tacka, säger hon.

Båda Wachowski-systrarna är transkvinnor. När de gjorde "Matrix"-filmerna hette de fortfarande Andy och Larry Wachowski.

Kultur och nöje

Blondie säljer låträttigheter till investerare

Debbie Harry på scen med Blondie. Arkivbild.
Debbie Harry på scen med Blondie. Arkivbild.
Foto: Grant Pollard/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Blondie-stjärnorna Debbie Harry och Chris Stein har sålt rättigheterna till 197 låtar, däribland hits som "Heart of glass" och "Rapture", till Hipgnosis Songs Fund, rapporterar BBC.

Köpesumman är hemlig men Harry och Stein säger i en kommentar att de är "glada över att samarbeta med ett progressivt företag".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Biografägarilska mot slopad "Mulan"-premiär

Yifei Liu har huvudrollen i 'Mulan'. Arkivbild.
Yifei Liu har huvudrollen i "Mulan". Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Protesterna mot att Disneyfilmen "Mulan" släpps på strömningstjänsten Disney plus utan att först ha haft biografpremiär växer. Nu ger sig även Tysklands största biografägarförbund in i debatten.
PREMIUM

Disneys storsatsning på en spelfilmsvariant av "Mulan" var tänkt att bli ett av årets stora dragplåster för världens biografer, men i juli meddelade mediekoncernen att man i stället släpper filmen digitalt på bolagets strömningstjänst Disney plus i början av september.

Beslutet att hoppa över biografpremiären har lett till stor ilska inom biobranschen. I Storbritannien har landets biografägarförbund kallat det för ett "långfinger till branschen" – och på en video syns en fransk biografägare slå sönder en affisch från "Mulan" med ett baseballträ i protest mot beslutet, skriver Deadline.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svensktoppen: Victor Leksell behåller förstaplatsen

Victor Leksell ligger kvar på förstaplatsen på Svensktoppen. Arkivbild.
Victor Leksell ligger kvar på förstaplatsen på Svensktoppen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I veckans Svensktoppen är det oförändrat bland topplaceringarna – där Victor Leksell, Darin och Miss Li ligger kvar. Miss Li är även veckans klättrare med långköraren ”Lev nu dö sen”, som klättrar fyra steg till nummer sex.
PREMIUM

1. (1) Victor Leksell: "Svag"

2. (2) Darin: "En säng av rosor"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sofia Wistam om kändisseglatsen: "Magiskt"

Sofia Wistam är en av deltagarna i säsong två av 'Över Atlanten'. Hon övertalades av sin man att medverka. 'Han sade: Det här kan du inte missa. Och det är jag glad för i efterhand', säger hon. Pressbild.
Sofia Wistam är en av deltagarna i säsong två av "Över Atlanten". Hon övertalades av sin man att medverka. "Han sade: Det här kan du inte missa. Och det är jag glad för i efterhand", säger hon. Pressbild.
Foto: Linus Nilsson/Dplay
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sex nya kändisar reser ut på öppet hav när "Över Atlanten" är tillbaka.
När seglatsen startade kunde deltagarna aldrig ana att de skulle återvända till en pandemi.
– Vi visste ju inte om det när vi seglade i väg, säger Sofia Wistam.
PREMIUM

Sofia Wistam och de andra kändisarna, ledda av proffsseglaren Gunnar "Gurra" Krantz, avseglade från Gran Canaria i slutet av januari och ankom till den karibiska ön St Martin tre veckor senare – när coronapandemin precis hade börjat bryta ut.

– Om vi hade startat senare så kanske vi inte hade fått gå i land, vem vet, säger Sofia Wistam, till vardags programledare för "Sofias änglar" i Kanal 5.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL