Sport

BBC: F1-stallen överens om budgettak

McLaren är ett av stallen som drivit på för ett sänkt budgettak. Arkivbild.
McLaren är ett av stallen som drivit på för ett sänkt budgettak. Arkivbild.
Fotograf: Zak Mauger/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Formel 1-stallen har enats om att sänka budgettaket med 30 miljoner dollar till 145 miljoner (motsvarande 1,4 miljarder kronor) inför nästa säsong, rapporterar BBC.

Säsongen därefter sänks gränsen för hur höga stallens budgetar får vara ytterligare, till 140 miljoner dollar, och till 135 miljoner säsongerna 2023–2025.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Världens bästa lämnar Mora – klar för Storvreta

Anna Wijk med VM-bucklan efter finalsegern mot hemmanationen Schweiz i december.
Anna Wijk med VM-bucklan efter finalsegern mot hemmanationen Schweiz i december.
Fotograf: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Sport
Sport Anna Wijk har utsetts till världens bästa innebandyspelare fyra gånger.
Nu lämnar stjärnan Kais Mora – för det allsvenska laget Storvreta, där hon även blir assisterande tränare.
"Det kan förhoppningsvis leda till att jag får fortsätta arbeta med innebandy när spelarkarriären är över", säger Wijk.

Efter tio år i Kais Mora är det dags för nya äventyr för innebandyveteranen Anna Wijk. 28-åringen, som i februari utsågs till världens bästa spelare för fjärde gången, skriver på Instagram att hon lämnar klubben för "nya utmaningar". Tidigare har hon antytt att den senaste säsongen – som avbröts på grund av coronakrisen – skulle kunna bli hennes sista i karriären, men under torsdagskvällen presenterades hon som nyförvärv av Storvreta.

"Var börjar man? Säsongen fick ett abrupt slut. Jag ville kriga om guldet en sista gång med Kais Mora, men hälsa & välmående går såklart först. Flyttlasset har redan gått till Stockholm & jag är äntligen sambo med min bättre hälft", skriver Anna Wijk.

I Storvreta, som spelar i allsvenskan, ska Wijk även vara assisterande tränare i jakten på att ta laget upp i SSL.

"Storvreta är en världsledande förening och har imponerande facit på herrsidan. Nu är målet att även damlaget ska ta sig upp i högsta serien och den resan vill jag gärna vara med på", säger Wijk till Storvretas hemsida.

Wijk har varit ryggraden i både Mora och det svenska landslaget de senaste åren. I december blev hon historisk när hon på väg mot Sveriges sjunde raka VM-guld blev den främsta poänggöraren i svensk landslagshistoria.

Förutom sina sex VM-guld är den främsta meriten SM-guldet med Mora 2015.

Sport

Virtuell publik när Mortensen räddade poäng

Århus–Randers spelades inför tomma läktare men fansen var ändå på plats – via virtuella biljetter.
Århus–Randers spelades inför tomma läktare men fansen var ändå på plats – via virtuella biljetter.
Fotograf: Henning Bagger
Sport
Sport Ingen publik – men absolut med supportrarnas engagemang.
När den danska fotbollsligan återstartade ramades matchen in av virtuella lösningar för att skapa en inbjudande atmosfär.
Hur det gick? Århus fick 1–1 hemma mot Randers.

Drive in-anläggning i parken Tangkrogen var inte det enda sättet att se den danska ligans första match sedan coronaavbrottet i mars.

Fansens erbjöds även att vara på plats på arenan – fast digitalt.

Via liknande lösningar som videomöten kunde supportrarna köpa en biljett för att precis som i vanliga fall "sitta" intill sina kompisar.

Bilderna från den virtuella lösningen visades sedan på storbildsskärmar – fullt synliga för spelarna – och dessutom var arrangörens plan att ordna så att ljuden från fansen även hördes på arenan.

– Vi ska försöka få supportrarna att sjunga sina sånger samtidigt, så blir det en relevant ljudbild inne på stadion också, sade Søren Højlund Carlsen, kommunikationschef för Århus, till Sydsvenskan inför matchen.

Matchen då? Simon Piesinger såg till att Randers tog ledningen i den 36:e minuten och det var först på tilläggstid som hemmalaget Århus lyckades kvitterade genom Patrick Mortensens 1–1-mål i 92:a minuten.

Nästa match i danska ligan spelas redan på fredagskvällen, då Silkeborg tar emot FC Nordsjælland.

Sport

ÖSK startar damverksamhet

Sport
Sport

Örebro SK, med sitt herrlag i fotbollsallsvenskan, har beslutat att starta damverksamhet. ÖSK Söders damverksamhet kommer att lyftas in i klubben, meddelar ÖSK efter torsdagens årsmöte.

ÖSK Söders damlag avslutade den förra säsongen på en sjundeplats i division 1 södra Svealand. Även föreningens F17-lag lyfts in i ÖSK Fotboll.

"Det här är en milstolpe i föreningens historia och ett viktigt steg för klubben. ÖSK Fotboll är en klubb som tydligt står för allas lika värde där alla ska känna sig välkomna i klubbens gemenskap. För oss är det då självklart att vi ska bedriva vår verksamhet på både herr- och damsidan", säger ÖSK:s ordförande Carl Pauly till klubbens sajt.

Exakt hur övertagandet av damverksamheten ska ske är ännu inte klart men ÖSK skriver att ambitionen är att det "ska ske så snabbt som möjligt".

Sport

Klartecken för Serie A-fotbollen

Cristiano Ronaldo och hans Juventus kan börja planera för en återstart i Serie A. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo och hans Juventus kan börja planera för en återstart i Serie A. Arkivbild.
Fotograf: Fabio Ferrari
Sport
Sport

Den 20 juni – då är Serie A-fotbollen tillbaka.

Italiens idrottsminister Vicenzo Spadafora meddelade beslutet efter det inbokade digitala mötet med det italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina.

– Italien startar upp igen och det är bara rätt att fotboll också kan komma i gång, säger han och förklarade att regeringen har godkänt de hälsoåtgärder som förbundet har föreslagit, plus en form av reservplan om ligan måste avbrytas igen.

– I och med det kan vi säga att ligan kan börja igen den 20 juni.

Fyra matcher återstår innan den 26:e omgången är komplett och efter det ska klubbarna spela tolv matcher för att slutföra ligan. Juventus, som jagar nionde raka ligatiteln, toppar tabellen på 63 poäng och Lazio är tvåa på 62.

Ligaspelet pausades den 9 mars på grund av coronapandemin.

Sport

Idrotten ansöker om 1,3 miljarder i stöd

'Jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda', säger RF-ordföranden Björn Eriksson. Arkivbild.
"Jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda", säger RF-ordföranden Björn Eriksson. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hur ska 500 miljoner räcka till 1,3 miljarder?
Den nöten ska Riksidrottsförbundet (RF) försöka knäcka när de ska fördela regeringens stödpaket till idrotten.
"En grannlaga uppgift", som RF kallar det.

"Som kräver finkänslighet". Så förklaras ordet grannlaga i Svenska Akademiens ordlista. Och det är troligen minst vad som krävs när RF ska fördela regeringens krispaket på 500 miljoner till de drygt 4 000 föreningar och förbund som sökt stöd på grund av coronaviruset för närmare 1,3 miljarder.

Föreningar har sökt för 1,12 miljarder kronor och förbund söker stöd för 140 miljoner kronor, skriver RF i ett pressmeddelande.

"Att regeringens stöd inte räcker till att kompensera alla föreningar och förbund är inte överraskande. Vi har en grannlaga uppgift att fördela stödet på bästa sätt", säger Björn Eriksson, ordförande på RF.

"Men jag kan redan nu säga att vi inte har möjlighet att kompensera alla fullt ut och troligen kommer alla inte heller känna sig helt nöjda."

Mellan den 1-15 maj kunde föreningar och förbund ansöka om stöd för ekonomiska konsekvenser på grund av coronaviruset under perioden 12 mars till 30 juni. Drygt 4 000 ansökningar kom in.

Riksidrottsstyrelsen förväntas ta beslut om fördelningen av stödpengarna den 11 juni för att idrottsföreningar ska kunna få pengarna före midsommar.

Men det kommer att behövas mer pengar, enligt Björn Eriksson.

"Stora evenemang som O-ringen och Gothia cup som går i juli är inställda, men får inte stöd i detta krispaket. Jag ser att vi kommer behöva ytterligare stöd från regeringen för att hålla idrottsrörelsen levande när restriktionerna drar ut på tiden", säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Sport

Tingsrätten tar inte om Kindbergs rättegång

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild.
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson / TT
Sport
Sport

Ångermanlands tingsrätt kommer inte att ta om rättegången där Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse, och hans två medbrottslingar till två och ett halvt respektive två års fängelse.

Det har hovrätten för nedre Norrland kommit fram till, och därför avslagit de dömdas begäran om återförvisning, rapporterar lokala medier.

– Det är lite dubbelt. De borde ha tagit om det med tanke på de fel som begicks men samtidigt är det skönt att en gång för alla få det ur världen, säger Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger till Östersunds-Posten.

Även Kindberg säger att det är skönt att få ett besked.

– För mig blev det en lättnad och väldigt, väldigt skönt att den processen är klar, säger Kindberg till tidningen.

Tingsrättsdomen har överklagats till hovrätten.

– Nu fokuserar vi på huvudförhandlingen i hovrätten och ser fram emot en friande dom, säger Jan-Åke Nyström, en av de dömdas advokat.

Sport

Bekräftat: PL planerar återstart den 17 juni

Manchester City-spelarna kan snart vara tillbaka på fotbollsplanen. Arkivbild.
Manchester City-spelarna kan snart vara tillbaka på fotbollsplanen. Arkivbild.
Fotograf: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport Den 17 juni är de engelska fotbollsfansens väntan över.
Då planerar Premier League att återuppta säsongen, förutsatt att alla säkerhetskrav är på plats, skriver ligan på sin webbplats.

Det är matcherna mellan Manchester City och Arsenal samt Aston Villa–Sheffield United, som alla spelat en omgång mindre än resten av lagen, som spelas den 17 juni. Därefter, under midsommarhelgen den 19-21 juni följer en full omgång, meddelar Premier League efter ett möte med samtliga 20 klubbar.

Matcherna kommer att spelas utan publik.

– I dag har vi preliminärt gått med på att återuppta Premier League den 17 juni. Men detta datum kan inte bekräftas förrän vi har uppfyllt alla säkerhetskrav som behövs, säger Premier Leagues vd Richard Masters till ligans webbplats.

Förra veckan återgick klubbarna till träning i mindre grupper och i onsdags röstade klubbarna för att börja med kollektiv träning, inklusive tacklingar.

Ett steg på vägen tillbaka för fotbollen har varit en omfattande testning av spelare och personer inom klubbarna. Hittills har 12 personer testat positivt för det nya coronaviruset, efter att över 2 700 tester gjorts, enligt BBC. För de som testat positivt väntar en sju dagar lång karantän.

Premier League pausades den 13 mars på grund av coronapandemin och det återstår 92 matcher av säsongen. Samtliga matcher kommer att sändas på brittisk tv, vilket det också beslutades om under mötet.

Liverpool toppar tabellen överlägset med 25 poäng ned till tvåan Manchester City. I botten är det jämnare och där väntar en viktig slutspurt för Norwich, Aston Villa och Bournemouth som just nu ligger nedanför strecket.

Sport

Uppgifter: Fotbollen får grönt ljus

AIK och alla andra elitlag kan få spela tävlingsmatcher i sommar, enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet. Arkivbild.
AIK och alla andra elitlag kan få spela tävlingsmatcher i sommar, enligt uppgifter till Expressen och Aftonbladet. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Fotbollen kan dra i gång i sommar.
Det är beskedet som Folkhälsomyndigheten väntas ge under fredagens presskonferens, enligt Expressens och Aftonbladets uppgifter.

Tidigare i veckan sade statsepidemiologen Anders Tegnell att ett besked kring fotbollens säsongspremiärer skulle lämnas på fredagens presskonferens.

Men redan nu verkar det finnas ett beslut.

Och enligt Expressens och Aftonbladets uppgifter pekar allt på att Tegnell kommer att ge klartecken för spel i sommar.

– Det vore jättetrevligt, men jag uttalar mig först när vi har fått beskedet. Det tror jag är bäst, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll, till TV4:s Fotbollskanalen.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet:

– Vi får som alla andra se i morgon (på fredagen) men vår tro är att vi ska kunna sätta i gång med fotbollen snart.

Tegnell:

– Jag har förstås ingen kommentar om det över huvudtaget, säger han till SVT.

Vid ett positivt besked kan herrallsvenskan vara i gång med matchspel den 14 juni och damallsvenskan den 27–28 juni.

Enligt Aftonbladets uppgifter kommer förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 50 personer att förlängas, vilket cementerar att matcherna spelas inför tomma läktare.

I ligorna kan det även bli aktuellt med fem byten, enligt ett beslut av Internationella fotbollsförbundet Fifa.

Enligt Expressen och Aftonbladet kommer Folkhälsomyndigheten att redogöra för beslutet under en presskonferens på fredagsmorgonen, där generaldirektör Johan Carlson, inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) deltar.

NÄSTA ARTIKEL