Malmö

Studenter levererar serier på cykel

Amalia Wänman och Matilda Broberg kommer att leverera antologin på cykel.
Fotograf: Beata Wallsten
Malmö
Malmö En 21-årig tradition för Serieskolans studenter är att samla deras verk i en årlig antologi som sedan delas ut gratis på olika tillställningar. På grund av den rådande situationen kommer studenterna att dela ut årsboken genom ett nytt sätt i år, på cykel.

– Det är kul med en gimmick av hemleverans, säger Amalia Wänman, en av eleverna på Serieskolan som kommer att dela ut boken på cykel.

När festivaler och tillställningar ställs in för att minska smittspridning var Serieskolans studenter tvungna att tänka om. De valde att ta deras serier hem till människors dörrar. Om man vill ha en årsbok kan man anmäla sig på deras hemsida, skriva hur många böcker man vill ha och när man är hemma. Därefter kommer Amalia Wänman och hennes klasskamrater att leverera de rosa böckerna hem till dem som har beställt den sista helgen i maj. De serietecknande studenterna kommer att vara lätta att känna igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Vill ha ny simarena om två år

Det finns ett akut behov av simanläggningar i Malmö. Bilden från Hylliebadet.
Fotograf: Arkivbild
Malmö
MALMÖ Senast år 2023 bör en ny simarena stå färdig för att täcka det ökade behovet av simundervisning och föreningsaktiviteter. Det konstaterar nu fritidsnämnden, som har utrett behovet av ytor för simträning i Malmö.

– Vi behöver sätta fart på processen för att få fram en ny simanläggning inom några år. Vi kan inte vänta till utbyggnaden av en eventuell simarena på Stadionområdet ska stå klart år 2029, säger fritidsnämndens ordförande Eva Bertz (L).

Ökad befolkning

Det ökade behovet av simytor har flera orsaker. Enligt den utredning som fritidsförvaltningen har gjort kommer befolkningen att fortsatt öka. År 2029 beräknas det finnas 380 000 Malmöiter och drygt 20 år senare kommer Malmös befolkning att ha uppnått en halv miljon.

Det behövs också mer plats för simundervisning. Redan i dag är simkunnigheten låg. Bara 75 procent av elever i sexan är simkunniga trots krav från Skolverket om att alla elever i sexan ska kunna simma 200 meter och hantera nödsituationer.

– Kapaciteten är på max och det finns inte plats för alla som behöver simundervisning, även vuxna och nyanlända. Dessutom har simföreningarna köer till sina simskolor och sin simträning. Bristen på vattentider måste åtgärdas, menar Eva Bertz.

Redan år 2022

Hennes drömscenario är att det redan år 2022 ska stå en färdig ny simanläggning som ska kunna täcka det akuta behovet av simning. I framtiden krävs det ytterligare simarenor och då kan Stadionområdet var en av lösningarna.

– För att få fram en snabb lösning hoppas vi att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ge oss ett inriktningsbeslut som gör att vi kan dra igång planeringen av en ny simhall. Viktigt är också att projektet kommer med i budgeten för 2021, förklarar Eva Bertz.

Lindängsbadet är ett av tre tempererade friluftsbad som finns i Malmö i dag.
Fotograf: Rickard Nilsson/TT

Hon menar att det inte är platsen som är det viktiga utan att bygget blir av. Så forts som möjligt vill hon ha med stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden i planeringen för att få fram en optimal lösning.

Är enade

Hela fritidsnämnden har enats om att det är viktigt att få fram en ny simarena senast år 2023. Moderaterna påpekar dock att det är viktigt att hitta en finansiering och Sverigedemokraterna förespråkar att den nya simhallen ska ligga på Kirseberg, i anslutning till befintlig ishall.

Det förslag till ny simhall som fritidsnämnden förespråkar ska ha en 50X25 meters bassäng med läktarkapacitet för 1 000 till 1500 personer, en bassäng för simhopp på 20X20 meter och två undervisningsbassänger.

Utan simhopp

Enligt beräkningar uppskattas kostnaderna för simanläggningen till 125-165 miljoner kronor exklusive bassäng för simhopp. Hoppbassängen beräknas gå på 34-40 miljoner kronor om den byggs ihop med en ny eller en befintlig simhall.

Ärendet tas upp vid kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen. Då kommer också utredningen om det nya konstmuseet upp. Två stora kommande investeringar för Malmö stad.

Malmö

Icha Mochi öppnar efter tillfällig stängning

Fotograf: Kajsa Centre
Malmö
Malmö Efter en gäst sett en råtta i Icha Mochis bar stängde Miljöförvaltningen tillfälligt ner restaurangen. Dagen efter hade restaurangen åtgärdat de anmärkta avvikelserna och beslutet upphävdes.
– För oss är kunderna viktiga, skulle vi ha ett problem vill vi inte vara öppna, menar delägaren David Bebinno.

Förra veckan åkte livsmedelsinspektören John Samuelsson ut för en inspektion hos Icha Mochi. Under inspektionen såg kök och servering bra ut men i källaren fanns bråte som låg slängt och rengöringen var eftersatt. Hål förekom i taket där rör fanns installerade, både i källaren och serveringen. Delar av innetaket i källaren saknades också. Förutom det hittades råttspillning under diskmaskin och ute i serveringen.

– Det var en glipa i dörren från trappen ut till gården där det fanns risk att skadedjur kunde ta sig in, säger John Samuelsson.

David Bebinno menar dock på att det kan hända vem som helst.

– Det blev varmt i lokalen så vi höll dörren på glänt, då kunde någon springa in men den kan lika väl ha sprungit ut igen. Vi har inga problem med mat som ligger framme, allt är inplastat och ligger i kylar, så det finns inget som får skadedjur att stanna. Det har aldrig varit konstigheter här innan men nu har vi två bolag som är här och bekämpar i förebyggande syfte. Redan på kvällen kollade skadedjursföretagen överallt men hitta inget. Det blir dyrt att anlita dessa bolag men vi lägger hellre ner pengar på det för att vara säkra. Vi hade dock redan öppet efter 16 timmar så det visar på att vi tog det på allvar.

John menar att de berättade hur snabbt de kunde vara klara med åtgärderna.

– De sa att de kunde klara det på en dag, säger han. Detta stämde då allt var rent och håligheterna var lagade när vi gjorde den andra oanmälda kontrollen.

Finns det några kvarstående avvikelser som de måste åtgärda?

– Nej, det har åtgärdat allt de kan. De var tvungna att anlita ett skadedjursföretag. Ser man bara till att laga håligheter, som de gjort, är risken liten att skadedjur tar sig in. Däremot kommer vi följa upp problemet risken finns att skadedjur inte försvinner direkt. Vi får fortsätta inspektera så att det inte blir ett pågående problem.

David menar att de gör allt för deras kunder.

– Vi utgår alltid från oss själva först när det kommer till mat och säkerhet. Vill vi äta det? Man vill bara ge kunderna det bästa. Vi vill bara vara bäst i staden och en fördel med att vi tillfälligt stängde ner är att vi snabbt kunde fixa upp det. Förhoppningsvis ser kunderna det också.

Malmö

Revisor misshandlad av klient

Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Företagaren krävde att han skulle få sin bokföring av revisorn, trots att han inte betalat. När hon vägrade blev mannen så ursinnig att han misshandlade revisorn - inför ögonen på sin son.

Revisorn blev en septemberdag förra året uppsökt på sitt kontor av en av sina klienter, en 56-årig företagare. Innan dess hade hon fått ett flertal sms om att han skulle söka upp henne, och ”att han ska slå sönder kontoret”.

I ett telefonsamtal dagen innan misshandeln hotade företagaren henne till livet. När han sedan kom till revisorns kontor krävde han att få sina papper, och den bokföring revisorn gjort. Revisorn hämtade papperna, men ville inte lämna ut bokföringen eftersom företagaren inte betalat för den.

Slagen över kroppen

Då blev han rejält uppbragt, och började välta ner saker från hennes skrivbord. 56-åringens son, som var med sin pappa, blev rädd och ville lämna kontoret. Mannen gick då ut från kontoret och lämnade sin son i väntrummet.

En stund senare klev han in igen och misshandlade revisorn. Hon fick ta emot åtskilliga slag mot huvudet och överkroppen.

56-åringen ställs nu inför rätta för misshandel och olaga hot. Han förnekar brott.

Malmö

28-åring tryckte ner dildo i halsen på kvinna

Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö 28-åringen våldtog en kvinna och tryckte ner en dildo i halsen på henne. Det anser åklagaren, som nu ställer mannen inför rätta för våldtäkt.

28-åringen misstänks ha våldtagit kvinnan natten mellan den 28 och 29 februari i år. Mannen ska, enligt åklagarens stämningsansökan, också ha tagit stryptag på kvinnan, spottat på henne och tryckt ner en dildo i halsen på henne.

Den misstänkte 28-åringen ställs nu inför rätta för våldtäkt. Han åtalas samtidigt för en rad andra brott. På en nattklubb i centrala Malmö misshandlade han en annan gäst den 13 mars, två veckor efter den misstänkta våldtäkten. Misshandeln fångades av nattklubbens övervakningskameror.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmö stad förvandlar asfalt till äng

Vid Skeppsbron byggdes ängen klart i tisdags.
Fotograf: Kajsa Centre
Malmö
Malmö Förändringen att utveckla Nyhamnen är i full gång. Vid Skeppsbron satsar man på en tillfällig urban äng där Malmöbor får tycka till inför en permanent förändring.
– Från början var det bara en ogästvänlig yta, säger Sara Fridh, landskapsarkitekt i Malmö stad.

I tisdags anlades en tillfällig äng vid Skeppsbrokajen. Här ska ängen få stanna i minst ett år. Tanken med projektet är att man temporärt ska kunna flytta och bygga om trädgården så den känns levande. Nu ska ängen mellananvändas vid Skeppsbron innan den flyttas vidare till en annan del i Nyhamnen.

– Här kan man förutom planteringsboxarna även flytta jorden, säger Sara till Malmö stads landskapsarkitekt Larsola Bromell.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Malmö

Sex män åtalas för grova äldrebedrägerier

Fotograf: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Genom att ringa upp äldre och utge sig för att vara banktjänstemän lurade de till sig 700 000 kronor. Nu ställs sex personer inför rätta för grova bedrägerier och bedrägeriförsök.

– När vi utreder den här typen av brott hittar vi ofta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det är jätteviktigt att vi kan slå ut de här brottsklustren, säger Pontus Krüger, utredningsledare på polisens bedrägerisektion i Malmö.

De senaste åren har polisen slagit till mot, som de kallar det, olika brottskluster med kriminella som riktar in sig mot äldre. Totalt har man kommit åtta av dem på spåren. Trots det fortsätter bedrägerierna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Två cyklister i kollisioner med bilar

En olycka med en cyklist och en personbil inträffade på Storgatan på tisdagseftermiddagen
Fotograf: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Två cyklister kolliderade med två bilar på kort tid i centrala Malmö.

Den första olyckan inträffade i korsningen mellan Storgatan och Kockumsgatan vid 14.51. Cyklisten fördes med ambulans till sjukhus. Polisen upprättade en anmälan om trafikolycka.

Den andra olyckan inträffade på Zenitgatan klockan 15.04. Inte heller här är skadeläget känt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Två års fängelse för knivdåd mot kollega

Malmö
Malmö Innan lastbilschaufförerna skulle gå och lägga sig för natten uppstod ett bråk om parkeringsutrymme mellan två av dem. Det slutade med att en av dem knivhöggs i låret. Nu döms hans 49-årige kollega till två års fängelse.

Lastbilschaufförerna hade parkerat sina dragbilar på Bariumgatan på Emilstorp där de skulle övernatta innan nästa dags arbetspass. Men en av förarna blev irriterad när han uppmanades att flytta sitt fordon för att en nytillkommen dragbil skulle få plats.

I stället för att flytta sin bil blev han aggressiv och började knuffa mannen i bröstet. Han drog därefter fram en kniv och gick till fortsatt angrepp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL