Utrikes

Politisk strid kring Danmarks coronastrategi

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) ifrågasätts för att ha hänvisat till myndigheters råd vid sitt besked i mars om landets omfattande åtgärder mot coronavirusets spridning. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) ifrågasätts för att ha hänvisat till myndigheters råd vid sitt besked i mars om landets omfattande åtgärder mot coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotograf: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes De strikta danska åtgärderna med anledning av coronaviruset har lyfts fram som ett positivt exempel.
Men efter en granskning har statsminister Mette Frederiksen hamnat i rejält blåsväder, och flera partier kräver att regeringens hantering av coronakrisen ska utredas.
PREMIUM

Beslutet om att all icke nödvändig verksamhet skulle stängas i Danmark kom i mitten av mars efter rekommendationer från myndigheterna. Det sade i alla fall Mette Frederiksen (S) då hon gav beskedet.

Men enligt en granskning i Jyllands-Posten har Sundhetsstyrelsens direktör Søren Brostrøm enligt flera dokument inte alls uppmanat till nedstängning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nu slår Italien upp portarna för turister

Poliser patrullerade utanför Colosseum i Rom när besöksmålet öppnade igen efter över två månader.
Poliser patrullerade utanför Colosseum i Rom när besöksmålet öppnade igen efter över två månader.
Fotograf: Domenico Stinellis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Lagom till sommarsemestrarna öppnar Italien sina gränser på onsdagen. Besökare från alla EU-länder samt Storbritannien är välkomna att resa in i landet utan att behöva sitta i karantän. Förhoppningen är att turismen ska hjälpa till att bygga upp ekonomin, som har drabbats hårt sedan landet stängde ner på grund av coronapandemin.

Populära turistattraktioner som lutande tornet i Pisa och Colosseum i Rom har redan slagit upp portarna för besökare. Italienska Alessandra Grimaldi fanns i den grupp om 14 personer som var först in när amfiteatern i Rom öppnade igen i måndags.

– Vi är den vackraste staden i världen. Och nu har vi möjlighet att besöka platser på ett annorlunda sätt, vi är så få här nu så vi kan njuta mer, säger hon till The Guardian.

Men snart kan folkmyllret alltså vara tillbaka på gatorna i Italien, som vanligtvis brukar välkomna över 60 miljoner utländska besökare om året.

Utrikes

Europa cyklar sig ut ur pandemin

Precis som i många andra städer målas nya cykelbanor upp i Rom.
Precis som i många andra städer målas nya cykelbanor upp i Rom.
Fotograf: Andrew Medichini/AP
Utrikes
Utrikes Bryssel, Barcelona, Berlin – under coronavåren har cykelbanorna i Europas städer blivit bredare och fler än någonsin för att människor inte ska trängas i kollektivtrafiken.
Cykeln ska hjälpa oss ur krisen – och det är inte första gången.

I Europa tycks coronapandemin innebära en cykelrevolution.

När virusrestriktioner hävs behöver det ske utan att smittspridningen tar fart igen. En strategi som många av de stora europeiska städerna har anammat är att locka invånarna upp på cykeln i stället för att trängas i kollektivtrafiken. Bilder på vältrafikerade cykelvägar runt om i Europas vittnar om att det fungerar.

Milano, Bryssel, Barcelona, Berlin, Budapest och flera städer i Storbritannien är bara några exempel på platser där det nu händer saker. Cykelbanor breddas på bekostnad av bilarnas körfält, fler cykelställ placeras ut och nya cykelvägar ritas upp där det förut inte fanns några. Vissa blir så kallade pop-up-cykelbanor medan andra förväntas bli kvar permanent.

Förändrad gatubild

I Paris byggs cykelbanenätet ut – både pop-up-cykelbanor och permanenta cykelbanor – med 650 kilometer.

Emmanuel Marin är en av stadens cyklister som tidigare har drivit en blogg där han tipsat om cykelleder som leder ut från staden. Nu följer han utvecklingen inne i stadskärnan där förändringen främst syns på eftermiddagarna, som innan coronakrisen brukade innebära relativt lugna gator.

– Nu är det många som cyklar på eftermiddagarna. Vi får se om det fortsätter så när det blir sämre väder, det kommer säga mycket om framtiden, resonerar han.

"Soptunnemodellen"

Det är inte första gången som cykling får ett lyft av en pandemi. "Cykla – och håll dig frisk" löd uppmaningen under spanska sjukan när cykeltillverkare tryckte upp annonsblad och uppmanade människor att sätta sig på cykeln.

Och den här våren har cykelinfrastrukturen i flera städer anpassats och utvecklats i rask takt. När Cykelns dag under onsdagen uppmärksammas för tredje året i rad har mycket hänt som för cyklingen framåt.

Lars Strömberg har jobbat med cykelfrämjande i många år.

– Corona har skapat ett fönster för förändring där beslutsfattare behöver agera och visa att de inte latar sig, utan kavlar upp armarna och tar itu med saker, säger Lars Strömberg, vice president för Europeiska cykelförbundet, ECF, och ordförande för Cykelfrämjandet.

En del av gatubilden

– Det finns även en acceptans från folk som annars kanske står på barrikaderna och är förbannande så fort man tar bort en parkering. Det är många saker som råkar sammanfalla som jag definitivt tror är positivt för cykelfrågan, fortsätter han.

Emmanuel Marin i Paris har själv varit ute och cyklat på de nya, ofta gulmarkerade, cykelvägarna.

– Jag tog en bild för några dagar sedan på en populär bro där det numera finns betongklossar för att skydda cyklisterna. Nu har de blivit en del av gatubilden i Paris, säger han.

Emilia Söderholm/TT

I Nederländerna har flera restauranger och kaféer öppnat upp för 'bike-trough'.
I Nederländerna har flera restauranger och kaféer öppnat upp för "bike-trough".
Fotograf: Peter Dejong/AP
I Paris stod flera nya cykelbanor redo när virusrestriktionerna hävdes i mitten av maj och fler började vistas utomhus.
I Paris stod flera nya cykelbanor redo när virusrestriktionerna hävdes i mitten av maj och fler började vistas utomhus.
Fotograf: Thibault Camus/AP
I Berlin markeras en ny cykelbana intill en, i vanliga fall, tungt trafikerad väg.
I Berlin markeras en ny cykelbana intill en, i vanliga fall, tungt trafikerad väg.
Fotograf: Joerg Carstensen/AP
Som i många andra städer uppmanas Bryssels invånare att ta cykeln i stället för att åka kollektivt.
Som i många andra städer uppmanas Bryssels invånare att ta cykeln i stället för att åka kollektivt.
Fotograf: Francisco Seco/AP

FAKTA

Fakta: Cykelns dag

2018 utsåg FN den 3:e juni till Cykelns dag. Dagen ska bidra till att uppmärksamma cykeln som ett enkelt, prisvärt, pålitligt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel.

Instiftandet av Cykelns dag hade länge efterfrågats av World Cycling Alliance (WCA) och European Cyclists Federation (ECF). Under klimatmötet i Paris 2015 presenterade organisationerna en analys av hur cykling bidrar till att möta FN:s globala hållbarhetsmål.

Källa: FN och Cykelfrämjandet

Utrikes

WHO: Kina dröjde med viruskunskap

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus möter Kinas president Xi Jinping i Peking den 28 januari.
Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus möter Kinas president Xi Jinping i Peking den 28 januari.
Fotograf: Naohiko Hatta/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina väntade över en vecka med att släppa coronavirusets genetiska kod efter det att tre statliga laboratorier identifierat den, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dokument från Världshälsoorganisationen WHO avslöjar att frustrationen var stor i början av smittspridningen över att Kina inte delade nödvändig information för att stoppa viruset.

Samtidigt berömde WHO Kina offentligt för att landet agerat snabbt och transparent på ett mycket imponerande sätt.

Utrikes

Obducenter inte eniga om Floyds död

Demonstranter med bilder på George Floyd vid en manifestation i Minneapolis den 28 maj.
Demonstranter med bilder på George Floyd vid en manifestation i Minneapolis den 28 maj.
Fotograf: Jim Mone/AP/TT
Utrikes
Utrikes En polisman satte sitt knä mot George Floyds nacke, och släppte inte taget under nära nio minuter.
Det ledde till 46-åringens död, enligt två separata obduktioner, som båda slår fast att Floyd dödades medvetet. Men den direkta dödsorsaken är de inte överens om.

Under åtta minuter och 46 sekunder satt en polis med sitt knä tryckt mot George Floyds nacke, och periodvid satt andra poliser på honom medan han låg ned på mage med händerna i handfängsel bakom ryggen.

Polisingripandet i Minneapolis förra måndagen fångades på film och har orsakat demonstrationer och lett till den största politiska oron i USA på decennier.

Men rättsläkarna är inte eniga om den direkta dödsorsaken. I den första, preliminära, obduktionsrapporten sade rättsläkaren att det inte fanns "några fysiska tecken" på att Floyd hade dött av kvävning och att hans medicinska historia kan ha spelat in i dödsfallet.

Dödades medvetet

Det ändrades något i den officiella obduktionsrapporten från rättsläkarkontoret i Hennepin County i Minneapolis. Där slås det fast att Floyd dödades medvetet, bland annat genom tryck mot nacken, vilket ledde till hjärtstillestånd – men inte kvävning som varit den allmänna uppfattningen, bland annat för att Floyd i den spridda filmsekvensen säger att han inte kan andas.

Obduktionen ser "inga fysiska bevis som stöder en diagnos av traumarisk asfyxi (kvävning) eller strypning", skriver rättsläkarna.

Det resultatet står i motsats till den obduktion som Floyds familj beställde, och som utfördes av bland andra rättsläkare från New York. De skriver att "kvävning orsakad av ihållande tryck var orsaken" till Floyds död.

Tryck mot nacke och rygg i kombination med handbojor och Floyds läge på marken ledde till att hjärnan inte fick blod och att hans lungor pressades ihop, konstaterar de.

"Inte öppet mål"

– Det vi kom fram till överensstämmer med vad folk har sett. Det finns inga underliggande hälsofaktorer som orsakade eller bidrog till döden. Polisen har ett falskt intryck av att om du kan prata så kan du andas. Det stämmer inte, säger obducenten Michael Baden, enligt Washington Post.

Hur olika skador har uppstått, och vad de har lett till, kan bli viktiga faktorer i en framtida rättegång mot den polis som anklagas för Floyds död, och åtal som kan komma mot de andra poliserna.

Den officiella rapporten noterar nämligen även att Floyd led av en hjärtsjukdom, var påverkad av det smärtstillande läkemedlet fentanyl och att det fanns spår av amfetamin i hans blod, dock utan att peka ut detta som en faktor i Floyds död.

– Jag förnekar inte att era ögon fungerar bra och att ni såg vad ni såg (i videon), men det betyder inte att vi har öppet mål när vi kommer till en rättssal. Det har historien visat, säger delstatsåklagaren Keith Ellison, som leder utredningen mot den anklagade polisen, till radiokanalen SiriusXM enligt CNN.

Rättad: I en tidigare version angavs fel kroppsdel i det sista citatet. De båda obduktionerna var dessutom inte överens om att Floyd dog på grund av kvävning.

Utrikes

Tårgas mot demonstranter i Paris

Demonstranter i Paris protesterar mot polisvåld och en svart mans död i samband med ett polisingripande 2016.
Demonstranter i Paris protesterar mot polisvåld och en svart mans död i samband med ett polisingripande 2016.
Fotograf: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kravaller bröt under tisdagen ut i Paris sedan runt 20 000 människor hade samlats för att protestera mot en ung svart mans uppmärksammade död under ett polisingripande i Frankrike 2016.

En del demonstranter kastade sten mot polisen, som svarade med tårgas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Splittrat USA vid vägskäl om polisvåld och protester

Donald Trump talar i Vita huset.
Donald Trump talar i Vita huset.
Fotograf: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes George Floyds död har utvecklats till den största politiska oron i USA på decennier.
President Donald Trump hotar med att sätta in militär efter en vecka av nattlig förstörelse.
New Yorks borgmästare förlänger det nattliga utegångsförbudet, men kritiseras för att ha förlorat kontrollen.
PREMIUM

Stora fredliga protester på dagarna förvandlas till upprivande kravaller och förstörelse om natten. På den sjunde dagen av oro rapporterades det att minst fem poliser runt om i USA skadats i sammandrabbningar med demonstranter.

Konsekvenserna av polisingripandet med dödlig utgång i Minneapolis har fått fäste och rotat sig i flera av USA:s största städer: Kraven om en förändring av polismaktens våld, som inte sällan bedöms ha rasistiska förtecken, genljuder över landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Minnesota utreder polisens agerande

En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen.
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen.
Fotograf: Joshua A. Bickel/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den amerikanska delstaten Minnesota anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar när George Floyd dödades av polis vid ett ingripande i staden den 25 maj.

Delstaten meddelar att man också kommer att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omstridd Imam dödad i moské i Kabul

En polis bevakar området i Afghanistans huvudstad Kabul där ett bombdåd genomfördes på tisdagen.
En polis bevakar området i Afghanistans huvudstad Kabul där ett bombdåd genomfördes på tisdagen.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes En omstridd imam har dödats i en explosion inne i en moské i Afghanistans huvudstad Kabul.
Oklarheter råder kring händelsen, som inträffade i diplomatkvarteren.
PREMIUM

Imamen Ayaz Niazis predikningar, med dess politiska innehåll, drog ofta skaror större än Wazir Akbar Khan-moskéns kapacitet. Men han var skarpt kritiserad – bland annat för att ha prisat mordet på Farkhunda Malikzada, kvinnan som 2015 felaktigt beskylldes för att ha eldat upp Koranen och därefter under utdragna former dödades av en upphetsad folkmassa i huvudstaden. Mordet väckte avsky, både i Kabul och i övriga världen.

Ayaz Niazi och ytterligare en person dödades i en explosion i moskéns tvagningsrum på tisdagen. Men oklarheter råder kring det som inledningsvis uppgavs vara ett självmordsdåd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL